ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο Βασίλης Αλβανίδης, σεφ του «Yellow», μας λέει πώς να φτιάξουμε το πιάτο των Χριστουγέννων

Το κηφισιώτικο στέκι «Yellow» έχει πολλές ιδέες για το μενού των Χριστουγέννων. Εμείς «κλέψαμε» μία από τις καλύτερες: κόκορα με πουρέ γλυκοπατάτας και μύρτιλα.

Ο Βασίλης Αλβανίδης, σεφ του «Yellow», μας λέει πώς να φτιάξουμε το πιάτο των Χριστουγέννων

Είναι ωραίο να ξέρεις ότι υπάρχει ένας χώρος που μπορείς να πας το ίδιο εύκολα για καφέ, ποτό ή γεύμα και να μην απογοητευτείς σε καμιά από τις επιλογές σου. Αν ανήκετε, μάλιστα, στην κατηγορία των ανθρώπων που τρέχουν από το πρωί έως το βράδυ και αναζητούν ένα όμορφο περιβάλλον για να κάνουν τα επαγγελματικά ραντεβού τους ή να χαλαρώσουν, όποτε τους δίνεται η ευκαιρία, η ύπαρξη ενός μαγαζιού που είναι όλη την μέρα ευχάριστο και ικανό να ικανοποιήσει τις επιθυμίες σας, είναι ένα εξαιρετικά ευχάριστο γεγονός.

Το Yellow στην Κηφισιά ανήκει ακριβώς στα μαγαζιά αυτού του είδους. Είναι ευχάριστο, έχει έναν τέλειο κήπο να το περιτριγυρίζει και μπορεί να υπερηφανεύεται για το μενού του, το οποίο έχει επιλογές για όλες τις ώρες της μέρας. Φυσικά, αυτή την περίοδο, εμείς δεν ασχοληθήκαμε τόσο με τις σταθερές επιλογές που σου δίνει ο κατάλογος, οι οποίες περιλαμβάνουν από ένα πλήρες πρωινό μέχρι ένα ζουμερότατο burger, μια χορταστική σαλάτα ή ένα εμπνευσμένο κυρίως πιάτο, αλλά κάναμε focus σε κάτι πιο επίκαιρο που δεν είναι άλλο από το χριστουγεννιάτικο μενού.

Ο Βασίλης Αλβανίδης, σεφ του «Yellow», μας λέει πώς να φτιάξουμε το πιάτο των Χριστουγέννων

Σε πρώτη φάση γοητευτήκαμε από την σούπα parmentier με κρουτόν απάκι και κρέμα τρούφας, όπως και με την τάρτα με κατσικίσιο τυρί chevre και προσούτο Θράκης. Μετά, το μάτι μας έπεσε (και λιγώθηκε) στα δύο από τα κυρίως πιάτα που μπορεί κάποιος να επιλέξει. Πραγματικά, δεν ξέρουμε ποιο μπορεί να είναι καλύτερο. Ο μαύρος χοίρος με τον πουρέ πατάτας, την μαύρη τρούφα και την σάλτσα από γλυκό κρασί Porto ή ο κόκορας με τον πουρέ γλυκοπατάτας και την σάλτσα raspberry; Το μενού ολοκληρώνεται τέλεια με το Parfait σοκολάτας Casa Luker με anglaise σαμπάνιας και εμείς έχουμε βρει, μάλλον, που θα κάνουμε ρεβεγιόν Χριστουγέννων.

Επειδή, όμως, θέλουμε πάντα να μαθαίνουμε κάτι παραπάνω και να το μοιραζόμαστε μαζί σας, δεν αντέξαμε να μην ζητήσουμε από τον chef Βασίλη Αλβανίδη μία από τις συνταγές του. Εξάλλου, μπροστά μας βρίσκονται δύο εβδομάδες που δίνουν συνεχώς την ευκαιρία για οικογενειακές συγκεντρώσεις και θαυμαστά μαγειρέματα. Δεν θα έχει ενδιαφέρον να πειραματιστείτε με κάτι τόσο απολαυστικό όσο φαίνεται να είναι αυτός ο κόκορας; Κρατήστε σημειώσεις και ακολουθήστε ευλαβικά την συνταγή. Σας υποσχόμαστε πως, με αυτό το πιάτο, θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.

Ο σεφ Βασίλης Αλβανίδης.

Χριστουγεννιάτικος κόκορας με πουρέ γλυκοπατάτας και σάλτσα μύρτιλο

Υλικά για τον κόκορα

  • 1 κόκορας
  • Αλάτι. Πιπέρι
  • Βούτυρο

Εκτέλεση

  • Σοτάρουμε σε βούτυρο το στήθος και, μόλις πάρει χρώμα, αλατοπιπερώνουμε.
  • Συνεχίζουμε το μαγείρεμα στον φούρνο σε σιγανή θερμοκρασία έως ότου ψηθεί.

Υλικά για τη σάλτσα μύρτιλο

  • 2 κ. σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • Το χυμό και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 4 κ. σ. καστανή ζάχαρη
  • 400 γρμ. μύρτιλα, φρέσκα ή κατεψυγμένα

Εκτέλεση

  • Λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε.
  • Σβήνουμε με το κρασί.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και το ζουμί από το σοτάρισμα του κόκορα.
  • Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Υλικά για τον πουρέ γλυκοπατάτας

  • 4 γλυκοπατάτες μεγάλες
  • 1 πατάτα
  • 2 καρότα
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κ. σ. βούτυρο
  • Ξύσμα από πορτοκάλι
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πλένουμε τα λαχανικά πολύ καλά και τα βάζουμε να βράσουν με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό. Οι πατάτες θα είναι έτοιμες όταν τρυπιούνται με ένα μαχαίρι.
  • Καθαρίζουμε τα λαχανικά από την φλούδα και τα λιώνουμε με το εργαλείο για πουρέ, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι και βούτυρο.
  • Αρωματίζουμε με ξύσμα πορτοκαλιού και μοσχοκάρυδο.

Read Next

16 Δεκ 2025

Τρία πράγματα που μάθαμε από το πρώτο επεισόδιο του "Ριφιφί"

Η νέα σειρά σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια έκανε πρεμιέρα εχθές στην Cosmote TV.

16 Δεκ 2025

Τι γεύση μας αφήνει το 'CTC Urban Gastronomy' που γιορτάζει τα 10 του χρόνια

Στην επέτειο της δεκαετίας του, το εστιατόριο του Αλέξανδρου Τσιοτίνη στον Κεραμεικό παραμένει φρέσκο και παιχνιδιάρικο, και κρατά ψηλά το γαστρονομικό πήχη, αναδομώντας τη γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας με δημιουργικότητα.

Περισσότερα από

Life

16 Δεκ 2025

Χωράει το 'κιτς' στον χριστουγεννιάτικο στολισμό της Αθήνας;

Υπάρχουν πόλεις που μοιάζουν σαν να έχουν γεννηθεί για να φιλοξενήσουν χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Ταιριάζει, όμως, η υπερπαραγωγή στο κλείνον άστυ;

16 Δεκ 2025

Παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής ο συλλεκτικός τόμος για τον Μίκη Θεοδωράκη

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ημέρα παρουσιάζεται η έκθεση "Ο Γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης" θα είναι ανοιχτή για το κοινό (13:00-20:30).

15 Δεκ 2025

Ovio και Cupola στηρίζουν με τα ξεχωριστά πιάτα τους τα Παιδικά Χωριά SOS

Το 50% των εσόδων από τα ξεχωριστά πιάτα των εστιατορίων Ovio και Cupula διατίθεται στα Παιδικά Χωριά SOS.

15 Δεκ 2025

Τα καλύτερα lives της εβδομάδας

Τι συναυλίες θα δούμε στην Αθήνα από 15 έως 21 Δεκεμβρίου 2025 - και ποιες δεν πρέπει να χάσουμε.

15 Δεκ 2025

Το νέο 'Avatar' και όλες οι νέες ταινίες που έρχονται αυτή την Πέμπτη στα σινεμά

Άλλο ένα ταξίδι στην Πανδώρα του Τζέιμς Κάμερον, η Σίτνεϊ Σουίνι και η Αμάντα Σέιφριντ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

15 Δεκ 2025

Μικροβιολόγος προειδοποιεί: Γιατί πρέπει να αλλάζεις κάλτσες κάθε μέρα

Τι συμβαίνει στο ύφασμα όταν ιδρώνεις; Η επιστήμη πίσω από τις κάλτσες που ξαναφοριούνται.

15 Δεκ 2025

Ριφιφί: Η αληθινή ιστορία πίσω από τη νέα σειρά του Σωτήρη Τσαφούλια

Από τη μεγάλη οθόνη το 1955, η λέξη "ριφιφί" διείσδυσε στην ελληνική καθομιλουμένη, & ύστερα, το 1992 έγινε πράξη. 33 χρόνια μετά, η μεγαλύτερη ληστεία στα χρονικά της Ελλάδας, περνά και στην tv δια χειρός Σωτήρη Τσαφούλια. Αυτή είναι η ιστορία της.

15 Δεκ 2025

'Onuki': Το πρώτο εστιατόριο του 'The Ilisian' είναι εδώ

Με επικεφαλής τον βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο σεφ, Σταμάτη Σκριάπα, το εν λόγω σποτ παρουσιάζει μία sui generis ιαπωνική κουζίνα, γαρνιρισμένη με μυστήριο και κοσμοπολιτισμό.

15 Δεκ 2025

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων 2025 και Πρωτοχρονιάς: Πού θα βγούμε και τι μενού θα δοκιμάσουμε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

15 Δεκ 2025

Η επιστροφή του τουρσιού: Γιατί το αγγουράκι τουρσί έγινε η πιο viral γεύση της χρονιάς

Από τη γέμιση στο burger και τη γαρνιτούρα στην άκρη, σε obsession του TikTok, των σούπερ μάρκετ και… των αθλητών.