Με ένα νέο installation στην καρδιά του Παρισιού τίμησε η γαλλική κυβέρνηση τον σημαντικό καλλιτέχνη Κριστό Βλαντιμίροφ Γιαβάτσεφ (γνωστός ως απλά Κριστό), ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή τον Ιούνιο του 2020, αφήνοντας πίσω του αναλυτικές οδηγίες για την υλοποίηση του τελευταίου έργου του μετά τον θάνατο του. 

Ο ξεχωριστός αυτός εικαστικός, που εργάστηκε για περισσότερα από 50 χρόνια στο πλευρό της συζύγου του, Ζαν- Κλοντ, ήταν γνωστός για τον τρόπο που διαχειριζόταν μερικά από τα διασημότερα μνημεία σε ολόκληρο τον κόσμο, περιμένοντας συχνά δεκαετίες ολόκληρες προκειμένου να πάρει το «πράσινο» φως από τις εκάστοτε κυβερνήσεις προκειμένου να «παρέμβει» στα συγκεκριμένα, δημόσια αξιοθέατα. 

Μερικά από τα πιο γνωστά του έργα έχουν παρουσιαστεί στο πάρκο Berower της Ελβετίας, όταν ο Κριστό και η Zαν Κλοντ τύλιξαν με γκρι πανί 178 δέντρα σε συνολική έκταση 55 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων σε ένα έργο που καθήλωσε το φιλότεχνο κοινό στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, το «The Gates» στο Central Park της Νέας Υόρκης και η «παρέμβαση» τους γερμανικό Ράιχσταγκ, στο κέντρο του Βερολίνου, το οποίο τύλιξαν με ασημένιο ύφασμα. το 1995.

To μεταθανάτιο, κύκνειο άσμα του Κριστό έκανε πρεμιέρα μόλις στη γαλλική πρωτεύουσα και όλα εκτελέστηκαν κατά γράμμα σύμφωνα με τις οδηγίες που είχε αφήσει ο ίδιος πριν τον θάνατο του. 

Οι εργασίες για την αποκάλυψη του «L’Arc de Triomphe, Wrapped» είχαν αρχίσει ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ το ύφασμα άρχισε να ξετυλίγεται την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου και χρειάστηκε 24 ώρες για να ολοκληρωθεί. 

Το συνολικό κόστος πίσω από το έργο ανέρχεται στα περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται κυρίως από την πώληση των προπαρασκευαστικών μελετών που είχε αφήσει πίσω ο Κριστό.

 

Φωτογραφίες: Reuters

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS