ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο πολυβραβευμένος Benji Davies μάς ταξιδεύει σε βόρειες θάλασσες με φάρους, παλίρροιες και θηλαστικά

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του, «Ο Νόι και η Γιαγιά», ο συγγραφέας-εικονογράφος μιλάει στο womanTOC.

Ο πολυβραβευμένος Benji Davies μάς ταξιδεύει σε βόρειες θάλασσες με φάρους, παλίρροιες και θηλαστικά

Ένα μυστηριώδες πλάσμα κλέβει μικροαντικείμενα και ξεγλιστρά μέσα από τις σκιές μιας πόλης με καπνισμένες καμινάδες και λερούς τοίχους και καθωσπρέπει κατοίκους, μιας πόλης που θα μπορούσε να είναι το βικτοριανό Λονδίνο. Σε αυτήν όλοι μιλούν για «Το Γκρότλιν» (εκδ. Ίκαρος), αλλά κανένας δεν το έχει δει. Ο δημιουργός του βιβλίου, Benji Davies, έχει βρει ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως την ιδανική ισορροπία για την παιδική φαντασία και ευαισθησία. Κάνοντας τον γιο μου να ζητάει να του το διαβάζω ξανά και ξανά. Το ταξίδι μας στους κόσμους του πολυβραβευμένου συγγραφέα-εικονογράφου έχει ξεκινήσει.

Επόμενος σταθμός, η παραλία όπου ζει ο Νόι με τον μπαμπά του και τις έξι γάτες τους («Ο Νόι και η Φάλαινα», εκδ. Ίκαρος). Όπου μετά από μια μεγάλη καταιγίδα το μικρό αγόρι βρίσκει ένα φαλαινάκι. Ανοίγουμε το βιβλίο με τη λεπτομερή και ολοζώντανη εικονογράφηση και μεταφερόμαστε σε βόρειες θάλασσες με άγριες καταιγίδες και παλίρροιες και φάρους και μεγάλα θηλαστικά. Στο κείμενο που συνοδεύει τις εικόνες δεν περισσεύει ούτε λέξη. Το ένα κουμπώνει με ακρίβεια μέσα στο άλλο, σαν δυο κομμάτια ενός παζλ. Η επιτομή του μέτρου.

«Μαμά, ο Νόι», λέει ο γιος μου δείχνοντας με το δάχτυλό του τη φιγούρα του αγοριού στα βιβλία του Davies, σαν να πρόκειται για φίλο του. Επιβεβαιώνοντας ότι ένα αληθινά καλό παιδικό βιβλίο, όπως είπε ο Benji Davies στο womanTOC, «βάζει τον αναγνώστη στο πετσί των χαρακτήρων. Αντικατοπτρίζει την εμπειρία του να είσαι παιδί. Διδάσκει κάτι για το τι σημαίνει να είσαι ένα μικρό πλάσμα που μεγαλώνει στον κόσμο».

Ο πολυβραβευμένος Benji Davies μάς ταξιδεύει σε βόρειες θάλασσες με φάρους, παλίρροιες και θηλαστικά
«Ένα καλό παιδικό βιβλίο βάζει τον αναγνώστη στο πετσί των χαρακτήρων. Αντικατοπτρίζει την εμπειρία του να είσαι παιδί».

Το πλήθος βραβείων του Davies επιβεβαιώνει ό,τι έχουμε διαπιστώσει εμπειρικά όσοι έχουμε κρατήσει στα χέρια μας τουλάχιστον ένα βιβλίο του. Oscar’s First Book Prize, Generalitat Valenciana Best Picture Book στην Ισπανία, CPNB Dutch Picture Book 2017 στην Ολλανδία για το «Ο Νόι και η Φάλαινα». AOI World Illustration Awards 2015, Children’s Books Professional, Sainsbury’s Picture Book Award, Sainsbury’s Children’s Book of the Year 2015 για το δεύτερο βιβλίο του, «Το Νησί του Παππού» (εκδ. Ίκαρος). Και να φανταστεί κάποιος ότι η δημιουργική διαδρομή του δεν ξεκίνησε από το παιδικό βιβλίο αλλά από το animation, αντικείμενο των σπουδών του.

AOI World Illustration Awards 2015, Children’s Books Professional, Sainsbury’s Picture Book Award, Sainsbury’s Children’s Book of the Year 2015 είναι τα βραβεία που απέσπασε για το δεύτερο βιβλίο του, «Το Νησί του Παππού».

«Για πολλά χρόνια σκηνοθετούσα animation, μέχρι που συνειδητοποίησα ότι όλα όσα αγαπούσα σε αυτό –την επινόηση χαρακτήρων, το να τους δίνω σάρκα και οστά και να αφηγούμαι τις ιστορίες τους– θα μπορούσα να το πετύχω και μέσα από τη συγγραφή και εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Όταν σπούδαζα animation στο πανεπιστήμιο είχα μια ιδέα για ένα μικρό αγόρι που βρίσκει μια φάλαινα στην παραλία. Χρόνια αργότερα αναρωτήθηκα αν θα μπορούσε να γίνει εικονογραφημένο βιβλίο. Προσπάθησα να το γράψω με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους και μου πήρε πάνω από τρία χρόνια να το πετύχω, δουλεύοντάς το ανάμεσα σε άλλα πρότζεκτ. Έτσι έγινε ο “Νόι και η Φάλαινα”. Ένας χαρακτήρας που έχει πολλά στοιχεία από τη δική μου παιδική ηλικία».

«Ο Νόι έχει πολλά στοιχεία από τη δική μου παιδική ηλικία».

«Όταν σπούδαζα animation είχα μια ιδέα για ένα μικρό αγόρι που βρίσκει μια φάλαινα στην παραλία. Χρόνια αργότερα αναρωτήθηκα αν θα μπορούσε να γίνει εικονογραφημένο βιβλίο. Μου πήρε πάνω από τρία χρόνια να το πετύχω. Έτσι έγινε ο “Νόι και η Φάλαινα”».

Σήμερα ο Davies είναι ένας από τους δημιουργούς που γράφουν και εικονογραφούν εξ ολοκλήρου τα βιβλία τους (αν και περιστασιακά εικονογραφεί και βιβλία άλλων συγγραφέων), «για να ελέγχω την όλη διαδικασία» όπως εξηγεί. Κάθε φορά που έχει μια νέα ιδέα, «κρατώ σημειώσεις, ένας άμεσος τρόπος να τη θυμάμαι. Αργότερα επιστρέφω σε αυτές και αρχίζω να αναπτύσσω τις εικόνες, τους χαρακτήρες και να αναζητώ τον σωστό τόνο για την ιστορία». Στις περισσότερες ιστορίες του, πάντως, κυριαρχεί το θαλασσινό τοπίο.

««Ανέκαθεν αγαπούσα τη θάλασσα – αυτό ίσως να είναι ένα καθολικό συναίσθημα. Τα νησιά και το νερό που τα περιβάλλει δημιουργούν ενδιαφέρουσες ιστορίες».

«Ανέκαθεν αγαπούσα τη θάλασσα – αυτό ίσως να είναι ένα καθολικό συναίσθημα. Τα νησιά και το νερό που τα περιβάλλει δημιουργούν ενδιαφέρουσες ιστορίες. Μπορούν να απομονώσουν χαρακτήρες ή να γίνουν καμβάς για ένα ταξίδι. Η θάλασσα μπορεί να είναι εκφραστική και στοχαστική ή ύπουλη και περιπετειώδης. Έχει το στοιχείο του αγνώστου -εκείνου που κρύβεται στα βάθη της, που υπάρχει πέρα από τον ορίζοντα- κι αυτό είναι ιδιαίτερα ελκυστικό από άποψη αφήγησης».

Ένα άλλο μοτίβο στις ιστορίες του Davies είναι οι φιλίες ανάμεσα σε παιδιά και ζώα. Με φάλαινες, με μαϊμουδάκια, με πουλάκια. «Ανέκαθεν αγαπούσα τα ζώα, και ως ήρωες ιστοριών, από τότε που ήμουν μικρός. Τρέφω τεράστιο σεβασμό για τον φυσικό κόσμο και πιστεύω ότι θα έπρεπε να ενθαρρύνεται στα παιδιά. Συχνά χάνεται αυτή η σχέση μεγαλώνοντας».

Στο νέο βιβλίο του Νόι που κυκλοφορεί στα ελληνικά («Ο Νόι και η Γιαγιά», εκδ. Ίκαρος) το μικρό αγόρι φιλοξενείται στο σπίτι της γιαγιάς του που είναι κάπως παράξενη: μαγειρεύει φύκια και ροχαλίζει όταν κοιμάται. Ένα πρωί ο Νόι ξεμακραίνει από το σπίτι και βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα περιπέτεια που θα τον φέρει, τελικά, πιο κοντά στη γιαγιά του.

Η ιδέα προέκυψε ενώ ο δημιουργός αναζητούσε «έναν γυναικείο χαρακτήρα που με κάποιον τρόπο θα έσωζε τον Νόι. Ήθελα επίσης να εξερευνήσω τον υπόλοιπο κόσμο του Νόι, να ταξιδέψω σε άλλα νησιά και να δω τι υπάρχει εκεί. Αναρωτιόμουν πώς θα ήταν η γιαγιά του και πού θα ζούσε. Η κόρη μου απολαμβάνει να περνάει χρόνο με τις γιαγιάδες της. Έχουν μια πολύ ξεχωριστή σχέση». Μια σχέση που αναπτύσσεται με τρυφερότητα αλλά και χιούμορ στην καινούρια ιστορία. Που γίνεται ο νέος προορισμός μας, παρέα με τα παιδιά ή και χωρίς αυτά. Γιατί στην πραγματικότητα ένα καλό παιδικό βιβλίο το απολαμβάνουν και οι μεγάλοι.

Στο νέο βιβλίο του Νόι που κυκλοφορεί στα ελληνικά το μικρό αγόρι φιλοξενείται στο σπίτι της γιαγιάς του που είναι κάπως παράξενη: μαγειρεύει φύκια και ροχαλίζει όταν κοιμάται.

Info

Περισσότερες πληροφορίες για τον Benji Davies και τα βιβλία του: ikarosbooks.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

κεντρική φωτό: @Benji_Davies

Read Next

Περισσότερα από

Life

22 Σεπ 2022

Εμμηνόπαυση: Κάποιος γιορτάζει κι ησυχάζει...είμαι εγώ

Η Ναόμι Γουότς γιορτάζει την εμμηνόπαυσή της. Κι εμείς είμαστε μαζί της.

22 Σεπ 2022

Η εξέλιξη της νευροδιέγερσης στη χειρουργική του θυρεοειδούς

Η διαρκής εκπαίδευση των Ελλήνων χειρουργών στη σύγχρονη τεχνολογία επιφέρει θεαματικές αλλαγές στις επεμβάσεις θυρεοειδεκτομής.

22 Σεπ 2022

Στη νέα College Collection της Carpisa θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι για τη νέα σχολική χρονιά

Η Carpisa παρουσιάζει την College Collection, μια συλλογή από ισχυρό και ανθεκτικό νάιλον με cool τσάντες, κασετίνες, σακίδια και νεσεσέρ.

20 Σεπ 2022

Στην κηδεία της Ελισάβετ η πριγκίπισσα Σάρλοτ και ο πρίγκιπας Τζορτζ: Τι λέει η ειδικός για το αν "πρέπει" να παίρνουμε τα παιδιά σε κηδεία

Αν το θέαμα των μικρών παιδιών του Ουίλιαμ και της Κέιτ στην κηδεία της Ελισάβετ σε ξενίζει, δες για ποιους λόγους χρειάζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις να βρίσκουμε το θάρρος να μιλήσουμε ανοιχτά για το θάνατο στο παιδί.

20 Σεπ 2022

Μemory Walk 2022: Περπατάμε για τα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ.

18 Σεπ 2022

Η 20th Century Fox πληρώνει την οικολογική καταστροφή της 'Παραλίας' 2 δεκαετίες μετά

Μια ταινία που δεν θέλει να θυμάται για κανέναν λόγο ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

18 Σεπ 2022

Ναι, το μεγαλύτερο σκάνδαλο στο σκάκι έχει σχέση με ένα sex toy

Οι κατηγορίες του grandmaster προς τον 19χρονο που τον νίκησε