ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο πατέρας διάλεξε την Ουκρανία, ο γιος τη Ρωσία: «Αν δω το γιο μου στον πόλεμο θα κλείσω τα μάτια»

Ουκρανοί και ρωσόφωνοι που ζουν στην Ελλάδα μιλούν για τον πόλεμο.

Ο πατέρας διάλεξε την Ουκρανία, ο γιος τη Ρωσία: «Αν δω το γιο μου στον πόλεμο θα κλείσω τα μάτια»

Περίπου 30 ώρες μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, Ουκρανοί που ζουν στην Ελλάδα ξεκίνησαν από την Αθήνα με λεωφορείο προκειμένου να φτάσουν κοντά στους συγγενείς και τους φίλους τους. Κάποιοι από αυτούς είναι νεαροί άνδρες που ανταποκρίνονται στην γενική επιστράτευση και επιστρέφουν για να προστατεύσουν την πατρίδα τους.

Οι Ουκρανοί που ζουν στην Ελλάδα εδώ και χρόνια παρακολουθούν αυτές τις ημέρες τις εξελίξεις με αγωνία. Η Μαρίγια Ουτσιγιόφσκαγια κατάγεται από το Τερνόπιλ μια πόλη στα δυτικά κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

«Είναι φρίκη να ξέρεις ότι στον 21ο αιώνα η οικογένειά σου εκεί πέρασε τη νύχτα τα καταφύγια, ότι χτυπάνε τις σειρήνες, ότι έρχονται προειδοποιήσεις στα τηλέφωνα να ετοιμαστείτε, να πάρετε τα απαραίτητα, να ετοιμάσετε τις βαλίτσες σας, να πείτε στα παιδιά σας ότι γίνεται πόλεμος. Το φαντάζεστε πώς είναι να πρέπει να πεις σε ένα παιδί που είναι τριών χρονών ότι γίνεται στη χώρα πόλεμος; Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό που γίνεται και αυτό που με πονάει πάρα πολύ είναι ότι όλοι καταλαβαίνουν αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα», λέει στο euronews.

Το φαντάζεστε πώς είναι να πρέπει να πεις σε ένα παιδί που είναι τριών χρονών ότι γίνεται στη χώρα πόλεμος

Μαρίγια

Ουκρανή στην Ελλάδα

Η Κατερίνα Κουτσίρκα βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια. Λέει ότι ο πόλεμος στην πατρίδα της δεν ξεκίνησε τώρα αλλά το 2014. «Εμείς είχαμε την ελπίδα ότι με τα χρόνια ο πόλεμος θα έσβηνε. Ότι θα γινόταν διάλογος, ότι θα μας βοηθούσε η Ευρώπη, άλλα κράτη και το ΝΑΤΟ. Αλλά δυστυχώς...κανείς δεν το περίμενε ότι θα άρχιζε τόσο μεγάλος πόλεμος στην Ουκρανία. Θέλω να το διαχωρίσω από την αρχή. Είναι άλλο Ρωσία και άνθρωποι και είναι άλλο Μόσχα και Πούτιν. Γιατί με την Ρωσία έχουμε και ανάμεικτες οικογένειες. Μην το ξεχνάμε αυτό».

Η Λουντμίλα Κοντοπούλου Σλιάχτα κατάγεται από το Λουγκάνσκ, μια από τις πόλεις των αυτονομιστών στα ανατολικά. Ζει στην Ελλάδα εδώ και 28 χρόνια. Υποστηρίζει ότι ο πόλεμος ήταν μονόδρομος.

«Υπήρχε αίτημα για ανεξαρτησία αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης της περιοχής του Ντονμπάς. Απλώς τότε που έγινε το δημοψήφισμα βέβαια η Ουκρανία δεν ήθελε να αφήσει την περιοχή να είναι ανεξάρτητη κι έτσι παραμείναμε μέσα στην Ουκρανία. Και τώρα που έγινε η αναγνώριση επίσημη από τη Ρωσία, τουλάχιστον με όσους έχω μιλήσει δικούς μου είναι χαρούμενοι γιατί το περίμεναν αυτό εδώ και οκτώ χρόνια. Κάποιοι έχουν πάρει την πλευρά την ουκρανική και κάποιοι την ρωσική. Είναι ρωσόφωνοι πιο σωστά. Και ξέρω οικογένειες που ο πατέρας διάλεξε την ουκρανική πλευρά και ο γιος την ρωσόφωνη. Και όταν τον ρωτούν, αν δεις τον γιο σου (στον πόλεμο) τι θα κάνεις; Η απάντηση ήταν θα κλείσω τα μάτια μου. Να φανταστείτε πόσο πολύ έχουμε πια μίσος μέσα μας. Είναι φοβερό».

Ξέρω οικογένειες που ο πατέρας διάλεξε την ουκρανική πλευρά και ο γιος την ρωσόφωνη. Και όταν τον ρωτούν, αν δεις τον γιο σου (στον πόλεμο) τι θα κάνεις; Η απάντηση ήταν θα κλείσω τα μάτια μου. Να φανταστείτε πόσο πολύ έχουμε πια μίσος μέσα μας. Είναι φοβερό..

Πηγή: Euronews

Read Next

06 Φεβ 2026

#theaftertaste | Η σύγχρονη θεατρική "Λόλα", ένα short film για τους ερωτευμένους και ένα μικρό, μυστικό εστιατόριο στο κέντρο της πόλης

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

05 Φεβ 2026

Μία ιδιαίτερη performance με "ζωντανά" έργα τέχνης για μία μόνο βραδιά στην Αθήνα

Η γεννημένη στην Κίνα Xie Rong έρχεται στην Αθήνα για το πιο ιδιαίτερο ραντεβού.

Περισσότερα από

Stories

04 Φεβ 2026

Eat Chic | 4 νέα από τον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας

Ενδιαφέρουσες συμπράξεις οίνου και γεύσης, νέα εστιατόρια και φρέσκες προτάσεις σε αγαπημένες διευθύνσεις της πρωτεύουσας.

04 Φεβ 2026

Αιολικό | Το εμβληματικό έργο του Takis στην καρδιά της Αθήνας

Στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, το έργο του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη δημιουργεί ένα νέο, πολιτιστικό σημείο συνάντησης.

03 Φεβ 2026

Η Chiara Mastroianni έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η ηθοποιός και κόρη του Marcello Mastroianni και της Catherine Deneuve θα πρωταγωνιστήσει σε μία ξεχωριστή παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

03 Φεβ 2026

Οι παραστάσεις που θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Σημαντικοί σκηνοθέτες και Έλληνες δημιουργοί, κλασικά έργα και μία παράσταση χορού συνθέτουν το πρώτο πρόγραμμα του Μιχαήλ Μαρμαρινού για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

02 Φεβ 2026

Οι Pet Shop Boys έρχονται στην Ελλάδα

Τέσσερα χρόνια μετά τη συναυλία τους στην Αθήνα, οι Pet Shop Boys επιστρέφουν για ένα ακόμη συναυλιακό ραντεβού με το ελληνικό κοινό.

02 Φεβ 2026

Grammys 2026 | Οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς

Ποιες προσωπικότητες από τον χώρο της μουσικής διακρίθηκαν στα Grammys 2026.

31 Ιαν 2026

"Η τοξική γυναίκα" - Το ανεξήγητο ιατρικό μυστήριο της Gloria Ramirez

Ένα πραγματικό ιατρικό περιστατικό που ακόμα και σήμερα δεν έχει δοθεί οριστική απάντηση.

30 Ιαν 2026

#theaftertaste | Μία έκθεση για τους ανθρώπους της πόλης και ένα value for money εστιατόριο με γεύση από κάθε γωνιά της Ελλάδας

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

30 Ιαν 2026

Bridgerton | Ο απόλυτος οδηγός για το καστ και τους χαρακτήρες της 4ης σεζόν

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα νέα πρόσωπα και τα αγαπημένα που επιστρέφουν στη νέα σεζόν της ρομαντικής σειράς.

30 Ιαν 2026

Έργα του Sir Don McCullin παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το Athens Photo World, σε συνεργασία με το Xposure International Photography Festival, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον θρύλο του πολεμικού φωτορεπορτάζ, Sir Don McCullin, με την έκθεση Life, Death and Everything in Between.