ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο μοναδικός τρόπος να φάτε τα μακαρόνια για να αδυνατίσετε

Κι όμως γίνεται και μάλιστα είναι πιο νόστιμα τα μακαρόνια με αυτόν τον τρόπο.

Ο μοναδικός τρόπος να φάτε τα μακαρόνια για να αδυνατίσετε

Όταν τα ζυμαρικά κρυώνουν, το σώμα σας τα χωνεύει διαφορετικά, απορροφώντας λιγότερες θερμίδες και προκαλώντας μικρότερη αύξηση της γλυκόζης του αίματος.

Ακόμα καλύτερα, τα ξαναζεσταμένα μακαρόνια μειώνουν κιόλας αυτή την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα κατά 50%!

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν, ότι τα ζυμαρικά δεν... ενδείκνυνται ακριβώς στις δίαιτες, αλλά όσο περίεργο και αν ακούγεται, αν τα αφήνετε να κρυώσουν και τα ξαναζεστάνετε θα πάρετε πολύ λιγότερες θερμίδες! Ο Michael Mosley από το BBC News αποφάσισε να ερευνήσει αυτό το απίστευτο θέμα.

Ο λόγος που τα μακαρόνια είναι τόσο παχυντικά είναι ότι αποτελούν μια μορφή υδατάνθρακα και όταν οι υδατάνθρακες αφομοιώνονται στο στομάχι, διασπώνται και απορροφώνται ως απλά σάκχαρα. Αυτά τα σάκχαρα αυξάνουν πολύ τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αυτό με τη σειρά του αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Αν η ινσουλίνη έχει κάνει σωστά τη δουλειά της, η ξαφνική αύξηση της γλυκόζης στο αίμα θα πέσει το ίδιο γρήγορα και μόλις συμβεί αυτό, μαντέψτε... νιώθετε και πάλι πεινασμένοι! Αυτός είναι ο λόγος που οι διατροφολόγοι συνιστούν στις δίαιτες δημητριακά, ζυμαρικά ολικής αλέσεως και πολύσπορες ποικιλίες ψωμιού, επειδή είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και ευνοούν μια πιο αργή και σταδιακή απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα.

Αλλά υπάρχει ένας τρόπος για να “αλλάξετε” τον τρόπο που το σώμα σας θα απορροφήσει τα μακαρόνια που μαγειρεύετε. Ο Mosley εξέτασε τα αποτελέσματα ενός πειράματος, που προβλήθηκε και σε σχετική εκπομπή του BBC και διαπίστωσε, ότι το μαγείρεμα των ζυμαρικών και στη συνέχεια η ψύξη τους αλλάζει τη δομή τους, ώστε το άμυλο που περιέχουν να γίνεται πιο “ανθεκτικό”.

Σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες, το ανθεκτικό άμυλο αντιστέκεται στην πέψη από τα ένζυμα στο στομάχι μας (και τις απότομες αλλαγές στο επίπεδο γλυκόζης του αίματος που προκύπτουν από αυτήν τη διαδικασία) και έτσι δεν διασπάται αμέσως, αλλά συνεχίζει να “ταξιδεύει” στο παχύ έντερο, όπου δρα περισσότερο σαν να ήταν φυτική ίνα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν μαγειρέψετε μακαρόνια και τα αφήσετε να κρυώσουν καλά προτού τα φάτε, το σώμα σας θα τα αφομοιώσει σαν να ήταν φυτικές ίνες, αντί για απλοί υδατάνθρακες, όπως ανέφερε στην εκπομπή του Mosley στο BBC η Denise Robertson, λέκτορας Διατροφική Φυσιολογίας στο πανεπιστήμιο του Surrey στην Αγγλία.

Δηλαδή “τα κρύα ζυμαρικά προκαλούν πολύ μικρότερη αύξηση στην γλυκόζη του αίματος, ενώ επειδή φτάνουν πιο βαθιά στο παχύ έντερο, τροφοδοτούν πιο αποτελεσματικά τα καλά βακτήρια που κατοικούν εκεί. Ο οργανισμός σας θα απορροφήσει επίσης λιγότερες θερμίδες, κάτι που κάνει το όλο... πείραμα θετικό από κάθε άποψη”, λέει ο Mosley.

Οπότε, ξέρουμε ότι τα κρύα ζυμαρικά είναι καλύτερα για την υγεία σας, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, τα ζεστά μακαρόνια είναι πιο νόστιμα από τα κρύα. Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε γι' αυτό;

Η απάντηση έρχεται από τον δρ Chris van Tulleken του πανεπιστημίου University College of London, ο οποίος πραγματοποίησε ένα δικό του πείραμα. Επέλεξε ορισμένους εθελοντές και για τρεις ολόκληρες ημέρες κάθε εβδομάδα (σε σύνολο αρκετών εβδομάδων) τους έδωσε οδηγίες να τρώνε μακαρόνια με τρεις τρόπους: φρέσκα μαγειρεμένα, κρύα και ξαναζεσταμένα. Οι συμμετέχοντες έβαζαν ως σάλτσα μόνο απλή ντομάτα με λίγο σκόρδο και έτρωγαν τα ζυμαρικά πάντα με άδειο στομάχι. Σε κάθε μία από αυτές τις ημέρες, έδιναν δείγμα αίματος κάθε 15 λεπτά για δύο ώρες, καθώς προχωρούσε η πέψη του γέυματος που μόλις κατανάλωσαν. Έτσι ο δρ van Tulleken και η ομάδα του μπορούσαν να παρακολουθούν και να συγκρίνουν την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους.

Ο Mosley περιέγραψε τα ευρήματα αυτού του πειράματος στο BBC News:

“Ακριβώς όπως ήταν αναμενόμενο, τα κρύα ζυμαρικά οδήγησαν σε μικρότερη άνοδο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και μικρότερη παραγωγή ινσουλίνης σε σύγκριση με τα φρέσκα βρασμένα ζυμαρικά".

Στη συνέχεια, όμως, οι ερευνητές διαπίστωσαν κάτι που δεν περίμεναν: Τα ξαναζεσταμένα μακαρόνια είχαν μια ακόμη πιο δραματική επίδραση, δηλαδή προκάλεσαν ακόμα μικρότερη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Για την ακρίβεια μείωσαν την αύξηση αυτή κατά 50%! Αυτό δείχνει ότι τα ξαναζεσταμένα ζυμαρικά είχαν ακόμη πιο “ανθεκτικό άμυλο” και αυτό μπορεί να είναι πολύ σημαντικό και για τους ανθρώπους που έχουν διαβήτη.

Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Δεκ 2025

Καταφθάνουν σύντομα τα 50 καλύτερα μπαρ (και) της Ευρώπης

Τα The World's 50 Best Bars εγκαινιάζουν τη νέα λίστα Europe’s 50 Best Bars και δίνει την ευκαιρία σε μικρότερες πόλεις να λάμψουν μέσα από τα μπαρ τους.

05 Δεκ 2025

Σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να αγνοείς τα συμπτώματά του;

Ένα φαινομενικά αθώο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να κρύβει ερεθιστικούς παράγοντες που σου χαλούν τις γιορτές - δες τι πρέπει να προσέξεις.

Περισσότερα από

Life

05 Δεκ 2025

Ένα απροσδόκητο street party παίζει σήμερα στη Μητροπόλεως

Απόψε, από τις 20:00, το κέντρο φορά τα γιορτινά του και γεμίζει μουσική και ρυθμό.

05 Δεκ 2025

Οι ταινίες που θα δούμε τον Δεκέμβριο στο Netflix

Πρεμιέρες που μπαίνουν δυνατά στη γιορτινή περίοδο, μεγάλα ονόματα σε νέες παραγωγές και μια σειρά από ταινίες και ντοκιμαντέρ που κλείνουν τη χρονιά θεαματικά.

05 Δεκ 2025

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

05 Δεκ 2025

Στο 'Hotel Ερμού', για δέκατη χρονιά με την Άννα Βίσση

Η "απόλυτη Ελληνίδα σταρ" γιορτάζει 10 συνεχόμενα χρόνια στο στέκι της, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

05 Δεκ 2025

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Το πρώτο ΣΚ του Δεκεμβρίου φέρνει μαζί του χριστουγεννιάτικα δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και lives, νέα εστιατόρια και μπαρ, καθώς και πολλές ακόμη αφορμές εξόδου.

05 Δεκ 2025

Στο Santa Claus Kingdom τα Χριστούγεννα γίνονται εμπειρία

Το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας είναι και πάλι εδώ.

05 Δεκ 2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

05 Δεκ 2025

"Στα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο Χρήστος Νικολάου ζωντανεύει το παιδί μέσα μας

Στη μαγική παράσταση "Τα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο πρωταγωνιστής Χρήστος Νικολάου αποκαλύπτει πώς ο ρόλος έγινε προσωπικό ταξίδι επιστροφής στη φαντασία, στην παιδική αθωότητα και στη δύναμη της αγάπης που ενώνει και μεταμορφώνει.

05 Δεκ 2025

Γιατί πλημμυρίζει η Αθήνα κάθε φορά που βρέχει;

Βρέχει ξανά και οι δρόμοι της Αθήνας μετατρέπονται σε ποτάμια - πώς θα φτάσεις στη δουλειά, στο σχολείο ή στο ραντεβού σου; Ένας ειδικός μάς εξηγεί τι συμβαίνει.

04 Δεκ 2025

9 έξυπνες χρήσεις του αλατιού που πρέπει να δοκιμάσεις σήμερα

Το αλάτι δεν είναι μόνο για γεύση. Ανακάλυψε 9 καθημερινές χρήσεις που θα σε εντυπωσιάσουν.