Ένα μόνιμο βιβλιοπωλείο-παλαιοπωλείο, στο οποίο θα εργάζονται άστεγοι αλλά και η δημιουργία ενός ευρύτερου συνεργατικού δικτύου για αστέγους είναι το όνειρο τριών ανθρώπων οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης.

«Είναι τεράστιο το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από ανθρώπους από όλη την Ελλάδα για το εγχείρημά μας» λέει στον Αθήνα 9.84 ο εμπνευστής της ιδέας Λεωνίδας Κουρσούμης. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την πορεία της προσπάθειάς μας. Στις 20 Ιανουαρίου έκανα μια ανάρτηση στο Facebook και ζήτησα από τους συνανθρώπους μας αν έχουν βιβλία να μας δώσουν για να κάνουμε ένα μπαζάρ και να έχουμε ένα πρώτο έσοδο για να ξεκινήσουμε με το ενοίκιο για ένα μόνιμο βιβλιοπωλείο-παλαιοπωλείο. Για αρχή θα εργάζονται εκεί δύο άστεγοι συμπολίτες μας. Δεν το έκανα για να κάνω ακτιβισμό. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη αλλά να σταθούμε στα πόδια μας με κάποιο τρόπο. Το πιο σημαντικό και πολύ συγκινητικό είναι ότι μέσα από την πορεία αυτής της προσπάθειας αναδεικνύεται η δυναμική των ανθρώπινων σχέσεων. Ήταν για εμάς πολύ συγκινητικό, όταν μία κυρία μας επισκέφθηκε για να φέρει βιβλία και μαζί με τα βιβλία, μας έφερε και ένα βάζο γλυκό του κουταλιού που έφτιαξε η μητέρα της».

Ο κύριος Λεωνίδας είναι 68 χρονών και σπούδασε Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε σε εκδοτικούς οίκους και μέσα στην κρίση έχασε τη δουλειά του και βρέθηκε άνεργος και άστεγος για 8 μήνες. Αυτήν την περίοδο φιλοξενείται σε μία αποθήκη. Τους μήνες που περιπλανιόταν στους δρόμους της Αθήνας, ξεκίνησε να μαζεύει πεταμένα βιβλία από τα σκουπίδια και τα πουλούσε στο Μοναστηράκι για λίγα ευρώ.

«Αν τα καταφέρουμε και στήσουμε ένα μόνιμο χώρο» προσθέτει ο κ. Κουρσούμης, «σκεφτόμαστε να γίνονται εκεί και παράλληλες δράσεις».

«Αν τα καταφέρουμε και στήσουμε ένα μόνιμο χώρο» προσθέτει ο κ. Κουρσούμης, «σκεφτόμαστε να γίνονται εκεί και παράλληλες δράσεις όπως π.χ. να έρχονται εκεί άστεγοι να παίρνουν ρούχα δωρεάν που έχουν ανάγκη, από τον ρουχισμό που έχει συγκεντρωθεί ή να γίνονται εκεί κάποια εργαστήρια για να εκπαιδεύονται, νέοι σε ηλικία, άστεγοι σε κάποια τέχνη. Υπάρχει ήδη μια πρόταση από ένα φίλο για δημιουργία εργαστήριου επεξεργασίας χαρτιού».

Για το σκοπό αυτό διοργανώνουν παζάρι βιβλίων, ειδών δώρου και διακόσμησης, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 στην οδό Πειραιώς 132 από τις 10.00 το πρωί έως τις 5.00 το απόγευμα.

Περισσότερα από 3000 βιβλία έχουν συγκεντρωθεί από προσφορές πολιτών που ενημερώθηκαν για το εγχείρημα. Επίσης έχουν συγκεντρωθεί διάφορα αντικείμενα διακόσμησης και ρουχισμός.

Όσοι επιθυμείτε να βοηθήσετε το εγχείρημα, μπορείτε να καλέσετε τον κ. Λεωνίδα στο τηλ. 697 723 9766 ή να του γράψετε στο booksleonis@yahoo.gr 

Επίσης μπορείτε να πάτε τις προσφορές σας στην αποθήκη της οδού Πειραιώς 132. Κάθε μέρα απο 9 το πρωί εως 4 το απόγευμα.

Δείτε τον κύριο Λεωνίδα σε ένα βίντεο: 

 

Πηγή: athina984.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS