ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Ο Κόσμος του Ούζου» έτοιμος να υποδεχτεί και πάλι το κοινό του

Το μουσείο του Ούζου Πλωμαρίου «Ο Κόσμος του Ούζου», ανοίγει και πάλι τις πύλες του για το κοινό

«Ο Κόσμος του Ούζου» έτοιμος να υποδεχτεί και πάλι το κοινό του

Στις παρυφές του Πλωμαρίου, τον καταπράσινο οικισμό της Λέσβου, μέσα σ’ έναν πανέμορφο ελαιώνα, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της αποσταγματοποιίας όπου παράγεται και εμφιαλώνεται το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, καθώς και το Μουσείο Ούζου «Ο Κόσμος του Ούζου». Το Ούζο Πλωμαρίου είναι το παραδοσιακό εθνικό μας απόσταγμα που από το 1894 ενώνει τις παρέες και περικλείει στη γεύση του την ελληνική κουλτούρα. Στο παραδοσιακό αποστακτήριο, ακολουθείται πιστά η συνταγή όπως ακριβώς την εμπνεύστηκε ο ιδρυτής Ισίδωρος Αρβανίτης 127 χρόνια πριν, με έμφαση στους εξαιρετικούς καρπούς και βότανα και τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε 18 μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες, οι οποίοι παρασκευάζονται σήμερα με την ίδια παραδοσιακή τέχνη όπως παλιά.

Στο παραδοσιακό αποστακτήριο, ακολουθείται πιστά η συνταγή όπως ακριβώς την εμπνεύστηκε ο ιδρυτής Ισίδωρος Αρβανίτης 127 χρόνια πριν, με έμφαση στους εξαιρετικούς καρπούς και βότανα και τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε 18 μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες, οι οποίοι παρασκευάζονται σήμερα με την ίδια παραδοσιακή τέχνη όπως παλιά.

Φέτος είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για τον «Κόσμο του Ούζου» καθώς συμμετέχει στη Δράση Εθνικής εμβέλειας «21», στα πλαίσια της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η αποσταγματοποιία έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφαλούς ξενάγησης των επισκεπτών ανοίγει τις πόρτες του Μουσείου που είναι έτοιμο να υποδεχτεί και πάλι τους επισκέπτες του.

Οι επισκέπτες του Μουσείου ο «Κόσμος του Ούζου», έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν ένα ταξίδι στην παράδοση, με συνοδοιπόρο αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα κατά τη διάρκεια της απόσταξης όπως παλιοί άμβυκες, δοχεία συλλογής αποστάγματος, ταπωτικά και μηχανήματα επικόλλησης. Επίσης, μπορούν να παρακολουθήσουν όλη την παραγωγική διαδικασία από τον χώρο της απόσταξης μέχρι και την εμφιάλωσή του. Θα γνωρίσουν από κοντά τα συστατικά, τα βότανα και τους καρπούς όπως τον γλυκάνισο, θα γευτούν το εκλεκτό, από 100% διπλή απόσταξη Ούζο Πλωμαρίου και θα μάθουν τον σωστό τρόπο σερβιρίσματος. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν την ιστορία του Ούζου και θα ακολουθήσουν βήμα-βήμα τα χνάρια του Ισίδωρου Αρβανίτη στην προσπάθειά του να δημιουργήσει την τέλεια ισορροπία που αναζητούσε.

Επίσης, μπορούν να παρακολουθήσουν όλη την παραγωγική διαδικασία από τον χώρο της απόσταξης μέχρι και την εμφιάλωσή του.

Για όποιον αποφασίσει να επισκεφτεί το πανέμορφο νησί της Λέσβου, αξίζει να επισκεφτεί το παραθαλάσσιο χωριό στα νότια του νησιού, το Πλωμάρι, το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλές χάρες: την κρυστάλλινη θάλασσά του, το γραφικό λιμάνι του, τους φιλόξενους κατοίκους του που υποδέχονται κάθε καλοκαίρι εγχώριους και ξένους τουρίστες. Μα πάνω απ’ όλα για το φίνο απόσταγμα που το έχει αναδείξει, και δικαίως, ως την πρωτεύουσα του ούζου. Μια ξεχωριστή εμπειρία σας περιμένει, ζήστε τη!

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

21 Οκτ 2025

Κινηματογράφος με εισιτήριο €2 στη φετινή Γιορτή του Σινεμά

Η πιο αγαπημένη κινηματογραφική συνήθεια επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά, σε όλα τα σινεμά της χώρας, όπου όλες οι ταινίες και όλες οι προβολές θα έχουν ενιαίο εισιτήριο στο δίευρο.

21 Οκτ 2025

'Maggie Cassidy': Το νέο μπαρ της Πανόρμου έχει κάτι από '7 Jokers'

Οι Αρμελίνα Αντωναροπούλου, Μικαέλα Τσικουδάκη και Σπύρος Αναγνώστου παρουσιάζουν ένα ολόφρεσκο μπαρ γειτονιάς στους Αμπελόκηπους.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

21 Οκτ 2025

4 φράσεις του Jack Kerouac που έφυγε σαν σήμερα (21/10) από τη ζωή

Εμβληματικές φράσεις από τα βιβλία του, που αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία και τις ανησυχίες του σημαντικού συγγραφέα.

21 Οκτ 2025

Λάχανο σαλάτα με τζίντζερ + σουσάμι: Η viral συνταγή που θα λατρέψεις αυτή τη σεζόν

Πώς να φτιάξεις τη λαχταριστή σαλάτα λάχανου με τζίντζερ και σουσάμι που έχει κατακτήσει το TikTok και θα φέρει φρεσκάδα στο τραπέζι σου.

21 Οκτ 2025

4 τροφές που εντείνουν το άγχος - Και τι να καταναλώσεις αντί γι’ αυτές

Ποιες συνηθισμένες τροφές αυξάνουν το άγχος σου και πώς μπορείς να τις αντικαταστήσεις με επιλογές που στηρίζουν την ψυχική σου ηρεμία.

21 Οκτ 2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

21 Οκτ 2025
21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.