ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Ο κορονοϊός θα αλλάξει την ιατρική και την βιοϊατρική έρευνα που ξέραμε»

Η ανάρτηση του καθηγητή πολιτικής υγείας του LSE, Ηλία Μόσιαλου, στο φέισμπουκ απαντάει σε πολλά από τα ερωτηματικά που συνεχίζουμε να έχουμε για τον θανατηφόρο ιό.

«Ο κορονοϊός θα αλλάξει την ιατρική και την βιοϊατρική έρευνα που ξέραμε»

4 μήνες πανδημία COVID-19: Τι γνωρίζουμε για την κλινική εικόνα των ασθενών;

Πέρασαν περίπου 4 μήνες από την ημέρα που ο ΠΟΥ ανακήρυξε την πανδημία COVID-19. Τι γνωρίζουμε για την κλινική εικόνα των ασθενών;

Στις αρχές της πανδημίας γνωρίζαμε ότι o ιός SARS-CoV-2 θα προκαλούσε ήπιες αναπνευστικές λοιμώξεις σε περίπου 80-85% αυτών που θα μολύνονταν, και περίπου οι μισοί θα εμφάνιζαν πνευμονία. Ένα άλλο 10-15% θα νοσούσε πιο σοβαρά και το 2-5% θα είχε οξεία νόσο και θα χρειαζόταν εντατική φροντίδα.

Αν και ισχύει πως η νόσος του COVID-19 προκαλεί σημαντική αναπνευστική παθολογία, ξέρουμε πλέον πως μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πολλές εξωπνευμονικές εκδηλώσεις. Δεδομένου ότι ο υποδοχέας εισόδου του ιού στα κύτταρα εκφράζεται σε πολλαπλούς εξωπνευμονικούς ιστούς, η άμεση ιογενής βλάβη των ιστών είναι ένας από τους μηχανισμούς επίθεσης. Επιπλέον, οι ενδοθηλιακές βλάβες, η επίδραση της φλεγμονής στο αιμοστατικό σύστημα, η απορρύθμιση των ανοσολογικών αντιδράσεων και άλλοι μηχανισμοί που σχετίζονται με τον υποδοχέα εισόδου, ενδέχεται να συμβάλλουν σε αυτές τις εξωπνευμονικές εκδηλώσεις του COVID-19.

Μια πρόσφατη επισκόπηση στο περιοδικό Nature (doi.org/10.1038/s41591-020-0968-3) με τίτλο «Extrapulmonary manifestations of COVID-19» εξετάζει αναλυτικά την εξωπνευμονική παθοφυσιολογία που μπορεί να προκαλέσει η νόσος του COVID-19, και θα αναφερθώ σε κάποιές από αυτές τις επιπλοκές.

Σε επίπεδο αιματολογίας και συσχέτισης δεικτών με το ανοσοποιητικό σύστημα έχουν παρατηρηθεί εκδηλώσεις και επιπλοκές της νόσου COVID-19 που επηρεάζουν
• τους εργαστηριακούς δείκτες (όπως, λεμφοπενία, λευκοκυττάρωση, ουδετεροφιλία, θρομβοπενία, ταχύτητα καθίζησης ερυθροκυττάρων, IL-6, C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, φερριτίνη, γαλακτική αφυδρογονάση)
• τους δείκτες πήξης (όπως αυξημένα D-dimers και fibrinogen, μερικό χρόνο προθρομβίνης και χρόνο ενεργοποιημένης μερικής θρομβοπλαστίνης
• αρτηριακές θρομβωτικές επιπλοκές (όπως οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, και μεσεντερική ισχαιμία)
• φλεβικές θρομβωτικές επιπλοκές (όπως φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή)
• την πιθανότητα θρόμβωσης που σχετίζεται με καθετήρα
• το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτταροκινών (όπως υψηλό πυρετό, υπόταση, δυσλειτουργία πολλών οργάνων).

Αναφορικά με τις καρδιαγγειακές επιπλοκές του COVID-19, στη βιβλιογραφία καταγράφονται ασθενείς με
• ισχαιμία του μυοκαρδίου και οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (τύπου 1 και 2)
• μυοκαρδίτιδα
• αρρυθμία (πιο συγκεκριμένα κολπική μαρμαρυγή, κολπική ταχυκαρδία, βραδυκαρδία, σύνδρομο μακρού QT, ταχυκαρδία τύπου torsades de pointes, αιφνίδιος καρδιακός θάνατος, κ.α.)
• μυοκαρδιοπάθεια και καρδιογενές σοκ.

Έχουν παρατηρηθεί επίσης επιπλοκές της νόσου COVID-19 που σχετίζονται με τα νεφρά
• όπως οξεία νεφρική ανεπάρκεια
• ανωμαλίες ηλεκτρολυτών (υπερκαλιαιμία, υπονατριαιμία και υπερνατριαιμία, μεταξύ άλλων) και μεταβολική οξέωση
• πρωτεϊνουρία και αιματουρία
• θρόμβωση κυκλώματος εξωσωματικής κυκλοφορίας.

Επιπλέον, πολλοί ασθενείς εμφάνισαν επιπλοκές στο πεπτικό σύστημα όπως
• ναυτία και / ή έμετο, διάρροια, κοιλιακό άλγος, ανορεξία
• μεσεντερική ισχαιμία και γαστρεντερική αιμορραγία
• διαφορές στους εργαστηριακούς δείκτες (όπως αυξημένες ηπατικές τρανσαμινάσες, αυξημένη χολερυθρίνη, επίπεδα αλβουμίνης).

Σε ενδοκρινολογικό επίπεδο έχουν καταγραφεί εκδηλώσεις του COVID-19 όπως
• υπεργλυκαιμία
• κετοξέωση (συμπεριλαμβανομένης αυτής σε ασθενείς με προηγουμένως μη διαγνωσμένο διαβήτη ή χωρίς διαβήτη)
• σοβαρή ασθένεια σε ασθενείς με προϋπάρχοντα διαβήτη ή / και παχυσαρκία.

Τέλος, πολλοί ασθενείς παρουσίασαν νευρολογικές και οφθαλμολογικές επιπλοκές λόγω του COVID-19, όπως
• πονοκέφαλο, ζάλη
• ανοσμία, αγευσία, μυαλγίες, κόπωση
• εγκεφαλικό επεισόδιο
• εγκεφαλοπάθεια, εγκεφαλίτιδα,
• επιπεφυκίτιδα.

Είναι σαφές πλέον πως αντιμετωπίζουμε μια νέα πολυσυστημικού φάσματος ασθένεια. Είναι επίσης σαφές πως σε όλες τις χώρες, γιατροί και επιστήμονες στοχεύουν στην αναγνώριση και στην παρακολούθηση του φάσματος όλων αυτών των μηχανισμών δυσλειτουργίας και συμπτωμάτων, και στην ανάπτυξη ερευνητικών προτεραιοτήτων και θεραπευτικών στρατηγικών για όλα τα εμπλεκόμενα συστήματα οργάνων. Και όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο, εν μέσω πανδημίας.

Ο κορωνοϊός θα αλλάξει την ιατρική και την βιοϊατρική έρευνα που ξέραμε.

Φωτό: @unitednations

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

19 Ιαν 2026

Τα Thessaloniki Walking Tours κατεβαίνουν στην Αθήνα

Ένα τετραήμερο πρόγραμμα με περιπάτους και επισκέψεις σε μνημεία και χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος θα λάβει χώρα από τις 12 έως και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου.

19 Ιαν 2026

Οι τηλεοπτικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Η τελευταία σεζόν του Queer Eye, μία πολυσυζητημένη πρεμιέρα και άλλα.

Περισσότερα από

Life

19 Ιαν 2026

"Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ" ξανά στον Σταυρό του Νότου

Η Stand-Up παράσταση "ΟΠΕΚΕΜΠΛΕ" επιστρέφει γεμάτη χιούμορ, αυτοσχεδιασμούς και καυστικό πολιτικό σχολιασμό. Παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη με διαφορετικούς καλεσμένους.

19 Ιαν 2026

Ποιος είναι ο Akylas που έκανε τους πάντες να ουρλιάζουν "Φέρτο" για τη Eurovision 2026;

Το viral "Ferto", η εκρηκτική παρουσία και η προσωπική ιστορία πίσω από το απόλυτο φαβορί για την φετινή εκπροσώπηση της Ελλάδας στον μουσικό διαγωνισμό

19 Ιαν 2026

Ο Γιάννης Οικονομίδης και το βιβλίο-ορόσημο της ζωής του

Καλεσμένος της Κατερίνα Καφεντζή (Kafka), ο δημοφιλής σκηνοθέτης συζητά την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου το εμβληματικό βιβλίο του Ernesto Sabato, "Περί ηρώων και τάφων".

19 Ιαν 2026

Το 29ο Παζάρι Βιβλίου μάς φέρνει και φέτος στην Κλαυθμώνος

Η διοργάνωση του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών έχει ελεύθερη είσοδο και πληθώρα βιβλίων με προσφορές από 1 ευρώ.

19 Ιαν 2026

Ο Χρήστος Μάστορας τραγουδά τη "Μαργαρίτα"

Το πρώτο single από το επερχόμενο πρώτο προσωπικό album του, που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2026.

19 Ιαν 2026

Τα νέα εστιατόρια που πολύ σύντομα έρχονται στην Αθήνα

Καινούρια χρονιά με ολόφρεσκες αφίξεις: Τα μέρη που καταφθάνουν πολύ σύντομα στην πόλη.

19 Ιαν 2026

Βασίλης Μπισμπίκης και "Άνθρωποι και ποντίκια" συνεχίζουν: Νέες ημερομηνίες λόγω sold out

Λόγω της αυξημένης ζήτησης, ξεκινάει σήμερα η προπώληση για τις παραστάσεις του έργου "Άνθρωποι και ποντίκια" στο Cartel.

19 Ιαν 2026

Δυναμική δισκογραφική επιστροφή για την Έλλη Κοκκίνου

Η Έλλη Κοκκίνου επιστρέφει δυναμικά με το νέο της τραγούδι "Από πού κι ως πού", σε μουσική και στίχους του Φοίβου.

19 Ιαν 2026

Νέα γραμμή δημοτικής συγκοινωνίας που ενώνει το Ελληνικό με την Αργυρούπολη

Τα δρομολόγια συνδέονται άμεσα με τους σταθμούς του μετρό, ενώ εξυπηρετούν την μετακίνηση με 5 νέα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία.