Η ανάρτηση στο φέισμπουκ που ενημέρωνε για την επανεκκίνηση:

Ο κ. Στάθης επιστρέφει

«Αντιμέτωπος με μια δύσκολη καθημερινότητα ήρθε και ο κ. Στάθης Παπαναστασίου, πωλητής δρόμου του περιοδικού “σχεδία”. Ο κύριος Στάθης είναι 71 ετών, μένει σε ένα μικρό διαμέρισμα ημιωρόφου στον Νέο Κόσμο και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Τις πρώτες ημέρες του περιορισμού του στο σπίτι, όταν ανεστάλη και η έκδοση του περιοδικού, δεν είχε ρεύμα και η μέρα έμοιαζε ατελείωτη. Μαζί με την επανασύνδεση του ηλεκτρικού μπήκε ξανά στη ζωή του η τηλεόραση, στην οποία παρακολουθεί με πάθος ντοκιμαντέρ. Γεμίζει τις ώρες του καθαρίζοντας, πλένοντας, παίζοντας σκάκι. Εδώ και μερικές εβδομάδες, εθελοντές της “σχεδίας” τού τηλεφωνούν για να μάθουν τα νέα του “μία από τις κυρίες έχει δύο παιδάκια και το ένα μού παίζει πιάνο”, μου λέει. Καθημερινά, φτάνει στην πόρτα του φαγητό από το “σχεδία home”, ενώ η Μαρία, εθελόντρια και αυτή, του αγοράζει τα φάρμακά του. Αυτό που του λείπει περισσότερο είναι η αίσθηση της ασφάλειας, αλλά και η επαφή με τους ανθρώπους: “Πεθύμησα αυτή την καλημέρα που λέμε όταν στέκονται να αγοράσουν το περιοδικό, το χαμόγελό τους, την αγκαλιά. Τότε νιώθω όπως κάποιος που αγαπιέται”».

Απόσπασμα από ρεπορτάζ της Μαρίας Αθανασίου, που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» («Δεν μπορώ να αγκαλιάσω ανθρώπους που αγαπώ»). Συνάνθρωποί μας που βιώνουν ακόμη πιο σκληρά την περίοδο εγκλεισμού εξαιτίας του κορωνοϊού μοιράστηκαν σκέψεις και συναισθήματα.

Ένα τηλεφώνημα, ένα γεύμα, ένα ραδιόφωνο, όλο αυτό τον καιρό, κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας τουλάχιστον να απαλύνουμε τη μοναξιά του κ. Στάθη και όλων των ανθρώπων της «σχεδίας». Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να αναπληρώσει την καθημερινή ανθρώπινη επαφή.

Εδώ και μερικές εβδομάδες, εθελοντές της “σχεδίας” τού τηλεφωνούν για να μάθουν τα νέα του “μία από τις κυρίες έχει δύο παιδάκια και το ένα μού παίζει πιάνο”, μου λέει.

Ο κ. Στάθης της «σχεδίας» έχει πεθυμήσει το χαμόγελο των ανθρώπων που συναντάει κάθε μέρα στο πόστο, των φίλων και αναγνωστών του περιοδικού.

Από αυτή την Τετάρτη 13 Μαΐου θα έχει την ευκαιρία να ξανασυναντηθεί μαζί τους, αφού, όλοι μαζί, κάνουμε το προσεκτικό μα συνάμα αποφασιστικό βήμα να ξαναβγούμε στους δρόμους.

Από την Τετάρτη, ραντεβού και πάλι στους δρόμους, λοιπόν.

«Α», για αγάπη, για αλληλεγγύη, για αξιοπρέπεια.

 

Δείτε την ανάρτηση:

*Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Βιτσαρόπουλου.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS