Μετά από μια μάχη ενός χρόνου με την κυβέρνηση της Τανζανίας, οι ακτιβιστές που διεκδικούσαν απαγόρευση του γάμου των ανήλικων κοριτσιών επιτέλους δικαιώθηκαν. Πλέον στην αφρικανική χώρα επιτρέπεται να παντρεύονται μόνο αγόρια και κορίτσια 18 ετών και άνω.

«Ενώ δεχόμαστε με χαρά αυτή την είδηση, κατανοούμε ότι έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά γιατί πρέπει να συνεργαστούμε στενά με την κυβέρνηση για την εφαρμογή του νόμου» σχολίασε σχετικά ο Jean Paul Murunga, εκπρόσωπος της Equality Now, μιας από τις οργανώσεις που αγωνίστηκαν για αυτή την πρόοδο, που σε χώρες εκτός του λεγόμενου δυτικού κόσμου δεν θεωρείται καθόλου δεδομένη.

Ο γάμος για ανήλικα αγόρια είχε απαγορευτεί ήδη από το 1971, με τον νόμο Law of Marriage Act 1971, αλλά τα όρια ηλικίας για τα κορίτσια είχαν προσδιοριστεί, τότε, στα 14 χρόνια με τη συγκατάθεση του δικαστηρίου και στα 15 με τη συγκατάθεση των γονέων. Όμως οι ανήλικες νύφες, όπως έχει αποδειχθεί, είναι λιγότερο πιθανό να ολοκληρώσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ κινδυνεύουν περισσότερο να βιώσουν μια εφηβική εγκυμοσύνη και επιπλοκές στην κύηση, ασιτία και συζυγική βία. Ένας γάμος ανηλίκων είναι πιθανότερο επίσης να εγκλωβίσει μια οικογένεια σε κύκλο φτώχειας.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με άλλες οργανώσεις στην Τανζανία, όπως και με την κυβέρνηση, για να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές σε πολιτικές για να είναι σε θέση τα κορίτσια στην Τανζανία να απολαμβάνουν την εκπαίδευση, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, απαλλαγμένα από τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που συνοδεύουν τους γάμους ανηλίκων» κατέληξε ο Murguna.

Δείτε ένα ντοκιμαντέρ για την εμπορία παιδιών:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: REUTERS/Joe Penney/File Photo

TAGS