Καθώς πλησιάζει η ετυμηγορία της 7ης Οκτωβρίου στη δίκη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, το διαδίκτυο, αλλά ακόμα και αστικά εμβλήματα όπως ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα, γεμίζουν με αντιφασιστικά μηνύματα. Η καμπάνια «Δεν είναι αθώοι. Οι Ναζί στη Φυλακή» δυναμώνει και γιγαντώνεται. 

Ένας ηθοποιός, ο Μελαχρινός Βελέντζας, μετέτρεψε το σύνθημα ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό σε τραγούδι και βίντεο όπου συμμετέχουν δεκάδες καλλιτέχνες αφού, όπως τονίζει, «η τέχνη, ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, οφείλει να παίρνει θέση ενώνοντας τη φωνή της με όσους μάχονται απέναντι σε ό,τι μας απειλεί. Το τραγούδι αυτό και η οπτικοποίησή του είναι μία κραυγή αλληλεγγύης κι ένα κάλεσμα προς όλους και όλες να δώσουν το “παρών” την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, στις 09:00, στο Εφετείο Αθηνών».

Γιατί όμως αυτή η δικαστική απόφαση έχει τέτοια βαρύτητα; Γιατί η 7η Οκτωβρίου αποκαλείται «μέρα-ορόσημο για το αντιφασιστικό κίνημα, για την ελληνική δικαιοσύνη και την ελληνική κοινωνία» από τους μετόχους της καμπάνιας; 

Η ετυμηγορία αφορά τη συνολική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, όπως απαντά ο κ. Βελέντζας, ο οποίος εξηγεί στο womanTOC: «Είναι μια ιστορική απόφαση, που αφορά τις επόμενες γενιές και την κοινωνία όπου θα ζήσουμε. Το πιο σημαντικό είναι να αναγνωρίσει το δικαστήριο ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση καταδικάζοντας και την ηγεσία». Ο ίδιος προσθέτει: «Η δολοφονία του Παύλου από τον Ρουπακιά δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Δεν ήταν μεμονωμένο περισταστικό η δολοφονική επίθεση εναντίων των Αιγύπτιων ψαράδων ούτε εκείνη εναντίων των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Το ζητούμενο είναι η συνολική καταδίκη της Χρυσής Αυγής γι’ αυτό που πραγματικά ήταν εξ αρχής: μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση».

«Το ζητούμενο είναι η συνολική καταδίκη της Χρυσής Αυγής γι’ αυτό που πραγματικά ήταν εξ αρχής: μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση»

Σχολιάζοντας την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, που έκανε λόγο για «μεμονωμένα περιστατικά που ουδεμία σχέση προέκυψε να έχουν με το κόμμα και την ηγεσία του», ο κ. Βελέντζας επισημαίνει πως η ετυμηγορία, βάσει του αποδεικτικού υλικού που προκύπτει από τη δικογραφία, είναι μία, αδιαμφισβήτητη και επιβεβαιώνει το σύνθημα της καμπάνιας. Δεν είναι αθώοι.

Δεν είναι οι Ναζί, ωστόσο, που θα κριθούν την 7η Οκτωβρίου, καθώς «οι πράξεις και τα λόγια της Χρυσής Αυγής έχουν ήδη αποδειχτεί με αδιάσειστα στοιχεία μέσα και από την εξαιρετική δουλειά της Πολιτικής Αγωγής». Είναι η αξιοπιστία της ελληνικής δικαιοσύνης που κρίνεται πρωτίστως, ενώ καλείται να σταθεί στο ύψος της ιστορικής συγκυρίας. Είναι και η δικαίωση όλων των θυμάτων της Χρυσής Αυγής και της γυναίκας-συμβόλου του αντιφασιστικού αγώνα, της Μάγδας Φύσσα, που ζητά η εκστρατεία. 

«Η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε με το μανδύα του νόμιμου πολιτικού κόμματος, αλλά μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Η απόφαση της Τετάρτης θα αποδείξει το όριο της δημοκρατίας» όπως συνοψίζει ο κ. Βελέντζας. Τι περιμένει για την επόμενη μέρα; «Όποια κι αν είναι η απόφαση, ο αντιφασιστικός αγώνας δε σταματά. Ο φασισμός και ο ρατσισμός ενυπάρχουν στην καθημερινότητά μας, απειλούν τη συνύπαρξη των ανθρώπων και αποτελούν δομικά στοιχεία του τρόπου λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος».

Δείτε το βίντεο:


Info
Βασικοί συντελεστές του βίντεο: Σύλληψη – σύνθεση – σκηνοθεσία: Μελαχρινός Βελέντζας. Ενορχήστρωση – μουσική εκτέλεση – μιξάζ: Σπύρος Λούκος. Οπερατέρ – μοντάζ: Ματτέο Πιτσόκαρο. Colour correction: Μάσσιμο Πιτσόκαρο. Ηχογράφηση – φώτα: Λευτέρης Δούρος. Leading voices: Μαρία Βασιλοπούλου,  Ειρήνη Τζαμτζή, Αθηνά Χατζηαθανασίου, Παναγιώτα Χαϊδεμένου. Δείτε εδώ όλους τους συντελεστές.


Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
 

TAGS