ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Νοσταλγία και γλυκιά προσμονή: Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα νουάρ μάτια της Όλγας Δέικου

Σαν μια αγαπημένη ταινία που έχεις ξαναδεί αλλά πάντα θέλεις να «μπανίζεις», ξανά και ξανά.

Νοσταλγία και γλυκιά προσμονή: Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα νουάρ μάτια της Όλγας Δέικου

Τα μέρη με υγρασία είναι συνήθως αυτά με τα οποία κολλάς μαζί τους. Σαν να κρύβει κάποιο ανώτερο συστατικό το υγρό στοιχείο, με το οποίο επικοινωνείς αθόρυβα, λες και το νερό σε τραβάει προς το μέρος του, άθελά σου. Ας πούμε, για τον συγγραφέα Paul Morand οι Βενετίες -το γνωστό βιβλίο του-, είναι δύο, εκείνη της πόλης και η δική του. Εξήντα και πλέον χρόνια μιας ανέφελης σχέσης και πάντα πιστής. Οι Βενετίες δεν είναι μόνο η φυσιογνωμία της πόλης, είναι ό,τι ο ίδιος ο συγγραφέας αποκαλεί το κρυφό του μουσείο.

Παραλληλίζοντας δυο «νερένιες» πόλεις, τη Βενετία και τη Θεσσαλονίκη, πέφτουμε πάνω σε μία ισοδύναμη έμπνευση, μια συζυγή κινηματογραφική αύρα, μια καθολική αίσθηση ότι η ζωή εκεί συμβαίνει για να μπορούν οι καλλιτέχνες να την περιγράφουν σε έργα.

Νοσταλγία και γλυκιά προσμονή: Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα νουάρ μάτια της Όλγας Δέικου
Η Θεσσαλονίκη της φωτογράφου Όλγας Δέικου είναι γεμάτη από αντιφατικά συναισθήματα -νοσταλγία και προσμονή, χαρά και λύπη, έλξη και απομάκρυνση.
Οι εικόνες της δεν ωραιοποιούν, είναι ωμές, άλλοτε γλυκές άλλοτε κυνικές, αυτούσιες, γεμάτες καθημερινούς ανθρώπους που αναζητούν την ευτυχία σε μία πόλη που αλλάζει, σε μια δεκαετία που όλα μοιάζουν μετέωρα και αμφιταλαντευόμενα.

Η Θεσσαλονίκη της φωτογράφου Όλγας Δέικου είναι γεμάτη από αντιφατικά συναισθήματα -νοσταλγία και προσμονή, χαρά και λύπη, έλξη και απομάκρυνση. Οι εικόνες της δεν ωραιοποιούν, είναι ωμές, άλλοτε γλυκές άλλοτε κυνικές, αυτούσιες, γεμάτες καθημερινούς ανθρώπους που αναζητούν την ευτυχία σε μία πόλη που αλλάζει, σε μια δεκαετία που όλα μοιάζουν μετέωρα και αμφιταλαντευόμενα.

«Η ιστορία μου ξεκινάει πριν 35 χρόνια, έρχομαι από την ακριτική Φλώρινα, ζω όμως εδώ και 17 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχω ιδέα πού πηγαίνω» απαντάει ο Όλγα όταν της κάνω την αγαπημένη μου ερώτηση «από που έρχεσαι και που πηγαίνεις;». Μπορεί να μην έχει ιδέα που πηγαίνει αλλά το βασικό αξεσουάρ της δεν το αποχωρίζεται ποτέ. Είναι αυτό που της δείχνει τον δρόμο. «Η ιστορία μου ξεκινάει πριν 35 χρόνια, έρχομαι από την ακριτική Φλώρινα, ζω όμως εδώ και 17 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχω ιδέα πού πηγαίνω» θα πει.

«Η ιστορία μου ξεκινάει πριν 35 χρόνια, έρχομαι από την ακριτική Φλώρινα, ζω όμως εδώ και 17 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχω ιδέα πού πηγαίνω»

-Τι φωτογραφική μηχανή έχεις;

«Ξεκίνησα πριν 12 χρόνια με Canon, συνεχίζω με Canon, σκέφτομαι να αλλάξω, αλλά με τις αλλαγές δεν τα πάω καλά».

-Πώς θα παρουσίαζες τη Θεσσαλονίκη σε κάποιον που δεν την έχει επισκεφθεί ποτέ ξανά; Τι θα του έλεγες;

«Ανθρώπινη. Αποπνέει μια αίσθηση ελευθερίας. Δεν είναι ούτε μεγαλούπολη, ούτε επαρχία, βρίσκεσαι σε λίγα λεπτά στη θάλασσα. Θεωρώ ότι έχει τη δύναμη πανεύκολα, να ενσωματώσει και να αγκαλιάσει κάθε "ξένο"».

«Η ιστορία μου ξεκινάει πριν 35 χρόνια, έρχομαι από την ακριτική Φλώρινα, ζω όμως εδώ και 17 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχω ιδέα πού πηγαίνω»

-Ποιος είναι ο πιο δυνατός λόγος που αγαπάς την πόλη σου;

«Ο πιο μεγάλος λόγος που αγαπώ την πόλη μου είναι ότι δεν την βλέπω ποτέ μονότονη, οι άνθρωποι της, το μικρο κέντρο της που περπατιέται τόσο εύκολα. Όλα εναλλάσσονται γρήγορα».

-Πες μου μερικά από τα πιο ωραία για σένα σημεία της Θεσσαλονίκης. Γωνιές, περιοχές, γειτονιές, μέρη, μαγαζιά, ό,τι θες.

«Μου αρέσει η αστική πλευρά της. Η Θεσσαλονίκη έχει αρκετά νεοκλασικά κτίρια, ιστορικές στοές,τα οποία έχουν κάτι περισσότερο από μια αισθητική ομορφιά. Πολλά από αυτά γίνονται μέρη που αποκτούν βιωματική σημασία για τους ανθρώπους».

-Πώς αντιλαμβάνεσαι ότι ένα κάδρο σε καλεί. Τι νιώθεις τη στιγμή που το βλέπεις;

«Συνήθως το αισθάνομαι πρώτα ή σχεδόν ταυτόχρονα με το που το βλέπω, μετά το φαντάζομαι σαν εικόνα. Όλα αυτά μέσα σε δευτερόλεπτα, βέβαια, μέχρι να γίνουν τα πρώτα κλικ».

«Ο πιο μεγάλος λόγος που αγαπώ την πόλη μου είναι ότι δεν την βλέπω ποτέ μονότονη, οι άνθρωποι της, το μικρο κέντρο της που περπατιέται τόσο εύκολα. Όλα εναλλάσσονται γρήγορα».
«Πάντα σκέφτομαι τον Τσάρλι Τσάπλιν πριν βγω από το σπίτι».

-Ποια είναι η πιο αγαπημένη από τις εικόνες σου και γιατί;

«Ίσως ο Τσάρλι Τσάπλιν. Ερχόμενη από τη δυτική έξοδο της πόλης. Βρισκόμουν στο Καλοχώρι για μια φωτογράφηση, γυρνώντας κουρασμένη με το αυτοκίνητο, άναψε το φανάρι κόκκινο και τον είδα στα αριστερά μου. Οι φωτιστικές συνθήκες ήταν ιδανικές. Μέχρι να ανάψει πράσινο έκανα το κλικ. Πήγα να τον ξαναβρώ, τον ευχαρίστησα και τον ξαναφωτογράφισα, αλλά καμία εικόνα δεν ήταν σαν την πρώτη. Πάντα σκέφτομαι τον Τσάρλι Τσάπλιν πριν βγω από το σπίτι».

-Θα τολμούσες να δώσεις τον ορισμό της φωτογραφίας;

«Το να δίνεις ορισμούς είναι κάτι επικίνδυνο και όχι ιδιαίτερα χρήσιμο».

«Μου αρέσει η αστική πλευρά της. Η Θεσσαλονίκη έχει αρκετά νεοκλασικά κτίρια, ιστορικές στοές,τα οποία έχουν κάτι περισσότερο από μια αισθητική ομορφιά. Πολλά από αυτά γίνονται μέρη που αποκτούν βιωματική σημασία για τους ανθρώπους».
«Δε θέλω να περάσω κανένα μήνυμα, Είναι η πόλη όπως τη βλέπω, ό,τι επιλέγω να καταγράφω, καθώς και ένα μεγάλο κομμάτι της φαντασίας μου, πολλές φορές».

-Πόσο σημαντικό είναι για σένα να καταγράφεις τη ζωή με εικόνες;

«Τελικά είναι, το καταλαβαίνω εκ των υστέρων αφού πάρω απόσταση από τη στιγμή».

-Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να περάσεις μέσα από τις εικόνες σου για την πόλη σου;

«Δε θέλω να περάσω κανένα μήνυμα, Είναι η πόλη όπως τη βλέπω, ό,τι επιλέγω να καταγράφω, καθώς και ένα μεγάλο κομμάτι της φαντασίας μου, πολλές φορές. Δεν περίμενα τέτοια ανταπόκριση από τον κόσμο, λογικά κάτι θα βλέπουν και αυτοί, με τη σειρά τους».

*Δείτε περισσότερα στη σελίδα του φέισμπουκ της Όλγας Δέικου

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

19 Σεπ 2025

Αποκλειστικό | Ο Νικόλαος Ντε Γκρες μάς μιλά για τη συμμετοχή του στη φετινή Art Athina και την αδυναμία του στην τέχνη

Θαυμάζει τα φαινόμενα της φύσης, αναζητά την ηρεμία, αποτυπώνει όσα ξεχωρίζει με συναίσθημα. Στην Art Athina 2025, παρουσιάζει μία φωτογραφική αποτύπωση του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Πριν βρεθείτε στη φουάρ, ο Νικόλαος Ντε Γκρες μιλά αποκλειστικά στη Madame Figaro.

18 Σεπ 2025

Art Athina 2025 | Η Hermès δημιουργεί ένα υπαίθριο εργαστήριο σκίτσου και ζωγραφικής στην αλέα του Ζαππείου

Για τρεις ημέρες, ο πολυτελής γαλλικός οίκος μας προσκαλεί να γίνουμε κοινωνοί μίας δράσης που απελευθερώνει τη δημιουργικότητά μας.

Περισσότερα από

Stories

18 Σεπ 2025

Η Hermès επιστρέφει στην Art Athina και δημιουργεί ένα υπαίθριο pop - up στούντιο σκίτσου και ζωγραφικής

Από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, ο ιστορικός γαλλικός οίκος συνθέτει ένα δικό του σύμπαν στην αλέα του Ζαππείου, στο οποίο είμαστε όλοι καλεσμένοι.

18 Σεπ 2025

Μαρία Κάλλας: Το ταλέντο της στη μαγειρική και η σπάνια φωτογραφία από την κουζίνα του σπιτιού της στο Μιλάνο

Η σπουδαία Μαρία Κάλλας λάτρευε τη μαγειρική και ετοίμαζε πάντα τα πιο πρωτότυπα πιάτα για τους καλεσμένους της.

18 Σεπ 2025

Επίσημο δείπνο στο Windsor | Το μενού που απόλαυσαν ο Donald Trump και οι καλεσμένοι - Η έκπληξη της βραδιάς

Ένα ξεχωριστό επίσημο δείπνο παρέθεσε η βρετανική βασιλική οικογένεια το βράδυ της Τετάρτης 17 Σεπτεμβρίου στο Κάστρο του Windsor προς τιμήν της επίσκεψης του Donald Trump και της συζύγου του, Melania, στη χώρα.

17 Σεπ 2025

The Campari Hotel | To Campari γιορτάζει την έναρξη του Negroni Week με ένα ξεχωριστό event

Για μία μόνο βραδιά, το ιστορικό Μπάγκειον στην Ομόνοια, ανοίγει τις πόρτες του και μας υποδέχεται σε ένα σκηνικό όπου η κομψότητα, η δημιουργικότητα και το πάθος του Negroni πρωταγωνιστούν.

17 Σεπ 2025

Van Gogh: The Immersive Experience | Η πιο σύγχρονη έκθεση για τον κορυφαίο ζωγράφο έρχεται στην Ελλάδα

Ένα immersive εικαστικό ραντεβού που ενώνει την τέχνη με την τεχνολογία.

17 Σεπ 2025

Athens To Java | Ένα νέο φεστιβάλ ενώνει τον πολιτισμό της Ελλάδας με τη μουσική της Ινδονησίας

Τρεις ημέρες πλούσιες σε πολιτιστικές δράσεις και μία ευκαιρία γνωριμίας με την ψυχή ενός τόπου που ίσως να μην διαφέρει και τόσο από τη δική μας.

16 Σεπ 2025
16 Σεπ 2025

Farm Food Future | Το πρώτο οικοσύστημα mentoring και εκπαίδευσης για επαγγελματίες τροφίμου

Μία πρωτοβουλία που στοχεύει στη δημιουργία ενός ενιαίου οικοσυστήματος συνεργασίας, καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης, φέρνοντας κοντά αγρότες, παραγωγούς τροφίμων, επιχειρηματίες και επαγγελματίες της εστίασης, chefs και ειδικούς με κοινό όραμα το μέλλον της διατροφής στην Ελλάδα.