ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Νευρική ανορεξία: Τα σημάδια ότι κάποιος ξεφεύγει από την κανονική δίαιτα

Pρέπει να μπορείτε να αναγνωρίσετε τις διαφορές στην συμπεριφορά εκείνου του ατόμου που είναι ανορεξικό με εκείνο που απλά ακολουθεί κάποια δίαιτα.

Νευρική ανορεξία: Τα σημάδια ότι κάποιος ξεφεύγει από την κανονική δίαιτα

Η νευρική ανορεξία είναι μια σύνθετη διατροφική διαταραχή με τρία βασικά χαρακτηριστικά: την άρνηση του ατόμου να διατηρήσει ένα υγιές σωματικό βάρος, τον έντονο φόβο ότι θα παχύνει και μια πλήρως διαστρεβλωμένη εικόνα του υγιούς σώματος.

Αν και τα άτομα με νευρική ανορεξία κατά κανόνα αρνούνται ότι έχουν κάποιο πρόβλημα, η αλήθεια είναι ότι η ασθένεια αυτή είναι σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα. Το φαγητό και τα θέματα που σχετίζονται με το βάρος είναι συμπτώματα κάτι βαθύτερου. Πράγματα όπως η κατάθλιψη, η μοναξιά, η ανασφάλεια, η πίεση να είναι κανείς “τέλειος”, ή το αίσθημα ότι δεν μπορεί να ελέγξει τίποτα στην ζωή του, είναι εκείνα που προκαλούν κατά βάθος τη νευρική ανορεξία.

Με την κατάλληλη θεραπεία και υποστήριξη, μπορείτε να βοηθήσετε ένα άτομο με νευρική ανορεξία να ξεφύγει από το αυτοκαταστροφικό “μοτίβο” διατροφής και να ανακτήσει την υγεία και την αυτοπεποίθησή του.

Πρώτα απ' όλα, όμως, πρέπει να μπορείτε να αναγνωρίσετε τις διαφορές στην συμπεριφορά εκείνου του ατόμου που είναι ανορεξικό με εκείνο που απλά ακολουθεί κάποια δίαιτα, έστω και αυστηρή.

Υγιής δίαιτα

  • Υγιής δίαιτα είναι μια προσπάθεια να ελέγξετε το βάρος σας
  • Η αυτοεκτίμησή σας βασίζεται σε κάτι περισσότερο από το σωματικό βάρος και την εικόνα του σώματος
  • Κρίνετε την απώλεια βάρους ως έναν τρόπο για να βελτιώσετε την υγεία και την εμφάνισή σας
  • Ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος με έναν υγιή τρόπο

Ανορεξία

  • Η δίαιτα είναι μια προσπάθεια να ελέγξετε τη ζωή και τα συναισθήματά σας
  • Η αυτοεκτίμησή σας βασίζεται εξ ολοκλήρου στο βάρος σας και στο πόσο αδύνατοι είστε
  • Κρίνετε την απώλεια βάρους ως μέσο για την επίτευξη της ευτυχίας
  • Το να γίνετε αδύνατοι είναι το μόνο που έχει σημασία και η υγεία σας δεν σας απασχολεί.

Σημάδια συμπεριφοράς και συμπτώματα

Από εκεί και πέρα, για να βοηθήσετε κάποιο άτομο που πιθανώς έχει νευρική ανορεξία, θα πρέπει επίσης να διακρίνετε τα σημάδια και τα συμπεριφορικά συμπτώματα που δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα.

  • Κάνει δίαιτα παρά το γεγονός ότι είναι αδύνατος/η: Ακολουθεί αυστηρούς περιορισμούς στην δίαιτα. Τρώει μόνο ορισμένες τροφές με λίγες θερμίδες. Θεωρεί ότι απαγορεύεται πάση θυσία να φάει “κακές”, όπως οι υδατάνθρακες και τα λίπη.
  • Εμμονή με τις θερμίδες, τα γραμμάρια λίπους και τη διατροφή γενικότερα: Διαβάζει αναλυτικά τις ετικέτες των συσκευασιών τροφίμων, ζυγίζει διαρκώς την κάθε τροφή, διαβάζει πολλά βιβλία διατροφής και πιθανώς διατηρεί “αρχείο” ή “ημερολόγιο” με το τι ακριβώς έφαγε και πότε.
  • Προσποιείται ότι τρώει ή ψεύδεται σχετικά με τα γεύματα: Κρύβει ή πετάει τρόφιμα για να αποφύγει να τα καταναλώσει. Βρίσκει διαρκώς δικαιολογίες για να μην καθίσει με άλλους να γευματίσει (“Έφαγα πολύ το μεσημέρι” ή “Το στομάχι μου δεν αισθάνεται καλά” κλπ).
  • Εμμονή με τις τροφές: Συνεχώς σκέφτεται τις ιδιότητες των τροφών. Τείνει να μαγειρεύει συχνά για τους άλλους, να συλλέγει συνταγές, να διαβάζει περιοδικά τροφίμων, ή να κάνει σχέδια για κοινωνική έξοδο με γεύμα, χωρίς, αλλά να τρώει τελικά πολύ λίγο.
  • Παράξενες ή μυστικές “τελετουργίες” σχετικά με τις τροφές: Μπορεί να αρνείται να φάει μαζί με άλλους ή σε δημόσιους χώρους. Επίσης έχει περίεργη συμπεριφορά όπως το να κόβει την κάθε τροφή με συγκεκριμένο τρόπο ή να μασάει την τροφή και να την φτύνει, ή να τρώει πάντα στο ίδιο πιάτο κλπ.

Σημάδια και συμπτώματα της ανορεξίας στην εικόνα του/της ασθενούς για το σώμα του/της

  • Δραματική απώλεια βάρους: Ταχεία, δραματική απώλεια βάρους χωρίς κάποια ιατρική αιτία.
  • Πιστεύει ότι είναι υπέρβαρος/η, παρά το γεγονός ότι είναι εμφανώς λιποβαρές άτομο: Μπορεί επίσης να υποστηρίζει ότι έχει πάρα πολύ λίπος σε ορισμένα μέρη όπως το στομάχι, τους γοφούς, ή τους μηρούς.
  • Εμμονή με την εικόνα του σώματος: Παθιάζεται με το βάρος, το σχήμα του σώματος, ή το νούμερο των ρούχων που φοράει. Συχνά, όταν ζυγίζεται ανησυχεί και εκνευρίζεται για την παραμικρή διακύμανση στο βάρος του/της.
  • Είναι άκρως επικριτικός/ή για την εμφάνισή του/της: Ξοδεύει πολύ χρόνο μπροστά στον καθρέφτη ελέγχοντας για “λάθη”. Υπάρχει πάντα κάτι να επικρίνει. Ποτέ δεν είναι “αρκετά λεπτός/ή”.
  • Αρνείται πεισματικά ότι είναι αδύνατος/η: Αρνείται ότι το χαμηλό σωματικό βάρος είναι πρόβλημα, ενώ προσπαθεί να το κρύψει (πίνοντας πολύ νερό πριν από ζυγιστεί, ή φορώντας ρούχα φαρδιά ή μεγάλου μεγέθους).

Read Next

19 Ιαν 2026

Τα Thessaloniki Walking Tours κατεβαίνουν στην Αθήνα

Ένα τετραήμερο πρόγραμμα με περιπάτους και επισκέψεις σε μνημεία και χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος θα λάβει χώρα από τις 12 έως και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου.

19 Ιαν 2026

Οι τηλεοπτικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Η τελευταία σεζόν του Queer Eye, μία πολυσυζητημένη πρεμιέρα και άλλα.

Περισσότερα από

Life

19 Ιαν 2026

"Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ" ξανά στον Σταυρό του Νότου

Η Stand-Up παράσταση "ΟΠΕΚΕΜΠΛΕ" επιστρέφει γεμάτη χιούμορ, αυτοσχεδιασμούς και καυστικό πολιτικό σχολιασμό. Παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη με διαφορετικούς καλεσμένους.

19 Ιαν 2026

Ποιος είναι ο Akylas που έκανε τους πάντες να ουρλιάζουν "Φέρτο" για τη Eurovision 2026;

Το viral "Ferto", η εκρηκτική παρουσία και η προσωπική ιστορία πίσω από το απόλυτο φαβορί για την φετινή εκπροσώπηση της Ελλάδας στον μουσικό διαγωνισμό

19 Ιαν 2026

Ο Γιάννης Οικονομίδης και το βιβλίο-ορόσημο της ζωής του

Καλεσμένος της Κατερίνα Καφεντζή (Kafka), ο δημοφιλής σκηνοθέτης συζητά την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου το εμβληματικό βιβλίο του Ernesto Sabato, "Περί ηρώων και τάφων".

19 Ιαν 2026

Το 29ο Παζάρι Βιβλίου μάς φέρνει και φέτος στην Κλαυθμώνος

Η διοργάνωση του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών έχει ελεύθερη είσοδο και πληθώρα βιβλίων με προσφορές από 1 ευρώ.

19 Ιαν 2026

Ο Χρήστος Μάστορας τραγουδά τη "Μαργαρίτα"

Το πρώτο single από το επερχόμενο πρώτο προσωπικό album του, που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2026.

19 Ιαν 2026

Τα νέα εστιατόρια που πολύ σύντομα έρχονται στην Αθήνα

Καινούρια χρονιά με ολόφρεσκες αφίξεις: Τα μέρη που καταφθάνουν πολύ σύντομα στην πόλη.

19 Ιαν 2026

Βασίλης Μπισμπίκης και "Άνθρωποι και ποντίκια" συνεχίζουν: Νέες ημερομηνίες λόγω sold out

Λόγω της αυξημένης ζήτησης, ξεκινάει σήμερα η προπώληση για τις παραστάσεις του έργου "Άνθρωποι και ποντίκια" στο Cartel.

19 Ιαν 2026

Δυναμική δισκογραφική επιστροφή για την Έλλη Κοκκίνου

Η Έλλη Κοκκίνου επιστρέφει δυναμικά με το νέο της τραγούδι "Από πού κι ως πού", σε μουσική και στίχους του Φοίβου.

19 Ιαν 2026

Νέα γραμμή δημοτικής συγκοινωνίας που ενώνει το Ελληνικό με την Αργυρούπολη

Τα δρομολόγια συνδέονται άμεσα με τους σταθμούς του μετρό, ενώ εξυπηρετούν την μετακίνηση με 5 νέα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία.