ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Νέο πρόγραμμα ανίχνευσης αυτισμού σε ελληνικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς: «Να τον κάνουμε ορατό»

Μια ολοκληρωμένη παρέμβαση προανήγγειλε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Νέο πρόγραμμα ανίχνευσης αυτισμού σε ελληνικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς: «Να τον κάνουμε ορατό»

«Τον αυτισμό, την έως σήμερα "αόρατη" αυτή αναπηρία, εργαζόμαστε, για να την κάνουμε ορατή» δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Αναλύοντας το ολιστικό σχέδιο παρέμβασης, που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι βασικοί άξονες του οποίου δίνουν έμφαση στην πρώιμη ανίχνευση από την προσχολική ηλικία, στην κατάρτιση και στη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, καθώς και στην αυτόνομη διαβίωση, η κ. Μιχαηλίδου επισημαίνει ότι η έγκαιρη διάγνωση και η επακόλουθη πρώιμη παρέμβαση μπορούν να ανατρέψουν την πορεία αυτής της διαταραχής μέχρι και 50% και να αμβλύνουν μία de facto ανισότητα.

Η έγκαιρη διάγνωση και η επακόλουθη πρώιμη παρέμβαση μπορούν να ανατρέψουν την πορεία αυτής της διαταραχής μέχρι και 50% και να αμβλύνουν μία de facto ανισότητα.

Τονίζει δε τη σημασία της προσχολικής ηλικίας, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα προσχολικά χρόνια είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά ταυτόχρονα έχουν πολυδιάστατες συνέπειες στην κοινωνική συνοχή, την οικογενειακή πολιτική, την οικονομική ανάπτυξη και την καταπολέμηση των ανισοτήτων σε μία κοινωνία.

Οι ψυχολόγοι θεωρούν την προσχολική ηλικία - από 0 έως 6 ετών - ως την πιο κρίσιμη ηλικία στη ζωή ενός ανθρώπου. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι η περίοδος κατά την οποία οι άνθρωποι αναπτύσσουν όχι τόσο τις γνωστικές δεξιότητές τους, αλλά το συναισθηματικό κόσμο τους. Αναπτύσσουν τη γλώσσα και τη νοημοσύνη τους με τρόπους που δεν μπορούν να αναπληρωθούν αργότερα.

Ολιστικό σχέδιο παρέμβασης

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο πρώτος στόχος της ομάδας που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου και με τη συμβολή του think tank της διαΝΕΟσις, είναι να τεθούν οι ποιοτικές προδιαγραφές διαπαιδαγώγησης, απασχόλησης και φροντίδας των παιδιών (βρεφών και νηπίων έως 4 ετών) στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Η ομάδα εργασίας θα παραδώσει προτάσεις, αλλά και πρακτικό υλικό - συλλογή με παιχνίδια και βιβλία - για το πώς πρέπει να διαμορφώνεται η καθημερινότητα των παιδιών ανά ηλικιακή ομάδα, θα ακολουθήσει πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Ο δεύτερος στόχος είναι η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης από παιδοψυχολόγους, αναπτυξιολόγους και άλλες ειδικότητες και η ενσωμάτωσή του στη λειτουργία των σταθμών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχεδιάζεται πρόγραμμα για τα παιδιά με αναπηρίες, που προβλέπει την έγκαιρη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο την άμεση και εξατομικευμένη παρέμβαση για κάθε περίπτωση, ενώ, παράλληλα, το υπουργείο φροντίζει για την οργάνωση και την εκπαίδευση των αρμόδιων φορέων σχετικά με την παροχή υπηρεσιών πρώιμης παρέμβασης και τη χρηματοδότηση στοχευμένου πακέτου υπηρεσιών.

Σχεδιάζεται πρόγραμμα για τα παιδιά με αναπηρίες, που προβλέπει την έγκαιρη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο την άμεση και εξατομικευμένη παρέμβαση για κάθε περίπτωση

Ειδικότερα, το υπουργείο επεξεργάζεται ένα ολιστικό σχέδιο παρέμβασης με τρεις άξονες:

1. Πρώιμη ανίχνευση από την προσχολική ηλικία

«Από την επόμενη σχολική χρονιά, θα "τρέξουμε" πιλοτικά πρόγραμμα πρώιμης ανίχνευσης παιδιών στο φάσμα του αυτισμού. Με στόχο το πιλοτικό πρόγραμμα να είναι γεωγραφικά και κοινωνικά αντιπροσωπευτικό, επιλέγουμε τους 200 βρεφονηπιακούς σταθμούς που θα συμμετάσχουν» σημειώνει η κ. Μιχαηλίδου, διευκρινίζοντας ότι ο σχεδιασμός της πρώιμης ανίχνευσης γίνεται με βάση τις πλέον έγκυρες και αναγνωρισμένες για την αποτελεσματικότητά τους επιστημονικές μεθόδους.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει, σε κάθε βρεφονηπιακό σταθμό προβλέπεται η διενέργεια - δύο φορές το χρόνο - ανιχνευτικών/σταθμισμένων τεστ διαφόρων τύπων και με διαφορετική στόχευση.

Σε κάθε βρεφονηπιακό σταθμό προβλέπεται η διενέργεια - δύο φορές το χρόνο - ανιχνευτικών/σταθμισμένων τεστ διαφόρων τύπων και με διαφορετική στόχευση.

«Σκοπός μας είναι να καταλήξουμε στους κατάλληλους συνδυασμούς των τεστ που ανιχνεύουν με μεγαλύτερη αξιοπιστία τη διαταραχή. Το έργο αυτό το αναλαμβάνει ένα σώμα δασκάλων ειδικής αγωγής, οι οποίοι θα δώσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες σε δασκάλους και γονείς των παιδιών» δηλώνει η υφυπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι η διάγνωση του αυτισμού δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. «Για το λόγο αυτό», όπως υπογραμμίζει, «το βάρος της διάγνωσης και βέβαια της μετέπειτα παρέμβασης ανατίθεται σε έμπειρους επιστήμονες, νευροαναπτυξιολόγους, γιατρούς και θεραπευτές».

Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, «η αξιολόγηση των τεστ σε συνδυασμό με το ιστορικό του κάθε παιδιού και καταγεγραμμένες συμπεριφορές από το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον του αποτελούν ενδείξεις για ενδεχόμενη διαταραχή, η οποία χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Δεν υπάρχει ένα και μόνο σχέδιο εκπαίδευσης των παιδιών που θα διαγνωστούν με αυτισμό μέσα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η παρέμβαση θα σχεδιάζεται για το καθένα ξεχωριστά και θα εξαρτάται από το επίπεδο της διαταραχής».

2. Κατάρτιση και αγορά εργασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο πρόκειται να αξιοποιήσει πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να οργανωθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ειδικά διαμορφωμένα για άτομα στο φάσμα του αυτισμού.

Πέραν αυτού, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας για άτομα με αυτισμό. Συγκεκριμένα, ειδικοί σύμβουλοι για την εργασιακή απασχόληση επεξεργάζονται τόσο συγκεκριμένα κίνητρα προς τους εργοδότες όσο και για την εξεύρεση και προσέγγιση των θέσεων εργασίας που ταιριάζουν στις δεξιότητες των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού.

Ειδικοί σύμβουλοι για την εργασιακή απασχόληση επεξεργάζονται τόσο συγκεκριμένα κίνητρα προς τους εργοδότες όσο και για την εξεύρεση και προσέγγιση των θέσεων εργασίας που ταιριάζουν στις δεξιότητες των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού.

3. Αυτόνομη διαβίωση

Επίσης, το υπουργείο επεξεργάζεται ένα ειδικά διαμορφωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία μικρών δομών υποστηριζόμενης διαβίωσης.

Όπως αναφέρει η κ. Μιχαηλίδου, το πλαίσιο αυτό υπάρχει ήδη για τα άτομα με αναπηρία, αλλά, δεδομένων των ειδικών χαρακτηριστικών του αυτισμού, χρειάζεται εξειδίκευση και προσαρμογή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πρόκειται για μία παρέμβαση αποϊδρυματοποίησης, εφόσον δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, αλλά έχουν την ικανότητα αυτόνομης διαβίωσης, να αποκτήσουν μία σχετική ανεξαρτησία, γεγονός που ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους και την αυτοεκτίμησή τους. Οι δομές αυτές θα λειτουργήσουν επιπλέον βοηθητικά για τις οικογένειες των πολιτών με αυτισμό.

Πρόκειται για μία παρέμβαση αποϊδρυματοποίησης, εφόσον δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, αλλά έχουν την ικανότητα αυτόνομης διαβίωσης, να αποκτήσουν μία σχετική ανεξαρτησία.

Δράση ευαισθητοποίησης

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Μιχαηλίδου επισημαίνει ότι το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, με τη συμβολή του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού για την αόρατη αναπηρία, τον αυτισμό, διοργανώνουν για έναν μήνα τη δράση raceforautism.gr.

Συγκεκριμένα, καλούν όλους τους πολίτες να μπουν στην ψηφιακή πλατφόρμα να δηλώσουν συμμετοχή και να περπατήσουν, να τρέξουν, να κάνουν ποδήλατο, να κολυμπήσουν, να αθληθούν με όποιον τρόπο επιθυμούν.

Καλούν όλους τους πολίτες να μπουν στην ψηφιακή πλατφόρμα να δηλώσουν συμμετοχή και να περπατήσουν, να τρέξουν, να κάνουν ποδήλατο, να κολυμπήσουν, να αθληθούν με όποιον τρόπο επιθυμούν.

Η δράση θα «τρέχει» από τις 2 Απριλίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού και για έναν μήνα.

Όπως αναφέρει η υφυπουργός, οι πολίτες που θα συμμετάσχουν, μετά την άθληση, που θα διαλέξουν, μπορούν να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα τον τόπο και το χρόνο που αθλήθηκαν, να ανεβάσουν, αν το επιθυμούν, σχετική φωτογραφία και, με αυτόν τον τρόπο, να ευαισθητοποιήσουν με τη σειρά τους γι' αυτήν την τόσο συχνή, αλλά και τόσο άγνωστη αναπηρία.

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo by BBC Creative on Unsplash

Read Next

08 Αυγ 2022

Γράφουν ιστορία οι μικρές της Εθνικής πόλο νεανίδων: Νίκησαν την Ουγγαρία στον ημιτελικό και διεκδικούν χρυσό στον τελικό [Βίντεο]

Οι αθλήτριες της Εθνικής Ομάδας πόλο των νεανίδων προκρίθηκαν στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο Βελιγράδι και θα διεκδικήσουν το χρυσό στον τελικό.

06 Αυγ 2022

Γίνε pescetarian για μία μέρα: Αυτό είναι το πλάνο διατροφής

Δοκίμασε τη διατροφή που βασίζεται στο ψάρι με αυτό το ενδεικτικό ημερήσιο διατροφικό πλάνο της ειδικού

Περισσότερα από

Life

04 Αυγ 2022

Κουμπάρος ο Παύλος Μαρινάκης μαζί με τη σύζυγό του

Ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης πάντρεψε έναν καλό του φίλο!

03 Αυγ 2022

Friends: Οι 12 διάσημοι guest stars που πέρασαν από την πιο αγαπημένη σειρά της τηλεόρασης

Και μας έκαναν να πέσουμε κάτω από τα γέλια. Τους θυμάστε;

03 Αυγ 2022

Εντυπώσεις από την πρώτη βραδιά λειτουργίας του Cine Πολεμικό Μουσείο

Παρακολουθήσαμε από κοντά εν δράσει το νέο θερινό σινεμά της Αθήνας και μοιραζόμαστε καρέ και τις σκέψεις μας.

02 Αυγ 2022

Θαλάσσια σπορ: Τι μπορείς να κάνεις στη θάλασσα και πόσες θερμίδες θα κάψεις

Υπάρχουν πολλοί και καλοκαιρινοί τρόποι για να κάψεις θερμίδες και να παραμείνεις fit αυτό το καλοκαίρι.

01 Αυγ 2022

Kraken Beach Bar. Ο νέος σου καλοκαιρινός προορισμός για μουσικές, cocktails, surf και φαγητό

Το Kraken Beach Bar φέρνει το νησί σε σένα πριν καν αναχωρήσεις γι΄αυτό.

01 Αυγ 2022

Ποια τραγούδια ακούει και ποια βιβλία θα διαβάσει ο Ομπάμα το καλοκαίρι;

Κάθε χρόνο ο Ομπάμα ανακοινώνει την καλοκαιρινή του λίστα. Τώρα μπορείτε να γίνεται music και book buddies.

31 Ιουλ 2022

Yria Ceramics: Το πιο διάσημο... μυστικό της Πάρου

Ένα hub κεραμικής τέχνης στην καρδιά των Κυκλάδων.

31 Ιουλ 2022

Τι αλλάζει στο σώμα μας μετά τα -ήντα;

Τι συμβαίνει στο σώμα και στον οργανισμό μας όσο μεγαλώνουμε; Πολλά συμβαίνουν - και αρκετά από αυτά τα λες και θετικά!

30 Ιουλ 2022

To συγκρότημα που θα παίξει μουσική στο διάστημα το 2024 και θα γράψει ιστορία

Το διάσημο ντουέτο σχεδιάζει να γράψει ιστορία, αλλά αυτή τη φορά στο διάστημα!