ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μοσχάρι Wellington: Μια ρουστίκ ευρωπαϊκή συνταγή για το κρύο του χειμώνα

Μια συνταγή που έχει συνδεθεί με τις γιορτές και με τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Μοσχάρι Wellington: Μια ρουστίκ ευρωπαϊκή συνταγή για το κρύο του χειμώνα

Χρειάζεσαι (για 6-8 άτομα):

400 γρ. μανιτάρια, καθαρισμένα (με ένα βουρτσάκι) και κομμένα σε χονδρά κομμάτια

Αλάτι και χονδροκομμένο πιπέρι

Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

750 γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο

1-2 κ.σ. Αγγλική μουστάρδα

6-8 φέτες jambon Πάρμας

500 γρ. έτοιμη ζύμη σφολιάτας σε θερμοκρασία δωματίου

Λίγο αλεύρι για το άπλωμα της ζύμης

2 αβγά, ελαφρά χτυπημένα

Για να έχεις μια ελαφριά και τραγανή σφολιάτα, τυλίγεις το μοσχάρι με μανιτάρια και jambon που δεν θα αφήσουν την υγρασία του μοσχαριού να περάσει και να μαλακώσει τη ζύμη.

Διαδικασία:

  • Βάλε τα χονδροκομμένα μανιτάρια στο multi ή στο food processor με λίγο αλατοπίπερο και τρίψε μέχρι να αποκτήσεις μια κρέμα που θα μοιάζει με βρεγμένη άμμο. Βάλε το μείγμα σε ένα καυτό τηγάνι (χωρίς τίποτα άλλο ούτε νερό ούτε λιπαρή ουσία) και μαγείρεψε για 10 περίπου λεπτά, σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία. Αφού τελειώσεις άδειασε το μείγμα σε ένα πλατύ πιάτο και άφησε να κρυώσει.
  • Αφού ζεστάνεις καλά το ίδιο ή ένα άλλο, μεγάλο τηγάνι (που να χωράει το φιλέτο σου) βάλε λίγο λάδι και περίμενε να κάψει. Εν τω μεταξύ αλείφεις καλά το φιλέτο σου με χονδρό αλάτι και πιπέρι. Βάλε το φιλέτο στο ζεστό τηγάνι και σοτάρισε του για 30 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει. Δεν θέλεις να το μαγειρέψεις μόνο να το θωρακίσεις. Αφού κρυώσει λίγο το μοσχάρι πέρασε όλη την επιφάνεια με μουστάρδα με τη βοήθεια ενός πινέλου.
  • Άπλωσε ένα μεγάλο κομμάτι πλαστική μεμβράνη πάνω σε μια λεία επιφάνεια, στρώσε τις φέτες jambon (η μία θα πρέπει να ακουμπάει πάνω στην άλλη (1-2 εκατοστά). Με μια σπάτουλα άπλωσε από πάνω (να πάει παντού) τα σοταρισμένα μανιτάρια.
  • Βάλε στο κέντρο το φιλέτο και τύλιξε, καλά το jambon με τα μανιτάρια, σχηματίζοντας ένα ρολό, γύρω από το φιλέτο. Κλείσε καλά τη μεμβράνη και βάλε στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά.
  • Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια άπλωσε το φύλλο σφολιάτας που δεν πρέπει να έχει πάχος μεγαλύτερο από 60 χιλιοστά (όσο το ύψος 1€).
  • Αφαιρείς την μεμβράνη από το φιλέτο και το τοποθετείς στο κέντρο της σφολιάτας.
  • Με τη βοήθεια ενός πινέλου περνάς λίγο από τα χτυπημένα αβγά στο ελεύθερο κομμάτι σφολιάτας δίπλωσε τις άκρες πάνω από το φιλέτο και τύλιξε το γύρω γύρω κόβοντας ότι περισσεύει (δεν θέλεις πολλές στρώσεις).
  • Αφού τοποθετήσεις το φιλέτο, με το κλείσιμο προς τα κάτω σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, πέρασε το με τα χτυπημένα αβγά και βάλε στο ψυγείο για ακόμη 15 λεπτά.
  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°C.
  • Mε ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζεις, διαγώνια, την σφολιάτα ανά 2 εκατοστά, το κάθε κόψιμο, πέρασε με λίγο ακόμη αβγό και βάλε στο φούρνο για 20 λεπτά.
  • Αφού περάσει το 20άλεπτο χαμηλώνεις τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνεις για ακόμα 15 λεπτά.
  • Αφού βγάλεις το αριστούργημα που έφτιαξες (να έχει ροδίσει όμορφα) από το φούρνο άφησε το για 10-15 λεπτά πριν το κόψεις σε φέτες φάρδους, τουλάχιστον, 2 με 2 ½ εκατοστά η κάθε μια και σερβίρεις.
  • Συνοδεύεις με πατάτες ψητές και βουτυράτες, ψητά, βραστά ή σοταρισμένα λαχανικά. Ταιριάζει πολύ και με φρέσκες ή βραστές σαλάτες.
  • Το κρέας στο κέντρο θα πρέπει να είναι ροζ στη μέση. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΜΟ, είναι ακριβώς όπως πρέπει να είναι ένα φιλέτο που δεν έχει καταστραφεί από το πολύ ψήσιμο.

Δείτε ένα αναλυτικό βίντεο από την εκπομπή της Ελένης Ψυχούλη:

Πηγή συνταγής: yourcookingpartner.wordpress.com

Read Next

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία

20 Οκτ 2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.

20 Οκτ 2025

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

20 Οκτ 2025

LDL χοληστερόλη: Το "αρχαίο" ρόφημα που μπορεί να την καταπολεμήσει

Ένα αρχαίο ρόφημα μπορεί να γίνει σύμμαχός σου ενάντια στην υψηλή χοληστερίνη.

20 Οκτ 2025

Οι πιο ασυνήθιστοι θησαυροί του Λούβρου - εκτός από αυτούς που έκλεψαν

Μεταξύ των 30.000 έργων που εκτίθενται μέσα στο Λούβρο, κρύβονται πολλές θαυμαστές δημιουργίες που διαθέτουν τεράστια καλλιτεχνική, ιστορική και πολιτισμική αξία. Αλλά όχι μόνο.

20 Οκτ 2025

Ένα εστιατόριο-έκπληξη στο Γαλάτσι: Ο Μιχάλης Μερζένης υπογράφει το μενού στο 'Elea'

Ο "Άσωτος" σεφ επιμελείται μια πρόταση γεύσης με πιάτα όπου τίποτα δεν είναι περιττό αλλά ούτε και τυχαίο, σε ένα σχετικά φρέσκο και ενδιαφέρον μέρος της πόλης.