ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μήπως στην προσπάθεια να ενταχθούμε σε μια ομάδα χάνουμε τη μοναδικότητά μας;

Όταν η δύναμη του κομφορισμού ισοπεδώνει οτιδήποτε αυτόνομο και αυτόφωτο. 

Μήπως στην προσπάθεια να ενταχθούμε σε μια ομάδα χάνουμε τη μοναδικότητά μας;

Κανένας άνθρωπος δεν έχει επιλέξει την εποχή στην οποία θα ζήσει. Κι όμως η εποχή στην οποία θα ζήσει σφραγίζει ολόκληρη την οντότητα του.

Ας πούμε για παράδειγμα τη δική μας. Της παγκοσμιοποίησης, της τεχνολογικής έκρηξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού σχεδόν όλων των οικονομικών δράσεων. Ο σύγχρονος άνθρωπος για να υπάρξει ως ένα εξάρτημα του κοινωνικού μηχανισμού πρέπει να είναι «ομογενοποιημένος», δηλαδή ταυτόσημος με τους άλλους. Κάτι που αντιτίθεται στον νόμο της φύσης που μας διδάσκει ότι το φυσιολογικό είναι η πολυμορφία. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τα βιολογικά είδη. Αφορά και τις ανθρώπινες κοινωνίες όπως και όλες τις εκφράσεις αυτών. Θρησκεία, πολιτισμός και πολιτική.

Ο σύγχρονος άνθρωπος για να υπάρξει ως ένα εξάρτημα του κοινωνικού μηχανισμού πρέπει να είναι «ομογενοποιημένος», δηλαδή ταυτόσημος με τους άλλους. Κάτι που αντιτίθεται στον νόμο της φύσης

Ο σύγχρονος άνθρωπος συμμορφώνεται στους κανόνες και δρα στο πλαίσιο της ομογενοποίησης. Κάτι που σημαίνει ότι όλες οι ενέργειές του πραγματοποιούνται με γνώμονα τον συντονισμό στο ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι. Μέσα από αυτή την καθημερινή διαδικασία ξεπηδά η «κομφορμιστική συνείδηση» που έρχεται να αντικαταστήσει την «συνείδηση».

Ως απότοκος του κομφορμισμού ο σύγχρονος άνθρωπος μιμείται τα χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές των ομάδων στις οποίες εντάσσεται. Και κάπου εκεί μέσα έχει απολέσει το δικαίωμα στην αυτοπραγμάτωση και στη χάραξη του δικού του μοναδικού δρόμου. Στους διαδρόμους του σχολείου και στο αντάμωμα με τους συμμαθητές αλλά και στην εργασιακή αρένα απαντώνται η ομοιομορφία και η απόλυτη προσήλωση στην οργάνωση. Ο κομφορμισμός διδάσκει ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε, είναι η βέλτιστη συγκρότηση μίας οργανωμένης κοινωνίας. Ο σύγχρονος άνθρωπος παράγει και καταναλώνει αγαθά χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Ως ένας κρίκος στην αλυσίδα της επιβίωσης που όταν για κάποιο λόγο σπάσει αυτή, ζητά άμεσα τη συγκόλληση.

Στους διαδρόμους του σχολείου και στο αντάμωμα με τους συμμαθητές αλλά και στην εργασιακή αρένα απαντώνται η ομοιομορφία και η απόλυτη προσήλωση στην οργάνωση.

Ίσως επειδή μέσα σε αυτήν την αλυσίδα επιτυγχάνεται το αίσθημα της ασφάλειας. Ο σύγχρονος άνθρωπος υιοθετώντας τους τρόπους συμπεριφοράς και τις συνήθειες των πολλών δε νιώθει αποκομμένος αλλά μέλος ενός οικείου περιβάλλοντος.

Συχνά όμως εξασθενεί η νοητική του δύναμη και αδρανεί η κριτική του σκέψη. Υπό αυτές τις συνθήκες η δημοκρατία αλλοιώνεται και εκφυλίζεται όταν οι πολίτες στερούνται της βούλησης και συχνά χειραγωγούνται κάτω από τις αποφάσεις της εξουσίας.

Σε μία κομφορμιστική κοινωνία, οι φωνές που ακούγονται από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας μοιάζουν με τις φωνές των Σειρήνων που θέλγουν τον τηλεθεατή, ξεχνώντας τον δικό προορισμό στο ταξίδι της δικής του Οδύσσειας.

Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει την τάση να εξομοιώνεται με τους άλλους, καταλήγοντας στην ολοκληρωτική συστολή της ατομικότητάς του και στην αντικατάσταση της από τη μάζα, αφού δεν φέρει πλέον τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν άτομο αυτόνομο, μοναδικό και αυτόφωτο.

Σε μία κομφορμιστική κοινωνία, οι φωνές που ακούγονται από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας μοιάζουν με τις φωνές των Σειρήνων που θέλγουν τον τηλεθεατή, ξεχνώντας τον δικό προορισμό στο ταξίδι της δικής του Οδύσσειας.

Μήπως στην προσπάθεια να ενταχθούμε σε μια ομάδα χάνουμε τη μοναδικότητά μας;

*Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο, ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: «Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης», Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση). Ακολούθησαν: «Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών», Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση), «Ο ήλιος στο πάτωμα», Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), «Μαύρη πέτρα» (Θεατρκό έργο), 2015, «Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα», Γαβριηλίδης, 2017, Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά. Είναι παντρεμένη με τον Πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη και ζει στη θεσσαλονίκη.


Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo by Noah Buscher on Unsplash

Read Next

23 Ιουν 2022

Pet Shop Boys: Οι μάστορες της Pop Art

Η περιοδεία "Dreamworld" φέρνει το βρετανικό δίδυμο ξανά στην Αθήνα (Πλατεία Νερού, 30/6), για μια βραδιά με τα πιο λατρεμένα τραγούδια της μακροχρόνιας πορείας τους.

Περισσότερα από

Life

22 Ιουν 2022

Women who dare: The Change Makers

Τρεις γυναίκες που διαπρέπουν με την τεχνογνωσία και το ταλέντο τους αποτελούν έμπνευση για όλες όσες θέλουν να τολμήσουν.

22 Ιουν 2022

Ασφυκτική πίεση στη Δήμητρα Πισπιρίγκου για το βράδυ που πέθανε η Ίριδα - Κατάθεση 10 ωρών και αντιφάσεις

Στοχευμένες αστυνομικές ερωτήσεις στη Δήμητρα Πισπιρίγκου για τις 8 κρίσιμες ώρες από 02:30 έως τις 10:45 το πρωί της 21ης Μαρτίου 2021, που εκτιμάται ότι δολοφονήθηκε η Ίριδα.

22 Ιουν 2022

Διατροφή για τον καύσωνα: Οι τροφές που θα σε ενυδατώσουν τώρα

Η ενυδάτωση είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.

21 Ιουν 2022

Το Pacman Sunset Restaurant Bar μας δίνει έναν καλό λόγο για απόδραση στην Σαντορίνη

Διάσημοι guest DJ’s και καλλιτέχνες συνθέτουν ένα μοναδικό events calendar για το φετινό καλοκαίρι.

21 Ιουν 2022

5 fitness tips που κάθε γυναίκα άνω των 50 πρέπει να ακολουθεί

Η άσκηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε ηλικία, προσφέροντας ξεχωριστά οφέλη με το πέρασμα των χρόνων.

21 Ιουν 2022

To τραγούδι της Κέιτ Μπους που εκτοξεύτηκε από τη σειρά "Stranger Things" 37 χρόνια μετά

Stranger Things: Μια νέα γενιά φανς δημιουργεί το τραγούδι της Κέιτ Μπους 37 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του

21 Ιουν 2022
21 Ιουν 2022

Corgi: Τα αγαπημένα σκυλιά της βασίλισσας Ελισάβετ

Η ράτσα ταυτίστηκε με την Ελισάβετ (κατά τη διάρκεια της βασιλείας της είχε πάνω από τριάντα) και έγινε έμβλημα της βρετανικής μοναρχίας

21 Ιουν 2022

Μy Greek Sweets

Η γλυκιά πλευρά της Ελλάδας μέσα από 65 συνταγές γεμάτες ιστορία και αρώματα

20 Ιουν 2022

Γιατί η Fina αποκλείει trans κολυμβήτριες από γυναικείους αγώνες;

Με αφορμή τη νίκη της διεμφυλικής κολυμβήτριας Λία Τόμας που δίχασε τις ΗΠΑ, νέες αποφάσεις για τον αποκλεισμό των transgender αθλητριών.