ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μια μαμά στον κόσμο της μαμαδοσύνης: Κουλ μπέιμπι, δε μεγαλώνεις πιόνια για σκακιέρα αλλά ανθρώπους

Μια μαμά τριών παιδιών μάς περιγράφει τη ζωή της μέσα από μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας. Ο τίτλος «σούπερ μαμά» της ανήκει.

Μια μαμά στον κόσμο της μαμαδοσύνης: Κουλ μπέιμπι, δε μεγαλώνεις πιόνια για σκακιέρα αλλά ανθρώπους

Γράφει η Άννα Αναστασοπούλου

Δεύτερη μέρα του Πάσχα χειρότερη κι από Κυριακή απόγευμα. Τι απολογισμός κι αυτός, ούτε παραμονή πρωτοχρονιάς να ήτανε, που κάνεις ένα φλας μπακ στη χρονιά που πέρασε και βλέπεις τι πήρες, τι έχασες,τι άφησες και που πας. «Πας, δεν πας» όπως διαπιστώνεις και δεν εννοώ μόνο πως παράφαγες, εντάξει το ‘κανες κι αυτό και τώρα δεν μπορείς να πάρεις τα πόδια σου -δεν είναι βόας δεν είναι κροταλίας είναι το φιδάκι η Άννα (βλέπε Άννα-κόντα).

Διαπιστώνεις επίσης πως τα παιδιά δεν τα φέρνει ο πελαργός όπως νόμιζες όταν ήσουν παιδί αλλά μια απειροελάχιστη ρωγμή στο χωροχρόνο γεμάτη από ζεύγη χρωμοσωμάτων που αποφάσισαν να χορέψουν τσικ του τσικ.

Κι εκεί που νιώθεις τη βαρυστομαχιά να σε κατατροπώνει, «φέρε κι άλλες σόδες κυρ Στέφανε», συνειδητοποιείς πως δεν σου έχει κάνει το αμνοερίφιο τη ζημιά αλλά ο νταλγκάς που έχει στρογγυλοκάτσει στο κεφάλι σου.

Δώσε τους ότι καλύτερο έχεις και φύσηξε δυνατά να ανοίξουν τα δικά τους πανιά για τα δικά τους ταξίδια.

Είναι λίγο κομπλικέ το ζήτημα «Πώς να μεγαλώσεις παιδιά στην Ελλάδα σήμερα». Δε λέω, καλός ο ήλιος και η θάλασσα αλλά δεν φτάνουν, μάνα μου. Δε φτάνουν τα μισθά, και πώς να φτάσουν καλό μου; Δυο παιδιά με 18 μήνες διαφορά, έχεις κάνει σπλιτ και δεν το ξέρεις. Όλα διπλά, οι χαρές, οι λύπες, τα έξοδα. Δε θα μιλήσω για το διάστημα που το μεγάλο παιδί, το πρώτο πήγαινε γυμνάσιο, εκεί τα έξοδα έδιναν «ρεσιτάλ ερμηνείας». Το δε επίδομα τριτεκνίας, δε θέλω να σας ταράξω, αλλά μόλις το παιδί έφτανε στα έξι, τσακ το μείωναν. Διότι σου λέει το κράτος «κυρία μου το παιδί είναι έτοιμο, δε χρειάζεται καμία άλλη βοήθεια, δε θα έχετε κανένα άλλο έξοδο...».

Και πας να κάνεις ένα βήμα μπροστά κι ακούς από το βάθος «που πας ρε Καραμήτρο;». Τραβάς μια προσοχή, έρχεσαι στα ίσα σου, παίρνεις το κουπί και ξεκινάς. «Άλλος για τη βάρκα μου;». Πολύς κόσμος στην ίδια βάρκα με προορισμό ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά. Γονείς στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στο αθλητικό κέντρο, βάρκες να δουν τα μάτια σου. Τρέχουμε όλοι με ένα ρολόι στο ένα χέρι, έναν καφέ, ένα βιβλίο, το κινητό στο άλλο χέρι, ανάλογα το χρόνο παραμονής στο εκάστοτε λιμάνι.

Και καθώς έχω αρχίσει ήδη να αγχώνομαι με όλα αυτά, λέω στον εαυτό μου κουλ μπέιμπι, χαλάρωσε, δε θα μεγαλώσεις πιόνια για σκακιέρα αλλά ανθρώπους. Δώσε τους ότι καλύτερο έχεις και φύσηξε δυνατά να ανοίξουν τα δικά τους πανιά για τα δικά τους ταξίδια. Να ονειρευτούν, να γελάσουν, να ερωτευτούν, να εργαστούν, να δημιουργήσουν, να ζήσουν.

Και τώρα που σας μιλάω αιωρούμαι, στο σαλόνι, με τον πορτοκαλί χιτώνα μου και προσεύχομαι μετρώντας κόμπους στο κομποσκοίνι μου. Ωμμμμμμμμ Ωμμμμμμ Ωμμμμμμμ.

Read Next

26 Απρ 2024

Το λαχανικό που δεν τρως και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό είναι της εποχής, μειώνει τα συμπτώματα την αρτηριακή πίεση και είναι πεντανόστιμο.

Περισσότερα από

Life

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.