ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μια μαμά στον κόσμο της μαμαδοσύνης: Κουλ μπέιμπι, δε μεγαλώνεις πιόνια για σκακιέρα αλλά ανθρώπους

Μια μαμά τριών παιδιών μάς περιγράφει τη ζωή της μέσα από μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας. Ο τίτλος «σούπερ μαμά» της ανήκει.

Μια μαμά στον κόσμο της μαμαδοσύνης: Κουλ μπέιμπι, δε μεγαλώνεις πιόνια για σκακιέρα αλλά ανθρώπους

Γράφει η Άννα Αναστασοπούλου

Δεύτερη μέρα του Πάσχα χειρότερη κι από Κυριακή απόγευμα. Τι απολογισμός κι αυτός, ούτε παραμονή πρωτοχρονιάς να ήτανε, που κάνεις ένα φλας μπακ στη χρονιά που πέρασε και βλέπεις τι πήρες, τι έχασες,τι άφησες και που πας. «Πας, δεν πας» όπως διαπιστώνεις και δεν εννοώ μόνο πως παράφαγες, εντάξει το ‘κανες κι αυτό και τώρα δεν μπορείς να πάρεις τα πόδια σου -δεν είναι βόας δεν είναι κροταλίας είναι το φιδάκι η Άννα (βλέπε Άννα-κόντα).

Διαπιστώνεις επίσης πως τα παιδιά δεν τα φέρνει ο πελαργός όπως νόμιζες όταν ήσουν παιδί αλλά μια απειροελάχιστη ρωγμή στο χωροχρόνο γεμάτη από ζεύγη χρωμοσωμάτων που αποφάσισαν να χορέψουν τσικ του τσικ.

Κι εκεί που νιώθεις τη βαρυστομαχιά να σε κατατροπώνει, «φέρε κι άλλες σόδες κυρ Στέφανε», συνειδητοποιείς πως δεν σου έχει κάνει το αμνοερίφιο τη ζημιά αλλά ο νταλγκάς που έχει στρογγυλοκάτσει στο κεφάλι σου.

Δώσε τους ότι καλύτερο έχεις και φύσηξε δυνατά να ανοίξουν τα δικά τους πανιά για τα δικά τους ταξίδια.

Είναι λίγο κομπλικέ το ζήτημα «Πώς να μεγαλώσεις παιδιά στην Ελλάδα σήμερα». Δε λέω, καλός ο ήλιος και η θάλασσα αλλά δεν φτάνουν, μάνα μου. Δε φτάνουν τα μισθά, και πώς να φτάσουν καλό μου; Δυο παιδιά με 18 μήνες διαφορά, έχεις κάνει σπλιτ και δεν το ξέρεις. Όλα διπλά, οι χαρές, οι λύπες, τα έξοδα. Δε θα μιλήσω για το διάστημα που το μεγάλο παιδί, το πρώτο πήγαινε γυμνάσιο, εκεί τα έξοδα έδιναν «ρεσιτάλ ερμηνείας». Το δε επίδομα τριτεκνίας, δε θέλω να σας ταράξω, αλλά μόλις το παιδί έφτανε στα έξι, τσακ το μείωναν. Διότι σου λέει το κράτος «κυρία μου το παιδί είναι έτοιμο, δε χρειάζεται καμία άλλη βοήθεια, δε θα έχετε κανένα άλλο έξοδο...».

Και πας να κάνεις ένα βήμα μπροστά κι ακούς από το βάθος «που πας ρε Καραμήτρο;». Τραβάς μια προσοχή, έρχεσαι στα ίσα σου, παίρνεις το κουπί και ξεκινάς. «Άλλος για τη βάρκα μου;». Πολύς κόσμος στην ίδια βάρκα με προορισμό ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά. Γονείς στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στο αθλητικό κέντρο, βάρκες να δουν τα μάτια σου. Τρέχουμε όλοι με ένα ρολόι στο ένα χέρι, έναν καφέ, ένα βιβλίο, το κινητό στο άλλο χέρι, ανάλογα το χρόνο παραμονής στο εκάστοτε λιμάνι.

Και καθώς έχω αρχίσει ήδη να αγχώνομαι με όλα αυτά, λέω στον εαυτό μου κουλ μπέιμπι, χαλάρωσε, δε θα μεγαλώσεις πιόνια για σκακιέρα αλλά ανθρώπους. Δώσε τους ότι καλύτερο έχεις και φύσηξε δυνατά να ανοίξουν τα δικά τους πανιά για τα δικά τους ταξίδια. Να ονειρευτούν, να γελάσουν, να ερωτευτούν, να εργαστούν, να δημιουργήσουν, να ζήσουν.

Και τώρα που σας μιλάω αιωρούμαι, στο σαλόνι, με τον πορτοκαλί χιτώνα μου και προσεύχομαι μετρώντας κόμπους στο κομποσκοίνι μου. Ωμμμμμμμμ Ωμμμμμμ Ωμμμμμμμ.

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.