O θρύλος λέει πως στο απαράμιλλης πολυτέλειας Klum Hotel του Σεν Μόριτζ γεννήθηκε ο χειμερινός τουρισμός. Σίγουρα, όταν μιλάμε για μαγευτικούς χειμερινούς προορισμούς που έχουν εξελιχθεί σε συνώνυμο της ομορφιάς, του luxury, της κομψότητας και του διεθνούς τζετ σετ τότε η απάντηση μπορεί να είναι μόνο Γκσαντ ή Σεν Μόριτζ. Σε κάθε περίπτωση η χιονισμένη Ελβετία με τις πλατιές πεδιάδες, τις καταγάλανες λίμνες και τις πανήψυλες οροσειρές φαντάζει ο μοναδικός δρόμος που αξίζει να ακολουθήσουν όσοι θέλουν να μπουν σε έναν κόσμο διαχρονικού, εκλεπτισμένου exclusivity, με θαμώνες τους ισχυρούς τούτου του πλανήτη.

O γάμος του Σταύρου Νιάρχου με την αγαπημένη του Ντάσα Ζούκοβα, η οποία υπήρξε σύζυγος του Ρώσου επιχειρηματία Ρόμαν Αμπράμοβιτς, έφερε στην επιφάνεια, εκτός από το μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με τους καλεσμένους και τις λεπτομέρειες της τελετής, άλλη μία πληροφορία σχετικά με την τεράστια περιουσία της ιστορικής, ελληνικής οικογένειας. Οι απόγονοι του Σταύρου Νιάρχου, που συνεχίζουν την μεγάλη αυτοκρατορία του, είναι οι πιο σημαντικότεροι ιδιοκτήτες γης σε ολόκληρο το Σεν Μόριτζ, μίας από τις ακριβότερες πόλεις ολόκληρης της Ευρώπης. Μοιραία δεν γίνεται να μην θυμηθεί κανείς εκείνη την φανταστική ατάκα από την ταινία «Κάτι Κουρασμένα Παλικάρια», όταν ο Λάμπρος Κωνσταντάρας έλεγε με μπόλικη βεβαιότητα στον Διονύση Παπαγιαννόπουλου ότι «οι Μαλτέζες έχουν όλη τη δεξιά πλαγιά του Σεν Μόριτζ δική τους», προκαλώντας ατελείωτο γέλιο στην μεγάλη οθόνη. Ε, η οικογένεια Νιάρχου έχει όντως όλη τη δεξία πλαγιά δική της. Πιθανότατα και την αριστερή. 

Σίγουρα, όταν μιλάμε για μαγευτικούς χειμερινούς προορισμούς που έχουν εξελιχθεί σε συνώνυμο της ομορφιάς, του luxury, της κομψότητας και του διεθνούς τζετ σετ τότε η απάντηση μπορεί να είναι μόνο Γκσαντ ή Σεν Μόριτζ.

Στις εν λόγω πλαγιές περιλαμβάνεται και το εμβηματικό και άκρως εντυπωσιακό ξενοδοχείο όπου θα τελεστεί ο θρησκευτικός γάμος του ζευγαριού, το Klum Ηotel με την σπουδαία ιστορία που ξεπερνά τα 160 χρόνια. Από την ίδρυση του το 1855 μέχρι και σήμερα έχουν περάσει από τα σαλόνια και τα δωμάτια του μερικοί από τους σημαντικότερους και πλουσιότερους ανθρώπους στη γη. Επιχειρηματίες, celebrities και γαλαζοαίματοι έχουν κάνει μία στάση εδώ αναζητώντας στιγμές χαλάρωσης και ιδιωτικότητας, αφού γνωρίζουν πως πίσω από κλειστές πόρτες θα βρεθούν στην ασφάλεια που τους παρέχει η κλειστή συναναστροφή με τους ομοίους τους. 

Το πανέμορφο ξενοδοχείο υπήρξε το πρώτο, δημόσιο κτίριο στην Ελβετία που απέκτησε ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και ένα από τα πρώτα στην Ευρώπη που είχε γραμμές τηλεφώνου. Επιπλέον εδώ φιλοξενήθηκαν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες του 1928 και του 1948, συνδέοντας έντονα το χειμερινό θέρετρο με το σκι και τον χειμερινό αθλητισμό, γενικότερα: εδώ έχουν γίνει θαυμάσιοι αγώνες χόκεϊ επί πάγου, αλλά και curling, ενός αθλήματος που έγινε για πρώτη φορά γνωστό στη χώρα μας χάρη στην αναφορά της τηλεοπτικής σειράς «Εθνική Ελλάδος» με την υπογραφή του Γιώργου Καπουτζίδη.

Το πανέμορφο ξενοδοχείο υπήρξε το πρώτο, δημόσιο κτίριο στην Ελβετία που απέκτησε ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και ένα από τα πρώτα στην Ευρώπη που είχε γραμμές τηλεφώνου.

Στα μέσα της δεκαετίας του '50 η παλιά ιδιοκτησία του Klum Hotel αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ο Σταύρος Νιάρχος, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους που πλανήτη εκείνη την εποχή, αποφασίζει να γίνει βασικός μέτοχος στο ξενοδοχείο, σώζοντας το από βέβαιο κλείσιμο. Ο Έλληνας μεγιστάνας υπήρξε λάτρης του συγκεκριμένου χώρου, καθώς και φανατικός σκιέρ, και δεν ήθελε με τίποτα να δει το αγαπημένο του θέρετρο να χάνεται. Από το 1956 μία νέα εποχή ξεκινά για το υπερπολυτελές ξενοδοχείο που είδε αν συγκεντρώνονται από την αρχή στους κόλπους του σπουδαίες προσωπικότητες της παγκόσμιων επιχειρηματικών και καλλιτεχνικών κύκλων.

Μία μεγάλη ανακαίνιση, αρχικά του κεντρικού λόμπι και του διάσημου σαλονιού του Klum Hotel, με θέα στην χιονισμένη πλαγιά και την παγωμένη λίμνη του Σεν Μόριτζ, ήρθε ως επιβεβαίωση της νέας, λαμπερής εποχής που ξεκινούσε. Τη δεκαετία του '90 και αφού το θέρετρο είχε πλέον περάσει στα χέρια του πατέρα του Σταύρου του νεότερου, του Φίλιππου Νιάρχου, οι εργασίες ανακαίνισης προχώρησαν και στα δωμάτια του κτιρίου, αλλά και στο διάσημο σπα με την θερμαινόμενη πισίνα και τις ακριβές υπηρεσίες, το οποίο συνδυάζει πλέον με μοναδικό τρόπο την αρχοντιά μίας κλασικής έπαυλης με όλες τις μοντέρνες ανέσεις.

Στα μέσα της δεκαετίας του '50 η παλιά ιδιοκτησία του Klum Hotel αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ο Σταύρος Νιάρχος, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους που πλανήτη εκείνη την εποχή, αποφασίζει να γίνει βασικός μέτοχος στο ξενοδοχείο, σώζοντας το από βέβαιο κλείσιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του Σταύρου Νιάρχου και της Ντάσα Ζούκοβα να παντρευτούν στο ιστορικό ξενοδοχείο πάρθηκε για καθαρά συναισθηματικούς λόγους, αφού το Σεν Μόριτζ αποτελεί δεύτερο σπίτι τους και ένα πολύ ξεχωριστό μέρος στη ζωή τους. 

Δες φωτογραφίες από το λόμπι και τα σαλόνια του Klum Hotel.

 

 

Tα ανακοινισμένα δωμάτια του ξενοδοχείου.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS