ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μελομακάρονα χωρίς αλεύρι. Η βασισμένη σε άμυλα διατροφή τρελαίνει τις ορμόνες

Υπάρχει «υγιεινό πιτσοειδές»; Κι όμως, το Wild in the City, το φρέσκο στέκι της πόλης με τις έξυπνες διατροφικές λύσεις, κατάφερε να το υλοποιήσει.

Μελομακάρονα χωρίς αλεύρι. Η βασισμένη σε άμυλα διατροφή τρελαίνει τις ορμόνες

Ο Θανάσης Παπαδημητρίου, ο ιδιοκτήτης του Wild in the City, του «υγιεινού» καφέ με τα πεντανόστιμα και απαλλαγμένα από τα περιττά σνακ, εξηγεί γιατί είναι προτιμότερο να τρως -όσο θέλεις- «σωστά» φαγητά παρά ελάχιστα και επιβαρυμένα με τοξίνες.

-Ποια είναι η φιλοσοφία του Wild in the City;

Εξαφανίζουμε επεξεργασμένα, βιομηχανοποιημένα τρόφιμα και συστατικά από την κουζίνα μας και μαγειρεύουμε σε λάδια που δεν καίγονται. Υποστηρίζουμε μια διατροφική οδό που στηρίζεται στην χρήση ενέργειας από καλά, υγιή λίπη και όχι σε όξινους υδατάνθρακες, όπως για κάποιον παράξενο και ύποπτο λόγο εξακολουθεί να υποστηρίζει η κοινή σοφία σήμερα με τόσα αυτοάνοσα και την παχυσαρκία. Με τον τρόπο που προτείνουμε, το σώμα λειτουργεί σε αλκαλικό περιβάλλον και είναι πολύ λιγότερο επιρρεπές σε φλεγμονές. Και επιπλέον, χρησιμοποιώντας λίπος στη διατροφική μας βάση, πολύ γρήγορα το σώμα μαθαίνει να καίει λίπος, το οποίο είναι πολύ πιο σταθερή πηγή ενέργειας από τη ζάχαρη (και το άμυλο σε γλυκόζη σπάει). Και επίσης τρώμε όταν πεινάμε, όχι κάθε 2-3 ώρες όπως πολλοί, ακόμα και «ειδικοί» εξακολουθούν να προτείνουν σήμερα. Είναι, αν μη τι άλλο, εξωφρενικό να γίνεσαι δέσμιος ενός τάπερ. Η τροφή που καταναλώνεις πρέπει να σε κρατάει και να μη σε κάνει να πεινάς περισσότερο, λίγη ώρα αφού την καταναλώσεις. Δεν πρέπει να παίζεις με τις ορμόνες σου. Και αυτό γίνεται με τη βασισμένη σε άμυλα διατροφή. Τέλος.

Μελομακάρονα χωρίς αλεύρι. Η βασισμένη σε άμυλα διατροφή τρελαίνει τις ορμόνες

- Ποιες είναι οι πέντε πιο αγαπημένες γεύσεις των Αθηναίων μέχρι στιγμής;

Σίγουρα όλες οι πίτες μας, χορτόπιτα, τυρόπιτα κ.λπ., μιας και όλοι εκτιμούν μια σπιτική πίτα, ιδιαίτερα όταν έχουν την ευχέρεια να την καταναλώσουν - έξω, τα πεινιρλί. Αν είναι δυνατόν να υπάρχει «υγιεινό πιτσοειδές», κι όμως το καταφέραμε: το cookie μας – original συνταγή της μητέρας μου -που είναι μια άμεση λύση για συμπλήρωμα στον καφέ και κατά περίεργο τρόπο αυτοί που το δοκιμάζουν χορταίνουν(!), τα τρουφάκια από μους αβοκάντο, που δεν περιέχουν καμία γλυκαντική –ούτε φυσική– και ο κορμός. Βέβαια μέρες που είναι τα μελομακάρονα και ο κουραμπιές κινούνται ιδιαίτερα, αλλά και το καινούριο μας πιάτο, το “ζυμαρικό” από γλυκοπατάτα ή κολοκυθάκι και ιδιαίτερα με το πέστο δείχνει να είναι ένα πολλά υποσχόμενο entry.

-Από πού προμηθεύεστε τις πρώτες ύλες σας;

Από προμηθευτές ελληνικών ανεπεξέργαστων φρέσκων ξηρών καρπών, χονδρέμπορες βιολογικών προϊόντων, κυρίως ειδών ινδικής καρύδας και επιλεγμένους μανάβηδες. Με οργανικά και φρέσκα ελληνικά και εξωτικά φρούτα και λαχανικά. Με τον ίδιο τρόπο που θα διαλέγαμε για το σπίτι μας. Τον πολύ ιδιαίτερο καφέ μας Bulletproof τον εισάγουμε από την Αμερική, επειδή είναι ο μοναδικός διαθέσιμος καφές με πιστοποίηση πως η συγκομιδή και συσκευασία έχουν γίνει σε άνευ μυκοτοξινών περιβάλλον, δηλαδή μούχλα.

-Για ποιο λόγο είσαστε περήφανοι για το Wild in the City;

Γιατί επιλέγουμε και ετοιμάζουμε τα πιάτα μας όπως θα το κάναμε για το σπίτι μας. Γιατί είναι μια προσπάθεια να κάνει γνωστό και διαθέσιμο το αληθινό φαγητό, ασχέτως από μόδες και διαφορετικές δίαιτες και «superfoods». Δεν ακολουθούμε τάσεις, προωθούμε αυτό που μας κάνει πραγματικά και αισθανόμαστε καλά όταν το καταναλώνουμε, ιδιαίτερα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, και όπως έχει εμπειρικά κατ’αρχήν αποδειχτεί έχει αποτέλεσμα. Επιπλέον από επιστημονικής απόψεως, ικανοποιεί πλήρως τον (αληθινό) γνώστη. Όλα αυτά που δεν κάνει μια διατροφή βασισμένη σε άμυλα και ιδιαίτερα σιτηρά αλλά και φυτικά έλαια δηλαδή.

-Λίγα λόγια για το όνομα του μαγαζιού;

Ακριβώς αυτό που θέλει να «εκπροσωπήσει». Την άγρια φύση στην πόλη. Θέλουμε να κάνουμε γνωστό τον τρόπο που η φύση επέλεξε να μας ταίζει πριν ξεκινήσουμε να παράγουμε και να καταναλώνουμε εργοστασιακά τροφιμα, και να επεξεργαζόμαστε φυτά μη διαθέσιμα προς κατανάλωση -βλ. σιτάρι- για να τα κάνουμε «διαθέσιμα». Κι αν το θέλετε κι έτσι, επειδή είναι ένα καινούριο εγχείρημα, το οποίο -λόγω της κοινής σοφίας συναντάει κάποια εμπόδια- απαιτεί και κάποιου είδους «αγριάδα», με την καλή της έννοια όμως.

-Πόσο wild είναι η σωστή διατροφή;

Η σωστή διατροφή είναι μόνο wild. Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε αυτό και ποσοστά. Η φύση μάς σχεδίασε και η φύση αποφάσισε τι πρέπει να καταναλώνουμε. Τα σιτηρά, χρειάζονται βαριάς μορφής επεξεργασία για να μπορέσεις να τα... μασήσεις -γιατί να τα χωνέψεις ούτε λόγος- η φύση δε σου παρείχε ποτέ τα ανάλογα ένζυμα. Όπως και τα φυτά από τα οποία παρασκευάζουν φυτικά έλαια απαιτούν να περάσουν από σειρά διεργασιών για να τους βγάλεις το λάδι και να μπορέσεις μετά εσύ, ο καταναλωτής, να... καταστρέψεις το φαγητό που μαγειρεύεις με την ησυχία σου. Από την άλλη τα λαχανικά, το καλό, ελευθέρας βοσκής μόνο κρέας, τα ελευθέρας βοσκής αυγά, το ψάρι, οι ξηροί καρποί, η ινδική καρύδα, οι ελιές κ.λπ. είναι άμεσα διαθέσιμα για κατανάλωση στη φύση, άρα προορίζονται και για κατανάλωση. Σύμφωνα με τους νόμους της φύσης πάντα.

-Τι θα λέγατε σε όσους είναι δύσπιστοι για τη γεύση εν ελλείψει ζάχαρης και αλευριού;

Οι περισσότεροι είναι και αυτό είναι απόλυτα λογικό, μιας και η ζάχαρη (και το αλεύρι ζάχαρη γίνεται κατά μεγάλο ποσοστό στον οργανισμό μας) είναι υπεύθυνη για την έκκριση μιας ορμόνης που ονομάζεται ντοπαμίνη και έχει να κάνει με την εγκεφαλική ευχαρίστηση που οδηγεί και στην εξάρτηση, είναι η ίδια ακριβως ορμόνη που ενεργοποιείται με την κατανάλωση ναρκωτικών! Οπότε αυτό που θα τους έλεγα είναι πως επειδή και εγώ πέρασα τη συντριπτική πλειοψηφία της ζωής μου καταναλώνοντας αυτές τις τροφές, δεν έχουν να χάσουν τίποτα αν δοκιμάσουν για 3-4 εβδομάδες. Και μετά αποφασίζουν και κρίνουν μόνοι τους. Το 80% από αυτούς που δοκιμάζουν σοβαρά δεν επιστρέφει ποτέ στις προηγούμενες συνήθειες. Οι τροφές από αλεύρι απλά παύουν να έχουν γεύση φαγητού και ουσία. Κι η ιδιαίτερα γλυκιά γεύση γίνεται ενοχλητική. Αλλά και η μυρωδιά μαγειρέματος σε φυτικά έλαια καταντά ανυπόφορη. Και επειδή πλεόν αισθάνεσαι τόσο καλά, που δε θα το φανταζόσουν ποτέ, συνειδητοποιείς την αλήθεια.

-Μελομακάρονα χωρίς αλεύρι;

Τα πάντα χωρίς αλεύρι. Είναι όξινο για τον οργανισμό και «κολλάει» παντού.

Wild in the City

Βουλής 7 (Στοά Μπολάνη), Σύνταγμα, τηλ.: 21 0331 5776.

Facebook

Read Next

28 Οκτ 2025

Στο Κουκάκι υπάρχει ένα ιδανικό μέρος για dolce vita

Ολοήμερες ιταλιάνικες απολαύσεις σε μια από τις πιο κουλ γειτονιές της Αθήνας; Γιατί όχι.

28 Οκτ 2025

28η Οκτωβρίου: Σήμερα πηγαίνουμε δωρεάν στα μουσεία της Αθήνας

Τέσσερα μουσεία μάς περιμένουν με ελεύθερη είσοδο την ημέρα της Εθνικής Επετείου.

Περισσότερα από

Life

27 Οκτ 2025

Σε παίρνει ο ύπνος αμέσως; 3 πιθανά σημάδια για την υγεία σου

Τι μπορεί να κρύβει η συνήθειά σου να κοιμάσαι αμέσως και πώς να προστατεύσεις την υγεία σου.

27 Οκτ 2025

Το τροπικό φρούτο με φουλ πρωτεΐνη που οι διατροφολόγοι θέλουν να τρως πιο συχνά

Ένα μικρό, τροπικό φρούτο κρύβει μέσα του περισσότερη πρωτεΐνη απ’ ό,τι φαντάζεσαι.

27 Οκτ 2025

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη (30/10)

Οι νέες ταινίες που καταφθάνουν προσεχώς στις μαρκίζες -και τις οθόνες- των αθηναϊκών σινεμά.

27 Οκτ 2025

Τελικά, αξίζει να δεις το 'A House of Dynamite' στο Netflix;

Το πιο τρομακτικό "μη-θρίλερ" της χρονιάς έχει την υπογραφή της Kathryn Bigelow και σε φέρνει μπροστά από ένα ακραία ρεαλιστικό σενάριο για το τέλος του κόσμου.

27 Οκτ 2025

Πονάς από την πολύωρη ορθοστασία; 3 διατάσεις που σώζουν πόδια, γόνατα και μέση

Ανακούφισε πόδια, γόνατα και μέση με 3 απλές διατάσεις που μπορείς να κάνεις ακόμα και στην εργασία σου.

27 Οκτ 2025

Ο δημιουργός του The Sopranos ετοιμάζει νέα σειρά

Ο David Chase ετοιμάζεται να επιστρέψει στην τηλεόραση με μια σειρά που ρίχνει φως στα μυστικά της CIA.

27 Οκτ 2025

5 τροφές με περισσότερα Ωμέγα-3 λιπαρά τον σολομό - σύμφωνα με τη διατροφολόγο

Νομίζεις ότι ο σολομός είναι η καλύτερη επιλογή σου για Ωμέγα-3; Αυτές οι τροφές μπορεί να σε κάνουν να αλλάξεις γνώμη.

27 Οκτ 2025

Στην παράσταση που μπορείς να μείνεις 4 λεπτά αλλά και 4 ώρες - και μάλλον θα συμβεί το δεύτερο

Είδαμε τη "Διαρκή Πρόβα" της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου "ΚΑΠΟΥΤ / Πόλεμος, ένα Vaudeville" και δεν θέλαμε να φύγουμε.

27 Οκτ 2025

Πώς και γιατί το The Bar in Front of the Bar έφτασε στα 50 Καλύτερα Μπαρ του Κόσμου

Στο κέντρο της πόλης και εκεί όπου τα πεζοδρόμια έχουν γίνει πια σκηνές διασκέδασης και τα ποτήρια μικρές δηλώσεις ζωής, το The Bar in Front of the Bar εξελίχθηκε από σημείο συνάντησης σε μια δήλωση πως η αθηναϊκή ψυχή μπορεί να αποστάζεται με ουσία και fun.

27 Οκτ 2025

Ελένη Πετρουλάκη: Αυτά τα υλικά βάζει στην ομελέτα της και είναι super healthy

Η Ελένη Πετρουλάκη μοιράστηκε το πιο υγιεινό και νόστιμο brunch της ημέρας.