ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μελομακάρονα με καστανή ζάχαρη: Η παράδοση συναντάει τη νέα γεύση

Το γλυκό των γιορτών ελαφρώς πειραγμένο.

Μελομακάρονα με καστανή ζάχαρη: Η παράδοση συναντάει τη νέα γεύση

Υλικά

Για τη ζύμη

Για το σιρόπι

Για το γαρνίρισμα

1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

4½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι

¼ φλιτζανιού κονιάκ

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουτ. γλυκού σόδα

½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού κανέλα

¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο

Για το σιρόπι

2/3 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη

1 φλιτζάνι νερό

1 ξυλάκι κανέλας

5 γαρίφαλα ολόκληρα

φλούδα από ½ πορτοκάλι

1½ φλιτζάνι μέλι

Για το γαρνίρισμα

½ φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα

Διαδικασία

  • Σε ένα μπολ βάζετε το λάδι και τη ζάχαρη και χτυπάτε με σύρμα ζαχαροπλαστικής για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνετε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το γαρύφαλλο, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια μαλακιά ζύμη (μην παραζυμώσετε και σκληρύνει). Αν σας φαίνεται πολύ μαλακή και δοκιμάσετε να την πλάσετε και δεν πλάθεται, μην της προσθέσετε επιπλέον αλεύρι γιατί θα αναρωτιέστε γιατί βγήκαν σφιχτά τα μελομακάρονά σας. Αφήστε την να ξεκουραστεί 10 λεπτά και θα είναι έτοιμη.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθετε με τα δάκτυλα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα. Όχι πολύ μεγάλα γιατί φουσκώνουν. Τα αραδιάζετε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, τα κεντάτε με ένα πιρούνι και τα ψήνετε στο φούρνο για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
  • Στο μεταξύ βάζετε σε πλατύ και βαθύ τηγάνι το νερό με το ξύλο της κανέλας, τα γαρίφαλα και τη φλούδα του πορτοκαλιού να πάρουν μια δυο βράσεις. Προσθέτετε την καστανή ζάχαρη και ανακατεύετε να διαλυθεί. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά. Ανακατεύετε μέσα το μέλι και διατηρείτε το σιρόπι ζεστό (όχι καυτό) στη χαμηλή φωτιά χωρίς να το αφήσετε να ξαναπάρει βράση.
  • Βγάζετε τα μελομακάρονα από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν. Τα βουτάτε ανά 10 περίπου στο τηγάνι με το σιρόπι για μισό λεπτό. Τα αναποδογυρίζετε για να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά και ύστερα τα βγάζετε στο ταψί και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα.
  • Μεταφέρετε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα και πασπαλίζετε με τα καρύδια. Περιχύνετε με όσο σιρόπι έχει περισσέψει στο τηγάνι (αν έχει περισσέψει).

Δείτε το αναλυτικό βίντεο:

Read Next

21 Οκτ 2025

Κινηματογράφος με εισιτήριο €2 στη φετινή Γιορτή του Σινεμά

Η πιο αγαπημένη κινηματογραφική συνήθεια επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά, σε όλα τα σινεμά της χώρας, όπου όλες οι ταινίες και όλες οι προβολές θα έχουν ενιαίο εισιτήριο στο δίευρο.

21 Οκτ 2025

'Maggie Cassidy': Το νέο μπαρ της Πανόρμου έχει κάτι από '7 Jokers'

Οι Αρμελίνα Αντωναροπούλου, Μικαέλα Τσικουδάκη και Σπύρος Αναγνώστου παρουσιάζουν ένα ολόφρεσκο μπαρ γειτονιάς στους Αμπελόκηπους.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

21 Οκτ 2025

4 φράσεις του Jack Kerouac που έφυγε σαν σήμερα (21/10) από τη ζωή

Εμβληματικές φράσεις από τα βιβλία του, που αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία και τις ανησυχίες του σημαντικού συγγραφέα.

21 Οκτ 2025

Λάχανο σαλάτα με τζίντζερ + σουσάμι: Η viral συνταγή που θα λατρέψεις αυτή τη σεζόν

Πώς να φτιάξεις τη λαχταριστή σαλάτα λάχανου με τζίντζερ και σουσάμι που έχει κατακτήσει το TikTok και θα φέρει φρεσκάδα στο τραπέζι σου.

21 Οκτ 2025

4 τροφές που εντείνουν το άγχος - Και τι να καταναλώσεις αντί γι’ αυτές

Ποιες συνηθισμένες τροφές αυξάνουν το άγχος σου και πώς μπορείς να τις αντικαταστήσεις με επιλογές που στηρίζουν την ψυχική σου ηρεμία.

21 Οκτ 2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

21 Οκτ 2025
21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.