ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μελέτη του Χάρβαρντ: Χιλιάδες μικρόβια από τις βούτες του ψωμιού στο λάδι

Σε ένα αληθινό πάρτι, κάθε επανάληψη θα οδηγούσε στη μεταφορά 50-100 βακτηρίων από άτομο σε άτομο ανά μπουκιά.

Μελέτη του Χάρβαρντ: Χιλιάδες μικρόβια από τις βούτες του ψωμιού στο λάδι

Είναι μία συνήθεια που πολλοί λατρεύουν: να βουτούν μπουκίτσες ψωμιού στο λάδι της σαλάτας. Ωστόσο η τακτική αυτή μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να κρύβει κινδύνους, προειδοποιεί ένας ειδικός από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Οι κίνδυνοι εγείρονται όταν τρώει κάποιος τη μισή μπουκιά και ξαναβουτάει την υπόλοιπη στο λάδι (ή στο ντιπ ή σε οποιαδήποτε σάλτσα), παρότι δεν τρώει μόνος του αλλά παρακάθεται σε γεύμα με συγγενείς, φίλους, γνωστούς ή/και αγνώστους όπως συμβαίνει λ.χ. σε ένα πάρτι.

Η... επανάληψη αυτή έχει ως συνέπεια να μεταφέρονται βακτήρια από το στόμα του στο λάδι - και στη συνέχεια να βρίσκουν τον δρόμο προς το στόμα των συνδαιτυμόνων του.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο ιατρικό blog του Χάρβαρντ, ο δρ Ρόμπερτ Σμέρλινγκ, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο και επικεφαλής του Τμήματος Ρευματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess, αναφέρει μία παλαιότερη μελέτη στην οποία είχαν αναλυθεί τα βακτήρια σε κριτσίνια πριν και μετά από διπλό βούτηγμα σε ντιπ.

Η μόλυνση του ντιπ αυξανόταν κατ’ αναλογίαν με τις επαναλήψεις, με τρεις έως έξι εμβαπτίσεις της μασημένης μπουκιάς να οδηγούν στη μεταφορά σχεδόν 10.000 βακτηρίων στη σάλτσα.

Επιπλέον, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κλίμσον της Νότιας Καρολίνας που πραγματοποίησαν τη μελέτη υπολόγισαν ότι σε ένα αληθινό πάρτι, κάθε επανάληψη θα οδηγούσε στη μεταφορά 50-100 βακτηρίων από άτομο σε άτομο ανά μπουκιά.

Μάλιστα η μεταφορά των μικροβίων είναι πιο εύκολη στις σάλτσες παρά στα ντιπ τυριού ή σοκολάτας, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι οι σάλτσες είναι πιο υδαρείς και σταλάζουν περισσότερο από την μπουκιά του ψωμιού ή από το κράκερ πίσω στο μπωλ, μεταφέροντας μαζί τους τα μικρόβια του στόματος που έχουν απομείνει από το πρώτο δάγκωμα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «τα άτομα που μοιράζονται τα ντιπ μπορεί άθελά τους να μεταδίδουν παθογόνους παράγοντες στους συνδαιτυμόνες τους» έγραψαν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Ασφάλειας των Τροφίμων» (JFS).

Οι επιστήμονες λένε ότι το ανθρώπινο στόμα φιλοξενεί έως και 1.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται στελέχη που μπορεί να προκαλέσουν απειλητικές λοιμώξεις.

Ποια είναι, λοιπόν, η λύση; Όταν θέλετε να κάνετε διπλή... βουτιά, γυρίστε τη μπουκιά σας από την πλευρά που δεν έχετε δαγκώσει, συνιστά ο δρ Σμέρλινγκ.

Πηγή: tanea.gr

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.