ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Μάσκα-19»: Αυτός είναι ο διεθνής κωδικός για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Στην Ελλάδα, σε περίπτωση που κάποιος αναφέρει στο φαρμακοποιό του τον κωδικό «Μάσκα-19» τότε θα πρέπει να ενημερώσει τη γραμμή SOS, 15900.

«Μάσκα-19»:  Αυτός είναι ο διεθνής κωδικός για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Διεθνής πρωτοβουλία με πολύ μεγάλη απήχηση ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Ισότητας των Κανάριων Νήσων, το οποίο ζήτησε από τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, για τις οποίες δεν είναι εφικτή η επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες εξαιτίας της συνεχούς παρουσίας του θύτη, να πηγαίνουν στα φαρμακεία και να ζητούν με διακριτικό τρόπο μία «Μάσκα-19», ώστε αυτά με τη σειρά τους να ενημερώνουν ότι τα άτομα αυτά διατρέχουν κίνδυνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα οι αναζητήσεις του όρου «ενδοοικογενειακή βία νόμος» σύμφωνα με την υπηρεσία google trends, παρουσιάζει υπερβολική αύξηση τις τελευταίες 30 ημέρες, γεγονός που ίσως αναδεικνύει ότι συμπολίτες μας είτε βιώνουν κάποια μορφής βία στο σπίτι.

«Μάσκα-19»:  Αυτός είναι ο διεθνής κωδικός για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σε περίπτωση που κάποιος αναφέρει στο φαρμακοποιό του τον κωδικό «Μάσκα-19» τότε θα πρέπει διακριτικά να κρατήσει τα στοιχεία του πελάτη του και να ενημερώσει τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η οποία είναι µία υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στα θύματα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο.

Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail:sos15900@isotita.gr.

Ήδη η πρώτη καταγγελία έγινε σε περιοχή της Νάντης στη Γαλλία όπου το περασμένο Σάββατο έγκυος 5 μηνών επισκέφτηκε ένα φαρμακείο και ενημέρωσε με το τρόπο αυτό ότι ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Ο φαρμακοποιός ενημέρωσε την αστυνομία η οποία συνέλαβε το θύτη στο σπίτι του.

Σε Χιλή, Κολομβία, Ουρουγουάη, Αργεντινή έχουν ήδη τοποθετηθεί για το φαινόμενο, ανακοινώνοντας ότι θα ενισχύσουν τις τηλεφωνικές γραμμές αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως στην Αυστραλία οι αναζητήσεις στη Google το τελευταίο διάστημα σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί κατά 75%.

ΟΗΕ: Τρομακτική αύξηση της βίας

H πανδημία έχει επίσης οδηγήσει σε τρομακτική αύξηση της βίας κατά των γυναικών, τόνισε σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σημειώνοντας ότι σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες παγκοσμίως έχει υποστεί βία τον προηγούμενο χρόνο. «Πολλές από αυτές τις γυναίκες είναι τώρα παγιδευμένες στο σπίτι με τους θύτες τους και αγωνίζονται για να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες οι οποίες υφίστανται περικοπές και περιορισμούς», επισημαίνει και απευθύνει έκκληση στις κυβέρνησεις να «θέσουν τις γυναίκες και τα κορίτσια στο κέντρο των προσπαθειών ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού».


Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην έκθεση που δημοσίευσε ο ΟΗΕ και παρουσιάζει το «πώς ο COVID-19 θα μπορούσε να ανατρέψει την περιορισμένη πρόοδο που έχει γίνει στην ισότητα των φύλων και στα δικαιώματα των γυναικών – και προτείνει τρόπους για να τεθούν οι ηγετικές ικανότητες και η συνεισφορά των γυναικών, στην καρδιά της αντοχής και της ανάκαμψης».

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ

Photo: @katlovessteve

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

Read Next

16 Δεκ 2025

Ζωή Λάσκαρη: Με εντυπωσιακό λευκό πέπλο στα μαλλιά στον γάμο της με τον Πέτρο Κουτουμάνο

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της 23χρονης Ζωής Λάσκαρη στον πρώτο της γάμο στο Κολωνάκι.

16 Δεκ 2025

Στο πιο "μυστικό" rooftop της Αθήνας το ρεβεγιόν Χριστουγέννων έχει elevé γεύση και απρόσκοπτη θέα στον Ιερό Βράχο

Στα ψηλά του πολυτελούς ξενοδοχείου Divani Palace Acropolis, το βραβευμένο Acropolis Secret προσφέρει μία εμπειρία εξαιρετικής γεύσης, άρτιου design, ζωντανής μουσικής υπό το φως του εμβληματικού Παρθενώνα, ειδικά σχεδιασμένη για το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων.

Περισσότερα από

Stories

15 Δεκ 2025

Τα ελληνικά φιλμ νουάρ που πρέπει να δεις αν θες να λέγεσαι γνώστης του θέματος

Τα φιλμ νουάρ, όρος που καθιερώθηκε από τον Γάλλο κριτικό κινηματογράφου Νίνο Φρανκ το 1946, άνθισαν τις δεκαετίες του ‘40 και ‘50. Υπάρχει και ελληνικό αποτύπωμα.

14 Δεκ 2025

Η 'Ζιγκοάλα' μόλις ήρθε στην Ομόνοια και είναι υπέροχη

Το επόμενο εστιατορικό ντάρλινγκ της Αθήνας άνοιξε πριν λίγα 24ώρα και έχει άποψη, απλότητα και νοστιμιά.

14 Δεκ 2025

"Μπαμπά, θέλω τη φωτογραφία ΤΩΡΑ": Πώς από μια 3χρονη εφευρέθηκε η Polaroid

Η ιστορία της ξεκίνησε από έναν πατέρα που δεν ήθελε να χαλάσει χατίρι στην κόρη του.

12 Δεκ 2025

Άντζελα Γκερέκου: Εντυπωσιακή νύφη με λευκή δαντελένια δημιουργία στο πλευρό του Τόλη Βοσκόπουλου, πριν από 29 χρόνια

Ο κεραυνοβόλος έρωτας του Τόλη Βοσκόπουλου με την Άντζελα Γκερέκου και ο γάμος που άφησε εποχή.

11 Δεκ 2025

Γευστικά (και value for money) Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στα Divani Collection Hotels

Από την Αθηναϊκή Ριβιέρα, την καρδιά της πόλης και τη θέα στον Ιερό Βράχο έως και τα Μετέωρα, τα ξενοδοχεία του ομίλου Διβάνη συνθέτουν divine εορταστικές εμπειρίες για κάθε μέλος της οικογένειας.

11 Δεκ 2025

Αλέκος Αλεξανδράκης: Σε ένα σπάνιο τρυφερό στιγμιότυπο με τον μονάκριβο γιο του

Ο ζεν πρεμιέ που σημάδεψε μια εποχή μέσα από τους έρωτες, την τέχνη και την πατρική του τρυφερότητα.

10 Δεκ 2025

Η Τάμτα επιστρέφει στο Smut Athens για την τελευταία της φετινή εμφάνιση στο underground techno club

Το ραντεβού είναι προγραμματισμένο για αυτή την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου.

10 Δεκ 2025

Τζένη Καρέζη & Κώστας Καζάκος: Ο κεραυνοβόλος έρωτας που γεννήθηκε μέσα από μία παρτίδα τάβλι

Βρήκαν τον πραγματικό έρωτα, μέσα από απλά καθημερινά πράγματα.

09 Δεκ 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο από το στολισμένο καμαρίνι της στο θέατρο Μουσούρη πριν από 67 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη σε άκρως γιορτινή διάθεση στο χριστουγεννιάτικα στολισμένο καμαρίνι της, πριν από 67 χρόνια.

08 Δεκ 2025

Οι Υποψηφιότητες των 83ων Golden Globes: Η πιο τολμηρή, διεθνής και απρόβλεπτη χρονιά του θεσμού!

Ο L.A. Correspondent, George Satsidis, γράφει για τις υποψηφιότητες των Golden Globes