ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σε ποιά πόλη του κόσμου ανοίγει παράρτημα το μουσείο του Λούβρου;

Το εμβληματικό μουσείο γίνεται franchise και μοιάζει παράλογο.

Σε ποιά πόλη του κόσμου ανοίγει παράρτημα το μουσείο του Λούβρου;

Πριν από λίγο καιρό το Λούβρο στο Παρίσι αναγκάστηκε να αποχωριστεί για αρκετούς μήνες την πανέμορφη Νίκη της Σαμοθράκης προκειμένου το αριστουργηματικό γλυπτό της Ελληνιστικής Εποχής να συντηρηθεί και να «φρεσκαριστεί» πριν πάρει ξανά την θέση του στον κορυφή στης επιβλητικής μαρμάρινης σκάλας του εμβληματικού μουσείου. Όταν το άγαλμα επέστρεψε πολλοί έμειναν με το στόμα ανοικτό, όχι όμως από θαυμασμό αλλά περισσότερο από την έκπληξη που αισθάνθηκαν μπροστά στο γεγονός ότι το άγαλμα, στα πλαίσια της συντήρησης, είχε καθαριστεί υπερβολικά πολύ, έχοντας χάσει όλη την γοητευτική πατίνα τόσων και τόσων αιώνων. Η Νίκη της Σαμοθράκης ήταν πια μία άλλη, πεντακάθαρα, ολόλευκη, σα να είχε μόλις κατασκευαστεί.

Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε μία μακριά συζήτηση σχετικά με το αν η συγκεκριμένη κίνηση των συντηρητών και των υπεύθυνων του μουσείου είχε την οποιαδήποτε λογική, αν η προσπάθεια να τα κάνουμε όλα καινούργια και σύχρονα είναι εν τέλει προβληματική, το debate συνεχίζεται ακόμα και μάλλον θα αποκτήσει άλλη διάσταση τώρα που τα έργα για την κατασκευή ενός παραρτήματος του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι έχουν ολοκληρωθεί.

Σε ποιά πόλη του κόσμου ανοίγει παράρτημα το μουσείο του Λούβρου;
Το παράρτημα μου Λούβρο θα ανοίξει στις 11 Νοεμβρίου.

Το συγκεκριμένο παράρτημα βρίσκεται στο νησί Σααντιγιάτ, μέσα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχει την υπογραφή του Γάλλου αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ και είναι ένα βήμα πριν ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό στις 11 Νοεμβρίου, ενώ στα εγκαίνια θα παραβρεθεί και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Και κάπου εδώ ξεκινάει η συζήτηση: ποια είναι η σημειολογία πίσω από ένα «παράρτημα» του Λούβρου; Μπορεί να γίνει francise ένα μουσείο σαν κι αυτό; Και τι συμβαίνει τελικά στην πολιτιστική ταυτότητα των πραγμάτων που μέσα στα πλαίσια της δημοτικότητας τους καταλήγουν να παγκοσμιοποιούνται αδιακρίτως και γίνονται προϊόν προς εξαγωγή; Και πάνω απ' όλα, μπορεί να υπάρξει Λούβρο εκτός Παρισιού κι αν ναι τι Λούβρο θα είναι αυτό;

Οι άνθρωποι πίσω από την σύλληψη της ιδέας του παραρτήματος έχουν ένα αρκετά δυνατό και επίκαιρο αντιεπιχείρημα. Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας, Φρανσουάζ Νισέν «Το μουσείο αυτό αποτελεί την «κοινή απάντηση του Παρισιού και του Αμπού Ντάμπι σε μια στιγμή που ο πολιτισμός δέχεται επίθεση». Με λίγα λόγια, αυτή είναι η προσπάθεια της μεγάλης Αραβικής χώρας να φέρει τους κατοίκους τους πιο κοντά στον Δυτικό πολιτισμό δίνοντας τους μία πραγματική ευκαιρία να τον καταλάβουν, να τον αγαπήσουν και κα' επέκταση να κατανοήσουν πώς κάτι τόσο όμορφο δεν είναι ο εχθρός.

Στις 23 μόνιμες γκαλερί θα εκτεθούν 600 έργα τέχνης, των οποίων τα 300 αποτελούν δανεισμό 13 γαλλικών μουσείων για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.

Η Γαλλία θα προσφέρει την εμπειρογνωμοσύνη της, θα δανείσει έργα τέχνης και θα οργανώσει προσωρινές εκθέσεις έναντι ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ανάμεσα στα δάνεια αυτά θα είναι η ελαιογραφία σε ξύλο «La Belle Ferronnière» του Λεονάρντο ντα Βίντσι που θα μεταφερθεί από το Μουσείο του Λούβρου, «Ο Βοναπάρτης διασχίζει τις ‘Αλπεις» του Ζαν-Λουί Νταβίντ (Βερσαλλίες) και η «Αυτοπροσωπογραφία» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ (Μουσείο Ορσέ)

Όμως η μεγάλη πλειονότητα των έργων θα αναφέρεται στην αρχαία ιστορία των πολιτισμών και των θρησκειών που απεικονίζεται κυρίως από την έκθεση ενός φύλλου του Μπλε Κορανίου, μιας Βίβλου στη γοτθική γλώσσα και μιας Πεντατεύχου, καθώς και βουδιστικών και ταοϊστικών κειμένων.

Μακέτα του νέου παραρτήματος.

Την ίδια στιγμή και ο πρόεδρος της Αρχής Τουρισμού και Πολιτισμού του Αμπού Ντάμπι προσπάθησε να εξηγήσει την λογική του παραρτήματος λέγοντας ότι ο κύριος σκοπός είναι να σταλεί «ένα μήνυμα ανοχής», δήλωσε ο Μοχάμεντ Χαλίφα αλ Μουμπάρακ, πρόεδρος της Αρχής Τουρισμού και Πολιτισμού του Αμπού Ντάμπι. Δίπλα στο Λούβρο, δύο ακόμη μουσεία –το Γκούγκενχαϊμ και το Ζαγιέντ– θα δουν το φως στο νησί Σααντιγιάτ, γεγονός που δείχνει τη σημασία που δίνουν οι τοπικές αρχές στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην καρδιά του Κόλπου, μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης.

Το έργο είναι το αποτέλεσμα διακυβερνητικής συμφωνίας που υπογράφηκε το 2007 ανάμεσα στο Παρίσι κα το Αμπού Ντάμπι διάρκειας 30 ετών, που προβλέπει ότι η Γαλλία θα προσφέρει την εμπειρογνωμοσύνη της, θα δανείσει έργα τέχνης και θα οργανώσει προσωρινές εκθέσεις έναντι ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Read Next

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.