ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Los Loros στο Σύνταγμα: Από street food γίναμε Βενεζουέλα (και Κολομβία) και μας αρέσει

Όταν κάποιοι χαρούμενοι «παπαγάλοι» σερβίρουν arepas -την πιο αλήτικη gluten free πίτα- στο κέντρο του κέντρου της πόλης.

Los Loros στο Σύνταγμα: Από street food γίναμε Βενεζουέλα (και Κολομβία) και μας αρέσει

Γράφει ο Βασίλης Δημαράς

Θυμάμαι την πρώτη φορά που δοκίμασα μια arepa. Αυτήn την παραδοσιακή κολομβιανή πίτα από καλαμπόκι που γεμίζεται με ό,τι μπορείς να φανταστείς. Πάνε δέκα χρόνια από τότε. Ήταν στο σπίτι του Angel, ενός φίλου Κολομβιανού, στη Μαδρίτη. Είχε έρθει η μητέρα του να τον επισκεφτεί και μας φώναξε για να δοκιμάσουμε την κουζίνα της χώρας του φτιαγμένη από μαμαδίστικα χέρια. Με την πρώτη δαγκωνιά ερωτευθήκαμε. Αυτή η τραγανή της υφή, η γεύση από καλαμπόκι και το ιδιαίτερο άρωμα της arepa χαράχτηκαν στη μνήμη μου.

Los Loros στο Σύνταγμα: Από street food γίναμε Βενεζουέλα (και Κολομβία) και μας αρέσει

Το Nixon μπορεί να έκλεισε, όμως ο Marko έκανε πραγματικότητα αυτό που μου έλεγε. Το Los Loros! Οι παπαγάλοι, έτσι μεταφράζεται στα ελληνικά, βρήκαν το στέκι τους στην Ξενοφώντος, κοντά στο Σύνταγμα και εδώ και μια βδομάδα γέμισαν την ήδη ethinc γειτονία με αρώματα και γεύσεις από την Κολομβία και την Βενεζουέλα.

Φυσικά και ζήτησα τη συνταγή, αλλά όσες φορές και αν προσπάθησα δεν τα κατάφερα. Από τότε την αναζητούσα, αλλά μάταια. Δύσκολα την έβρισκα ακόμα και στην Μαδρίτη, σε μια πόλη που αγκαλιάζει όλες τις κουζίνες της Λατινικής Αμερικής. Μέχρι που πέρυσι, τρώγοντας brunch στο Nixon, o chef Marko Rossi μου αναζωπύρωσε τον έρωτα. «Θέλεις να σου φτιάξω μια arepa;» με ρώτησε και εγώ έμεινα να τον κοιτάω σαν χαζός. «Ετοιμάζω ένα καινούργιο χώρο, στο κέντρο, όπου θα τις σερβίρω» μου ανακοίνωσε και δεν έβλεπα την ώρα και τη στιγμή να έρθει η ώρα που θα γίνει πραγματικότητα. Από τότε πέρασε περίπου ένα χρόνος. Το Nixon μπορεί να έκλεισε, όμως ο Marko έκανε πραγματικότητα αυτό που μου έλεγε. Το Los Loros! Οι παπαγάλοι, έτσι μεταφράζεται στα ελληνικά, βρήκαν το στέκι τους στην Ξενοφώντος, κοντά στο Σύνταγμα και εδώ και μια βδομάδα γέμισαν την ήδη ethinc γειτονία με αρώματα και γεύσεις από την Κολομβία και την Βενεζουέλα.

Αν και δεν μετρούσε πολλές μέρες το μαγαζί ανοιχτό, δεν μπορούσα να αντισταθώ στην ιδέα να δοκιμάσω ξανά μια νόστιμη, χρυσαφένια, ελαφρώς αρπαγμένη arepa. Έτσι, χωρίς δεύτερη σκέψη, βρέθηκα ένα μεσημέρι Τετάρτης να κοιτάω τη βιτρίνα του. Πίσω από τη στολισμένη και γεμάτη empanadas βιτρίνα βρισκόταν ο Marko με τον βοηθό του Μανώλη. Τους έβλεπα να εξηγούν τι είναι το καθένα στους πελάτες που ήταν γεμάτοι απορία για τις καινούργιες λέξεις που άκουγαν. Στο βάθος η Μάρω Παρασκευούδη, φίλη και συνάδελφος. Συνιδιοκτήτρια. «Εγώ είμαι επί του ταμείου και των καφέδων» θα μου πει. «Θέλεις να σου φτιάξω έναν μέχρι να παραγγείλεις;» με ρωτάει και ανταποκρίνομαι θετικά. Έχουν καφέ Samba –εγγύηση ο κύριος Καλαφατάς. Στον ένα μήλο το blend και στον άλλον έναν μονοποικιλιακό από την Κολομβία φυσικά.

Η Μάρω, αν και πρωτάρα, αποδείχτηκε καλή barista. Όμως εγώ, εδώ δεν είχα έρθει για τον καφέ, αλλά για τις arepas! Για αρχή δοκίμασα μία empanada, εκείνη με τον κιμά. Φυσικά δεν είχε καμία σχέση με αυτή που είχα συνηθίσει να τρώω στην Ισπανία, ψητή και γεμιστή με τόνο ή κοτόπουλο. Εδώ την τηγανίζουν, όπως κάνουν και στην Κολομβία, αλλά και στην Βενεζουέλα. Μου έδωσαν και μια φέτα λάιμ για να στάξω από πάνω κάθε φορά που πήγαινα να δαγκώσω. Τραγανή και χωρίς ίχνος λάδι να μένει στη χαρτοπετσέτα. Βλεφάριζα και την verde με το σπανάκι, την κινόα, το πράσο, το δυόσμο, το κύμινο και το λάιμ, αλλά είπα να μην ενδώσω. Περίμενα πώς και πώς για την επανασύνδεση μου με την arepa. Arepa με κοτοσαλάτα, γουασακάκα, μαγιονέζα και μπόλικο λάιμ.

Πρώτο χτύπημα: Pabellón! Kιτρινοχρυσαφένια arepa γεμιστή με ξεψαχνισμένο μοσχάρι, τυρί τσένταρ, μαύρα φασόλια, plantain (τηγανητή μπαμπάνα) και sofrito. Γλυκός συνδυασμός με πολύ όμορφα μαγειρεμένο το μοσχάρι. Δεύτερο χτύπημα: Atún. Σε αυτήν τη βερσιόν, η arepa γεμίζεται με τονοσαλάτα, αβγό, καλαμπόκι, μαγιονέζα και αγγούρι. Πιο δροσερή. Τρίτο και δυνατό χτύπημα! Chicharrón! Εδώ παίζουμε πιο σκληρά. Τραγανή πανσέτα, αβοκάντο, κρεμμύδι, φρέσκος κόλιανδρος και secret mayo ελαφρώς καυτερή. Μπουκιά και ταξίδι! Ένα ταξίδι που ήθελε πάντα να προσφέρει ο Marko και εγώ χάρηκα που μπόρεσα να το απολαύσω.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα πιάτα, αλλά είπα να τα δοκιμάσω την επόμενη φορά. Βλέπεις το Los Loros θα γίνει το στέκι μου κάθε φορά που θα βρίσκομαι στο κέντρο. Ξέρεις για κάτι στα γρήγορα και μια βόλτα μέχρι το Καράκας και την Μπογκοτά, έστω κι αν είναι νοερά.

Info:

Ξενοφώντος 14 & Νίκης, τηλ. 2103243232

Facebook Los Loros

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.