ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Los Loros στο Σύνταγμα: Από street food γίναμε Βενεζουέλα (και Κολομβία) και μας αρέσει

Όταν κάποιοι χαρούμενοι «παπαγάλοι» σερβίρουν arepas -την πιο αλήτικη gluten free πίτα- στο κέντρο του κέντρου της πόλης.

Los Loros στο Σύνταγμα: Από street food γίναμε Βενεζουέλα (και Κολομβία) και μας αρέσει

Γράφει ο Βασίλης Δημαράς

Θυμάμαι την πρώτη φορά που δοκίμασα μια arepa. Αυτήn την παραδοσιακή κολομβιανή πίτα από καλαμπόκι που γεμίζεται με ό,τι μπορείς να φανταστείς. Πάνε δέκα χρόνια από τότε. Ήταν στο σπίτι του Angel, ενός φίλου Κολομβιανού, στη Μαδρίτη. Είχε έρθει η μητέρα του να τον επισκεφτεί και μας φώναξε για να δοκιμάσουμε την κουζίνα της χώρας του φτιαγμένη από μαμαδίστικα χέρια. Με την πρώτη δαγκωνιά ερωτευθήκαμε. Αυτή η τραγανή της υφή, η γεύση από καλαμπόκι και το ιδιαίτερο άρωμα της arepa χαράχτηκαν στη μνήμη μου.

Los Loros στο Σύνταγμα: Από street food γίναμε Βενεζουέλα (και Κολομβία) και μας αρέσει

Το Nixon μπορεί να έκλεισε, όμως ο Marko έκανε πραγματικότητα αυτό που μου έλεγε. Το Los Loros! Οι παπαγάλοι, έτσι μεταφράζεται στα ελληνικά, βρήκαν το στέκι τους στην Ξενοφώντος, κοντά στο Σύνταγμα και εδώ και μια βδομάδα γέμισαν την ήδη ethinc γειτονία με αρώματα και γεύσεις από την Κολομβία και την Βενεζουέλα.

Φυσικά και ζήτησα τη συνταγή, αλλά όσες φορές και αν προσπάθησα δεν τα κατάφερα. Από τότε την αναζητούσα, αλλά μάταια. Δύσκολα την έβρισκα ακόμα και στην Μαδρίτη, σε μια πόλη που αγκαλιάζει όλες τις κουζίνες της Λατινικής Αμερικής. Μέχρι που πέρυσι, τρώγοντας brunch στο Nixon, o chef Marko Rossi μου αναζωπύρωσε τον έρωτα. «Θέλεις να σου φτιάξω μια arepa;» με ρώτησε και εγώ έμεινα να τον κοιτάω σαν χαζός. «Ετοιμάζω ένα καινούργιο χώρο, στο κέντρο, όπου θα τις σερβίρω» μου ανακοίνωσε και δεν έβλεπα την ώρα και τη στιγμή να έρθει η ώρα που θα γίνει πραγματικότητα. Από τότε πέρασε περίπου ένα χρόνος. Το Nixon μπορεί να έκλεισε, όμως ο Marko έκανε πραγματικότητα αυτό που μου έλεγε. Το Los Loros! Οι παπαγάλοι, έτσι μεταφράζεται στα ελληνικά, βρήκαν το στέκι τους στην Ξενοφώντος, κοντά στο Σύνταγμα και εδώ και μια βδομάδα γέμισαν την ήδη ethinc γειτονία με αρώματα και γεύσεις από την Κολομβία και την Βενεζουέλα.

Αν και δεν μετρούσε πολλές μέρες το μαγαζί ανοιχτό, δεν μπορούσα να αντισταθώ στην ιδέα να δοκιμάσω ξανά μια νόστιμη, χρυσαφένια, ελαφρώς αρπαγμένη arepa. Έτσι, χωρίς δεύτερη σκέψη, βρέθηκα ένα μεσημέρι Τετάρτης να κοιτάω τη βιτρίνα του. Πίσω από τη στολισμένη και γεμάτη empanadas βιτρίνα βρισκόταν ο Marko με τον βοηθό του Μανώλη. Τους έβλεπα να εξηγούν τι είναι το καθένα στους πελάτες που ήταν γεμάτοι απορία για τις καινούργιες λέξεις που άκουγαν. Στο βάθος η Μάρω Παρασκευούδη, φίλη και συνάδελφος. Συνιδιοκτήτρια. «Εγώ είμαι επί του ταμείου και των καφέδων» θα μου πει. «Θέλεις να σου φτιάξω έναν μέχρι να παραγγείλεις;» με ρωτάει και ανταποκρίνομαι θετικά. Έχουν καφέ Samba –εγγύηση ο κύριος Καλαφατάς. Στον ένα μήλο το blend και στον άλλον έναν μονοποικιλιακό από την Κολομβία φυσικά.

Η Μάρω, αν και πρωτάρα, αποδείχτηκε καλή barista. Όμως εγώ, εδώ δεν είχα έρθει για τον καφέ, αλλά για τις arepas! Για αρχή δοκίμασα μία empanada, εκείνη με τον κιμά. Φυσικά δεν είχε καμία σχέση με αυτή που είχα συνηθίσει να τρώω στην Ισπανία, ψητή και γεμιστή με τόνο ή κοτόπουλο. Εδώ την τηγανίζουν, όπως κάνουν και στην Κολομβία, αλλά και στην Βενεζουέλα. Μου έδωσαν και μια φέτα λάιμ για να στάξω από πάνω κάθε φορά που πήγαινα να δαγκώσω. Τραγανή και χωρίς ίχνος λάδι να μένει στη χαρτοπετσέτα. Βλεφάριζα και την verde με το σπανάκι, την κινόα, το πράσο, το δυόσμο, το κύμινο και το λάιμ, αλλά είπα να μην ενδώσω. Περίμενα πώς και πώς για την επανασύνδεση μου με την arepa. Arepa με κοτοσαλάτα, γουασακάκα, μαγιονέζα και μπόλικο λάιμ.

Πρώτο χτύπημα: Pabellón! Kιτρινοχρυσαφένια arepa γεμιστή με ξεψαχνισμένο μοσχάρι, τυρί τσένταρ, μαύρα φασόλια, plantain (τηγανητή μπαμπάνα) και sofrito. Γλυκός συνδυασμός με πολύ όμορφα μαγειρεμένο το μοσχάρι. Δεύτερο χτύπημα: Atún. Σε αυτήν τη βερσιόν, η arepa γεμίζεται με τονοσαλάτα, αβγό, καλαμπόκι, μαγιονέζα και αγγούρι. Πιο δροσερή. Τρίτο και δυνατό χτύπημα! Chicharrón! Εδώ παίζουμε πιο σκληρά. Τραγανή πανσέτα, αβοκάντο, κρεμμύδι, φρέσκος κόλιανδρος και secret mayo ελαφρώς καυτερή. Μπουκιά και ταξίδι! Ένα ταξίδι που ήθελε πάντα να προσφέρει ο Marko και εγώ χάρηκα που μπόρεσα να το απολαύσω.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα πιάτα, αλλά είπα να τα δοκιμάσω την επόμενη φορά. Βλέπεις το Los Loros θα γίνει το στέκι μου κάθε φορά που θα βρίσκομαι στο κέντρο. Ξέρεις για κάτι στα γρήγορα και μια βόλτα μέχρι το Καράκας και την Μπογκοτά, έστω κι αν είναι νοερά.

Info:

Ξενοφώντος 14 & Νίκης, τηλ. 2103243232

Facebook Los Loros

Read Next

05 Δεκ 2025

Άνω των 50; Η επιστήμη αποκαλύπτει την ελάχιστη άσκηση που επιβραδύνει την άνοια

Νέα μελέτη δείχνει ότι λίγα λεπτά άσκησης την εβδομάδα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία του εγκεφάλου σου.

05 Δεκ 2025

Καταφθάνουν σύντομα τα 50 καλύτερα μπαρ (και) της Ευρώπης

Τα The World's 50 Best Bars εγκαινιάζουν τη νέα λίστα Europe’s 50 Best Bars και δίνει την ευκαιρία σε μικρότερες πόλεις να λάμψουν μέσα από τα μπαρ τους.

Περισσότερα από

Life

05 Δεκ 2025

Σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να αγνοείς τα συμπτώματά του;

Ένα φαινομενικά αθώο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να κρύβει ερεθιστικούς παράγοντες που σου χαλούν τις γιορτές - δες τι πρέπει να προσέξεις.

05 Δεκ 2025

Ένα απροσδόκητο street party παίζει σήμερα στη Μητροπόλεως

Απόψε, από τις 20:00, το κέντρο φορά τα γιορτινά του και γεμίζει μουσική και ρυθμό.

05 Δεκ 2025

Οι ταινίες που θα δούμε τον Δεκέμβριο στο Netflix

Πρεμιέρες που μπαίνουν δυνατά στη γιορτινή περίοδο, μεγάλα ονόματα σε νέες παραγωγές και μια σειρά από ταινίες και ντοκιμαντέρ που κλείνουν τη χρονιά θεαματικά.

05 Δεκ 2025

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

05 Δεκ 2025

Στο 'Hotel Ερμού', για δέκατη χρονιά με την Άννα Βίσση

Η "απόλυτη Ελληνίδα σταρ" γιορτάζει 10 συνεχόμενα χρόνια στο στέκι της, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

05 Δεκ 2025

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Το πρώτο ΣΚ του Δεκεμβρίου φέρνει μαζί του χριστουγεννιάτικα δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και lives, νέα εστιατόρια και μπαρ, καθώς και πολλές ακόμη αφορμές εξόδου.

05 Δεκ 2025

Στο Santa Claus Kingdom τα Χριστούγεννα γίνονται εμπειρία

Το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας είναι και πάλι εδώ.

05 Δεκ 2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

05 Δεκ 2025

"Στα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο Χρήστος Νικολάου ζωντανεύει το παιδί μέσα μας

Στη μαγική παράσταση "Τα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο πρωταγωνιστής Χρήστος Νικολάου αποκαλύπτει πώς ο ρόλος έγινε προσωπικό ταξίδι επιστροφής στη φαντασία, στην παιδική αθωότητα και στη δύναμη της αγάπης που ενώνει και μεταμορφώνει.

05 Δεκ 2025

Γιατί πλημμυρίζει η Αθήνα κάθε φορά που βρέχει;

Βρέχει ξανά και οι δρόμοι της Αθήνας μετατρέπονται σε ποτάμια - πώς θα φτάσεις στη δουλειά, στο σχολείο ή στο ραντεβού σου; Ένας ειδικός μάς εξηγεί τι συμβαίνει.