ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Lesbian Visibility Week: Μια εβδομάδα για την καταπολέμηση των στερεοτύπων

Η εβδομάδα που διανύουμε (25 Απριλίου- 1 Μαϊου) είναι εβδομάδα αφιερωμένη στις λεσβίες, σε ζητήματα ταυτότητας και διακρίσεων που αντιμετωπίζουν.

Lesbian Visibility Week: Μια εβδομάδα για την καταπολέμηση των στερεοτύπων

Η Εβδομάδα Ορατότητας των Λεσβιών (Lesbian Visibility Week) θεσμοθετήθηκε από την Λίντα Ρίλεϊ, εκδότρια του περιοδικού Diva «για να εορτάσουμε τις λεσβίες και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε όλες της ΛΟΑΤΚΙ+ γυναίκες και τους non-binary ανθρώπους της κοινότητάς μας».

Η προβολή όλων των κοινωνικών ομάδων στα μίντια συμβάλλει στην εξομάλυνση, έστω και σταδιακά, των κοινωνικών ανισοτήτων. Μεγάλες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν τόσο στην Αμερική όσο και στη Μ. Βρετανία όπου η Εβδομάδα Ορατότητας τείνει να καθιερωθεί.

Στα πλαίσια της, σε podcast του Diva η παραγωγός αναφέρει πως: «Δεν υπάρχει κάποια λίστα προαπαιτούμενων που πρέπει να κλικάρεις για να είσαι γκέικ, bi ή queer ή λεσβία. Eίμαι λεσβία και έχω την κοπέλα μου, αλλά και πάλι θα ήμουν αν δεν είχα τη φανταστική σύντροφό μου. Δεν με καθιστά η σχέση λεσβία. Είμαι και η ταυτότητά σου δεν ορίζεται από οποιονδήποτε άλλο παρά από εσένα. Οι άλλοι μπορούν να έχουν τις δικές τους απόψεις. Πολλές φορές, όταν το αποκαλύπτεις, σε ρωτάνε «οκ, αλλά με ποια ήσουν;». Αν δεν έχεις απάντηση για αυτό, σου λένε τα δικά τους. Μα ό,τι κι αν πουν, εσύ ξέρεις πως η ταυτότητά σου έχει να κάνει μόνο με εσένα, και είναι όμορφη και ισχυρή. Ανεξαρτήτως αν έχεις σχέση ή όχι, ανεξαρτήτως «ιστορικού». Γι’ αυτό μη νιώθεις πως πρέπει να το αποδείξεις».

Διάσημες λεσβίες που μιλούν ανοιχτά για την ταυτότητά τους:

Ζακλίν Γούιλσον: η συγγραφέας μίλησε δημόσια το 2020, στην ηλικία των 74 ετών, αν και δεν είχε κρατήσει ποτέ κρυφή τη σχέση της με την σύντροφό της Τρις. «Δεν ήμουν ποτέ στη “ντουλάπα”. Θα ήταν πραγματικά πολύ παλιά είδηση για όποιον με γνωρίζει καλά. Ακόμα και οι απλοί γνωστοί γνωρίζουν πως είμαστε ζευγάρι» είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στην Guardian.

Lesbian Visibility Week: Μια εβδομάδα για την καταπολέμηση των στερεοτύπων

Μέγκαν Ραπίνο: Η διάσημη αθλήτρια και αρχηγός της Εθνικής Ομάδας των ΗΠΑ στο ποδοσφαίρο είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Πρόσφατα αντέδρασε μάλιστα έντονα σε νόμους κάποιων πολιτειών που θέλουν να αποκλείσουν τα τρανς παιδιά από τα σχολικά σπορ μιλώντας βέβαια για κατάφορη πολιτική επίθεση εναντίον της κοινότητας.

Ως προς την προσωπική της ζωή έχει δηλώσει στο CNN πως δεν γνώριζε από μικρή ηλικία πως ήταν λεσβία. «Είναι κάπως ντροπιαστικό γιατί είμαι πολύ γκέι, δεν ξέρω πώς συνέβη, αλλά όταν συνέβη ένιωσα ότι ξεκινάει η ζωή».

Χόλαντ Τέιλορ: η ηθοποιός (ιδιαίτερα γνωστή από τον ρόλο της ως σκληρής μητέρας στο Two and a half Men) δεν έχει κρύψει ποτέ την ταυτότητά της. Μιλώντας στο περιοδικό Diva έχει πει: «δεν έχω κρύψει ποτέ ποια είμαι. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα βροντοφωνάξω την προσωπική μου ζωή, όμως όταν έχω σύντροφο δεν θα κρυφτώ μες στο σπίτι μου. Όμως, το γεγονός πως ακόμα πρέπει να κρύβονται οι άνθρωποι σε κάποιες κοινωνίες, μου προκαλεί τεράστια στενοχώρια». Η Τέιλορ είναι χρόνια ζευγάρι με την ηθοποιό Σάρα Πόλσον που δηλώνει ανοιχτά ερωτευμένη με τη σύντροφό της και μάχεται κατά των στερεοτύπων για το πώς θα πρέπει να είναι ένα ζευγάρι.

Τζόντι Φόστερ: στην Τελετή Απονομής των Χρυσών Σφαιρών το 2013 η ηθοποιός είχε πει: «Ελπίζω να μην απογοητευτείτε που δεν θα υπάρχει μια coming-out ομιλία απόψε. Το έχω κάνει χιλιάδες χρόνια πριν. Παλιά, όταν ένα ευάλωτο κορίτσι το έλεγε σε έμπιστους φίλους, την οικογένεια και συνεργάτες μπορούσε έπειτα να το πει σε όλους. Αλλά τώρα όλοι οι διάσημοι πρέπει να εκθέτουν τις λεπτομέρειες της προσωπικής τους ζωής σε συνέντευξη τύπου, να βγάζουν κι ένα άρωμα και να έχουν και ένα ριάλιτι. Λυπάμαι, αλλά δεν είμαι αυτό».

Λίλι Τόμλιν: Η ηθοποιός είναι μαζί με τη σύντροφό της, Τζέιν Βάγκνερ, από το 1971. Μια εποχή στην οποία ο Τύπος δεν έγραφε τόσο για την προσωπική ζωή των ανθρώπων. Η Τόμλιν επιβεβαίωσε πως είναι λεσβία μόλις το 2001, επειδή ανέφερε κάτι σχετικό ένας δημοσιογράφος. Ωστόσο, δεν θα ξεχάσει ποτέ πως το 1975 το περιοδικό Τime της πρότεινε να γίνει εξώφυλλο υπό τον όρο πως θα αποκάλυπτε την ταυτότητά της, κάτι που την πρόσβαλε και που δεν μπορούσε η ίδια να κάνει τότε.

Έλεν Ντε Τζένερις: Η διασημότερη ίσως όλων, είναι η παρουσιάστρια και ηθοποιός Έλεν, που υπερασπίζεται τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα σε κάθε ευκαιρία. Η Έλεν αποκάλυψε την ταυτότητά της το 1997, σε μία εποχή που δεν ήταν και λιγότερο δεκτική. Η λεζάντα του εξωφύλλου έγραφε: «Ναι, είμαι γκέι» και στη συνέντευξη μίλησε ανοιχτά για το ζήτημα.

Σίνθια Νίξον: «Δηλώνω πως είμαι γκέι ως πολιτική στάση. Αν με είχε ρωτήσει κανείς τι πιστεύω για τη σεξουαλικότητα, πριν γνωρίσω την Κριστίνα, θα έλεγα πως πιστεύω πως είμαστε όλοι bisexual. Όμως αυτό το πίστευα πριν νιώσω έλξη για μια γυναίκα. Δεν είχα γνωρίσει άλλη γυναίκα πριν την Κριτστίν. Αν την είχα γνωρίσει όταν ήμουν 20 μπορεί να έβγαινα και να ερωτευόμουν μόνο γυναίκες. Από την άλλη, αν ήμουν 20 μπορεί να μην είχα ανταποκριθεί καθόλου, ποιος ξέρεις;» έχει πει σε συνέντευξή της στο Advocate.

Κρίστεν Στιούαρτ: η ηθοποιός είχε προκαλέσει αίσθηση όταν μετά τον χωρισμό της με τον συμπρωταγωνιστή της στο Twilight Ρόμπερτ Πάτινσον άρχισε να βγαίνει με γυναίκες. Φέτος, στην απονομή των Όσκαρ, συνοδευόταν από την αρραβωνιαστικιά της Ντίλαν Μέγιερ και έκλεψαν τις εντυπώσεις με το φιλί τους.

Κεντρική εικόνα: Splash News- Ideal

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.