ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Λέγεται κομπούτσα και είναι ένας ζυμομύκητας που βοηθάει να χάσουμε κιλά: Μία νέα μανία στο ρόφημα

Οι πιο ψαγμένοι το ξέρουν ήδη εδώ και δύο χρόνια αλλά τώρα άρχισε να εμφιαλώνεται οπότε απέκτησε άλλη διάσταση το θέμα, πιο μαζική.

Λέγεται κομπούτσα και είναι ένας ζυμομύκητας που βοηθάει να χάσουμε κιλά: Μία νέα μανία στο ρόφημα

Κάποιοι το αποκαλούν “τσάι μανιταριού” ή και “ελιξίριο της ζωής”, αλλά δεν έχει σημασία πώς θα το ονομάσουμε.

Η κομπούτσα (kombucha) είναι μία από τις πιο hot τάσεις στα ροφήματα για καλύτερη υγεία. Το ζυμωμένο τσάι είναι γνωστό εδώ και αιώνες, αλλά πρόσφατα έγινε πολύ δημοφιλές στις ΗΠΑ, επειδή φέρεται να ωφελεί πολύ την υγεία. Οι τακτικοί πότες του τσαγιού με κομπούτσα λένε ότι βοηθάει στην πέψη, τον ύπνο, την απώλεια βάρους και την αποτοξίνωση, ενώ ταυτόχρονα διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνει τον καρκίνο, σταματά την τριχόπτωση και βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος.

Τι είναι η κομπούτσα

Αν και συχνά συγχέεται ως “τσάι μανιταριών”, η κομπούτσα δεν παράγεται από μανιτάρια, απλά τα βακτήρια και οι ζύμες που αναπτύσσονται στην επιφάνεια του ροφήματος σχηματίζουν μαι άμορφη μάζα που μοιάζει με μανιτάρι. Η kombucha παράγεται με την προσθήκη βακτηρίων και ζυμομυκητών σε ζάχαρη και σε μαύρο ή πράσινο τσάι, το οποίο μετά το αφήνουμε για λίγο χρόνο ώστε να ζυμωθεί από αυτά τα βακτήρια.

Αρχικά, η γεύση της kombucha δεν είναι και τόσο ευχάριστη για τους περισσότερους ανθρώπους, αφού έχει και μια μυρωδιά που θυμίζει ξύδι. Για να γίνει το τσάι πιο εύγευστο, συνήθως προστίθεται κάποιος χυμός ως βάση στο ρόφημα. Αλλά αν το κοιτάξετε λίγο πιο κοντά, θα παρατηρήσετε μικρά επιπλέοντα κομμάτια βακτηριδίων στο μη παστεριωμένο ρόφημα.

Τα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν υψηλή περιεκτικότητα οξέος και περιέχουν ζάχαρη, ξύδι, βιταμίνες Β, αντιοξειδωτικά (από το τσάι), πολύ μικρή ποσότητα αλκοόλ (ως φυσικό επακόλουθο της ζύμωσης) και άλλες χημικές ενώσεις. Μια ποσότητα περίπου μισού λίτρου περιέχει λίγο πάνω από 60 θερμίδες, δηλαδή σαφώς λιγότερο από ένα αναψυκτικό.

Για να φτιάξετε ρόφημα kombucha στο σπίτι χρειάζεται πρώτα να προμηθευτείτε τους ζυμομύκητες και με την βοήθεια κάποιου πρώτου δείγματος να τους αφήσετε να αναπτυχθούν σε μια “αποικία” βακτηρίων και ζυμομυκητών που θα ζυμώνεται σε ένα καθαρό βάζο για 7-14 ημέρες.

Λέγεται κομπούτσα και είναι ένας ζυμομύκητας που βοηθάει να χάσουμε κιλά: Μία νέα μανία στο ρόφημα
Για να φτιάξετε ρόφημα kombucha στο σπίτι χρειάζεται πρώτα να προμηθευτείτε τους ζυμομύκητες και με την βοήθεια κάποιου πρώτου δείγματος να τους αφήσετε να αναπτυχθούν σε μια “αποικία” βακτηρίων και ζυμομυκητών που θα ζυμώνεται σε ένα καθαρό βάζο για 7-14 ημέρες.

Κομπούτσα: Θέματα ασφάλειας για την υγεία

Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους κατανάλωσης σπιτικής και μη παστεριωμένης kombucha, η οποία έχει παρασκευασθεί σε μη αποστειρωμένες συνθήκες και ενέχει τον κίνδυνο παρουσίας ανθυγιεινών βακτηρίων που θα φτάσουν μέχρι το τσάι.

"Αν θέλετε να πιείτε kombucha, το πιο ασφαλές είναι να επιλέξετε ένα έτοιμο εμπορικό προϊόν που είναι ήδη παστεριωμένο", λέει η δρ Janet Helm, διατροφολόγος με έδρα το Σικάγο.

Έχουν υπάρξει αναφορές για αρνητικές επιπτώσεις από την κατανάλωση του τσαγιού kombucha, που κυμαίνονται από στομαχικές διαταραχές μέχρι τοξικές αντιδράσεις και μεταβολική οξέωση (συσσώρευση υπερβολικού οξέος στον οργανισμό). Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποιεί ότι οι σπιτικές εκδόσεις τσαγιού kombucha ενέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. Το 1995, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία συνδέει την κομπούτσα με την ασθένεια γυναίκας που έπασχε από μεταβολική οξέωση.

Τσάι κομπούτσα που διατηρείται στο ψυγείο, ώστε να μην αυξάνεται η περιεκτικότητα σε αλκοόλη, λόγω συνεχιζόμενης ζύμωσης

Ποια είναι τα οφέλη του τσαγιού κομπούτσα για την υγεία;

Τα οφέλη της kombucha βασίζονται κυρίως σε προσωπικές αναφορές και σε περιορισμένες μελέτες σε ζώα. Δεν υπάρχουν κλινικές δοκιμές, ή εμπεριστατωμένα επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τα πολυάριθμα οφέλη που οι καταναλωτές της κομπούτσα ισχυρίζονται ότι τους προσφέρει το εν λόγω ρόφημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση του τσαγιού κομπούτσα, απλά σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για αυτά τα οφέλη.

Η δημοτικότητα της kombucha οφείλεται εν μέρει στο περιεχόμενό της σε προβιοτικά, δηλαδή σε “καλά βακτήρια”, τα οποία, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ωφελούν την πέψη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Προκειμένου να διατηρηθούν αυτά τα προβιοτικά οφέλη, το τσάι κομπούτσα δεν πρέπει να παστεριώνεται, πράγμα που αυξάνει όμως τον κίνδυνο μόλυνσης.

Η δρ Helm υποστηρίζει ότι το γιαούρτι είναι μια καλύτερη επιλογή, αν θέλετε να πάρετε περισσότερα προβιοτικά, επειδή περιέχει και πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη, ασβέστιο και κάλιο.

Μια ποσότητα 120 ml από εμπορικά διαθέσιμο, παστεριωμένο τσάι κομπούτσα θεωρείται γενικά ασφαλής. Ωστόσο, είναι σώφρον για τις έγκυες γυναίκες, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα να μην καταναλώνουν κομπούτσα.

Συμπέρασμα

Τα οφέλη της kombucha βασίζονται κυρίως σε προσωπικές απόψεις και μέχρι στιγμής είναι πολλά παραπάνω από όσα έχουν αποδειχτεί επιστημονικά. Το σίγουρο είναι ότι η κατανάλωση κομπούτσα απαιτεί προσοχή. Πιείτε το ρόφημα με μέτρο, αν σας αρέσει, αλλά μην το κάνετε επειδή δήθεν έχει πολλά οφέλη. Αυτά δεν έχουν αποδειχτεί επιστημονικά!

“Η kombucha δεν αποτελεί πανάκεια, ούτε και μαγικό ελιξίριο, αλλά έχει κάποιες ευεργετικές ιδιότητες παρόμοιες με το γιαούρτι, το κεφίρ, ή άλλα προβιοτικά ροφήματα. Μην πιείτε κομπούτσα λόγω υποτιθέμενων ευεργετικών της δράσεων, αλλά μόνο αν σας αρέσει γευστικά”, υποστηρίζει η δρ Helm.

Δείτε ένα βίντεο για αρχάριους για να φτιάξετε κομπούτσα μόνοι σας:

Πηγή: iatropedia.gr

Photo: @kathmsousa / @meguminachev

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

30 Ιουν 2022

Η Χαμένη κόρη και οι ταινίες που θα δούμε στο σινεμά σε Α' προβολή

Μία ανάσα πριν τον ερχομό του Ιουλίου κι ενώ τα θερινά σινεμά έχουν αρχίσει να τραβάνε κόσμο, έξι ακόμη ταινίες προβάλλονται από σήμερα -τέσσερις πρεμιέρες και δυο επανεκδόσεις.

29 Ιουν 2022

Matzenta kuzina del sol: Ένα tropical γαστρονομικό ταξίδι στο Μεξικό μέσα από τα μάτια της Κρήτης

Στα Χανιά, η Κρητική και η Μεξικανική κουζίνα γίνονται μια.

Περισσότερα από

Life

29 Ιουν 2022

Tελικά, πόσα γνωρίζουμε για το mezcal;

Το πολυβραβευμένο premium mezcal The Lost Explorer κατέφθασε στη χώρα μας και μας συστήνει στα μυστικά του και στη φιλοσοφία "Slow down & Sip curiously".

29 Ιουν 2022

5+1 σκέψεις μπροστά από ένα έξυπνο πλυντήριο

Δεν βρήκαμε το νόημα της ζωής αλλά σίγουρα καλύψαμε τις έγνοιες της καθημερινότητας.

28 Ιουν 2022

Τα τρία Μ που αδυνατίζουν

Μεταβολισμός, Μακροσυστατικά, Μερίδες.

28 Ιουν 2022

Women who dare: The Change Makers

Τρεις γυναίκες που διαπρέπουν με την τεχνογνωσία και το ταλέντο τους αποτελούν έμπνευση για όλες όσες θέλουν να τολμήσουν.

28 Ιουν 2022

Το Jayont Mykonos αναβιώνει ένα ζωντανό μύθο του νησιού

Ένας ζωντανός μύθος του νησιού, που μπορείς σήμερα να τον επισκεφτείς.

28 Ιουν 2022

3 νέα πάρκα τσέπης από την P&G σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Δημιουργούμε πάρκα τσέπης κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες" η P&G συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν ενάμιση χρόνο με τη δημιουργία 10 πάρκων τσέπης μέχρι σήμερα!

23 Ιουν 2022

Με μία φαντασμαγορική εκδήλωση η Huawei παρουσίασε τα νέα υψηλής τεχνολογίας προϊόντα της εταιρίας

Tο νέο απόλυτα φορητό laptop 16 ιντσών HUAWEI Matebook D16, το ελαφρύτερο αναδιπλούμενο smartphone HUAWEI Mate Xs 2 και άλλα προϊόντα με τεχνολογία αιχμής ήταν οι πρωταγωνιστές!

23 Ιουν 2022

Ήρθε η στιγμή για την πρώτη του κρέμα;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

23 Ιουν 2022

Pet Shop Boys: Οι μάστορες της Pop Art

Η περιοδεία "Dreamworld" φέρνει το βρετανικό δίδυμο ξανά στην Αθήνα (Πλατεία Νερού, 30/6), για μια βραδιά με τα πιο λατρεμένα τραγούδια της μακροχρόνιας πορείας τους.