Χαλβάς: Έτσι ονομάζουμε την μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά γλυκίσματα, τα οποία συναντώνται σε διάφορες παραλλαγές σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, αρκετές της Μεσογείου και αρκετές της Μέσης Ανατολής (μέχρι και την Ινδία και το Πακιστάν).
Η ονομασία του φαίνεται να προέρχεται από την αραβική γλώσσα και συγκεκριμένα από τη λέξη hulw (χαλβά), που σημαίνει απλώς γλυκό.
Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς ο χαλβάς ήρθε στην Ελλάδα, αλλά πιθανολογείται ότι πέρασε στην ελληνική κουζίνα προς το τέλος του 12ου αιώνα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι από τότε εκατομμύρια άνθρωποι τον έχουν λατρέψει, σε κάθε πιθανή παραλλαγή του, ενώ η παράδοση μας δεν μπορεί να δεχθεί τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας χωρίς ένα απολαστικό χαλβά για επιδόρπιο.
Για να κλείσει γλυκά, λοιπόν, η αυριανή μέρα ρίξε μία μάτια στα 5 κορυφαία καταστήματα που διαθέτουν τον καλύτερο χαλβά της Αθήνας για όλα τα γούστα, σε τεράστια ποικιλία γεύσεων.
Στο κέντρο και στα βόρεια
1001 Γεύσεις για χαλβά
Ξεκινώντας από το κέντρο, οι λάτρεις του χαλβά γνωρίζουν καλά ένα μόνο spot. Οι 1001 Γεύσεις για χαλβά ξεχωρίζουν με τις όμορφες μυρωδιές τους και την τεράστια ποικιλία στην αρχή της Βαρβακείου Αγοράς, επί της οδού Αθηνάς.
Εδώ θα βρεις ό,τι γεύση μπορεί να βάλει, στα αλήθεια, ο νους σου. Από χαλβά με κακάο και σοκολάτα μέχρι χαλβά με ξηρούς καρπούς, με βανίλια, μέλι και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς.
Το μαγαζί έχει και δύο παραρτήματα, ένα στην οδό Πανεπιστημίου και ένα στα βόρεια και συγκεκριμένα στη Λεωφόρου Ηρακλείου στη Νέα Ιωνία.
Αθηνάς 42, Αθήνα
Πανεπιστημίου 64, Αθήνα
Λεωφ. Ηρακλείου 268, Νέα Ιωνία
Αφού Ασημακόπουλοι
Πρόκειται για ένα απά τα παλαιότερα και πιο φημισμένα ζαχαροπλαστεία ολόκληρης της Αττικής. Οι Αφοί Ασημακόπουλοι, επί της Χαριλάου Τρικούπη, άνοιξης για πρώτη φορά τις πόρτες τους πριν από 100 ολόκληρα χρόνια και φτιάχνουν ακόμα τις πιο παραδοσιακές συνταγές για κλασικά γλυκά, όπως η θρυλική πάστα ποντικάκι, αλλά και υπέροχο προφιτερόλ.
Εδώ μπορεί να μη βρεις τεράστια ποικιλία από χαλβάδες θα βρεις όμως τον τον απαραίτητο. Σιμιγδαλένιο, ζεστό, αφράτο, μαλακό χαλβά που λιώνει στο στόμα και που μπορεί να σε κάνει να φας ένα ολόκληρο, μεγάλο μπολ στην καθισιά σου.
Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα
Στα δυτικά
Χαλβάς Κοσμίδη-Γαβρίλη
Ίσως για πολλούς από εμάς να είναι λίγο μακριά, αλλά όσοι μένουν μόνιμα στη Δραπετσώνα ή στα δυτικά προάστια γνωρίζουν καλά ό,τι στη δική τους Αττική υπάρχει μόνο ένα μέρος για τέλειο χαλβά.
Στην οδό Αγίου Δημητρίου υπάρχει το κατάστημα των Κοσμίδη-Γαβρίλη που ετοιμάζει καθημερινά τον πιο νόστιμο χαλβά σε αμέτρητες παραλλαγές. Με φυστίκι, με κακάο, με σοκολάτα χωρίς ζάχαρη αλλά με στέβια, με εξωτικά φρούτα ή ξηρούς καρπούς.
Κι αν δεν μπορείς να φτάσεις μέχρι εκεί όλες οι γεύσεις είναι διαθέσιμες και στο e-shop για να έρθουν κατευθείαν σπίτι σου.
Αγίου Δημητρίου 1, Πειραιάς, τηλ. 210 4616448
Aργουδέλης
Τα πράγματα είναι απλά. Στα δυτικά γνωρίζουν πολύ καλά από ωραίο, παραδοσιακό χαλβά στις πιο απίθανες γεύσεις.
Στον Πειραιά, στην Στοά Πολιτού, θα βρεις το μαγαζί του Αργουδέλη, εκεί όπου εκτός από τα πιο συγκινητικά νόστιμα παραδοσιακά γλυκά υπάρχει και τεράστια ποικιλία από χαλβάδες για όλα τα γούστα.
Δ.Γούναρη 21-23 (Στοά Πολίτου), Πειραιάς, τηλ. 210 4179469, www.argoudelis.com
Στα νότια
Κοντώσης
Ό,τι και να λέμε, ο απόλυτος χαλβάς είναι ένας, μόνο ένας. Τα Φάρσαλα έχουν συνδέσει το όνομα τους με το πιο αγαπημένο γλυκό της Καθαράς Δευτέρας κι αν εσύ θέλεις ένα μέρος στην Αθήνα για να τον δοκιμάσεις δεν έχεις παρά να επισκεφθείς τον Κοντώση, στη Νέα Σμύρνη.
Στο e-shop του καταστήματος θα βρεις εκτός από τον γευστικότατο σαπουνέ χαλβά της καρδιάς μας και μεγάλη ποικιλία ξηρών καρπών, αλλά και μπαχαρικών.
Ομήρου 66, Νέα Σμύρνη
Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram