ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Λαχταριστή lemon pie τώρα που οι λεμονιές έχουν κέφια

Βελούδινη lemon pie που θα συντροφεύσει τον απογευματινό σας καφέ.

Λαχταριστή lemon pie τώρα που οι λεμονιές έχουν κέφια

Τα ελληνικά λεμόνια είναι ίσως τα πιο μυρωδάτα στον κόσμο. Και λίγο-πολύ όλοι μας μπορούμε να βρούμε σπιτικά λεμονάκια από την αυλή κάποιου φίλου ή συγγενή. Η lemon pie είναι το αμέσως επόμενο που πρέπει να κάνετε μετά το λιμοντσέλο.

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 300 γρ. βούτυρο αγελάδος, τεμαχισμένο σε κυβάκια (από το ψυγείο)
  • 2 αυγά μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 2 κουτ. σούπας πολύ κρύο νερό

Για την κρέμα

  • 5 γρ. φύλλα ζελατίνης (1 φύλλο των 5 γρ. ή περισσότερα μικρότερα)
  • 500 γρ. γάλα αγελάδος, φρέσκο, πλήρες
  • 3 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 4 κουτ. σούπας κορν φλάουρ (70 γρ.)
  • ξύσμα από 2 λεμόνια, ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά (ή από μοσχολέμονα, αν βρείτε ακέρωτα)
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη στον κάδο του μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι
  • 1 σφηνάκι λικέρ λιμοντσέλο

Για τη συναρμολόγηση

  • 1 λεμόνι ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό, κομμένο σε λεπτές φέτες-μισοφέγγαρα (ή 2 - 3 ακέρωτα μοσχολέμονα, αν βρείτε)

Μερίδες 10-12

Προετοιμασία 40΄Αναμονή 1 ώρα (για τη ζύµη) + 1 ώρα (για την κρέµα),Ψήσιμο 30΄

ΔιαδικασίαΖύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη άχνη. Σχηματίζουμε μια λακκούβα στο κέντρο και βάζουμε εκεί το βούτυρο, τα αυγά και το κρύο νερό. Ζυμώνουμε γρήγορα τα υλικά με τα χέρια, χωρίς να επιμείνουμε ιδιαίτερα. Πλάθουμε το μείγμα σε μπάλα, ακόμη και αν το βούτυρο δεν έχει πλήρως ενσωματωθεί στη ζύμη. Την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Στη συνέχεια τη βγάζουμε και κόβουμε τη μισή (την υπόλοιπη την ξανατυλίγουμε σε μεμβράνη και την κρατάμε για να τη χρησιμοποιήσουμε μια άλλη φορά - στο ψυγείο διατηρείται για 1 εβδομάδα και στην κατάψυξη για 1 μήνα).

Δουλεύουμε λίγο τη ζύμη με τα χέρια για να μαλακώσει και την ανοίγουμε με τον πλάστη πάνω σε μια λαδόκολλα σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 26 - 28 εκ. Μεταφέρουμε το φύλλο σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 22 - 24 εκ. και την πιέζουμε να εφαρμόσει καλά στις γωνίες και στα τοιχώματα. Κόβουμε όση περισσεύει. Σκεπάζουμε την τάρτα με λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με ρύζι ή φασόλια. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Ψήνουμε την τάρτα για 15 λεπτά, αφαιρούμε τη λαδόκολλα με το ρύζι (ή τα φασόλια) και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει η ζύμη. Την αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.

Κρέμα

Μαλακώνουμε τη ζελατίνη βυθίζοντάς τη σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια για μερικά λεπτά. Ανακατεύουμε το γάλα, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το ξύσμα σε μπεν μαρί (δηλαδή, σε ένα μεταλλικό μπολ που έχουμε στερεώσει σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει - το νερό δεν θα πρέπει να ακουμπά τον πάτο του μπολ), προσθέτοντας και τη ζελατίνη, στυμμένη καλά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου η κρέμα πήξει. Την αφήνουμε να κρυώσει, για περίπου 1 ώρα, και ενσωματώνουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και το λιμοντσέλο, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα.

Συναρμολόγηση

Απλώνουμε την κρέμα πάνω στην προψημένη ζύμη, αφού αυτή έχει κρυώσει καλά. Βράζουμε τις φέτες λεμονιού για 1 λεπτό και τις σουρώνουμε. Επειτα βάζουμε στην κατσαρόλα 200 γρ. νερό και 200 γρ. ζάχαρη και μόλις βράσουν προσθέτουμε τις φέτες λεμονιού και βράζουμε για άλλα 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Σουρώνουμε τα λεμόνια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Με αυτά γαρνίρουμε όλη την επιφάνεια της τάρτας.

Read Next

21 Οκτ 2025

Κινηματογράφος με εισιτήριο €2 στη φετινή Γιορτή του Σινεμά

Η πιο αγαπημένη κινηματογραφική συνήθεια επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά, σε όλα τα σινεμά της χώρας, όπου όλες οι ταινίες και όλες οι προβολές θα έχουν ενιαίο εισιτήριο στο δίευρο.

21 Οκτ 2025

'Maggie Cassidy': Το νέο μπαρ της Πανόρμου έχει κάτι από '7 Jokers'

Οι Αρμελίνα Αντωναροπούλου, Μικαέλα Τσικουδάκη και Σπύρος Αναγνώστου παρουσιάζουν ένα ολόφρεσκο μπαρ γειτονιάς στους Αμπελόκηπους.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

21 Οκτ 2025

4 φράσεις του Jack Kerouac που έφυγε σαν σήμερα (21/10) από τη ζωή

Εμβληματικές φράσεις από τα βιβλία του, που αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία και τις ανησυχίες του σημαντικού συγγραφέα.

21 Οκτ 2025

Λάχανο σαλάτα με τζίντζερ + σουσάμι: Η viral συνταγή που θα λατρέψεις αυτή τη σεζόν

Πώς να φτιάξεις τη λαχταριστή σαλάτα λάχανου με τζίντζερ και σουσάμι που έχει κατακτήσει το TikTok και θα φέρει φρεσκάδα στο τραπέζι σου.

21 Οκτ 2025

4 τροφές που εντείνουν το άγχος - Και τι να καταναλώσεις αντί γι’ αυτές

Ποιες συνηθισμένες τροφές αυξάνουν το άγχος σου και πώς μπορείς να τις αντικαταστήσεις με επιλογές που στηρίζουν την ψυχική σου ηρεμία.

21 Οκτ 2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

21 Οκτ 2025
21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.