ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Λαχταριστή lemon pie τώρα που οι λεμονιές έχουν κέφια

Βελούδινη lemon pie που θα συντροφεύσει τον απογευματινό σας καφέ.

Λαχταριστή lemon pie τώρα που οι λεμονιές έχουν κέφια

Τα ελληνικά λεμόνια είναι ίσως τα πιο μυρωδάτα στον κόσμο. Και λίγο-πολύ όλοι μας μπορούμε να βρούμε σπιτικά λεμονάκια από την αυλή κάποιου φίλου ή συγγενή. Η lemon pie είναι το αμέσως επόμενο που πρέπει να κάνετε μετά το λιμοντσέλο.

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 300 γρ. βούτυρο αγελάδος, τεμαχισμένο σε κυβάκια (από το ψυγείο)
  • 2 αυγά μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 2 κουτ. σούπας πολύ κρύο νερό

Για την κρέμα

  • 5 γρ. φύλλα ζελατίνης (1 φύλλο των 5 γρ. ή περισσότερα μικρότερα)
  • 500 γρ. γάλα αγελάδος, φρέσκο, πλήρες
  • 3 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 4 κουτ. σούπας κορν φλάουρ (70 γρ.)
  • ξύσμα από 2 λεμόνια, ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά (ή από μοσχολέμονα, αν βρείτε ακέρωτα)
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη στον κάδο του μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι
  • 1 σφηνάκι λικέρ λιμοντσέλο

Για τη συναρμολόγηση

  • 1 λεμόνι ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό, κομμένο σε λεπτές φέτες-μισοφέγγαρα (ή 2 - 3 ακέρωτα μοσχολέμονα, αν βρείτε)

Μερίδες 10-12

Προετοιμασία 40΄Αναμονή 1 ώρα (για τη ζύµη) + 1 ώρα (για την κρέµα),Ψήσιμο 30΄

ΔιαδικασίαΖύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη άχνη. Σχηματίζουμε μια λακκούβα στο κέντρο και βάζουμε εκεί το βούτυρο, τα αυγά και το κρύο νερό. Ζυμώνουμε γρήγορα τα υλικά με τα χέρια, χωρίς να επιμείνουμε ιδιαίτερα. Πλάθουμε το μείγμα σε μπάλα, ακόμη και αν το βούτυρο δεν έχει πλήρως ενσωματωθεί στη ζύμη. Την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Στη συνέχεια τη βγάζουμε και κόβουμε τη μισή (την υπόλοιπη την ξανατυλίγουμε σε μεμβράνη και την κρατάμε για να τη χρησιμοποιήσουμε μια άλλη φορά - στο ψυγείο διατηρείται για 1 εβδομάδα και στην κατάψυξη για 1 μήνα).

Δουλεύουμε λίγο τη ζύμη με τα χέρια για να μαλακώσει και την ανοίγουμε με τον πλάστη πάνω σε μια λαδόκολλα σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 26 - 28 εκ. Μεταφέρουμε το φύλλο σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 22 - 24 εκ. και την πιέζουμε να εφαρμόσει καλά στις γωνίες και στα τοιχώματα. Κόβουμε όση περισσεύει. Σκεπάζουμε την τάρτα με λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με ρύζι ή φασόλια. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Ψήνουμε την τάρτα για 15 λεπτά, αφαιρούμε τη λαδόκολλα με το ρύζι (ή τα φασόλια) και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει η ζύμη. Την αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.

Κρέμα

Μαλακώνουμε τη ζελατίνη βυθίζοντάς τη σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια για μερικά λεπτά. Ανακατεύουμε το γάλα, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το ξύσμα σε μπεν μαρί (δηλαδή, σε ένα μεταλλικό μπολ που έχουμε στερεώσει σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει - το νερό δεν θα πρέπει να ακουμπά τον πάτο του μπολ), προσθέτοντας και τη ζελατίνη, στυμμένη καλά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου η κρέμα πήξει. Την αφήνουμε να κρυώσει, για περίπου 1 ώρα, και ενσωματώνουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και το λιμοντσέλο, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα.

Συναρμολόγηση

Απλώνουμε την κρέμα πάνω στην προψημένη ζύμη, αφού αυτή έχει κρυώσει καλά. Βράζουμε τις φέτες λεμονιού για 1 λεπτό και τις σουρώνουμε. Επειτα βάζουμε στην κατσαρόλα 200 γρ. νερό και 200 γρ. ζάχαρη και μόλις βράσουν προσθέτουμε τις φέτες λεμονιού και βράζουμε για άλλα 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Σουρώνουμε τα λεμόνια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Με αυτά γαρνίρουμε όλη την επιφάνεια της τάρτας.

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.