ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ξέρουμε τη συνταγή για το παραδοσιακό, γερμανικό, ζεστό ψωμί που τρώγεται μετά μανίας στις γιορτές

Dresdener Handbrot. Η λιχουδιά που τρώει η Ευρώπη στα μεγάλα κρύα.

Ξέρουμε τη συνταγή για το παραδοσιακό, γερμανικό, ζεστό ψωμί που τρώγεται μετά μανίας στις γιορτές

Κάθε χρονιά όταν ο Νοέμβριος πλησιάζει προς το τέλος του στη Γερμανία όλοι προετοιμάζονται για τις γιορτινές, χριστουγεννιάτικες αγορές που στήνονται από άκρη σε άκρη σε ολόκληρη τη χώρα. Το Βερολίνο, ως πρωτεύουσα, έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό που είναι διεθνώς γνωστό ως «υπαίθριες αγορές», έχοντας καταφέρει να γίνει πόλος έλξης, ίσως περισσότερο και από άλλα φημισμένα, γκουρμέ εστιατόρια της πόλης.

Πολύ απλά εκεί θα βρεις φαγητά που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, όπως τα παραδοσιακά μπισκοτάκια με τζίτζερ, που είναι τόσο όμορφα που δεν θέλεις να τα δαγκώσεις και φυσικά το περίφημο λουκάνικο currywurst με τηγανιτές πατάτες, ζεστό και λαχταριστό, ιδανικό για τις χαμηλές θερμοκρασίες που παίζουν εκείνη την περίοδο στην Γερμανία.

Υπάρχει όμως ένα ακόμα φαγητό τόσο νόστιμο και τραγανό που έχει καταφέρει να βγει πολύ έξω από τα σύνορο της χώρας του βορρά και να κάνει όλο τον κόσμο να θέλει να το αντιγράψει τους χειμωνιάτικους μήνες, αφού είναι το τέλειο συνοδευτικό για ένα ποτηρί ζεστό, κόκκινο κρασί. Ο λόγος για το γερμανικό αλμυρό ψωμί των Xριστουγέννων, γνωστό και ως Dresdener Ηandbrot.

Απαραίτητα συστατικό του, εκτός από την αφράτη, χειροποίητη ζύμη του είναι το τυρί, ενώ ο καθένας μπορεί να προσθέσει ότι άλλο υλικό επιθυμεί από ζαμπό και μπέικον μέχρι μανιτάρια και ντομάτα.

Δες παρακάτω μία αναλυτική, παραδοσιακή συνταγή.

Υλικά

500γρ. αλεύρι

250 γρ. ζεστό γάλα

1 αυγό

1 κρόκος αυγού

60 γρ. βούτυρο

20 γρ φρέσκια μαγιά

Λίγο αλάτι

Λίγη ζάχαρη

200 γρ. τυρί τσένταρ

150 ml κρέμα γάλακτος

200 γρ μπέικον

Λίγο, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι

Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ ανακατέψτε την μαγιά με το ζεστό γάλα και προσθέστε τη ζάχαρη. Στη συνέχεια καλύψτε το μείγμα με μία πετσέτα κουζίνας και αφήστε κοντά σε ένα αναμένο καλολιφέρ για περίπου 20 λεπτά (στην ίδια λογική με την οποία αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη για τους λουκουμάδες).
2. Προσθέστε το αλεύρι, το αυγό, το βούτυρο, τον κρόκο και το αλάτι σε ένα άλλο μπολ και προσθέστε το μείγμα της μαγιάς ανακατεύοντας καλά για περίπου 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να ομοιογενηθεί πλήρως.
3. Έπειται σε ένα μπολ που θα έχετε πρώτα αλευρώσει καλά προσθέστε το νέο μείγμα. Σκεπάστε ξανά με μία πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη να φουσκώσει σε ένα ζεστό σημειό για περίπου μιάμιση ώρα.
4. Όσο περιμένετε να φουσκώσει η ζύμη τρίψτε το τυρί και ψιλοκόψτε το κρεμμυδάκι και το μπέικον. Το μπέικον μπορείτε αν θέλετε και να το τσιγαρίσετε για λιγά λεπτά σε ένα τηγάνι.
Ξέρουμε τη συνταγή για το παραδοσιακό, γερμανικό, ζεστό ψωμί που τρώγεται μετά μανίας στις γιορτές

5. Απλώστε τη ζύμη σε ένα ταψί σε παραλληλόγραμμο σχήμα. Στη συνέχεια προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το τυρί, το κρεμμύδι και το μπέικον και διπλώστε τις άκρες ώστε να μην χυθούν τα υλικά μέσα στον φούρνο.

6. Χαράψτε το Ηandbrot ψωμάκι σας σε μερίδες πριν το βάλετε για ψήσιμο. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο να το κόψετε όταν το βγάλετε από τον φούρνο.

7. Ψήστε για περίπου μισή ώρα στους 180 βαθμούς.

8. Σερβίρετε ζεστό με μία κουταλιά κρέμας γάλακτος και φυλλαράκια φρέσκου κρεμμυδιού.

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.