ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ξέρεις πώς γεννήθηκε το hamburger;

Η ιστορία των μπέργκερ δεν ξεκινά από την Αμερική...

Ξέρεις πώς γεννήθηκε το  hamburger;

Τα ζουμερά μπέργκερ με το ξεροψημένο crispy μπέικον, το τυρί να λιώνει και το δροσερό μαρούλι με κέτσαπ και mayo είναι στο μυαλό μας τόσο αγαπημένη εικόνα όσο και τα προβατάκια που μετράμε για να κοιμηθούμε. Είτε απλό είτε σε gourmet και με black angus μπιφτέκι- ο έρωτάς μας παραμένει άσβεστος. Και αν εδώ δεν υπήρχε ως αντίπαλον δέος το σουβλάκι, μπορεί να ήταν και βασιλιάς των comfort foods μας. Παρότι έχουμε συνδέσει όλοι στο μυαλό μας τα μπέργκερ με την Αμερική- όμως, η ιστορία τους ξεκίνησε από αλλού.

Η ιστορία τους ξεκινά τον 13ο αιώνα στη Μογγολία, την εποχή που οι Μογγόλοι πολεμούσαν με τους Τάταρους. "Οι Τάταροι συνήθιζαν να τοποθετούν κάτω από τη σέλα του κομμάτια πρόβειου κρέατος. Όταν μετά από ώρες θα έκαναν στάση, θα έπαιρναν το κρέας αυτό, θα το έκοβαν σε μικρά κομματάκια, ίσως να πρόσθεταν και κάποια καρυκεύματα και τα το έτρωγαν ωμό" έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ο Τζόρτζ Μοτζ, δημοσιογράφος- σκηνοθέτης και φωτογράφος και "μπεργκερολόγος", συγγραφέας πάντως του βιβλίου,The Great American Burger Book.

Ξέρεις πώς γεννήθηκε το  hamburger;

Το "πιάτο" υιοθετήθηκε από εργαζόμενους στα λιμάνια της Βαλτικής και διαδόθηκε στη δυτική Ευρώπη και στη Σκανδιναβία. Και από εκεί έφτασε στη Γερμανία και στο λιμάνι του Αμβούργου. Στη Γερμανία, πολλούς αιώνες αργότερα, το κρέας από πρόβειο έγινε μοσχαρίσιο, ψήθηκε και έμεινε γνωστό ως frikadellen. Οι γερμανοί μετανάστες που περίμεναν για τα πλοία τους έτρωγαν αυτό το οικονομικό γεύμα για να χορτάσουν και να τους "κρατήσει" στο ταξίδι του. Φτάνοντας λοιπόν από το Αμβούργο στην Αμερική μετέφεραν και αυτή τη συνταγή.

"Το frikadellen έφτασε λοιπόν στις ΗΠΑ, μόνο που έπρεπε να αλλάξει το όνομά του και να μοιάζει με το στέικ-μπιφτέκι σε στιλ Αμβούργου" εξηγεί ο Μοτζ, δηλαδή, Hamburger. Έτσι, όσο οι Γερμανοί εργάτες δούλευαν στις φάρμες και ενσωματωνόντουσαν στις τοπικές κοινωνίες μάθαιναν στους άλλους και το έθνικ φαγητό τους, ιδίως σε γιορτές και πανηγύρια που έστηναν στο δικό τους "περίπτερο". Καθώς είχαν προηγηθεί τα hot dogs ο Μοτζ πιστεύει πως ήταν αμερικανική ιδέα να προστεθεί το ψωμί κομμένο στα δύο, στο "μπιφτέκι από το Αμβούργο". Όμως, κανείς δεν ξέρει αν ήταν τελικά οι Γερμανοί μετανάστες ή οι Αμερικάνοι.

Είτε στα καλύτερα εστιατόρια είτε σε κλασικά μπεργκεράδικα και dinners το burger παραμένει ο βασιλιάς της αμερικανικής κουζίνας.

Μερικά κλασικά μπεργκεράδικα της Αμερικής:

Louis' Lunch (New Haven, Connecticut)

Σερβίρει μπέργκερ από το 1895- και μάλιστα έχει τη δική του τεχνοτροπία καθώς τα ψήνει κάθετα και όχι οριζόντια.

White Manna (Hackensack, New Jersey)

Διάσημο για τα μικρού μεγέθους μπέρκερ του, που λέγονται sliders στην αμερικανική αργκό.

Powers Hamburgers (Fort Wayne, Indiana)

Μην περιμένετε εδώ λαχανικά. Εναπόκειται στη δική σας επιλογή αυτό, καθώς το μπέργκερ σερβίρεται "στρέιτ" μόνο με τα διαβόητα κρεμμύδια.

Hamburger Wagon (Miamisburg, Ohio)

Η καντίνα που πρόσφερε φαγητό στους μετανάστες, μετά την πλημμύρα στο Miamisburg. Παρέμεινε και έγινε ένα από τα αγαπημένα μαγαζιά της πόλης.

Kεντρική εικόνα: istock images

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

Περισσότερα από

Life

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

Βράβευση για τα προϊόντα blu της Imperial Brands Hellas από τον θεσμό "Προϊόν της Χρονιάς 2024"

Το βραβείο "Προϊόν της Χρονιάς" είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.