ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ξέρεις πώς γεννήθηκε το hamburger;

Ξέρεις πώς γεννήθηκε το  hamburger;

Τα ζουμερά μπέργκερ με το ξεροψημένο crispy μπέικον, το τυρί να λιώνει και το δροσερό μαρούλι με κέτσαπ και mayo είναι στο μυαλό μας τόσο αγαπημένη εικόνα όσο και τα προβατάκια που μετράμε για να κοιμηθούμε. Είτε απλό είτε σε gourmet και με black angus μπιφτέκι- ο έρωτάς μας παραμένει άσβεστος. Και αν εδώ δεν υπήρχε ως αντίπαλον δέος το σουβλάκι, μπορεί να ήταν και βασιλιάς των comfort foods μας. Παρότι έχουμε συνδέσει όλοι στο μυαλό μας τα μπέργκερ με την Αμερική- όμως, η ιστορία τους ξεκίνησε από αλλού.

Η ιστορία τους ξεκινά τον 13ο αιώνα στη Μογγολία, την εποχή που οι Μογγόλοι πολεμούσαν με τους Τάταρους. «Οι Τάταροι συνήθιζαν να τοποθετούν κάτω από τη σέλα του κομμάτια πρόβειου κρέατος. Όταν μετά από ώρες θα έκαναν στάση, θα έπαιρναν το κρέας αυτό, θα το έκοβαν σε μικρά κομματάκια, ίσως να πρόσθεταν και κάποια καρυκεύματα και τα το έτρωγαν ωμό» έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ο Τζόρτζ Μοτζ, δημοσιογράφος- σκηνοθέτης και φωτογράφος και «μπεργκερολόγος», συγγραφέας πάντως του βιβλίου,The Great American Burger Book.

Ξέρεις πώς γεννήθηκε το  hamburger;

Το «πιάτο» υιοθετήθηκε από εργαζόμενους στα λιμάνια της Βαλτικής και διαδόθηκε στη δυτική Ευρώπη και στη Σκανδιναβία. Και από εκεί έφτασε στη Γερμανία και στο λιμάνι του Αμβούργου. Στη Γερμανία, πολλούς αιώνες αργότερα, το κρέας από πρόβειο έγινε μοσχαρίσιο, ψήθηκε και έμεινε γνωστό ως frikadellen. Οι γερμανοί μετανάστες που περίμεναν για τα πλοία τους έτρωγαν αυτό το οικονομικό γεύμα για να χορτάσουν και να τους «κρατήσει» στο ταξίδι του. Φτάνοντας λοιπόν από το Αμβούργο στην Αμερική μετέφεραν και αυτή τη συνταγή.

«Το frikadellen έφτασε λοιπόν στις ΗΠΑ, μόνο που έπρεπε να αλλάξει το όνομά του και να μοιάζει με το στέικ-μπιφτέκι σε στιλ Αμβούργου» εξηγεί ο Μοτζ, δηλαδή, Hamburger. Έτσι, όσο οι Γερμανοί εργάτες δούλευαν στις φάρμες και ενσωματωνόντουσαν στις τοπικές κοινωνίες μάθαιναν στους άλλους και το έθνικ φαγητό τους, ιδίως σε γιορτές και πανηγύρια που έστηναν στο δικό τους «περίπτερο». Καθώς είχαν προηγηθεί τα hot dogs ο Μοτζ πιστεύει πως ήταν αμερικανική ιδέα να προστεθεί το ψωμί κομμένο στα δύο, στο «μπιφτέκι από το Αμβούργο». Όμως, κανείς δεν ξέρει αν ήταν τελικά οι Γερμανοί μετανάστες ή οι Αμερικάνοι.

Είτε στα καλύτερα εστιατόρια είτε σε κλασικά μπεργκεράδικα και dinners το burger παραμένει ο βασιλιάς της αμερικανικής κουζίνας.

Μερικά κλασικά μπεργκεράδικα της Αμερικής:

Louis' Lunch (New Haven, Connecticut)

Σερβίρει μπέργκερ από το 1895- και μάλιστα έχει τη δική του τεχνοτροπία καθώς τα ψήνει κάθετα και όχι οριζόντια.

White Manna (Hackensack, New Jersey)

Διάσημο για τα μικρού μεγέθους μπέρκερ του, που λέγονται sliders στην αμερικανική αργκό.

Powers Hamburgers (Fort Wayne, Indiana)

Μην περιμένετε εδώ λαχανικά. Εναπόκειται στη δική σας επιλογή αυτό, καθώς το μπέργκερ σερβίρεται «στρέιτ» μόνο με τα διαβόητα κρεμμύδια.

Hamburger Wagon (Miamisburg, Ohio)

Η καντίνα που πρόσφερε φαγητό στους μετανάστες, μετά την πλημμύρα στο Miamisburg. Παρέμεινε και έγινε ένα από τα αγαπημένα μαγαζιά της πόλης.

Kεντρική εικόνα: istock images

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

26 Μαϊ 2022

Oι 4 πιο συχνές wellness ερωτήσεις βρίσκουν -επιτέλους- απάντηση

Στο νέο βίντεο #BeautyStarsFest, η Κλειώ Στασινού απαντά σε τέσσερις ερωτήσεις τη γυμναστική και τη υγιεινή διατροφή, που σίγουρα έχεις αναρωτηθεί κι εσύ.

26 Μαϊ 2022

Love your body: Πώς θα βελτιώσεις τη σχέση σου με το σώμα σου

7 τρόποι που θα σε κάνουν να αγαπήσεις τον εαυτό σου, όπως ακριβώς είναι.

Περισσότερα από

Life

26 Μαϊ 2022

Όταν ο Πρίγκιπας Κάρολος έπαιζε θέατρο

Ο Πρίγκιπας Κάρολος δεν διέφερε από τους συμμαθητές τους όταν φοιτούσε σε ιδιωτικό σχολείο στη Σκωτία.

26 Μαϊ 2022

Η αρτηριακή υπέρταση αφορά και τις γυναίκες: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

Σήμερα ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από υπέρταση.

26 Μαϊ 2022

Πράσινες πολιτιστικές Διαδρομές στα μουσεία της Αθήνας

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχουν και φέτος στην επικοινωνιακή δράση "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές".

26 Μαϊ 2022

Η Lapin House γιορτάζει 45 χρόνια

H εταιρία δημιούργησε ένα επετειακό limited edition φουλάρι.

24 Μαϊ 2022
24 Μαϊ 2022

Τα ωραιότερα δώρα γάμου από τα Studio Kosta Boda Illum για να προσφέρουμε κάτι που σίγουρα θα εκτιμηθεί

Δώρα γάμου. Οι ωραιότερες προτάσεις από το κατάστημα που εμπιστευόμαστε εδώ και χρόνια

23 Μαϊ 2022

Το ντελίβερι παγωμένης μπύρας κάνει θραύση στη Βραζιλία

Ποιος δεν θα ήθελε να τού παραδοθεί στο σπίτι μια εξάδα παγωμένες μπύρες ακριβώς τη στιγμή που έχουν τελειώσει;

23 Μαϊ 2022

Ήξερες ότι μία στις τρεις μπουκιές φαγητού προέρχεται από τις μέλισσες;

Η Nestlé συμβάλλει στην προστασία των μελισσών, στηρίζοντας για ακόμη μία χρονιά τη δράση του The Bee Camp!

23 Μαϊ 2022

LG OLED Gallery TV: Η Τέχνη συναντά την τεχνολογία στην έκθεση "Non-Returns" του Σωτήρη Δανέζη

Ο Σωτήρης Δανέζης "επιστρέφει" στις περιοχές του πλανήτη που σημαδεύτηκαν από πολέμους και ανθρωπιστικές κρίσεις, για να παρουσιάσει τις μοναδικές ιστορίες του, αυτή τη φορά μέσα από φωτογραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα και έξι transmedia dοcs, τα οποία προβάλλονται σε οθόνες 65’’ LG OLED TV.