ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ξέρεις πώς γεννήθηκε το hamburger;

Η ιστορία των μπέργκερ δεν ξεκινά από την Αμερική...

Ξέρεις πώς γεννήθηκε το  hamburger;

Τα ζουμερά μπέργκερ με το ξεροψημένο crispy μπέικον, το τυρί να λιώνει και το δροσερό μαρούλι με κέτσαπ και mayo είναι στο μυαλό μας τόσο αγαπημένη εικόνα όσο και τα προβατάκια που μετράμε για να κοιμηθούμε. Είτε απλό είτε σε gourmet και με black angus μπιφτέκι- ο έρωτάς μας παραμένει άσβεστος. Και αν εδώ δεν υπήρχε ως αντίπαλον δέος το σουβλάκι, μπορεί να ήταν και βασιλιάς των comfort foods μας. Παρότι έχουμε συνδέσει όλοι στο μυαλό μας τα μπέργκερ με την Αμερική- όμως, η ιστορία τους ξεκίνησε από αλλού.

Η ιστορία τους ξεκινά τον 13ο αιώνα στη Μογγολία, την εποχή που οι Μογγόλοι πολεμούσαν με τους Τάταρους. "Οι Τάταροι συνήθιζαν να τοποθετούν κάτω από τη σέλα του κομμάτια πρόβειου κρέατος. Όταν μετά από ώρες θα έκαναν στάση, θα έπαιρναν το κρέας αυτό, θα το έκοβαν σε μικρά κομματάκια, ίσως να πρόσθεταν και κάποια καρυκεύματα και τα το έτρωγαν ωμό" έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ο Τζόρτζ Μοτζ, δημοσιογράφος- σκηνοθέτης και φωτογράφος και "μπεργκερολόγος", συγγραφέας πάντως του βιβλίου,The Great American Burger Book.

Ξέρεις πώς γεννήθηκε το  hamburger;

Το "πιάτο" υιοθετήθηκε από εργαζόμενους στα λιμάνια της Βαλτικής και διαδόθηκε στη δυτική Ευρώπη και στη Σκανδιναβία. Και από εκεί έφτασε στη Γερμανία και στο λιμάνι του Αμβούργου. Στη Γερμανία, πολλούς αιώνες αργότερα, το κρέας από πρόβειο έγινε μοσχαρίσιο, ψήθηκε και έμεινε γνωστό ως frikadellen. Οι γερμανοί μετανάστες που περίμεναν για τα πλοία τους έτρωγαν αυτό το οικονομικό γεύμα για να χορτάσουν και να τους "κρατήσει" στο ταξίδι του. Φτάνοντας λοιπόν από το Αμβούργο στην Αμερική μετέφεραν και αυτή τη συνταγή.

"Το frikadellen έφτασε λοιπόν στις ΗΠΑ, μόνο που έπρεπε να αλλάξει το όνομά του και να μοιάζει με το στέικ-μπιφτέκι σε στιλ Αμβούργου" εξηγεί ο Μοτζ, δηλαδή, Hamburger. Έτσι, όσο οι Γερμανοί εργάτες δούλευαν στις φάρμες και ενσωματωνόντουσαν στις τοπικές κοινωνίες μάθαιναν στους άλλους και το έθνικ φαγητό τους, ιδίως σε γιορτές και πανηγύρια που έστηναν στο δικό τους "περίπτερο". Καθώς είχαν προηγηθεί τα hot dogs ο Μοτζ πιστεύει πως ήταν αμερικανική ιδέα να προστεθεί το ψωμί κομμένο στα δύο, στο "μπιφτέκι από το Αμβούργο". Όμως, κανείς δεν ξέρει αν ήταν τελικά οι Γερμανοί μετανάστες ή οι Αμερικάνοι.

Είτε στα καλύτερα εστιατόρια είτε σε κλασικά μπεργκεράδικα και dinners το burger παραμένει ο βασιλιάς της αμερικανικής κουζίνας.

Μερικά κλασικά μπεργκεράδικα της Αμερικής:

Louis' Lunch (New Haven, Connecticut)

Σερβίρει μπέργκερ από το 1895- και μάλιστα έχει τη δική του τεχνοτροπία καθώς τα ψήνει κάθετα και όχι οριζόντια.

White Manna (Hackensack, New Jersey)

Διάσημο για τα μικρού μεγέθους μπέρκερ του, που λέγονται sliders στην αμερικανική αργκό.

Powers Hamburgers (Fort Wayne, Indiana)

Μην περιμένετε εδώ λαχανικά. Εναπόκειται στη δική σας επιλογή αυτό, καθώς το μπέργκερ σερβίρεται "στρέιτ" μόνο με τα διαβόητα κρεμμύδια.

Hamburger Wagon (Miamisburg, Ohio)

Η καντίνα που πρόσφερε φαγητό στους μετανάστες, μετά την πλημμύρα στο Miamisburg. Παρέμεινε και έγινε ένα από τα αγαπημένα μαγαζιά της πόλης.

Kεντρική εικόνα: istock images

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.