ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ξέρεις πώς γεννήθηκε το hamburger;

Η ιστορία των μπέργκερ δεν ξεκινά από την Αμερική...

Ξέρεις πώς γεννήθηκε το  hamburger;

Τα ζουμερά μπέργκερ με το ξεροψημένο crispy μπέικον, το τυρί να λιώνει και το δροσερό μαρούλι με κέτσαπ και mayo είναι στο μυαλό μας τόσο αγαπημένη εικόνα όσο και τα προβατάκια που μετράμε για να κοιμηθούμε. Είτε απλό είτε σε gourmet και με black angus μπιφτέκι- ο έρωτάς μας παραμένει άσβεστος. Και αν εδώ δεν υπήρχε ως αντίπαλον δέος το σουβλάκι, μπορεί να ήταν και βασιλιάς των comfort foods μας. Παρότι έχουμε συνδέσει όλοι στο μυαλό μας τα μπέργκερ με την Αμερική- όμως, η ιστορία τους ξεκίνησε από αλλού.

Η ιστορία τους ξεκινά τον 13ο αιώνα στη Μογγολία, την εποχή που οι Μογγόλοι πολεμούσαν με τους Τάταρους. "Οι Τάταροι συνήθιζαν να τοποθετούν κάτω από τη σέλα του κομμάτια πρόβειου κρέατος. Όταν μετά από ώρες θα έκαναν στάση, θα έπαιρναν το κρέας αυτό, θα το έκοβαν σε μικρά κομματάκια, ίσως να πρόσθεταν και κάποια καρυκεύματα και τα το έτρωγαν ωμό" έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ο Τζόρτζ Μοτζ, δημοσιογράφος- σκηνοθέτης και φωτογράφος και "μπεργκερολόγος", συγγραφέας πάντως του βιβλίου,The Great American Burger Book.

Ξέρεις πώς γεννήθηκε το  hamburger;

Το "πιάτο" υιοθετήθηκε από εργαζόμενους στα λιμάνια της Βαλτικής και διαδόθηκε στη δυτική Ευρώπη και στη Σκανδιναβία. Και από εκεί έφτασε στη Γερμανία και στο λιμάνι του Αμβούργου. Στη Γερμανία, πολλούς αιώνες αργότερα, το κρέας από πρόβειο έγινε μοσχαρίσιο, ψήθηκε και έμεινε γνωστό ως frikadellen. Οι γερμανοί μετανάστες που περίμεναν για τα πλοία τους έτρωγαν αυτό το οικονομικό γεύμα για να χορτάσουν και να τους "κρατήσει" στο ταξίδι του. Φτάνοντας λοιπόν από το Αμβούργο στην Αμερική μετέφεραν και αυτή τη συνταγή.

"Το frikadellen έφτασε λοιπόν στις ΗΠΑ, μόνο που έπρεπε να αλλάξει το όνομά του και να μοιάζει με το στέικ-μπιφτέκι σε στιλ Αμβούργου" εξηγεί ο Μοτζ, δηλαδή, Hamburger. Έτσι, όσο οι Γερμανοί εργάτες δούλευαν στις φάρμες και ενσωματωνόντουσαν στις τοπικές κοινωνίες μάθαιναν στους άλλους και το έθνικ φαγητό τους, ιδίως σε γιορτές και πανηγύρια που έστηναν στο δικό τους "περίπτερο". Καθώς είχαν προηγηθεί τα hot dogs ο Μοτζ πιστεύει πως ήταν αμερικανική ιδέα να προστεθεί το ψωμί κομμένο στα δύο, στο "μπιφτέκι από το Αμβούργο". Όμως, κανείς δεν ξέρει αν ήταν τελικά οι Γερμανοί μετανάστες ή οι Αμερικάνοι.

Είτε στα καλύτερα εστιατόρια είτε σε κλασικά μπεργκεράδικα και dinners το burger παραμένει ο βασιλιάς της αμερικανικής κουζίνας.

Μερικά κλασικά μπεργκεράδικα της Αμερικής:

Louis' Lunch (New Haven, Connecticut)

Σερβίρει μπέργκερ από το 1895- και μάλιστα έχει τη δική του τεχνοτροπία καθώς τα ψήνει κάθετα και όχι οριζόντια.

White Manna (Hackensack, New Jersey)

Διάσημο για τα μικρού μεγέθους μπέρκερ του, που λέγονται sliders στην αμερικανική αργκό.

Powers Hamburgers (Fort Wayne, Indiana)

Μην περιμένετε εδώ λαχανικά. Εναπόκειται στη δική σας επιλογή αυτό, καθώς το μπέργκερ σερβίρεται "στρέιτ" μόνο με τα διαβόητα κρεμμύδια.

Hamburger Wagon (Miamisburg, Ohio)

Η καντίνα που πρόσφερε φαγητό στους μετανάστες, μετά την πλημμύρα στο Miamisburg. Παρέμεινε και έγινε ένα από τα αγαπημένα μαγαζιά της πόλης.

Kεντρική εικόνα: istock images

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

21 Οκτ 2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

21 Οκτ 2025
Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία