ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κριστίν Τσάμπακ: Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από την πρώτη live αυτοκτονία στην τηλεόραση

Στην μεγάλη οθόνη μεταφέρεται η ζωή της Αμερικανίδας δημοσιογράφου που αυτοκτόνησε κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης. Μια συγκλονιστική ιστορία.

Κριστίν Τσάμπακ: Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από την πρώτη live αυτοκτονία στην τηλεόραση

Κανείς δεν υποπτεύθηκε τον Ιούλιο του 1974, όταν η 29χρονη δημοσιογράφος Κριστίν Τσάμπακ είχε ρωτήσει τον διευθυντή ειδήσεων του σταθμού στον οποίο εργαζόταν αν θα μπορούσε να κάνει ένα κομμάτι στις ειδήσεις για τις αυτοκτονίες, ότι προετοίμαζε το θάνατό της.

Η γεννημένη στο Οχάιο νεαρή δημοσιογράφος με σπουδές στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση. Μια πρόωρα μεγαλωμένη έφηβη, παρθένα μέχρι τα 29, με στενή σχέση με τη μητέρα της. Σύμφωνα με μαρτυρίες παρουσίαζε συμπτώματα κατάθλιψης που μάλλον σχετίζονταν στην μοναχική ζωή της.

Κριστίν Τσάμπακ: Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από την πρώτη live αυτοκτονία στην τηλεόραση

Η μοναξιά και ο φόβος ήταν κάτι που τη βασάνιζαν από μικρή ηλικία. Όταν φοιτούσε στο Laurel είχε ιδρύσει μια μικρή λέσχη με τον ειρωνικό τίτλο "Dateless Wonder Club" ("Λέσχη θαυμάτων για όσους δεν βγαίνουν ραντεβού").

Παρόλες τις ικανότητές της, ήταν ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Έκανε αγώνα για να καταπολεμήσει την κατάθλιψη και τις τάσεις αυτοκτονίας. Το 1970 είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει με υπερβολική δόση φαρμάκων, περιστατικό στο οποίο αναφέρονταν συχνά. Επισκεπτόταν ψυχίατρο, αλλά για τις αυτοκτονικές της τάσεις δεν είχε μιλήσει σε κανέναν φοβούμενη ότι θα την απολύσουν.

Η Τσάμπακ υπέφερε από την έλλειψη ερωτικών σχέσεων. Σε δεκαετίες που ήταν πολύ λιγότερο αποδεκτό να είσαι χωρίς ταίρι, ένιωθε συνεχώς ότι «δεν είναι αρκετή». Δεν έβγαινε ραντεβού, υποτιμούσε και επέκρινε τον εαυτό της, και μια εγχείρηση κατά την οποία της αφαιρέθηκε η μια ωοθήκη, πράγμα που ίσως την εμπόδιζε να κάνει παιδί, χειροτέρευαν μια κατάσταση συναισθηματικής αστάθειας.

Μετά το θάνατό της η μητέρας της είπε ότι αυτοκτόνησε λόγω της προσωπικής της ζωής, ή μάλλον της έλλειψή της. Η Τσάμπακ πίστευε ότι δε μπορεί να είναι κοινωνικά ενσωματωμένη σε ένα πολιτικά ορθό πλαίσιο, πολύ πριν εφευρεθεί ο όρος. Βρισκόταν συνεχώς σε αμυντική στάση, αρνούμενη κάθε φιλικό άνοιγμα από γνωστούς και συναδέλφους. Απέρριπτε τα πάντα, αλλά το πιο σοβαρό τελικά ήταν το ότι απέρριπτε τον εαυτό της. Εργαζόταν στο WXLT-TV, αρχικά ως ρεπόρτερ και στη συνέχεια ως παρουσιάστρια εκπομπής με κοινωνικά και τοπικά θέματα.

H Ρεμπέκα Χολ στην ταινία Christine.

Η Τσάμπακ άρχισε στα τέλη Ιουνίου του 1974 να κάνει την έρευνά της για τις μεθόδους αυτοκτονίες, για λογαριασμό του σταθμού. Σε μια από τις συνεντεύξεις ένας αξιωματικός της είπε πως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ήταν να χρησιμοποιήσει κανένας ένα 38άρι περίστροφο και να πυροβολήσει στο πίσω μέρος του κεφαλιού και όχι στον κρόταφο.

Μια εβδομάδα πριν από την αυτοκτονία της είπε στον Ρομπ Σμιθ, αρχισυντάκτη του νυχτερινού δελτίου, ότι είχε αγοράσει ένα όπλο και αστειεύτηκε ότι θα αυτοκτονούσε στον αέρα. Λίγες μέρες πριν το πρωινό της 15ης Ιουλίου ο Ρόμπερτ Νέλσον, ιδιοκτήτης του σταθμού, κάλεσε το προσωπικό του σταθμού και τους ζήτησε να επικεντρωθούν σε θέματα που φέρνουν θεαματικότητα, δηλαδή σε «blood and guts», αίμα και έντερα.

Το πρωί της 15ης Ιουλίου 1974, η Τσάμπακ άνοιξε το πρόγραμμα διαβάζοντας ειδήσεις εθνικού ενδιαφέροντος και στη συνέχεια ένα περιστατικό με πυροβολισμούς που είχε συμβεί την προηγούμενη μέρα σε ένα τοπικό εστιατόριο, το Beef and Bottle. Το βίντεο με το ρεπορτάζ από το εστιατόριο μπλόκαρε και δεν έπαιζε.

Σκηνή από την ταινία Christine.

Η Τσάμπακ πολύ ψύχραιμα είπε προς την κάμερα: «Σύμφωνα με την πολιτική του καναλιού 40 να σας φέρνει τα τελευταία, ζωντανά νέα από "αίμα και έντερα", θα δείτε άλλη μια πρωτιά--μια απόπειρα αυτοκτονίας». Τράβηξε το περίστροφο και αυτοπυροβολήθηκε πίσω από το δεξί αυτί. Έπεσε απότομα προς τα εμπρός ενώ ο τεχνικός διευθυντής αμέσως έριξε μαύρο στην οθόνη.

Μια οπερατέρ πίστεψε ότι ήταν μια φάρσα. Δεν πίστευε ότι η Τσάμπακ είχε πράγματι αυτοπυροβοληθεί μέχρι που είδε τις συσπάσεις του σώματός της. Και οι τηλεθεατές πίστεψαν το ίδιο. Η Τσάμπακ είχε πετύχει το στόχο της. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Sarasota Memorial και πέθανε 14 ώρες αργότερα.

Στα χαρτιά της επάνω στο τραπέζι βρήκαν ένα κείμενο που είχε γράψει για τον ίδιο της τον εαυτό, για να το εκφωνήσει ο επόμενος παρουσιαστής: «H Κριστίν Τσάμπακ από τις ειδήσεις του TV 40 αυτοπυροβολήθηκε σε μια ζωντανή εκπομπή σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια του τοκ σόου του καναλιού. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Sarasota Memorial όπου παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση». Το σενάριό της πραγματοποιήθηκε ακριβώς όπως το είχε σχεδιάσει.

Η ζωή και οι τελευταίες δραματικές της στιγμές έγιναν ταινία από τον σκηνοθέτη Αντόνιο Κάμπος με την Ρεμπέκα Χολ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η ταινία με τον τίτλο Christine έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ Sundance. Η ταινία ρίχνει μια ματιά στην προετοιμασία της συγκλονιστικής της πράξης με την οποία τερμάτισε τη ζωή της και επικεντρώνεται στα προβλήματα της ψυχικής ασθένειας με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό.

Ο σκηνοθέτης είπε στο Indiewire ότι υπάρχει ακόμα παραπληροφόρηση και κοινωνικός στιγματισμός γύρω από αυτά τα θέματα, σε σημείο που οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτά να μη ζητούν βοήθεια, η οποία είναι διαθέσιμη σήμερα και περισσότερο από ποτέ.

Φέτος, συμπτωματικά, γυρίστηκε και ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή της. Η ιστορία της Τσάμπακ είχε ξεχαστεί μέχρι πρόσφατα, η δε μετάδοση του βίντεο με τη σκηνή της αυτοκτονίας της είχε απαγορευθεί από την οικογένειά της.

Σκηνή από την ταινία Christine.

Read Next

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.