ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κάθε μήνα πεθαίνει μία τουλάχιστον γυναίκα στην Ελλάδα, θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Το αφιέρωμα του Guardian στο τεράστιο ανθρωπιστικό θέμα που απασχολεί την κοινωνία μας.

Κάθε μήνα πεθαίνει μία τουλάχιστον γυναίκα στην Ελλάδα, θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Όχι, κανείς δεν περίμενε ότι το 2021 το τεράστιο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε γυναικοκτονία, θα ήταν το μείζον θέμα για την ελληνική κοινωνία. Θα περίμενε κανείς ότι θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, την ακρίβεια, την δυσχερή οικονομία και την πανδημία. Όχι όμως και τους θανάτους γυναικών της διπλανής πόρτας, των οποίων το μοναδικό σφάλμα, ήταν ότι βρέθηκαν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή.

Όχι όμως και τους θανάτους γυναικών της διπλανής πόρτας, των οποίων το μοναδικό σφάλμα, ήταν ότι βρέθηκαν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή.

Μία από τις δημοφιλέστερες ενημερωτικές σελίδες παγκοσμίως, ο Guardian, δημοσίευσε λίγες μέρες πριν, αφιέρωμα για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, προσφέροντάς μας μία πρώτης τάξεως ψυχρολουσία, μιας και από τη στιγμή που «αρχίζουν να σε σχολιάζουν και οι ξένοι» το πρόβλημα είναι πραγματικά σοβαρό.

Το αφιέρωμα ξεκινάει με τη γνωστή ιστορία, με τραγική φυσικά κατάληξη, της Ανίσα, η οποία ζούσε στη Δάφνη μαζί με τον κακοποιητικό της σύζυγο. Η ίδια είχε ζητήσει βοήθεια από τις Αρχές, κάτι το οποίο είχε κάνει και γειτόνισσά της. Δυστυχώς ούτε η μία ούτε η άλλη εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα η Ανίσα, λίγες εβδομάδες μετά, να πέσει νεκρή από τα χέρια του συζύγου της. «Με απάτησε και θόλωσα. Πήρα το μαχαίρι και τη μαχαίρωσα στον λαιμό την ώρα που κοιμόταν», είπε ο σύζυγό της ο οποίος στη συνέχεια άλλαξε την κατάθεσή του, υποστηρίζοντας ότι η Ανίσα ήταν τελικά ξύπνια την ώρα που τη σκότωνε. Όπως λογικά θα τον είχα συμβουλεύσει οι δικηγόροι του.

«Με απάτησε και θόλωσα. Πήρα το μαχαίρι και τη μαχαίρωσα στον λαιμό την ώρα που κοιμόταν», είπε ο σύζυγό της ο οποίος στη συνέχεια άλλαξε την κατάθεσή του, υποστηρίζοντας ότι η Ανίσα ήταν τελικά ξύπνια την ώρα που τη σκότωνε. Όπως λογικά θα τον είχα συμβουλεύσει οι δικηγόροι του.

Η Ανίσα είναι μία από τις δεκάδες γυναίκες που έπεσαν νεκρές από τα χέρια συντρόφου, ή πρώην συντρόφου τον τελευταίο χρόνο. Συνεχίζει να συγκλονίζει το Πανελλήνιο η υπόθεση της Καρολάιν και του συζύγου της Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, η οποία ουσιαστικά άνοιξε τον χορό της παράνοιας στη χώρα μας. Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα, τουλάχιστον μία γυναίκα χάνει τη ζωή της από τα χέρια του άντρα ή συντρόφου της ενώ ως βασικές αιτίες, αναφέρονται η ελλιπής μέριμνα από το κράτος αλλά και οι «ελαφριές» ποινές που επιβάλλονται στον εκάστοτε συζυγοκτόνο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επικαλούνται έγκλημα πάθους ή πρότερο αμαρτωλό βίο του θύματος, ο οποίος δικαιολογημένα όπλισε το χέρι τους, γιατί και πόσο να αντέξει άλλωστε να αντέξει τον συνεχόμενο εξευτελισμό από την «κακή» ή «άχρηστη» ή «αχάριστη» γυναίκα; Όπως μάλιστα σημειώνει η ιστοσελίδα, το σοκαριστικό της υπόθεσης είναι ότι ούτε ένας από τους θύτες δεν έδειξε να μετανιώνει για όσα έκανε, ενώ παράλληλα προσπαθούσε να ανακαλύψει ελαφρυντικά προκειμένου να μείνει στη φυλακή όσο το δυνατόν λιγότερο. Άλλωστε μία ανθρώπινη ζωή κοστίζει μερικά μόνο χρονάκια πίσω από τα κάγκελα.

Η δικηγόρος Ιωάννα Παναγοπούλου, η οποία έχει εκπροσωπήσει αρκετές φορές θύματα ενδοοικογενειακής βίας παραδέχεται: «Κανένας ποτέ δεν έχει αναλάβει την πλήρη ευθύνη των πράξεών του. Όλοι ψάχνουν ελαφρυντικά και δικαιολογίες». «Υπάρχει ολόκληρη κουλτούρα βίας εναντίων των γυναικών» λέει η Άννα Ράζου, γιατρός που έχει αναλάβει αρκετά θύματα ενδοοικογενειακής βίας. «Όλοι λένε ότι η βία εναντίων των γυναικών πρέπει να σταματήσει. Αλλά δεν είναι τόσο απλό. Χρειαζόμαστε νόμους οι οποίοι πρέπει να είναι αυστηροί».

Kεντρική φωτογραφία: iStock

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.