Αν δεν χορταίνουμε να λέμε στο σκύλο μας «σ’ αγαπώ», είναι ξεκάθαρο πλέον ότι κι εκείνος δεν χορταίνει να το ακούει. Μια νέα έρευνα του βρετανικού δικτύου πανσιόν φιλοξενίας σκύλων Canine Cottage επιβεβαιώνει ό,τι υποψιαζόμασταν: Η ομορφότερη φράση του κόσμου τού προκαλεί κυριολεκτικά καρδιοχτύπια, δηλαδή αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς του κατά μέσο όρο κατά 46,2%.

Οι ερευνητές κατέγραψαν την καρδιακή δραστηριότητα μιας ομάδας σκύλων ενώ οι κηδεμόνες τους τούς έλεγαν «σ’ αγαπώ» και παρατήρησαν αυτή την εκδήλωση της σωματικής διέγερσης. Η αγκαλιά, από την άλλη, φαίνεται να έχει χαλαρωτική δράση, καθώς μειώνει τους καρδιακούς παλμούς ενός σκύλου κατά 22,7%. Όμως η συγκίνηση είναι αμοιβαία αφού σύμφωνα με την ίδια μελέτη, όταν ένας κηδεμόνας βλέπει το αγαπημένο του τετράποδο και οι δικοί του καρδιακοί παλμοί αυξάνονται, κατά 10,4%.

Μπορεί οι σωματικές αντιδράσεις μας να μοιάζουν, αλλά αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο δίποδα και τετράποδα πλάσματα εκφράζουμε την αγάπη τους. Όπως επισημαίνει το Canine Cottage, για να δείξει ένας σκύλος την αγάπη και την αφοσίωση προς τον κηδεμόνα του (ή οποιονδήποτε άνθρωπο) τον γλείφει στο πρόσωπο, πηδάει πάνω του, κουνάει την ουρά του ή καταφεύγει σε μια πράξη που συχνά παρερμηνεύουμε: μασουλάει τις παντόφλες μας ή άλλα προσωπικά μας αντικείμενα. Κι όμως, όπως επισημαίνει η Canine Cottage, η τελευταία δεν είναι μια πράξη εκδίκησης αλλά αγάπης, στην οποία καταφεύγει ο σκύλος για να χαλαρώσει απολαμβάνοντας τη μυρωδιά του ανθρώπου που αγαπάει περισσότερο στον κόσμο.

Δείτε δέκα τρόπους με τους οποίους ένας σκύλος μάς λέει «σ’ αγαπώ»:    

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram


Photo by Helena Lopes on Unsplash
 

TAGS