ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κατερίνα Γώγου: Το κορίτσι των ταινιών του Φίνου που έγινε η πιο θλιμμένη ποιήτρια της Ελλάδας

"Άσκησα την όραση μου για μακριά κι έχασα τα κοντινά μου". Ένα συγκλονιστικό απόσπασμα της ηθοποιού και ποιήτριας που γεννήθηκε την 1η Ιουνίου του 1940.

Κατερίνα Γώγου: Το κορίτσι των ταινιών του Φίνου που έγινε η πιο θλιμμένη ποιήτρια της Ελλάδας

Ζωηρή και αθυρόστομη υπηρέτρια στο "Η Δε Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα", κακομαθημένη αδελφή της Τζένης Καρέζη στο "Μία Τρελή, Τρελή Οικογένεια", ξεκαρδιστική "Λαζάρου" στο "Το Ξύλο Βγήκε Απ' τον Παράδεισο". Η αστεία "συμμαθήτρια" της Αλίκης Βουγιουκλάκη και ένα από τα πιο τσαχπίνικα και δροσερά κορίτσια της Φίνος Φιλμς έκρυβε μέσα της όλο το αδιέξοδο σκοτάδι και την αποπνιχτική μοναχικότητα μιας πολύ ιδιαίτερης ποιήτριας.

Όπως είχε δηλώσει η κόρη της, Κατερίνας Γώγου, Μυρτώ Τάσσιου, σε μία από τις τελευταίες της συνεντεύξεις, η μητέρα της πάντα έγραφε. Από παραμύθια για εκείνη μέχρι τεράστια, αχανή ποιήματα. Κάποια στιγμή είπε να τα εκδόσει, πια ήξερε ότι ο λαμπερός κόσμος του κινηματογράφου δεν την χωρούσε. Η ίδια ήταν κάτι άλλο.

Πρώτος της άνοιξε την πόρτα ο εκδοτικός οίκος Καστανιώτη, όταν όλοι οι υπόλοιποι δείλιασαν μπροστά στο οργισμένο και επιθετικό περιοχόμενο του έργου της; H ποιητικής της συλλογή "Τρία Κλικ Αριστερά" γνώρισε τεράστια επιτυχία και έφτασε να πουλήσει 40.000 αντίτυπα, πολύ σημαντικό αριθμό για την εποχή.

Ωστόσο η Κατερίνα Γώγου έζησε μια ζωή βαθιά θλιμμένη και μοναχική, ενώ ο εθισμός στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά την ακολούθησε μέχρι το τέλος της ζωής της. Στις 30 Οκτωβρίου του 1993, ημέρα Κυριακή, αποφασίζει να βάλει τέλος, αυτοκτονώντας μέσα στο σπίτι της, στο Μεταξουργείο. Λίγες μέρες πριν είχε πει στην κόρη της "Άλλη γαμωκυριακή δεν θα περάσω".

Στο παρακάτω απόσπασμα από την λιγότερο γνωστή ποιητική της συλλογή "Ο μήνας των παγωμένων σταφυλιών" (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1988) διαγράφεται με αρκετή ακρίβεια το πένθος της προσωπικότητας της.

1

Το σπίτι μου όσο το άνοιγμα των χεριών της κόρης μου

4 χρόνια άστεγη τώρα…

2

Κι ανυπόδετη κι άρρωστη γύρναγα

Κρύωνα.

Και όπου κι αν έστρεψα

Όξος και πρέζα και χολή

3

Και τα παιρνα να μη λυπήσω τους ανθρώπους

4

Και ήρθε – και χάμω- στα γόνατα έπεσα

Και χωμάτινος βόλος έγινα

Και μέσα μου κύλησα

Και σε μια ανάσα της ψυχής μου

Που είχε μείνει φεγγερή

- εκεί ακούμπησα-

και έκλαιγα νερό. Νερά πολύ.

5

Κι όσο νερό έβγαλα

Νερό δεν είχε για μένα

Στέρεψα – λέπια- γοργόνα έγινα

Κι ο άνθρωπος φοβήθηκε ακόμα πιο πολύ…

6

Κι όταν τα μάτια άνοιξα

Και πλάι και γύρω και παντού

Μεγάλη λίμνη έγινε

Που πλέανε αιωνόβια μικρούτσικα ανθράκια

7

…νύχτωνε στον ουρανό…

Και σε δυό περίεργα σύννεφα

Που ακίνητα τρέχαν

Εγώ ανάμεσα σε δυό διάτρητους "ληστές"

Στα φώτα σταυρωμένη

8

Μπορεί δίκαια…

Προκάλεσα με πάθος την ζωή.

Ασέβησα δύο φορές γιατί ήξερα τους Νόμους.

Άσκησα την όραση μου για μακριά

Κι έχασα τα κοντινά μου

9

Τώρα

Πληρώνω με ντροπή

Τυφλή

Χωρίς σκυλί

Χωρίς ραβδί

Διαβαίνω ανάμεσά σας

Read Next

17 Ιαν 2026

Η πτήση-φάντασμα που "πάγωσε" την Αθήνα: Το μοιραίο λάθος που σκότωσε 121 ανθρώπους

Ένα λάθος μετέτρεψε μια συνηθισμένη πτήση σε μία από τις πιο φρικτές αεροπορικές τραγωδίες.

16 Ιαν 2026

#theaftertaste | Ένα θεατρικό "Κρυφτό" κι ένα ταξίδι από τη Νάπολη έως τα νότια προάστια της Αθήνας

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

Περισσότερα από

Stories

16 Ιαν 2026

Movie Review | Είδαμε το RIP, τη νέα ταινία του Ben Affleck με τον Matt Damon

Ο George Satsidis γράφει για το crime thriller που φέρνει τους δύο Χολιγουντιανούς σταρ από το Netflix στο σπίτι μας.

16 Ιαν 2026

Μαίρη Αρώνη: Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον 22χρονο Τάσο Χαλκιά πριν από 51 χρόνια

Η Μαίρη Αρώνη σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ με τον Τάσο Χαλκιά.

16 Ιαν 2026

Athens Photo World | Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επιστρέφει

Για ακόμα μία χρονιά, το φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη του σύγχρονου φωτορεπορτάζ και των δημιουργών του, που καταγράφουν την Ιστορία τη στιγμή που αυτή γράφεται.

15 Ιαν 2026

Η Μεγάλη Χίμαιρα | Ένα απαγορευμένο πάθος γεννιέται στο νέο επεισόδιο της σειράς

Τι θα συμβεί στο τέταρτο επεισόδιο της Μεγάλης Χίμαιρας.

15 Ιαν 2026

Eat Chic | 4 ενδιαφέροντα γαστρονομικά ραντεβού αυτόν τον Ιανουάριο στην πόλη

Η εστιατορική σκηνή της πρωτεύουσας υποδέχεται το καινούριο έτος με ραντεβού που συνδυάζουν εκλεκτή γεύση και εξαιρετικό κρασί.

15 Ιαν 2026

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

14 Ιαν 2026

Άμνετ | Πότε θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα η πολυαναμενόμενη ταινία;

Η βραβευμένη με Όσκαρ Chloé Zhao σκηνοθετεί την Jessie Buckley και τον Paul Mescal στην ιστορία που ενέπνευσε τον Άμλετ του Σαίξπηρ.

14 Ιαν 2026

Θεατρικά Νέα | Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο "1984" του George Orwell

Στην παράσταση, o ηθοποιός-performer υποδύεται όλους τους ρόλους της ιστορίας, έχοντας μαζί του επί σκηνής μόλισ τέσσερις μουσικούς.