ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κανείς δε σταματάει στο ένα κομμάτι: Στο LaPizzetta της Αιόλου η ζύμη φτιάχνεται με μυστική συνταγή

Η πίτσα που έγινε γνωστή από τον Κορυδαλλό, πριν έξι χρόνια, μόλις προσγειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας.

Κανείς δε σταματάει στο ένα κομμάτι: Στο LaPizzetta της Αιόλου η ζύμη φτιάχνεται με μυστική συνταγή

Κάπου ανάμεσα στην προσφιλή βόλτα στο κέντρο, στο ψάρεμα στιλιστικών θησαυρών στα βιντατζάδικα, στη στάση για μια βουτιά στον κόσμο των λέξεων στο βιβλιοπωλείο και στο nano-shopping που στηρίζεται στην έμπνευση της στιγμής, ένα κομμάτι πίτσα μπορεί να αλλάξει την πορεία του προγράμματος. Πίτσα στο χέρι ή πίστα σαν stop off. Σίγουρα μία καλή ιδέα. «Κάτι παίζει με τη ζύμη του LaPizzetta» μου λέει ο μικρός, γυρολόγος, γευσιγνώστης, ο οποίος ξέρει κάθε καινούργια γωνιά της Αθήνας, κάθε στιλάτο προορισμό και κάθε τι νέο -για τα 30 χρόνια του, το νέο ισοδυναμεί αυτόματα με ενδιαφέρον. «Πρέπει να τη δοκιμάσεις» συνεχίζει. Τον ακούω σοβαρά.

«Όταν ευχαριστιέσαι το φαγητό δεν παχαίνεις» λέει μία άλλη φίλη που υποστηρίζει ότι όσα κομμάτια πίτσα κι αν φας δε θα τσιμπήσεις κιλά.

Η Αιόλου πήρε το όνομα της από τον Αίολο, τον μυθολογικό θεό των ανέμων. Είναι μονόδρομος και αρχικά είχε φορά προς τα νότια, αλλά από το κλείσιμο της οδού Αθηνάς, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η φορά έγινε βόρεια. Η Αιόλου μετά από την επέλαση των νεωτερισμών φανέλας και του λευκού tang top πέρασε μία ήσυχη περίοδο με μαγαζιά ειδών προικός και ζαρντινιέρες στα πλακάκια για να αναγεννηθεί ως γευστικός προορισμός και σημείο ζύμωσης, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μια τέτοια ζύμη είναι και αυτή του LaPizzetta. Η μετάβαση από το «πίτσα στο χέρι» στο «πίτσα στο πόδι» συντελέσθει.

Κανείς δε σταματάει στο ένα κομμάτι: Στο LaPizzetta της Αιόλου η ζύμη φτιάχνεται με μυστική συνταγή
«Δημιουργούμε ένα υπέροχο γευστικό μωσαϊκό στην βιτρίνα της LaPizzetta και πραγματικά είναι απίθανο να αντισταθεί κανείς και να μην δοκιμάσει».

«Η ιδέα είναι ένα ποιοτικό και ταυτόχρονα οικονομικό, ιταλικό street food. Η πίτσα με το κομμάτι είναι πολύ διαδεδομένη στην Ιταλία και στην Αθήνα η LaPizzetta είναι σίγουρα από τις καλύτερες εκδοχές της ιταλικής πίτσα στο δρόμο. Ξεκινήσαμε πριν από 6 χρόνια στον Κορυδαλλό στην πλατεία Ελευθερίας, όπου γνωρίσαμε μεγάλη επιτυχία, τα χρόνια πέρασαν, η οικογένεια μεγάλωσε και το πρώτο αδερφάκι είναι το κατάστημα στο κέντρο στην οδό Αιόλου, στον αριθμό 56» λέει ο ιδιοκτήτης, Μιχάλης Κοτζαμπαλτίρης.

Το μενού περιλαμβάνει κυρίως πίτσα με διαφορετικές ζύμες, (λεπτή, τραγανή, ολικής πολύσπορη, focaccia), πέννες φούρνου, σάντουιτς με ψωμάκι από το δικό μας ζυμάρι, σαλάτες, peinirli, focacco-πιτες, calzone, φλογέρες. «Όλα με το δικό μας ζυμάρι» συμπληρώνει ο Μιχάλης. Επίσης, αρκετές επιλογές σε νηστίσιμα και vegan προϊόντα ενώ στις άμεσες προσθήκες θα είναι τα φρέσκα ζυμαρικά.

«Όλα με το δικό μας ζυμάρι» συμπληρώνει ο Μιχάλης.
Το μενού περιλαμβάνει κυρίως πίτσα με διαφορετικές ζύμες, (λεπτή, τραγανή, ολικής πολύσπορη, focaccia).

«Ποια είναι η δική σου ιστορία, Μιχάλη;» ρωτάω. «Τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα δεν είχαν σχέση με την εστίαση. Ακολουθώντας και συνεχίζοντας την οικογενειακή επιχείρηση ασχολήθηκα με τον χώρο της μόδας και πιο συγκεκριμένα με το χονδρικό εμπόριο ανδρικών αξεσουάρ (κάλτσες, εσώρουχα). Η συγκεκριμένη επιχείρηση δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα και προμηθεύει τα καλύτερα καταστήματα στην ελληνική αγορά. Στις αρχές της δεκαετίας θέλησα να δοκιμάσω να εμπλακώ στον χώρο της εστίασης και το έκανα με το ιταλικό bistro, Saltin Bocca, στην Γλυφάδα. Η δοκιμή μάλλον με έπεισε και έτσι αποφάσισα να μην σταματήσω. Τα δύο καταστήματα, LaPizzetta, που λειτουργούν σήμερα στον Κορυδαλλό και στην Αιόλου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη δικαιώνουν τις προσπάθειες μας».

Δύο καταστήματα, LaPizzetta, λειτουργούν σήμερα στον Κορυδαλλό και στην Αιόλου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη.

-Ποια είναι η γευστική ιδιαιτερότητα της πίτσας σας;

«To τραγανό ζυμάρι, λεπτό ή focaccia, φτιαγμένο με την δική μας μυστική συνταγή, ντυμένο με την σάλτσα ντομάτα που φτιάχνουμε από αγνές ντομάτες pomodoro και στολισμένο με τα πιο φρέσκα υλικά. Έτσι δημιουργούμε ένα υπέροχο γευστικό μωσαϊκό στην βιτρίνα της LaPizzetta και πραγματικά είναι απίθανο να αντισταθεί κανείς και να μην δοκιμάσει».

«Όλες οι πίτσες είναι φανταστικές αλλά νομίζω ότι η κατηγορία verde fresca είναι στα best seller».

-Ποια πίτσα σας είναι η σούπερ σταρ;

«Όλες οι πίτσες είναι φανταστικές αλλά νομίζω ότι η κατηγορία verde fresca είναι στα best seller. Τραγανό ζυμάρι που έχει φουρνιστεί με το τυράκι, τα υπόλοιπα υλικά είναι άψητα και παίρνουν λίγο θερμοκρασία από την πυρακτωμένη πέτρα λίγο πριν σερβιριστούν. Από την κατηγορία αυτή θα ξεχώριζα την πίτσα με το prosciutto, την pesto και την delicatezza».

-Ποια είναι η σχέση των Αθηναίων με την πίτσα;

«Ακούγεται αστείο αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Έλληνες κρύβονται ακόμα και πίσω από την ανακάλυψη της πίτσας. Στην αρχαία Ελλάδα υπάρχουν διάφορες αναφορές και παραδείγματα συνταγών, που μπορούν να θεωρηθούν αρχέτυπα της πίτσας. Πλατιές πίτες από μίγματα ζύμης όλων των ειδών, είχαν μεγάλη απήχηση και ήταν ευρέως διαδεδομένα κατά την αρχαιότητα. Υπάρχουν μαρτυρίες πολλών Ελλήνων συγγραφέων σχετικά με τα διάφορα είδη πίτσας που υπήρχαν εκείνη την εποχή και ήταν γνωστά με τη ονομασία “μάζα”. Η σύλληψη όμως της ιδέας της πίτσας (στρογγυλή βάση από ζύμη ψωμιού και επάνω στρώση από τυρί, ελαιόλαδο, λαχανικά και μυρωδικά) έγινε στην Αρχαία Ελλάδα, όπου το φαγητό αυτό ονομάζονταν “πλακούντας” και στα Βυζαντινά χρόνια “πίτα”. Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι μέσω της LaPizzetta προτείνουμε στους Αθηναίους να επιστρέψουν στις γευστικές τους ρίζες και εκείνοι με την σειρά τους δείχνουν να το απολαμβάνουν».

Στην αρχαία Ελλάδα υπάρχουν διάφορες αναφορές και παραδείγματα συνταγών, που μπορούν να θεωρηθούν αρχέτυπα της πίτσας.
«Μέσω της LaPizzetta προτείνουμε στους Αθηναίους να επιστρέψουν στις γευστικές τους ρίζες και εκείνοι με την σειρά τους δείχνουν να το απολαμβάνουν».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.