ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κανείς δε σταματάει στο ένα κομμάτι: Στο LaPizzetta της Αιόλου η ζύμη φτιάχνεται με μυστική συνταγή

Η πίτσα που έγινε γνωστή από τον Κορυδαλλό, πριν έξι χρόνια, μόλις προσγειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας.

Κανείς δε σταματάει στο ένα κομμάτι: Στο LaPizzetta της Αιόλου η ζύμη φτιάχνεται με μυστική συνταγή

Κάπου ανάμεσα στην προσφιλή βόλτα στο κέντρο, στο ψάρεμα στιλιστικών θησαυρών στα βιντατζάδικα, στη στάση για μια βουτιά στον κόσμο των λέξεων στο βιβλιοπωλείο και στο nano-shopping που στηρίζεται στην έμπνευση της στιγμής, ένα κομμάτι πίτσα μπορεί να αλλάξει την πορεία του προγράμματος. Πίτσα στο χέρι ή πίστα σαν stop off. Σίγουρα μία καλή ιδέα. «Κάτι παίζει με τη ζύμη του LaPizzetta» μου λέει ο μικρός, γυρολόγος, γευσιγνώστης, ο οποίος ξέρει κάθε καινούργια γωνιά της Αθήνας, κάθε στιλάτο προορισμό και κάθε τι νέο -για τα 30 χρόνια του, το νέο ισοδυναμεί αυτόματα με ενδιαφέρον. «Πρέπει να τη δοκιμάσεις» συνεχίζει. Τον ακούω σοβαρά.

«Όταν ευχαριστιέσαι το φαγητό δεν παχαίνεις» λέει μία άλλη φίλη που υποστηρίζει ότι όσα κομμάτια πίτσα κι αν φας δε θα τσιμπήσεις κιλά.

Η Αιόλου πήρε το όνομα της από τον Αίολο, τον μυθολογικό θεό των ανέμων. Είναι μονόδρομος και αρχικά είχε φορά προς τα νότια, αλλά από το κλείσιμο της οδού Αθηνάς, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η φορά έγινε βόρεια. Η Αιόλου μετά από την επέλαση των νεωτερισμών φανέλας και του λευκού tang top πέρασε μία ήσυχη περίοδο με μαγαζιά ειδών προικός και ζαρντινιέρες στα πλακάκια για να αναγεννηθεί ως γευστικός προορισμός και σημείο ζύμωσης, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μια τέτοια ζύμη είναι και αυτή του LaPizzetta. Η μετάβαση από το «πίτσα στο χέρι» στο «πίτσα στο πόδι» συντελέσθει.

Κανείς δε σταματάει στο ένα κομμάτι: Στο LaPizzetta της Αιόλου η ζύμη φτιάχνεται με μυστική συνταγή
«Δημιουργούμε ένα υπέροχο γευστικό μωσαϊκό στην βιτρίνα της LaPizzetta και πραγματικά είναι απίθανο να αντισταθεί κανείς και να μην δοκιμάσει».

«Η ιδέα είναι ένα ποιοτικό και ταυτόχρονα οικονομικό, ιταλικό street food. Η πίτσα με το κομμάτι είναι πολύ διαδεδομένη στην Ιταλία και στην Αθήνα η LaPizzetta είναι σίγουρα από τις καλύτερες εκδοχές της ιταλικής πίτσα στο δρόμο. Ξεκινήσαμε πριν από 6 χρόνια στον Κορυδαλλό στην πλατεία Ελευθερίας, όπου γνωρίσαμε μεγάλη επιτυχία, τα χρόνια πέρασαν, η οικογένεια μεγάλωσε και το πρώτο αδερφάκι είναι το κατάστημα στο κέντρο στην οδό Αιόλου, στον αριθμό 56» λέει ο ιδιοκτήτης, Μιχάλης Κοτζαμπαλτίρης.

Το μενού περιλαμβάνει κυρίως πίτσα με διαφορετικές ζύμες, (λεπτή, τραγανή, ολικής πολύσπορη, focaccia), πέννες φούρνου, σάντουιτς με ψωμάκι από το δικό μας ζυμάρι, σαλάτες, peinirli, focacco-πιτες, calzone, φλογέρες. «Όλα με το δικό μας ζυμάρι» συμπληρώνει ο Μιχάλης. Επίσης, αρκετές επιλογές σε νηστίσιμα και vegan προϊόντα ενώ στις άμεσες προσθήκες θα είναι τα φρέσκα ζυμαρικά.

«Όλα με το δικό μας ζυμάρι» συμπληρώνει ο Μιχάλης.
Το μενού περιλαμβάνει κυρίως πίτσα με διαφορετικές ζύμες, (λεπτή, τραγανή, ολικής πολύσπορη, focaccia).

«Ποια είναι η δική σου ιστορία, Μιχάλη;» ρωτάω. «Τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα δεν είχαν σχέση με την εστίαση. Ακολουθώντας και συνεχίζοντας την οικογενειακή επιχείρηση ασχολήθηκα με τον χώρο της μόδας και πιο συγκεκριμένα με το χονδρικό εμπόριο ανδρικών αξεσουάρ (κάλτσες, εσώρουχα). Η συγκεκριμένη επιχείρηση δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα και προμηθεύει τα καλύτερα καταστήματα στην ελληνική αγορά. Στις αρχές της δεκαετίας θέλησα να δοκιμάσω να εμπλακώ στον χώρο της εστίασης και το έκανα με το ιταλικό bistro, Saltin Bocca, στην Γλυφάδα. Η δοκιμή μάλλον με έπεισε και έτσι αποφάσισα να μην σταματήσω. Τα δύο καταστήματα, LaPizzetta, που λειτουργούν σήμερα στον Κορυδαλλό και στην Αιόλου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη δικαιώνουν τις προσπάθειες μας».

Δύο καταστήματα, LaPizzetta, λειτουργούν σήμερα στον Κορυδαλλό και στην Αιόλου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη.

-Ποια είναι η γευστική ιδιαιτερότητα της πίτσας σας;

«To τραγανό ζυμάρι, λεπτό ή focaccia, φτιαγμένο με την δική μας μυστική συνταγή, ντυμένο με την σάλτσα ντομάτα που φτιάχνουμε από αγνές ντομάτες pomodoro και στολισμένο με τα πιο φρέσκα υλικά. Έτσι δημιουργούμε ένα υπέροχο γευστικό μωσαϊκό στην βιτρίνα της LaPizzetta και πραγματικά είναι απίθανο να αντισταθεί κανείς και να μην δοκιμάσει».

«Όλες οι πίτσες είναι φανταστικές αλλά νομίζω ότι η κατηγορία verde fresca είναι στα best seller».

-Ποια πίτσα σας είναι η σούπερ σταρ;

«Όλες οι πίτσες είναι φανταστικές αλλά νομίζω ότι η κατηγορία verde fresca είναι στα best seller. Τραγανό ζυμάρι που έχει φουρνιστεί με το τυράκι, τα υπόλοιπα υλικά είναι άψητα και παίρνουν λίγο θερμοκρασία από την πυρακτωμένη πέτρα λίγο πριν σερβιριστούν. Από την κατηγορία αυτή θα ξεχώριζα την πίτσα με το prosciutto, την pesto και την delicatezza».

-Ποια είναι η σχέση των Αθηναίων με την πίτσα;

«Ακούγεται αστείο αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Έλληνες κρύβονται ακόμα και πίσω από την ανακάλυψη της πίτσας. Στην αρχαία Ελλάδα υπάρχουν διάφορες αναφορές και παραδείγματα συνταγών, που μπορούν να θεωρηθούν αρχέτυπα της πίτσας. Πλατιές πίτες από μίγματα ζύμης όλων των ειδών, είχαν μεγάλη απήχηση και ήταν ευρέως διαδεδομένα κατά την αρχαιότητα. Υπάρχουν μαρτυρίες πολλών Ελλήνων συγγραφέων σχετικά με τα διάφορα είδη πίτσας που υπήρχαν εκείνη την εποχή και ήταν γνωστά με τη ονομασία “μάζα”. Η σύλληψη όμως της ιδέας της πίτσας (στρογγυλή βάση από ζύμη ψωμιού και επάνω στρώση από τυρί, ελαιόλαδο, λαχανικά και μυρωδικά) έγινε στην Αρχαία Ελλάδα, όπου το φαγητό αυτό ονομάζονταν “πλακούντας” και στα Βυζαντινά χρόνια “πίτα”. Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι μέσω της LaPizzetta προτείνουμε στους Αθηναίους να επιστρέψουν στις γευστικές τους ρίζες και εκείνοι με την σειρά τους δείχνουν να το απολαμβάνουν».

Στην αρχαία Ελλάδα υπάρχουν διάφορες αναφορές και παραδείγματα συνταγών, που μπορούν να θεωρηθούν αρχέτυπα της πίτσας.
«Μέσω της LaPizzetta προτείνουμε στους Αθηναίους να επιστρέψουν στις γευστικές τους ρίζες και εκείνοι με την σειρά τους δείχνουν να το απολαμβάνουν».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

21 Οκτ 2025

Κινηματογράφος με εισιτήριο €2 στη φετινή Γιορτή του Σινεμά

Η πιο αγαπημένη κινηματογραφική συνήθεια επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά, σε όλα τα σινεμά της χώρας, όπου όλες οι ταινίες και όλες οι προβολές θα έχουν ενιαίο εισιτήριο στο δίευρο.

21 Οκτ 2025

'Maggie Cassidy': Το νέο μπαρ της Πανόρμου έχει κάτι από '7 Jokers'

Οι Αρμελίνα Αντωναροπούλου, Μικαέλα Τσικουδάκη και Σπύρος Αναγνώστου παρουσιάζουν ένα ολόφρεσκο μπαρ γειτονιάς στους Αμπελόκηπους.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

21 Οκτ 2025

4 φράσεις του Jack Kerouac που έφυγε σαν σήμερα (21/10) από τη ζωή

Εμβληματικές φράσεις από τα βιβλία του, που αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία και τις ανησυχίες του σημαντικού συγγραφέα.

21 Οκτ 2025

Λάχανο σαλάτα με τζίντζερ + σουσάμι: Η viral συνταγή που θα λατρέψεις αυτή τη σεζόν

Πώς να φτιάξεις τη λαχταριστή σαλάτα λάχανου με τζίντζερ και σουσάμι που έχει κατακτήσει το TikTok και θα φέρει φρεσκάδα στο τραπέζι σου.

21 Οκτ 2025

4 τροφές που εντείνουν το άγχος - Και τι να καταναλώσεις αντί γι’ αυτές

Ποιες συνηθισμένες τροφές αυξάνουν το άγχος σου και πώς μπορείς να τις αντικαταστήσεις με επιλογές που στηρίζουν την ψυχική σου ηρεμία.

21 Οκτ 2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

21 Οκτ 2025
21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.