ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Kαι τo «Νόμπελ» της Αρχιτεκτονικής πάει στον... Diébédo Francis Kéré

Το βραβείο των βραβείων για τον κόσμο της αρχιτεκτονικής κέρδισε ο Diébédo Francis Kéré, ο πρώτος μαύρος αρχιτέκτονας στην ιστορία του θεσμού.

Kαι τo «Νόμπελ» της Αρχιτεκτονικής πάει στον... Diébédo Francis Kéré

Ο αρχιτέκτονας έλαβε το κορυφαίο στον κόσμο αρχιτεκτονικό Βραβείο Pritzker, το οποίο απονέμεται ετησίως σε εν ζωή αρχιτέκτονες από το Ίδρυμα Hyatt. Πρόκειται για την κορυφαία τιμή της αρχιτεκτονικής, εν μέρει για την αφοσίωσή του στην κοινότητά του και τις ρίζες του. Με το βραβείο, ο Kéré γίνεται ο πρώτος μαύρος αρχιτέκτονας και ο πρώτος αρχιτέκτονας από την Αφρική, που κερδίζει το βραβείο Pritzker στα 43 χρόνια ιστορίας του.

Kαι τo «Νόμπελ» της Αρχιτεκτονικής πάει στον... Diébédo Francis Kéré
φωτ. @Lors Borges

«Στο χωριό μου, στο Gado, στην Μπουρκίνα Φάσο δεν υπήρχε ηλεκτρικό, ούτε πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ούτε σχολείο. Όμως ο πατέρας μου ήθελε να μάθω να διαβάζω και να γράφω» έχει πει σε ομιλία του ο αρχιτέκτονας. Αναγκάστηκε λοιπόν, σε ηλικία μόλις 7 ετών, να αποχωριστεί την οικογένειά του και να ζήσει σε μια κοντινή πόλη ώστε να πάει σχολείο. Η τάξη του μετρούσε... 150 μαθητές.

Κέρδισε μια υποτροφία για σπουδές στη Γερμανία, και βρέθηκε στο Βερολίνο. Ο ίδιος αγωνιούσε για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιήσει αυτό το «προνόμιο», όπως θεωρεί ο ίδιος τις σπουδές του. Σκέφτηκε λοιπόν πως η μεγαλύτερη επιθυμία του ήταν να βοηθήσει και άλλα παιδιά της πατρίδας του και έτσι σκέφτηκε να φτιάξει ένα σχολείο στη γενέτειρά του. Έτσι άρχισε να το σχεδιάζει και προσπαθούσε να συγκεντρώσει πόρους για δύο χρόνια. Μάλιστα, ζητούσε από τους συμφοιτητές του να χαλάνε λιγότερα χρήματα σε καφέδες και τσιγάρα προκειμένου να τον βοηθήσουν με το πρότζεκτ του. Και δυο χρόνια μετά, τα κατάφερε! Συγκέντρωσε 50.000 δολάρια και πήγε πίσω να χτίσει το σχολείο των ονείρων του.

φωτ. @Erik- Jan Owerkerk

Όλη η τοπική κοινωνία, ένας- ένας τον βοήθησαν στην ανέγερση του κτιρίου, είτε κουβαλώντας υλικά είτε δουλεύοντας υπό την καθοδήγησή του σύμφωνα με αρχές της τοπικής αρχιτεκτονικής. Το κτίριο αποτελεί όμως, πάνω απ΄όλα, μια συλλογική κατάκτηση, ένα δώρο από και προς την κοινότητα. Το σχολείο είναι ένα κοψοτέχνημα που σέβεται την παράδοση, αλλά παράλληλα καινοτομεί. Η αρχιτεκτονική του είναι πρωτίστως λειτουργική: επιτρέπει αφενός στο κτίριο να «αναπνέει» ώστε να παραμένει δροσερό, όταν η θερμοκρασία φτάνει και ξεπερνάει στου 45 Βαθμούς Κελσίου, αφετέρου διαθέτει μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας ώστε τα παιδιά να νιώθουν χαρούμενα μέσα σε αυτές.

φωτ. @Erik- Jan Owerkerk

To Δημοτικό σχολείο του Gado καθιέρωσε τον Kéré, όμως η σημαντικότερη επιτυχία του ήταν πως οι μαθητές συν τω χρόνω αυξήθηκαν από 120 σε 700 και πως τα επόμενα χρόνια ακολούθησε η κατασκευή ενός κτιρίου για τη διαμονή των δασκάλων, όπως και μια βιβλιοθήκη, ενώ βέβαια ο αρχιτέκτονας άρχισε να δραστηριοποιείται στην Αφρική, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

(Sarbale Ke)- Iwan Baan

Ο πρόεδρος της επιτροπής του Pritzker Prize, Τομ Πρίτσκερ δήλωσε ότι τα κτίρια του Kéré «επιδεικνύουν ομορφιά, σεμνότητα, τόλμη και εφευρετικότητα».

«Τα κτίριά του είναι για και με τις κοινότητες, προέρχονται από αυτές τις κοινότητες - στην κατασκευή τους, τα υλικά τους, τα προγράμματά τους και τους μοναδικούς χαρακτήρες τους. Είναι δεμένα με το έδαφος στο οποίο βρίσκονται και με τους ανθρώπους που ζουν μέσα τους. Έχουν παρουσία χωρίς επιτήδευση και αντίκτυπο που διαμορφώνεται από τη χάρη».

Xylem- φωτ. @Iwan Baan

Ο Kéré, όταν ρωτήθηκε από πού πιστεύει ότι πηγάζει το ενδιαφέρον του για την αρχιτεκτονική δήλωσε: «Θυμάμαι το δωμάτιο, στο οποίο καθόταν η γιαγιά μου και έλεγε ιστορίες με λίγο φως, ενώ στριμωχνόμασταν ο ένας κοντά στον άλλο και η φωνή της μέσα στο δωμάτιο μας περιέβαλλε, καλώντας μας να πλησιάσουμε και να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές μέρος. Αυτή ήταν η πρώτη μου αίσθηση για την αρχιτεκτονική» τόνισε.

Ως προς το γεγονός πως είναι ο πρώτος μαύρος αρχιτέκτονας και ο πρώτος από την Αφρική που κερδίζει το εμβληματικό βραβείο είπε: «Δεν θέλω να μιλώ ευθέως για τον ρατσισμό, αλλά αυτό είναι ένα πεδίο, στο οποίο χρειάζεσαι πολλές δεξιότητες» είπε στην εφημερίδα The Guardian μετά τη νίκη. «Πρέπει πραγματικά να είσαι δυνατός και τυχερός, καθώς οι διαγωνισμοί δεν είναι πάντα τόσο ανοιχτοί. Ελπίζω ότι οι νέοι στην Αφρική θα με δουν και θα ξέρουν ότι αυτός είναι ένας πιθανός δρόμος και για αυτούς» τόνισε.

(Burkina Faso National Assembly) - φωτ. @ΚereArchitecture

«Εύχομαι να μπορέσω να αλλάξω τα πρότυπα, να πιέσω τους ανθρώπους να ονειρεύονται και να ρισκάρουν. Δεν μπορείς να ξοδεύεις υλικά επειδή είσαι πλούσιος. Δεν μπορείς να μην προσπαθείς να επιτύχεις καλή ποιότητα επειδή είσαι φτωχός» λέει Kéré. «Όλοι αξίζουν ποιότητα, πολυτέλεια και άνεση. Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι μεταξύ μας και ζητήματα όπως το κλίμα, η δημοκρατία και η ανεπάρκεια μας αφορούν όλους».

Mπορείτε να παρακολουθήσετε ομιλία του εδώ:

Εικόνες: Παραχώρηση από τον ιστότοπο των Βραβείων Pritzker

Κεντρική εικόνα: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

Περισσότερα από

Stories

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.