Παρόλο που έχουν αρχίσει να ανατρέπονται τα στερεότυπα ακόμα και σε μέχρι πρότινος ανδροκρατούμενα σπορ όπως το ποδόσφαιρο, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι την ισότητα μεταξύ των φύλων. Μια ιστορική απόφαση, ωστόσο, πάρθηκε από ένα δικαστήριο της Καλιφόρνια για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών στις ΗΠΑ. Οι αθλήτριες είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας ίσες αμοιβές με τους συναθλητές τους και τελικά δικαιώθηκαν, βήμα που χαρακτηρίστηκε ως «ιστορικό» από την εκπρόσωπό τους, Molly Levinson.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένες που το δικαστήριο αναγνώρισε τις διακρίσεις ενάντια στις γυναίκες αθλήτριες» πρόσθεσε η Levinson. Μέχρι τώρα η αμερικανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ισχυριζόταν ότι οι ανισότητες ανάμεσα στις αμοιβές των δύο φύλων οφείλονταν στις διαφορετικές συλλογικές συμβάσεις τους. Ωστόσο, ο δικαστής διαχώρισε τη θέση του από εκείνη της ομοσπονδίας, που είχε ως αποτέλεσμα μια αθλήτρια να εισπράττει τη μισή αμοιβή από τους άντρες συναθλητές της ακόμα και αν προπονείτο διπλάσιες ώρες.

Τα 28 μέλη της εθνικής ομάδας γυναικών των ΗΠΑ είχαν προσφύγει στο δικαστήριο τρεις μήνες πριν από τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Γαλλία. Οι αθλήτριες, ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν και σταρ του γηπέδου όπως οι Megan Rapinoe, Carli Lloyd and Alex Morgan, υποστήριζαν ότι αμείβονταν με λιγότερα χρήματα από τους άντρες ποδοσφαιριστές ακόμα και όταν οι επιδόσεις τους ήταν ανώτερες.

Δείτε τις δέκα κορυφαίες αθλήτριες στο ποδόσφαιρο για το 2018:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

REUTERS/Bernadett Szabo/File Photo

 

TAGS