Εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά έχουν πιαστεί αιχμάλωτα από στρατιώτες του ISIS στο βόρειο Ιράκ και από τότε έχουν εξαναγκαστεί να εκδίδονται ως πόρνες, να υφίστανται βασανιστήρια και να κρατούνται φυλακισμένες.

Στο μεταξύ, όσες κατάφεραν να δραπετεύσουν δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι πολλά κορίτσια της κουρδικής μειονότητας Γιαζίντι αυτοκτόνησαν, έχοντας χάσει τις ελπίδες τους ότι μπορεί να σωθούν.

Η 20χρονη Λούνα, η οποία δραπέτευσε, είπε ότι κρατήθηκε αιχμάλωτη μαζί με άλλες είκοσι συνομήλικές της στην πόλη Μοσούλη και περιέγραψε σχετικά με τους στρατιώτες του ISIS:

«Μια μέρα, μας έδωσαν ρούχα που έμοιαζαν με κοστούμια χορού και μας είπαν να πλυθούμε και να τα φορέσουμε. Η Τζιλάν αυτοκτόνησε μέσα στο μπάνιο. Έκοψε τις φλέβες της και κρεμάστηκε. Πιστεύω ότι ήξερε πως θα την έπαιρνε μαζί του κάποιος άνδρας και γι' αυτό το έκανε».

 

 

Μια άλλη γυναίκα, η 27χρονη Γιάφα, είπε ότι εκείνη και η αδερφή της προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν όταν φυλακίστηκαν στη Μοσούλη, καθώς ο άνδρας που τις κρατούσε αιχμάλωτες, τους έδωσε την επιλογή ή να παντρευτούν εκείνον και τον αδερφό του ή να τις πουλήσει ως σκλάβες. «Το βράδυ προσπαθήσαμε να στραγγαλιστούμε με τις μαντήλες μας», είπε στην Αμνηστία. «Αλλά δύο κορίτσια που κρατούνταν μαζί μας ξύπνησαν, μας σταμάτησαν και μας παρακολουθούσαν το υπόλοιπο βράδυ. Όταν αποκοιμήθηκαν, στις 5 το πρωί, ξαναπροσπαθήσαμε, αλλά και πάλι ξύπνησαν και μας σταμάτησαν. Μετά από αυτό, δεν μπορούσα να μιλήσω για μέρες».

Οι συγγενείς των κοριτσιών που κατάφεραν να δραπετεύσουν φοβούνται ότι το τραύμα δεν θα φύγει ποτέ, ενώ έχουν ήδη κρίσεις πανικού και κατάθλιψη. Ο παππούς μιας 16χρονης που βιάστηκε σε αιχμαλωσία του ISIS, είπε: «Είναι πολύ θλιμμένη και σιωπηλή όλη την ώρα. Δεν χαμογελάει ποτέ και δείχνει να μην ενδιαφέρεται για τίποτα. Φοβάμαι ακόμα και ότι μπορεί να αυτοκτονήσει και δεν την αφήνω ποτέ από τα μάτια μου».

Η Διεθνής Αμνηστία συνέλεξε τις εμπειρίες 42 γυναικών και παιδιών για την έκθεση «Απόδραση από την Κόλαση» η οποία δημοσιεύθηκε στις 23 Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί χρονικό των βασανιστηρίων, των βιασμών και της σεξουαλικής βίας που δέχτηκαν γυναίκες του Γιασίντι. Από αυτές, όσες ασπάστηκαν το Ισλάμ, αναγκάστηκαν να παντρευτούν στρατιώτες του ISIS, ενώ όσες διατήρησαν την πίστη τους εκδόθηκαν ως σκλάβες, κακοποιήθηκαν και φυλακίστηκαν.

TAGS