ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Tα θαρραλέα κορίτσια του Ιράκ που αυτοκτονούν για να αποφύγουν τους βιασμούς από τον ISIS

Γυναίκες και κορίτσια της μειονότητας Γιαζίντι του Ιράκ αυτοκτονούν για να αποφύγουν βιασμούς και βασανιστήρια από τους στρατιώτες του ISIS, που τα κρατούν αιχμάλωτα

Tα θαρραλέα κορίτσια του Ιράκ που αυτοκτονούν για να αποφύγουν τους βιασμούς από τον ISIS

Εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά έχουν πιαστεί αιχμάλωτα από στρατιώτες του ISIS στο βόρειο Ιράκ και από τότε έχουν εξαναγκαστεί να εκδίδονται ως πόρνες, να υφίστανται βασανιστήρια και να κρατούνται φυλακισμένες.

Στο μεταξύ, όσες κατάφεραν να δραπετεύσουν δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι πολλά κορίτσια της κουρδικής μειονότητας Γιαζίντι αυτοκτόνησαν, έχοντας χάσει τις ελπίδες τους ότι μπορεί να σωθούν.

Η 20χρονη Λούνα, η οποία δραπέτευσε, είπε ότι κρατήθηκε αιχμάλωτη μαζί με άλλες είκοσι συνομήλικές της στην πόλη Μοσούλη και περιέγραψε σχετικά με τους στρατιώτες του ISIS:

«Μια μέρα, μας έδωσαν ρούχα που έμοιαζαν με κοστούμια χορού και μας είπαν να πλυθούμε και να τα φορέσουμε. Η Τζιλάν αυτοκτόνησε μέσα στο μπάνιο. Έκοψε τις φλέβες της και κρεμάστηκε. Πιστεύω ότι ήξερε πως θα την έπαιρνε μαζί του κάποιος άνδρας και γι' αυτό το έκανε».

Tα θαρραλέα κορίτσια του Ιράκ που αυτοκτονούν για να αποφύγουν τους βιασμούς από τον ISIS

Μια άλλη γυναίκα, η 27χρονη Γιάφα, είπε ότι εκείνη και η αδερφή της προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν όταν φυλακίστηκαν στη Μοσούλη, καθώς ο άνδρας που τις κρατούσε αιχμάλωτες, τους έδωσε την επιλογή ή να παντρευτούν εκείνον και τον αδερφό του ή να τις πουλήσει ως σκλάβες. «Το βράδυ προσπαθήσαμε να στραγγαλιστούμε με τις μαντήλες μας», είπε στην Αμνηστία. «Αλλά δύο κορίτσια που κρατούνταν μαζί μας ξύπνησαν, μας σταμάτησαν και μας παρακολουθούσαν το υπόλοιπο βράδυ. Όταν αποκοιμήθηκαν, στις 5 το πρωί, ξαναπροσπαθήσαμε, αλλά και πάλι ξύπνησαν και μας σταμάτησαν. Μετά από αυτό, δεν μπορούσα να μιλήσω για μέρες».

Οι συγγενείς των κοριτσιών που κατάφεραν να δραπετεύσουν φοβούνται ότι το τραύμα δεν θα φύγει ποτέ, ενώ έχουν ήδη κρίσεις πανικού και κατάθλιψη. Ο παππούς μιας 16χρονης που βιάστηκε σε αιχμαλωσία του ISIS, είπε: «Είναι πολύ θλιμμένη και σιωπηλή όλη την ώρα. Δεν χαμογελάει ποτέ και δείχνει να μην ενδιαφέρεται για τίποτα. Φοβάμαι ακόμα και ότι μπορεί να αυτοκτονήσει και δεν την αφήνω ποτέ από τα μάτια μου».

Η Διεθνής Αμνηστία συνέλεξε τις εμπειρίες 42 γυναικών και παιδιών για την έκθεση «Απόδραση από την Κόλαση» η οποία δημοσιεύθηκε στις 23 Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί χρονικό των βασανιστηρίων, των βιασμών και της σεξουαλικής βίας που δέχτηκαν γυναίκες του Γιασίντι. Από αυτές, όσες ασπάστηκαν το Ισλάμ, αναγκάστηκαν να παντρευτούν στρατιώτες του ISIS, ενώ όσες διατήρησαν την πίστη τους εκδόθηκαν ως σκλάβες, κακοποιήθηκαν και φυλακίστηκαν.

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.