ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Tα θαρραλέα κορίτσια του Ιράκ που αυτοκτονούν για να αποφύγουν τους βιασμούς από τον ISIS

Γυναίκες και κορίτσια της μειονότητας Γιαζίντι του Ιράκ αυτοκτονούν για να αποφύγουν βιασμούς και βασανιστήρια από τους στρατιώτες του ISIS, που τα κρατούν αιχμάλωτα

Tα θαρραλέα κορίτσια του Ιράκ που αυτοκτονούν για να αποφύγουν τους βιασμούς από τον ISIS

Εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά έχουν πιαστεί αιχμάλωτα από στρατιώτες του ISIS στο βόρειο Ιράκ και από τότε έχουν εξαναγκαστεί να εκδίδονται ως πόρνες, να υφίστανται βασανιστήρια και να κρατούνται φυλακισμένες.

Στο μεταξύ, όσες κατάφεραν να δραπετεύσουν δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι πολλά κορίτσια της κουρδικής μειονότητας Γιαζίντι αυτοκτόνησαν, έχοντας χάσει τις ελπίδες τους ότι μπορεί να σωθούν.

Η 20χρονη Λούνα, η οποία δραπέτευσε, είπε ότι κρατήθηκε αιχμάλωτη μαζί με άλλες είκοσι συνομήλικές της στην πόλη Μοσούλη και περιέγραψε σχετικά με τους στρατιώτες του ISIS:

«Μια μέρα, μας έδωσαν ρούχα που έμοιαζαν με κοστούμια χορού και μας είπαν να πλυθούμε και να τα φορέσουμε. Η Τζιλάν αυτοκτόνησε μέσα στο μπάνιο. Έκοψε τις φλέβες της και κρεμάστηκε. Πιστεύω ότι ήξερε πως θα την έπαιρνε μαζί του κάποιος άνδρας και γι' αυτό το έκανε».

Tα θαρραλέα κορίτσια του Ιράκ που αυτοκτονούν για να αποφύγουν τους βιασμούς από τον ISIS

Μια άλλη γυναίκα, η 27χρονη Γιάφα, είπε ότι εκείνη και η αδερφή της προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν όταν φυλακίστηκαν στη Μοσούλη, καθώς ο άνδρας που τις κρατούσε αιχμάλωτες, τους έδωσε την επιλογή ή να παντρευτούν εκείνον και τον αδερφό του ή να τις πουλήσει ως σκλάβες. «Το βράδυ προσπαθήσαμε να στραγγαλιστούμε με τις μαντήλες μας», είπε στην Αμνηστία. «Αλλά δύο κορίτσια που κρατούνταν μαζί μας ξύπνησαν, μας σταμάτησαν και μας παρακολουθούσαν το υπόλοιπο βράδυ. Όταν αποκοιμήθηκαν, στις 5 το πρωί, ξαναπροσπαθήσαμε, αλλά και πάλι ξύπνησαν και μας σταμάτησαν. Μετά από αυτό, δεν μπορούσα να μιλήσω για μέρες».

Οι συγγενείς των κοριτσιών που κατάφεραν να δραπετεύσουν φοβούνται ότι το τραύμα δεν θα φύγει ποτέ, ενώ έχουν ήδη κρίσεις πανικού και κατάθλιψη. Ο παππούς μιας 16χρονης που βιάστηκε σε αιχμαλωσία του ISIS, είπε: «Είναι πολύ θλιμμένη και σιωπηλή όλη την ώρα. Δεν χαμογελάει ποτέ και δείχνει να μην ενδιαφέρεται για τίποτα. Φοβάμαι ακόμα και ότι μπορεί να αυτοκτονήσει και δεν την αφήνω ποτέ από τα μάτια μου».

Η Διεθνής Αμνηστία συνέλεξε τις εμπειρίες 42 γυναικών και παιδιών για την έκθεση «Απόδραση από την Κόλαση» η οποία δημοσιεύθηκε στις 23 Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί χρονικό των βασανιστηρίων, των βιασμών και της σεξουαλικής βίας που δέχτηκαν γυναίκες του Γιασίντι. Από αυτές, όσες ασπάστηκαν το Ισλάμ, αναγκάστηκαν να παντρευτούν στρατιώτες του ISIS, ενώ όσες διατήρησαν την πίστη τους εκδόθηκαν ως σκλάβες, κακοποιήθηκαν και φυλακίστηκαν.

Read Next

23 Σεπ 2025

Ο Gene Gillette στην Αθήνα | Οι πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση που θα πρωταγωνιστήσει

Ο δημοφιλής ηθοποιός του Broadway ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει σε έναν θεατρικό μονόλογο, για 15 μόνο παραστάσεις στην Αθήνα.

Περισσότερα από

Stories

23 Σεπ 2025
23 Σεπ 2025

Μιμή Ντενίση, Γρηγόρης Βαλτινός και Ελένη Ράντου σε μια "οικογενειακή" φωτογραφία από τα ’90s

Μια σπάνια φωτογραφία των φίλων, που ήρθε ξανά στο φως της δημοσιότητας

22 Σεπ 2025

Η νικήτρια του Young Artist Award της Art Athina 2025

Η καλλιτέχνις Mυρτώ Ξανθοπούλου και το έργο που απέσπασαν τη σημαντική διάκριση της εικαστικής φουάρ.

22 Σεπ 2025

Η εμπειρία του να παρακολουθείς το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής πρώτη φορά εκτός της ΕΛΣ

Με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Μπαλέτο της ταξιδεύει σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Ο δημοσιογράφος της Madame Figaro, Νίκος Κοντομήτρος, τους συνάντησε στη Χίο, στα πλαίσια του τέταρτου φεστιβάλ του νησιού, και καταγράφει την εμπειρία του.

22 Σεπ 2025

48 χρόνια πριν: Ο Βλάσσης Μπονάτσος και η απίθανη ομοιότητά του με τον Μικ Τζάγκερ

Μια φωτογραφία που μας γυρνά 48 χρόνια πριν στα ανέμελα, χαρούμενα χρόνια.

19 Σεπ 2025

#theaftertaste | Οι απαραίτητες (σ)τάσεις στην Art Athina, ανανεωμένη nikkei γεύση σε κλασικό εστιατόριο των Βορείων και δύο ενδιαφέρουσες αποδράσεις

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

19 Σεπ 2025

Ειρήνη Παππά: Με one shoulder λευκή δημιουργία στο Φεστιβάλ των Καννών πριν από 63 χρόνια

Η εμφάνιση της Ειρήνης Παππά με τον Μιχάλη Κακογιάννη στην πρεμιέρα της "Ηλέκτρας".

19 Σεπ 2025

Αποκλειστικό | Ο Νικόλαος Ντε Γκρες μάς μιλά για τη συμμετοχή του στη φετινή Art Athina και την αδυναμία του στην τέχνη

Θαυμάζει τα φαινόμενα της φύσης, αναζητά την ηρεμία, αποτυπώνει όσα ξεχωρίζει με συναίσθημα. Στην Art Athina 2025, παρουσιάζει μία φωτογραφική αποτύπωση του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Πριν βρεθείτε στη φουάρ, ο Νικόλαος Ντε Γκρες μιλά αποκλειστικά στη Madame Figaro.

18 Σεπ 2025

Art Athina 2025 | Η Hermès δημιουργεί ένα υπαίθριο εργαστήριο σκίτσου και ζωγραφικής στην αλέα του Ζαππείου

Για τρεις ημέρες, ο πολυτελής γαλλικός οίκος μας προσκαλεί να γίνουμε κοινωνοί μίας δράσης που απελευθερώνει τη δημιουργικότητά μας.

18 Σεπ 2025

Η Hermès επιστρέφει στην Art Athina και δημιουργεί ένα υπαίθριο pop - up στούντιο σκίτσου και ζωγραφικής

Από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, ο ιστορικός γαλλικός οίκος συνθέτει ένα δικό του σύμπαν στην αλέα του Ζαππείου, στο οποίο είμαστε όλοι καλεσμένοι.