ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Ήμουν πιο εγωιστής, λίγο μάτσο και παρέλειψα να αναγνωρίσω την προσφορά της Γιόκο Όνο"

Ο Τζον Λένον πεθαίνει σαν σήμερα στις 8 Δεκεμβρίου 1980. Η παγκόσμια μουσική δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.

«Ήμουν πιο εγωιστής, λίγο μάτσο και παρέλειψα να αναγνωρίσω την προσφορά της Γιόκο Όνο»

Στις 8 Δεκεμβρίου 1980, ο Αμερικανός Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν έκοβε το νήμα της ζωής σε έναν από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες στην ιστορία της Μουσικής: τον Τζον Λένον. Ο Λένον όμως θα μείνει πάντα ζωντανός μέσα από τα τραγούδια- τις μελωδίες και τους στίχους του και ιδίως τον ύμνο των ειρηνιστών και των ανθρώπων που ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο: το Imagine.

"Έναν ουμανιστικό παιάνα", όπως το χαρακτήρισε ο συγγραφέας Τζον Μπλάνι. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που από το 2005 και μετά είναι το τραγούδι που ακούγεται -ηχογραφημένο ή ζωντανά από κάποιον καλλιτέχνη- όταν πέφτει η διάσημη σφαίρα στην Times Square στη Νέα Υόρκη κατά την αλλαγή του χρόνου για να σηματοδοτήσει την έλευση του νέου έτους.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1971 στο ομώνυμο άλμπουμ. Η ηχογράφηση του ξεκίνησε στο στούντιο του σπιτιού του Λένον, στο Tittenhurst Park στο Λονδίνο τον Μάιο του 1971 και ολοκληρώθηκε στο στούντιο Record Plan στη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο για να κυκλοφορήσει ως single στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο και να γίνει αμέσως 3ο στο Billboard Hot 100. H BMI χαρακτήρισε το Imagine ως ένα από τα 100 τραγούδια που ερμηνεύτηκαν περισσότερο, ενώ η βίβλος των μουσικόφιλων, το περιοδικό Rolling Stone, έχει κατατάξει το Imagine στα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών. Εκπληκτικές ερμηνείες του τραγουδιού έχουν αφήσει ιστορία, ερμηνείες που αποτέλεσαν φόρο τιμής μετά τον θάνατο του Λένον, όπως των Queen την επόμενη μέρα της δολοφονίας του Λένον, στις 9 Δεκεμβρίου του 1980, στο Wembley Arena. Ή του Ντέιβιντ Μπόουι, τρία χρόνια αργότερα στο Hong Kong. Το τραγούδι έχουν ερμηνεύσει επίσης η Λάιζα Μινέλι, η Mαντόνα, Στίβι Γουόντερ, Lady Gaga, Έλτον Τζον, Νταϊάνα Ρος και πολλοί άλλοι.

Εκπληκτικές ερμηνείες του τραγουδιού έχουν αφήσει ιστορία, ερμηνείες που αποτέλεσαν φόρο τιμής μετά τον θάνατο του Λένον, όπως των Queen την επόμενη μέρα της δολοφονίας του Λένον, στις 9 Δεκεμβρίου του 1980, στο Wembley Arena. Ή του Ντέιβιντ Μπόουι, τρία χρόνια αργότερα στο Hong Kong. Το τραγούδι έχουν ερμηνεύσει επίσης η Λάιζα Μινέλι, η Mαντόνα, Στίβι Γουόντερ, Lady Gaga, Έλτον Τζον, Νταϊάνα Ρος και πολλοί άλλοι.

Παρότι λίγο πριν τον θάνατό του ο Τζον Λένον μίλησε για το πόσο σημαντική ήταν η καλλιτεχνική επιρροή της Γιόκο Όνο στη σύλληψη και τη συγγραφή των στίχων, στην ουσία πρόκειται για ένα κοινό έργο. Κι αυτό γιατί ήταν πολλά ποιήματα από τη συλλογή τηςμ Γιόκο "Grapefruit” (1964) που έδωσαν την ιδέα για το τραγούδι. Στο ποίημα Cloud Piece διαβάζουμε: "Φαντάσου τα σύννεφα να στάζουν/ σκάψε μια λακκούβα στον κήπο σου και τοποθέτησε τα εκεί μέσα". Αργότερα ο ίδιος ο καλλιτέχνης δήλωσε ότι η σύνθεση του τραγουδιού "θα πρέπει να αποδοθεί ως τραγούδι των Λένον/Όνο, αλλά εκείνη την εποχή ήμουν πιο εγωιστής, λίγο μάτσο και κάπως παρέλειψα να αναγνωρίσω την προσφορά της· ναι, το τραγούδι προέκυψε κατευθείαν από το Grapefruit".

Σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό Playboy το 1980 (λίγο πριν τον θάνατό του) έλεγε στον δημοσιογράφο David Sheff ότι όταν ο ακτιβιστής Dick Gregory χάρισε σε εκείνον και την Όνο ένα βιβλίο χριστιανικών προσευχών, συνέλαβε την ιδέα να συνθέσει μια θετική προσευχή για όλο τον κόσμο. Ήταν αυτό το βιβλίο των προσευχών και η ποιητική συλλογή της Όνο που γέννησαν το Imagine.

To Imagine μέσα από τους στίχους του ζωντανεύει έναν κόσμο ενωμένο, χωρίς σύνορα, χωρίς θρησκείες, χωρίς καταναλωτισμό· ένα τραγούδι που κάνει τον ακροατή να αισθάνεται λιγότερο μόνος. Κι αυτή την κληρονομιά που άφησε ο Λένον και η Γιόκο Όνο, δεν μπορεί να τη σκοτώσει καμία σφαίρα.

Kεντρική φωτογραφία: Abaca

Read Next

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

Περισσότερα από

Stories

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.

13 Απρ 2024

"Παίρνω το πιάνο και ίπταμαι": Ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα από τα δικά του συγκλονιστικά λόγια

"Πρέπει να μπορούμε να ονειρευόμαστε. Σε μια τόσο βάρβαρη εποχή που ζούμε πρέπει να αγωνιζόμαστε και να μην φοβόμαστε". Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Απριλίου 1947.

12 Απρ 2024

O.J. Simpson: Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο O.Τζ. Σίμπσον, κι' εμείς θυμόμαστε την πιο απεχθή δολοφονία που συγκλόνισε την Αμερική

Η αδιανόητη κακοποίηση που υπέφερε η δολοφονημένη Νικόλ Μπράουν στα χέρια του συζύγου της Ο. Τζ. Σίμπσον μέσα από τα προσωπικά της ημερολόγια.

12 Απρ 2024

Τζέισον Στέιθαμ: Ο 23χρονος (παρολίγο Ολυμπιονίκης) Τζέισον, σε μια υπέροχη κατάδυση το μακρινό 1990. Και με μαλλιά!

Πριν κάνει το ντεμπούτο του στην μεγάλη οθόνη ο Τζέισον Στέιθαμ προπονούνταν στις καταδύσεις για την Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης.