ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ίγγλις, η ιστορική ταβέρνα στη Θεσσαλονίκη, που ξεχωρίζει το Lonely Planet, υπάρχει από το 1914

Tο Ίγγλις είναι από τα πιο αγαπημένα στέκια της πόλης γιατί εκτός από ατμόσφαιρα παλιάς εποχής έχει πετύχει μια μοναδική εξειδίκευση-σπεσιαλιτέ στις γάστρες.

Ίγγλις, η ιστορική ταβέρνα στη Θεσσαλονίκη, που ξεχωρίζει το Lonely Planet, υπάρχει από το 1914

Ιστορικά μαγαζιά δεν υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη. Τα περισσότερα έχουν κλείσει, τα πήρε η αντιπαροχή, δεν άντεξαν στο χρόνο. Η περίπτωση αυτής της ταβέρνας είναι μοναδική. Γεννήθηκε στα 1914, στην οδό Πλάτωνος 3, λίγο πάνω από την Εγνατία, κάτω από τα γραφεία της εφημερίδας Φως, της οποίας οι συντάκτες σύχναζαν εκεί, μαζί με τους οδηγούς και τους ταξιδιώτες των λεωφορείων της Χαλκιδικής, αφού εκεί ήταν και η πιάτσα τους, όπως αναφέρει ο Τομανάς στις Ταβέρνες της παλιάς Θεσσαλονίκης.

Ίγγλις, η ιστορική ταβέρνα στη Θεσσαλονίκη, που ξεχωρίζει το Lonely Planet, υπάρχει από το 1914
Αποτέλεσε ένα από τα πιο καλτ και κλασικά στέκια φαγητού για τους καλοφαγάδες και τις παρέες του κέντρου αλλά και φωνές ρεμπέτηδων που τραγουδούσαν τις νύχτες.

Εκεί έμεινε ως τα τέλη της δεκαετίας του ’50, γνωρίζοντας μεγάλες δόξες στα χέρια του Θόδωρου Μαρμαρά, που υπήρξε ο αρχικός εμπνευστής και ψυχή της ταβέρνας πριν την αναλάβει ο γιος του Μανώλης και αργότερα ανέλαβε το τιμόνι ο Λάζαρος Λαζαρίδης. Αποτέλεσε ένα από τα πιο καλτ και κλασικά στέκια φαγητού για τους καλοφαγάδες και τις παρέες του κέντρου αλλά και φωνές ρεμπέτηδων που τραγουδούσαν τις νύχτες. Μάλιστα σε αυτήν γράφτηκαν πολλά χρονογραφήματα του Πέτρου Ωρολογά (Φωτεινού) που την είχε στέκι τότε για τους άπαιχτους μεζέδες της και το ροζέ κρασί της.

Στο έβγα της δεκαετίας του εξήντα, αρχές εβδομήντα, η ταβέρνα μεταφέρθηκε από τους απογόνους στην Άνω πόλη που βρίσκεται σήμερα. Σε μια από τις πιο κλασικές γειτονιές της, λίγο πιο πάνω από τον Άγιο Νικόλαο των Ορφανών και την πλατεία Καλλιθέας και φυσικά από τις ομορφότερες της πόλης, στις παρυφές πλέον του κέντρου, προσεγγίσιμες με τα πόδια. Εκεί δημιούργησαν μια κάβα για τα ροζέ και ένα χώρο καθαρόαιμης ταβέρνας που συνεχίζεται έως σήμερα με δύναμη και δημοφιλία.

Στο έβγα της δεκαετίας του εξήντα, αρχές εβδομήντα, η ταβέρνα μεταφέρθηκε από τους απογόνους στην Άνω πόλη που βρίσκεται σήμερα.
Η περιοχή κατοικήθηκε από μετανάστες που είχαν εκπατρισθεί βίαια από την Ανατολική Ρωμυλία.

Στην εκδοχή που γνωρίζουμε εμείς και λατρεύουμε αποτελεί μια μοναδική συνύπαρξη ενός σκηνικού ονείρου και γαστρονομικού παραδείσου. Η χρωματική παλέτα της σε συνδυασμό με τη βλάστηση μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Η ταμπέλα και το ένδοξο κοκκινέλι εξηγούν την καταγωγή. Ίγγλις ήταν το προσωνύμιο της Νέας Αγχίαλου Θεσσαλονίκης, επειδή εκεί βρισκόταν το κεντρικό στρατηγείο του εγγλέζικου στρατού κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Η περιοχή κατοικήθηκε από μετανάστες που είχαν εκπατρισθεί βίαια από την Ανατολική Ρωμυλία. Κατεξοχήν οινοπαραγωγοί, τροφοδοτούσαν με εκλεκτό κρασί τη Θεσσαλονίκη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η ποικιλία του κρασιού τους επικράτησε να ονομάζεται Ίγγλις.

Έτσι λοιπόν εξηγείται και το όνομά του, αφού το δεύτερο ρεύμα των Αγχιαλιτών προσφύγων, που ήρθαν στην Ελλάδα μετά το 1919, εγκαταστάθηκαν στο συνοικισμό της Νέας Αγχιάλου που ονομαζόταν Ίνγλις επειδή το αγρόκτημα ανήκε σ’ έναν Άγγλο γαιοκτήμονα που είχαν σκοτώσει οι Τούρκοι. Η περιοχή μέχρι τους βαλκανικούς πολέμους ήταν ιδιοκτησία ενός μουσουλμάνου τσιφλικά, του Χατζή Μπέη και είχε 90 περίπου μακεδονόφωνους εξαρχικούς κατοίκους, ενώ στη συνέχεια ο οικισμός ερήμωσε.

Έτσι λοιπόν εξηγείται και το όνομά του, αφού το δεύτερο ρεύμα των Αγχιαλιτών προσφύγων, που ήρθαν στην Ελλάδα μετά το 1919, εγκαταστάθηκαν στο συνοικισμό της Νέας Αγχιάλου που ονομαζόταν Ίνγλις επειδή το αγρόκτημα ανήκε σ’ έναν Άγγλο γαιοκτήμονα που είχαν σκοτώσει οι Τούρκοι.

Σήμερα το Ίγγλις είναι από τα πιο αγαπημένα στέκια της πόλης γιατί έχει καταφέρει εκτός από ατμόσφαιρα παλιάς εποχής να πετύχει μια μοναδική εξειδίκευση-σπεσιαλιτέ στις γάστρες και τις λαδόκολλες, αφού οι μάγειρες της εξερευνούν και τελειοποιούν παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος. Η σύγχρονη εκδοχή των πιο παλιών συνταγών πατάει πάντα πάνω σε αγνά προϊόντα ελληνικής παραγωγής, κρέατα εμπιστοσύνης, λαχανικά εποχής και αρωματικά βοτάνια από τις γλάστρες τους. Η μεγαλύτερη επιρροή στην παραδοσιακή ελληνική μαγειρική ήταν αναμφίβολα η Ανατολή. Ιδέες, μπαχαρικά, υλικά, ανακατεύονται στις κατσαρόλες της κουζίνας μας, προσφέροντας ένα αποτέλεσμα που δημιουργεί τον μύθο της. Με διαφορά η αγαπημένη μας ταβέρνα της Άνω Πόλης.

Ανάμεσα στις αξέχαστες στιγμές που έχουν να διηγηθούν οι θαμώνες της είναι οι βραδιές με μουσική που αποτέλεσαν πάντα στοιχείο συνέχειας της ένδοξης ιστορίας της.

Διάσημοι οδηγοί του κόσμου όπως το lonelyplanet.com τη συμπεριλαμβάνουν ως πρώτη τους επιλογή για τη Θεσσαλονίκη, ως απολύτως αυθεντική ή το ταξιδιωτικό site www.spottedbylocals.com γράφει με ενθουσιώδη τρόπο για αυτήν. Την ατμόσφαιρα και το φαγητό της, παροτρύνοντας τους επισκέπτες της πόλης να τη γνωρίσουν. Και να δοκιμάσουν μια κουζίνα που φλερτάρει με την Ανατολή με εντυπωσιακά μοντέρνο τρόπο.

ΙΓΓΛΙΣ Facebook

*Ηροδότου 32, Άνω Πόλη, τηλ. 2313011967

Διάσημοι οδηγοί του κόσμου όπως το lonelyplanet.com τη συμπεριλαμβάνουν ως πρώτη τους επιλογή για τη Θεσσαλονίκη, ως απολύτως αυθεντική ή το ταξιδιωτικό site www.spottedbylocals.com γράφει με ενθουσιώδη τρόπο για αυτήν.

Read Next

21 Οκτ 2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

21 Οκτ 2025
Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία