ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η υπαίθρια, ηλιόλουστη αγορά φαγητού του Smorgasburg στο Μπρούκλιν και η μοντέρνα, αταξική κουζίνα

Πολυεθνική κουζίνα ενάντια στις πολυεθνικές. Μια βόλτα που ικανοποιεί τη γεύση και έχει την ωραιότερη θέα στην κορυφογραμμή των ουρανοξυστών.

Η υπαίθρια, ηλιόλουστη αγορά φαγητού του Smorgasburg στο Μπρούκλιν και η μοντέρνα, αταξική κουζίνα

Το Σάββατο 6 Απριλίου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα ανοίγει ξανά για την καλοκαιρινή σεζόν. Τραπεζάκια, τέντες και πάγκοι κουζίνας ξεσκονίζονται και επανατοποθετούνται κατά μήκος του ποταμού. Στο Google Map θα το βρει κανείς στην ψηφιακή πινέζα που γράφει East River State Park. Τα μαχαίρια ακονίζονται και οι αιτήσεις για νέους μάγειρες γίνονται δεκτές. Το Smorgasburg, το Woodstock της γεύσης σύμφωνα με τον ρεστοκριτικό της εφημερίδας New York Times, ξεκίνησε την τερψιλαρύγγιο δράση του πριν από 9 περίπου χρόνια στην περιοχή Williamsburg του Μπρούκλιν, την περιοχή των πάλαι ποτέ χίπστερ και της επίκαιρης εκζήτησης. Όλο το Μανχάταν -ή σχεδόν όλο-, έχει μεταφερθεί στην περιοχή με τα κοκκινότουβλα σπίτια του 19ου αιώνα, τα οποία έχουν προφανώς καλύτερα ενοίκια και μεγαλύτερη άνεση, άσε που έχει και την καλύτερη θέα στην κορυφογραμμή των ουρανοξυστών αφού είναι ακριβώς απέναντι.

Η υπαίθρια, ηλιόλουστη αγορά φαγητού του Smorgasburg στο Μπρούκλιν και η μοντέρνα, αταξική κουζίνα
Στο Google Map θα το βρει κανείς στην ψηφιακή πινέζα που γράφει East River State Park.
Το Σάββατο 6 Απριλίου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα ανοίγει ξανά για την καλοκαιρινή σεζόν.

Ο Eric Demby και ο Jonathan Bulter, οι ιδρυτές του Smorgasburg ήξεραν το μέρος και τις δυνατότητές του σε σχέση με το φαγητό καλά. Βρίσκονταν ήδη εκεί από το 2008 με το Brooklyn Flea, την δική τους λαϊκή αγορά με ό,τι μπορεί να φανταστεί ο νους: έπιπλα αντίκες, vintage ρούχα, κοσμήματα, φαγητό του δρόμου. Έχοντας στα χέρια τους τις καλές πρώτες ύλες και μάλιστα σε τιμές φιλικές προς τον χρήστη, θέλησαν να μεγαλώσουν την ιδέα του street food και να δώσουν ένα οριστικό χτύπημα στο junk και στην ταμπελοποίηση των μπέργκερ. Κυρίως όμως θέλησαν να νικήσουν την «δε ξέρω ακριβώς τι τρώω» φιλοσοφία των αλυσίδων φαγητού. Δεν έχουμε δει και λίγα ακέφαλα κοτόπουλα να περπατάνε στο Κογιανισκάτσι και στα λοιπά τρομοκρατικά ντοκιμαντέρ, με σκοπό να γίνουν chicken nuggets. Έτσι σκέφτηκαν ένα σαββατιάτικο, γιγάντιο φεστιβάλ γεύσης, στο οποίο να συμμετέχουν 100 και πάνω μάγειρες, να προσφέρει διαφάνεια στην παρασκευή –όλα κόβονται, καθαρίζονται και μαγειρεύονται παρουσία του πελάτη-, και υψηλή ποιότητα στις χαμηλές τιμές του φαγητού του δρόμου.

«Η βασική αρχή μας» λέει ο Eric Demby «είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, ώστε ο πελάτης μας να μπορεί να γευτεί ένα φρέσκο, φτηνό αλλά και δημιουργικό πιάτο σε μία από τις πιο όμορφες γειτονιές του κόσμου». Η συγκεκριμένη γειτονιά εκτός από όμορφη είναι οικεία σε όλους, ακόμα και σε αυτούς που δεν την έχουν επισκεφτεί –την έχουν δει τόσες φορές στις ταινίες του Χόλιγουντ που αρκεί. «Επίσης, προσπαθούμε να φτιάξουμε μια υψηλής ποιότητας αγορά μεταξύ των παραγωγών και των νέων μαγείρων, η οποία να στηρίζεται στο φωτεινό νου και όχι στο κέρδος» συνεχίζει ο Eric και πολύ μου αρέσει που προτιμά την αιώνια λιακάδα ενός φωτεινού μυαλού από τα ντόλαρς.

Η «βροχή του ήλιου» και η αιρετική της προσέγγιση στο μαζικό φαγητό, πιστεύει «στην ομαδική δουλειά και στον φιλικό ανταγωνισμό που θα μπορέσει να κάνει ξακουστή την κουζίνα του Μπρούκλιν και της Νέας Υόρκης, μια fusion, πολυεθνική κουζίνα ενάντια στις πολυεθνικές» συμπληρώνει ο Eric. «Ποντάρουμε πολύ στην διασκέδαση, στις ευχάριστες στιγμές του ελεύθερου χρόνου, στην βόλτα» συνεχίζει και θυμάται τον σεφ και τηλεοπτικό σταρ της αμερικανικής τηλεόρασης Mario Batali, ο οποίος έκανε ντου στο Smorgasburg με το συνεργείο και τις κάμερες της εκπομπής του, Τhe Chew, ζουμάροντας στα καρότα και στο παστράμι και ρωτώντας τον κόσμο αν του αρέσει αυτό που τρώει. «Πολύ γέλιο» συμπληρώνει.

Οι φιλόσοφοι του μασουλήματος, οι μπρούκληδες δειπνοσοφιστές, ο Eric και ο Jonathan είναι οπαδοί της αρχής «είμαστε ό,τι τρώμε», μιας αρχής στην οποία ούτως ή άλλως στηρίζεται η μοντέρνα, αταξική κουζίνα.

Οι φιλόσοφοι του μασουλήματος, οι μπρούκληδες δειπνοσοφιστές, ο Eric και ο Jonathan είναι οπαδοί της αρχής «είμαστε ό,τι τρώμε», μιας αρχής στην οποία ούτως ή άλλως στηρίζεται η μοντέρνα, αταξική κουζίνα.

Και το Woodstock που κολλάει; Στην πανσπερμία της γεύσης; Στο αλέγκρο της διάθεση; «Αν σκεφτεί κανείς ότι βρισκόμαστε στο σήμερα και όχι στο 1969, ότι το φιλέτο κοτόπουλου και οι τηγανητές αντζούγιες είναι τα σύγχρονα ναρκωτικά του στομαχιού, ότι οι χίπις έχουν αντικατασταθεί από τους χίπστερ και οι λουλουδάτες καμπάνες από στενά τζιν, τότε ναι, μπορούμε να πούμε ότι το Smorgasburg είναι το νέο Woodstock» καταλήγει ο Eric και αναρωτιέμαι αν ζούσε η Τζάνις Τζόπλιν και επισκεπτόταν το Smorgasburg θα έτρωγε κρέας ή θα ήταν χορτοφάγος;

Δείτε ένα βίντεο από το Smorgasburg του 2018:

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

Read Next

21 Οκτ 2025

Κινηματογράφος με εισιτήριο €2 στη φετινή Γιορτή του Σινεμά

Η πιο αγαπημένη κινηματογραφική συνήθεια επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά, σε όλα τα σινεμά της χώρας, όπου όλες οι ταινίες και όλες οι προβολές θα έχουν ενιαίο εισιτήριο στο δίευρο.

21 Οκτ 2025

'Maggie Cassidy': Το νέο μπαρ της Πανόρμου έχει κάτι από '7 Jokers'

Οι Αρμελίνα Αντωναροπούλου, Μικαέλα Τσικουδάκη και Σπύρος Αναγνώστου παρουσιάζουν ένα ολόφρεσκο μπαρ γειτονιάς στους Αμπελόκηπους.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

21 Οκτ 2025

4 φράσεις του Jack Kerouac που έφυγε σαν σήμερα (21/10) από τη ζωή

Εμβληματικές φράσεις από τα βιβλία του, που αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία και τις ανησυχίες του σημαντικού συγγραφέα.

21 Οκτ 2025

Λάχανο σαλάτα με τζίντζερ + σουσάμι: Η viral συνταγή που θα λατρέψεις αυτή τη σεζόν

Πώς να φτιάξεις τη λαχταριστή σαλάτα λάχανου με τζίντζερ και σουσάμι που έχει κατακτήσει το TikTok και θα φέρει φρεσκάδα στο τραπέζι σου.

21 Οκτ 2025

4 τροφές που εντείνουν το άγχος - Και τι να καταναλώσεις αντί γι’ αυτές

Ποιες συνηθισμένες τροφές αυξάνουν το άγχος σου και πώς μπορείς να τις αντικαταστήσεις με επιλογές που στηρίζουν την ψυχική σου ηρεμία.

21 Οκτ 2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

21 Οκτ 2025
21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.