ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Taverna του Bios βάζει την κουζίνα της γιαγιάς στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη

Φάγαμε στο εστιατόριο για το οποίο μιλά όλη η Αθήνα.

Η Taverna του Bios βάζει την κουζίνα της γιαγιάς στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη

Σας ενημερώνουμε ότι δυστυχώς κάτι μας έτυχε και θα πρέπει να ακυρώσουμε τη σημερινή κράτηση”, διαβάζει φωναχτά η Γωγώ Δελογιάννη κοιτάζοντας την οθόνη του κινητού της. Η πληροφορία την απασχολεί μόνο για κλάσματα δευτερολέπτου- δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί όταν στο μαγαζί γίνεται πόλεμος κάθε βράδυ.

Έχω αναλάβει εγώ τα social media του μαγαζιού”, μου λέει ενώ καθόμαστε σε ένα τραπέζι κοντά στο παράθυρο που βλέπει στην πολύβουη Πειραιώς. Είναι 7 το απόγευμα και η Γωγώ είναι στην Taverna από τις 10 το πρωί. Έχει κλείσει ήδη 9ωρο και ακόμα δεν έχει αρχίσει η μεγάλη κίνηση- υπολογίζω ότι σε ένα δίωρο από τώρα θα δουλεύει πυρετωδώς στην κουζίνα. Η Γωγώ όχι απλώς δεν γκρινιάζει, αλλά περιμένει εκείνη την ώρα πώς και πώς.

Η Taverna του Bios βάζει την κουζίνα της γιαγιάς στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη
Ντομάτα τριαντάφυλλο με καπαρόφυλλα και χοντρές ελιές και χόρτα με κολοκυθάκια

Μου αρέσει ο πόλεμος”, μου λέει. “Κοιμάσαι καθόλου;”, τη ρωτάω. “Όχι”, μου απαντάει σχεδόν χαρούμενα, με τον ενθουσιασμό και την αποφασιστικότητα ενός ανθρώπου που έχει μόλις κατακτήσει κάτι που ήθελε καιρό, και βρίσκεται μόλις στην αρχή του. Πράγματι, έτσι είναι. Η απόφαση να αφήσεις το δικηγορικό σου γραφείο και να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη μαγειρική στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, απαιτεί καθαρή σκέψη, αποφασιστικότητα και πάθος.

Κατάλαβα ότι το ήθελα πραγματικά όταν, ενώ είχα το γραφείο, πήγαινα και δούλευα για ώρες σε δοκιμαστικά για μάγειρες, χωρίς αμοιβή. Είχα δουλειά και το έκανα τσάμπα. Τότε το συνειδητοποίησα”. Τη συνειδητοποίηση ακολούθησαν αμέτρητες ώρες στην κουζίνα, ένα χαρακτηριστικο πέρασμα από το Master Chef και ένας επιτυχημένος χειμώνας στο Beef του Bios με τον “συμπαίκτη” της Δημήτρη Παπαπαναγιώτου .

Ολόκληρη τηγανητή πατάτα "σπασμένη", ξεροτηγανισμένα κεφτεδάκια, ντομάτα τριμμένη και φρέσκο γιαούρτι σακούλας από την Καρδίτσα

Στην Taverna, η Γωγώ είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια. Είναι ένα project προσωπικό, συναισθηματικό, αυτό που, όπως λέει, την αντιπροσωπεύει περισσότερο. H Taverna αναλαμβάνει μια δικαίωση. Αναλαμβάνει να ανασύρει την πιο αγνή, παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και να την κάνει cool και “ανταγωνιστική" σε μια γαστρονομική σκηνή όπου θριαμβεύει ο πειραματισμός, η πρωτοπορία και η αποθέωση του νέου.

Κεφτεδάκια παραδοσιακά και ξεροτηγανισμένα, τηγανητά αυγά και πατάτα τηγανητή

Η Γωγώ αγαπά να πειραματίζεται, αλλά η Taverna της, μοιάζει να βάζει στο τραπέζι ένα ευθύ, ακατανίκητο ερώτημα: Είναι τα κεφτεδάκια της γιαγιάς ισάξια του πιο ψαγμένου γκουρμέ;

Ο όροφος του Bios δεν είναι ανοιχτός, δεν έχει ταράτσα και δεν είναι δίπλα στη θάλασσα: βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Αλλά τα πιάτα της Taverna είναι αυτά που έτρωγες γυρνώντας από τη θάλασσα, στο σπίτι της γιαγιάς, όταν κάθε πιάτο στο τραπέζι ήταν ένας ανεκτίμητος γαστρονομικός θησαυρός. Τέτοια είναι η αφοσίωση της Γωγώς στην απόδοση αυτής της ανάμνησης, που ένα πιάτο του καταλόγου, η ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη με ελαιόλαδο, κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και μαϊντανό είναι εμπνευσμένη από “αυτό που μένει στο τέλος από τη χωριάτικη, αυτό που μαζεύεις με το ψωμί”.

Η Γωγώ Δελογιάννη

Τα κεφτεδάκια παραδοσιακά και ξεροτηγανισμένα είναι το best-seller πιάτο του μενού ("από χθες μέχρι σήμερα χρειαστήκαμε 10 κιλά κιμά”, λέει η Γωγώ). Τα υπόλοιπα είναι γνώριμα ελληνικά πιάτα με ένα μοντέρνο ενίοτε twist, μια μοντερνιά προς τα κάτω. Ντομάτα τριαντάφυλλο, χόρτα με κολοκυθάκι και φάβα κρεμμυδάκι, λάδι και μπόλικο λεμόνι και σφέλα σαγανάκι είναι μερικά από τα ορεκτικά που θα βρεις στον κατάλογο.

Η Γωγώ έδωσε μεγάλη βάση στην πρώτη ύλη, ψάχνοντας επίμονα τις κατάλληλες ποικιλίες που θα απέδιδαν τα μέγιστα στο όραμά της. Η τηγανητή ολόκληρη “σπασμένη” πατάτα και το χρυσαφένιο χρώμα της, ο καβουρμάς, οι γκόγκες (παραδοσιακό ζυμαρικό από την Αργολίδα) με φρέσκο βούτυρο και ξερή μυζήθρα, ο τηγανητός τραχανάς, ανοιγμένος στο χέρι και το μοσχαρίσιο μεδούλι το επιβεβαιώνουν.

Μεδούλι μοσχαρίσιο, ψημένο με χοντρό αλάτι και μαϊντανό

Στον κατάλογο δεσπόζει το χοιρινό μπούτι (για 4 άτομα), μια πιο εξευγενισμένη εκδοχή της παραδοσιακής γουρουνοπούλας με την τραγανή πέτσα και το μαλακό κρέας από μέσα, το οποίο ψήνεται για 12 ώρες στο φούρνο. Από το μενού, δε θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν τα γλυκά- ξεροτήγανα με παγωτό παρφαί και γαλατόπιτα με παγωτό γιαούρτι, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις.

Ολόκληρο χοιρινό μπούτι περίπου 2,5 κιλών και στο πλάι δύο σάλτσες με πελτέ ντομάτας και μουστάρδα

Στην Taverna, ανάμεσα στα έπιπλα με αναφορές στο ‘70, στα λιγοστά φυτά και το πάτωμα μωσαϊκό, η ειλικρίνεια των προθέσεων τρώγεται με το κουτάλι. Καλό, αγνό φαγητό, όπως αυτό που θα δοκίμαζες με ευλάβεια στην ταβέρνα ενός ορεινού χωριού, σερβίρεται πυρετωδώς στην καρδιά της πρωτεύουσας και -δικαίως- κατακτά το κοινό.

Το όνειρό μου είναι να ανοίξω μια ταβέρνα στις Τζιτζιφιές με λευκά τραπεζομάντηλα, κήπο και καπνιστήριο. Θέλω να συνδυάζει το αστικό και το παραθαλάσσιο”, λέει η Γωγώ καθώς ετοιμάζεται να επιστρέψει στην κουζίνα. Σε λίγη ώρα, ο πόλεμος που τόσο αγαπά θα ξεκινήσει.

Facebook Taverna at Bios

Πειραιώς 84. μέσα στο Bios









Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.