ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η συγγραφέας Μαρία Πετρίτση μάς μιλάει για το «Μαγείρεψα»

Η συγγραφέας Μαρία Πετρίτση μας παρακινεί να μην μαγειρεύουμε απλώς. Αλλά να κάνουμε βουτιά, παιχνίδι, έρωτα, τέχνη.

Η συγγραφέας Μαρία Πετρίτση μάς μιλάει για το «Μαγείρεψα»

Δεν είναι μεγάλο το διάστημα που γίναμε φίλοι στα social media. Tα post της, με την χαρακτηριστική πια ατάκα «Μαγείρεψα» διαδέχονται το ένα το άλλο στο προφίλ της. Comfort food, προσεγμένο, χαλαρωτικό, σκέτος πειρασμός. Λίγους μήνες αργότερα το καινούργιο της δημιούργημα βρισκόταν στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Ένα διαφορετικό βιβλίο μαγειρικής - μια ποιητική τρέλα, όπως σημειώνει η συγγραφέας Μαρία Πετρίτση με την οποία και συνομιλήσαμε.

Η συγγραφέας Μαρία Πετρίτση μάς μιλάει για το «Μαγείρεψα»

Στην εισαγωγή του βιβλίου γράφεις «Αυτό που κρατάτε στα χέρια σας δεν είναι άλλο ένα βιβλίο μαγειρικών συνταγών. Δεν προσπαθεί να σας εντυπωσιάσει με εκκεντρικές φωτογραφίες, γκουρμέ ιδέες και εκτελέσεις, ευφάνταστα μενού, έξαλλα διακοσμημένα πιάτα και σπάνια υλικά…» Τι είναι για σένα, λοιπόν, το «Μαγείρεψα»;

Το «Μαγείρεψα« είναι ένα αισθησιακό παιχνίδι γεύσεων που προεκτείνεται και στις υπόλοιπες αισθήσεις μας. Μιλά για φαγητά ποιητικά, ιδιαίτερα, που προκύπτουν από μια στιγμή έμπνευσης και αυτοσχεδιασμού και έτσι αποκαλύπτεται η τελική τους γεύση. Δεν είναι ένα κλασικό συνταγολόγιο, γι' αυτό και οι συνταγές δεν ακολουθούν τη συνηθισμένη φόρμα περιγραφής και παρουσίασης του πιάτου. Πρόκειται για ένα βιβλίο αντιδραστικό, παιχνιδιάρικο, με έντονες λογοτεχνικές πινελιές και 100% βασισμένο σε απολύτως ρεαλιστικές στιγμές από την κουζίνα μιας οικογένειας.

Οι συνταγές σου, ανήκουν στην κατηγορία αυτού που αποκαλούμε comfort food. Θεωρείς πως το gourmet έχει κουράσει ή απλώς αισθάνεσαι ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη ανάγκη ο κόσμος, είναι φαγητά που να τον κάνουν να νιώθει ηρεμία και γαλήνη;

Το gourmet έγινε μόδα πριν μερικά χρόνια, όταν οι μάγειρες και οι επιχειρηματίες του χώρου εστίασης αναζητούσαν τρόπους για να διακοπεί η ρουτίνα των παραδοσιακών πιάτων και να φυσήξει ένας αέρας νεωτερικότητας στις κουζίνες τους. Βασίστηκε κυρίως σε μια θεωρία και σε κάποιες κινήσεις εντυπωσιασμού, όχι χωρίς ενδιαφέρον φυσικά, αλλά όχι αρκετά πειστικών. Το comfort food είναι πιο άμεσο, λιγότερο στημένο στην εμφάνιση και στην γεύση, αφορά περισσότερο κόσμο – μιας και δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος chef για να μαγειρέψει ένα πιάτο – και σίγουρα ζεσταίνει περισσότερο το στομάχι και την καρδιά.

Ως συγγραφέας ασχολείσαι με τις λέξεις. Ως «ερασιτέχνης» της κουζίνας καταπιάνεσαι με υλικά και γεύσεις. Υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη λογοτεχνία και την μαγειρική;

Το «Μαγείρεψα» είναι, με τον τρόπο του, ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Η διατύπωση των συνταγών δεν έχει καμία σχέση με καταλόγους υλικών και περιγραφή κινήσεων ή προκαθορισμένους χρόνους στην ιδέα ή στην προετοιμασία του πιάτου. Όταν κάποιος είναι λογοτέχνης κάπου, είναι παντού. Ακόμα και οι φωτογραφίες του βιβλίου, που απεικονίζουν πιάτα από την καθημερινή ζωή μας, φρόντισα να έχουν πάνω τους μια καλλιτεχνική πινελιά που να τις διαχωρίζει από τις φωτογραφίες συνταγολογίου. Πόσω δε μάλλον τα κείμενα…

H μόνιμη έδρα σου είναι το Βέλγιο και συγκεκριμένα οι Βρυξέλλες. Παρακολουθείς εκεί τις τάσεις, υπάρχει γαστρονομικό ενδιαφέρον;

Παρατηρώ πως ο κόσμος στρέφεται όλο και περισσότερο σε αυτό που ονομάζουμε "σπιτική κουζίνα". Τα gourmet εστιατόρια έχουν πλέον την τάση να εισάγουν πιο cozy πιάτα στο μενού τους. Ο κόσμος δείχνει να χρειάζεται κάτι άμεσο, ψυχωμένο, θερμόαιμο. Ειδικά στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα του φαγητού, όπου η επιλογή των γεύσεων, του περιβάλλοντος και της γκάμας τιμών είναι ευρύτατη, τα εστιατόρια που είναι συνήθως γεμάτα είναι εκείνα που έχουν κατακτήσει τη φήμη της έντιμης κουζίνας, και εκείνα που με το πρώτο βήμα καταφέρνουν να σε πείσουν πως θα φας καλά αλλά θα περάσεις και υπέροχα.

Ποια είναι η junk αμαρτία στην οποία δεν μπορείς με τίποτα να αντισταθείς;

Αν ήταν μία θα ήμουν απολύτως ευχαριστημένη. Είναι όμως πολλές, το παραδέχομαι πως είμαι μια αμαρτωλή της κουζίνας, τόσο ως προς την παραγωγή όσο και ως προς την κατανάλωση. Για να βρω το πιο επίκαιρο αμάρτημά μου, αρκεί να αναφέρω τις βελγικές τηγανητές πατάτες με μαγιονέζα που βρίσκει κανείς στις καντίνες των δρόμων των Βρυξελλών, και οι οποίες τρώγονται μέσα σε χάρτινο χωνάκι με πηρουνάκι πλαστικό, όσο και τα περίφημα και όντως υπεροχότατα βελγικά σοκολατάκια. Σε όποια χώρα και αν βρίσκομαι, δεν μπορώ να αντισταθώ σε μια μερακλίδικη πίτσα, σε ένα πλούσιο πιάτο ζυμαρικών, σε ένα αφράτο γλυκό με σοκολάτα, στα μεζεδάκια γενικώς.

*Το βιβλίο της Μαρίας Πετρίτση «Mαγείρεψα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βiblioteque.

Read Next

18 Δεκ 2025

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σε πίστες και μουσικές σκηνές

Καλοί οι κουραμπιέδες, ωραία και τα μελομακάρονα, όμως για πολλούς Έλληνες κάτι λείπει από τις γιορτές δίχως ρεβεγιόν στα μπουζούκια και στα παρεΐστικα στέκια της πόλης, που αλλάζουν τα προγράμματά τους ώστε ν' ανταποκριθούν στην εποχιακή ζήτηση.

18 Δεκ 2025

Η πιο under the radar γαστροταβέρνα της Αθήνας σερβίρει στα Πετράλωνα

Με όνομα που εμπνέεται από τον Ελύτη και γενναιόδωρες μερίδες που τιμούν τα ελληνικά προϊόντα και αναβλύζουν οικειότητα.

Περισσότερα από

Life

18 Δεκ 2025

Στο Smash ‘n Bun, για δύο εξόχως premium burgers

Από σήμερα, 18 Δεκεμβρίου, έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

17 Δεκ 2025

Οι κορυφαίες ιατρικές έρευνες του 2025

Οι 9 πιο σημαντικές κλινικές δοκιμές του 2025, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό JAMA.

17 Δεκ 2025

Αν σου φαίνεται καλό το 'Ριφιφί', δες κι αυτές τις 6 σειρές

Οργανωμένες ληστείες, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και πλοκή που σε συνεπαίρνει.

17 Δεκ 2025

"Όλα είναι μπροστά": Στην παρουσίαση του νέου δίσκου της Νατάσσας Μποφίλιου και του Μανώλη Φάμελλου

Ο Μπλε Παπαγάλος πλημμύρισε από ζεστασιά, αγαπημένα τραγούδια και την ξεχωριστή μαγεία μιας νέας συνεργασίας.

17 Δεκ 2025

Η νύχτα στον Πειραιά γίνεται κόκκινη αυτή την Παρασκευή

Αυτή την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, έως τις 23:00, τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά με ειδικές προσφορές και εκπτώσεις, δημιουργώντας μια γιορτινή ατμόσφαιρα.

17 Δεκ 2025

Φυσική κατάσταση: Έρευνα αποκαλύπτει σε ποια ηλικία είσαι στο peak σου

Μια μεγάλη σουηδική μελέτη δείχνει πότε αρχίζει η πτώση σε αντοχή και δύναμη και γιατί η κίνηση αξίζει σε κάθε ηλικία.

17 Δεκ 2025

Η Grey Goose super premium βότκα γιόρτασε τη νέα καμπάνια MINAS "Humans"

Δημιουργίες του Οίκου MINAS και Grey Goose κοκτέιλ σε ένα μοναδικό πάρτι στην Πέτρινη αποθήκη του Πειραιά.

17 Δεκ 2025

Όσπρια στο γιορτινό τραπέζι; Ναι! Ιδέες για να τα βάλεις από το πρώτο dip μέχρι το κυρίως πιάτο

Όσπρια στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου, σε ρόλο πρωταγωνιστή: κρεμώδη dips, σαλάτες και κυρίως πιάτα για κάθε τύπο καλεσμένου.

17 Δεκ 2025

Ένα κυριακάτικο, γιορτινό brunch, στον χώρο του Tales in Tiles στο Κουκάκι

Στο Tales in Tiles_Experience Store, παρέα με τo DIMY την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, 11:00 – 18:00

17 Δεκ 2025

Το "σημείο καμπής" της γήρανσης: Αυτή είναι η ηλικία που το σώμα "δεν επανέρχεται" το ίδιο εύκολα

Το σώμα χάνει σταδιακά την ανθεκτικότητά του, αλλά κάπου υπάρχει ένα σημείο καμπής που αλλάζει τον ρυθμό.