ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η σπουδαία ηθοποιός Ελένη Παπαδάκη και η εκτέλεσή της κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών

Ήταν 26 Ιανουαρίου 1944 όταν η σωρός της εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε από την οικογένειά της.

Η σπουδαία ηθοποιός Ελένη Παπαδάκη και η εκτέλεσή της κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών

Ήταν 26 Ιανουαρίου του 1944 όταν το πτώμα της Ελένης Παπαδάκη, αναγνωρίστηκε μαζί με άλλα, στον περίβολο χώρο της Ούλεν. Ένα μήνα πριν, η σπουδαία ηθοποιός είχε εκτελεστεί με την κατηγορία της προδότριας. Ο θάνατός της αποτελεί ένα από τα πιο μελανά σημεία της νεότερης ιστορίας μας.

Ποια ήταν η Ελένη Παπαδάκη

Γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1908 από εύπορη οικογένεια στην Αθήνα. Ο πατέρας της, Νικόλαος Παπαδάκης, ήταν ανώτερος υπάλληλος της Ιονικής Τράπεζας και η μητέρα της Αικατερίνη Κωνσταντινίδη ήταν κόρη του πανεπιστημιακού καθηγητή Στυλιανού Κωνσταντινίδη, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Η οικογένεια Παπαδάκη είχε και ένα γιo, τον Μιχάλη, δύο χρόνια μικρότερο από την Ελένη. Η νεαρή έλαβε εξαιρετική μόρφωση ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι μιλούσε τέλεια τα αρχαία ελληνικά μιας και η μεγάλη της επιθυμία ήταν να διαβάζει τους αρχαίους τραγικούς από το πρωτότυπο. Στο θέατρο εμφανίστηκε το 1917 στην παράσταση «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» όπου ανέλαβε τον ρόλο της Προγονής. Οι κριτικές ήταν διθυραμβικές. Όλοι έκαναν λόγο για ένα σπουδαίο νέο ταλέντο που έβγαλε η μικρή μας χώρα.

Στο θέατρο εμφανίστηκε το 1917 στην παράσταση «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» όπου ανέλαβε τον ρόλο της Προγονής. Οι κριτικές ήταν διθυραμβικές. Όλοι έκαναν λόγο για ένα σπουδαίο νέο ταλέντο που έβγαλε η μικρή μας χώρα.

Συνεργάστηκε με μερικούς εκ των κορυφαίων ηθοποιών της Ελλάδας, όπως την Μαρίκα Κοτοπούλη, την Κυβέλη, τον Αιμίλιο Βεάκη, τον Νίκο Δενδραμή, τον Γιώργο Παππά, τον Περικλή Γαβριηλίδη. Κάθε της θεατρική εμφάνιση αποτελούσε καλλιτεχνικό γεγονός, μιας και το σπάνιο ταλέντο της είχε πλέον αναγνωριστεί πανελλαδικώς. Συμμετείχε σε αμέτρητες παραστάσεις, ενώ το 1931 έπαιξε με τον δικό της θίασο στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος συγγραφέας και ποιητής Χαλίτ Φαχρί σε κριτική του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είδα τότε την Παπαδάκη εμπρός μου ζωντανό σύμβολο μιας ευγενούς τέχνης. Αν και δεν γνωρίζω λέξη ελληνική, ούτε και είχα διαβάσει το έργο στο πρωτότυπο, η φωνή της, οι κινήσεις, η μιμική και οι στάσεις της καλλιτέχνιδας αυτής με τη φλογερή ψυχή, μου μιλούσαν και έρχονταν σε εμένα ως λόγια. Είναι ιδιαιτέρως άξιο εκτίμησης και επαίνου το γεγονός ότι μια καλλιτέχνις τόσο νέα υποδύεται με τόση δύναμη το πρόσωπο μιας ώριμης γυναίκας, μιας μητέρας». Την ίδια χρονιά πραγματοποίησε και τη μοναδική της εμφάνιση στον κινηματογράφο, στη βωβή ταινία, «Στέλλα Βιολάντη, η ψυχή του πόνου». Ωστόσο το αποτέλεσμα δεν την ικανοποίησε και αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέατρο.

Οι κατηγορίες για αντεθνική δράση

Μετά την κατοχή δεν ήταν λίγοι οι ηθοποιοί που κατηγορήθηκαν για αντεθνική δράση. Μάλιστα το ΔΣ του ΣΕΗ (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) υπό την ηγεσία του Αιμιλίου Βεάκη, στις 20 Οκτωβρίου 1944 συνέταξε λίστα με τους προδότες ηθοποιούς. Ανάμεσά τους ήταν και η Ελένη Παπαδάκη. Οι ηθοποιοί αυτοί δεν θα είχαν στο εξής το δικαίωμα να εργαστούν στο Εθνικό Θέατρο. Η Παπαδάκη άλλωστε είχε κατηγορηθεί για αντεθνική δράση, λόγω της στενής της σχέσης με τον κατοχικό πρωθυπουργό Ιωάννη Ράλλη. Πολλοί υποστηρίζουν ότι υπήρξαν εραστές, παρόλο που και οι δύο ήταν παντρεμένοι με άλλους εκείνη την εποχή. Λίγο πριν την απελευθέρωση άγνωστοι πέταξαν προκηρύξεις έξω από το σπίτι της που έγραφαν «Θα πεθάνεις» «Λίγες είναι οι ώρες σου» και «Θα πληρώσεις». Η οικογένειά της επέμενε ότι χρησιμοποιούσε τη γνωριμία της με τον Ράλλη προκειμένου να σώσει συμπατριώτες της.

Λίγο πριν την απελευθέρωση άγνωστοι πέταξαν προκηρύξεις έξω από το σπίτι της που έγραφαν «Θα πεθάνεις» «Λίγες είναι οι ώρες σου» και «Θα πληρώσεις». Η οικογένειά της επέμενε ότι χρησιμοποιούσε τη γνωριμία της με τον Ράλλη προκειμένου να σώσει συμπατριώτες της.

Η στιγμή της σύλληψης

Στις 21 Δεκεμβρίου 1944, κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών, η Παπαδάκη συνελήφθη από άνδρες της Λαϊκής Πολιτοφυλακής μέσα στο σπίτι του φίλου της Στέφανου Μυράτ στα Πατήσια. Οδηγήθηκε στα διυλιστήρια της ΟΥΛΕΝ όπου την προπηλάκισαν και την έγδυσαν με τη βία. Στη συνέχεια, ο καπετάν Ορέστης έδωσε εντολή να την εκτελέσουν. Δολοφονήθηκε από μία σφαίρα στον αυχένα από τον Βλάσση Μακαρώνα. Η αρχική εντολή ήταν ο αποκεφαλισμός με τσεκούρι αλλά λέγεται ότι εκείνος τη λυπήθηκε. Η οικογένειά της έψαχνε για καιρό τη σωρό της. Τελικά, βρέθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1944. Η είδηση του θανάτου της συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο. Στη δίκη που ακολούθησε τόσο ο Ορέστης όσο και ο Μακαρώνας καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν.

Ο βιογράφος της ηθοποιού Πολύβιος Μαρσάν αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η εκτέλεσή της ήταν αποτέλεσμα συναδελφικού φθόνου, μιας και η Παπαδάκη ήταν πολύ καλύτερη από όλους. Ο τελευταίος της ρόλος, ήταν τον Δεκέμβριο του 1943 όπου και υποδύθηκε συγκλονιστικά την Εκάβη. Μάλιστα ο Άγγελος Σικελιανός, ο οποίος δεν ασχολείτο με θεατρική κριτική, ενθουσιασμένος από την ερμηνεία της, έγραψε: «Η καταπληκτική ερμηνεύτρια της Εκάβης μας σταμάτησε μπρος σε ένα γεγονός που πολύ λίγα όμοιά του μπορούμε να απαντήσουμε, όχι μόνο ανάμεσά μας, μα και γενικά στην ιστορία ολόκληρης της ηθοποιίας. Να ιδούμε μία μεγάλη καλλιτέχνιδα σαν την Ελένη Παπαδάκη να υποταχθεί και να πειθαρχήσει απόλυτα και ολόκληρη στον λόγο και το πνεύμα του έργου με τέτοια θρησκευτική ταπείνωση μπροστά στον ποιητή ώστε να μας αποκαλυφθεί αναπλασμένη σε ένα άλλο ανώτατο επίπεδο δημιουργικής της αρετής».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.