ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η πιο γρήγορη και εύκολη συνταγή για τουρσί: Κάνει για όλα τα λαχανικά, είναι έτοιμη σε 48 ώρες

Δοκίμασέ τη και δεν θα αγοράσεις ποτέ ξανά από σουπερμάρκετ το σαρακοστιανό ορεκτικό.

Η πιο γρήγορη και εύκολη συνταγή για τουρσί: Κάνει για όλα τα λαχανικά, είναι έτοιμη σε 48 ώρες

Αν σου αρέσει το τουρσί, θα λατρέψεις τη σπιτική εκδοχή του. Και είναι ευκολότερο να το φτιάξεις από ό,τι μπορείς να φανταστείς. Υπάρχει η επιλογή της αργής ζύμωσης. Ή μπορείς να ακολουθήσεις την παρακάτω συνταγή-εξπρές, που εφαρμόζεται σε όλα τα λαχανικά και που μέσα σε 48 ώρες, με τα πιο απλά υλικά, υπόσχεται να φέρει το σαρακοστιανό έδεσμα στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Για τέλεια αποτελέσματα, χρησιμοποίησε ολόφρεσκα υλικά. Κόψε τα λαχανικά σου όπως θέλεις (π.χ. το αγγούρι σε λεπτές φέτες ή λωρίδες, το κρεμμύδι σε φετούλες). Τα πράσινα λαχανικά, όπως τα φασολάκια ή τα σπαράγγια, μπορείς επίσης να τα ζεματίσεις για 2-3 λεπτά και μετά να τα βυθίσεις αμέσως σε παγωμένο νερό ώστε να διατηρήσουν το χρώμα και την τραγανή υφή τους.

Τουρσί

Υλικά

500 γρ. φρέσκα λαχανικά όπως καρότα, αγγουράκια, κρεμμύδια, ντοματάκια, πράσινα φασολάκια

2 κλωναράκια φρέσκα μυρωδικά, όπως θυμάρι ή δενδρολίβανο (προαιρετικά)

1-2 κ.γ. μπαχαρικά όπως κόκκοι μαύρου πιπεριού ή κόλιανδρου (προαιρετικά)

2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες ή κομμένες σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)

1 φλιτζ. ξίδι

1 φλιτζ. νερό

1 κ.σ. αλάτι

1 κ.σ. ζάχαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1. Προετοιμάζεις δύο γυάλινα βάζα με πλατύ στόμιο. Τα πλένεις με ζεστό νερό και σαπούνι, τα ξεπλένεις καλά και τα αφήνεις να στεγνώσουν εντελώς.

2. Προετοιμάζεις τα λαχανικά. Τα πλένεις και τα στραγγίζεις. Ξεφλουδίζεις τα καρότα, κόβεις τις μεστές άκρες από τα φασολάκια, κομματιάζεις τα λαχανικά της επιλογής σου στις διαστάσεις και το σχήμα που θέλεις.

3. Μοιράζεις στα δύο βάζα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις.

4. Μοιράζεις στα δύο βάζα τα λαχανικά, όσο το δυνατόν πιο σφιχτά, αρκεί να μην τα λιώσεις. Φροντίζεις η επιφάνεια των λαχανικών να απέχει περίπου 2 εκατοστά από το στόμιο των βάζων.

5. Ανακατεύεις το ξίδι, το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη (αν χρησιμοποιείς) σε κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά. Αφήνεις να πάρουν μία βράση, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν το αλάτι και η ζάχαρη. Προσθέτεις το μείγμα πάνω από τα λαχανικά, φροντίζοντας να τα καλύψεις αλλά να απέχει η επιφάνεια του υγρού περίπου 1 εκατοστό από το στόμιο. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις όλο το μείγμα.

6. Κλείνεις αεροστεγώς τα βάζα, σφίγγοντας τα καπάκια τους πολύ καλά. Τα αφήνεις να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.

7. Τοποθετείς τα βάζα με το τουρσί στο ψυγείο και τα αφήνεις εκεί για τουλάχιστον 48 ώρες – όσο περισσότερο, τόσο καλύτερη γεύση θα αποκτήσουν. Διατηρείται στο ψυγείο έως και για 2 μήνες.

Πηγή συνταγής: www.thekitchn.com

Δες πώς μπορείς να φτιάξεις τουρσί με τον παραδοσιακό τρόπο.

Photo: James Kern / Unsplash

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram.

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.