ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η πιο γρήγορη και εύκολη συνταγή για τουρσί: Κάνει για όλα τα λαχανικά, είναι έτοιμη σε 48 ώρες

Δοκίμασέ τη και δεν θα αγοράσεις ποτέ ξανά από σουπερμάρκετ το σαρακοστιανό ορεκτικό.

Η πιο γρήγορη και εύκολη συνταγή για τουρσί: Κάνει για όλα τα λαχανικά, είναι έτοιμη σε 48 ώρες

Αν σου αρέσει το τουρσί, θα λατρέψεις τη σπιτική εκδοχή του. Και είναι ευκολότερο να το φτιάξεις από ό,τι μπορείς να φανταστείς. Υπάρχει η επιλογή της αργής ζύμωσης. Ή μπορείς να ακολουθήσεις την παρακάτω συνταγή-εξπρές, που εφαρμόζεται σε όλα τα λαχανικά και που μέσα σε 48 ώρες, με τα πιο απλά υλικά, υπόσχεται να φέρει το σαρακοστιανό έδεσμα στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Για τέλεια αποτελέσματα, χρησιμοποίησε ολόφρεσκα υλικά. Κόψε τα λαχανικά σου όπως θέλεις (π.χ. το αγγούρι σε λεπτές φέτες ή λωρίδες, το κρεμμύδι σε φετούλες). Τα πράσινα λαχανικά, όπως τα φασολάκια ή τα σπαράγγια, μπορείς επίσης να τα ζεματίσεις για 2-3 λεπτά και μετά να τα βυθίσεις αμέσως σε παγωμένο νερό ώστε να διατηρήσουν το χρώμα και την τραγανή υφή τους.

Τουρσί

Υλικά

500 γρ. φρέσκα λαχανικά όπως καρότα, αγγουράκια, κρεμμύδια, ντοματάκια, πράσινα φασολάκια

2 κλωναράκια φρέσκα μυρωδικά, όπως θυμάρι ή δενδρολίβανο (προαιρετικά)

1-2 κ.γ. μπαχαρικά όπως κόκκοι μαύρου πιπεριού ή κόλιανδρου (προαιρετικά)

2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες ή κομμένες σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)

1 φλιτζ. ξίδι

1 φλιτζ. νερό

1 κ.σ. αλάτι

1 κ.σ. ζάχαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1. Προετοιμάζεις δύο γυάλινα βάζα με πλατύ στόμιο. Τα πλένεις με ζεστό νερό και σαπούνι, τα ξεπλένεις καλά και τα αφήνεις να στεγνώσουν εντελώς.

2. Προετοιμάζεις τα λαχανικά. Τα πλένεις και τα στραγγίζεις. Ξεφλουδίζεις τα καρότα, κόβεις τις μεστές άκρες από τα φασολάκια, κομματιάζεις τα λαχανικά της επιλογής σου στις διαστάσεις και το σχήμα που θέλεις.

3. Μοιράζεις στα δύο βάζα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις.

4. Μοιράζεις στα δύο βάζα τα λαχανικά, όσο το δυνατόν πιο σφιχτά, αρκεί να μην τα λιώσεις. Φροντίζεις η επιφάνεια των λαχανικών να απέχει περίπου 2 εκατοστά από το στόμιο των βάζων.

5. Ανακατεύεις το ξίδι, το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη (αν χρησιμοποιείς) σε κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά. Αφήνεις να πάρουν μία βράση, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν το αλάτι και η ζάχαρη. Προσθέτεις το μείγμα πάνω από τα λαχανικά, φροντίζοντας να τα καλύψεις αλλά να απέχει η επιφάνεια του υγρού περίπου 1 εκατοστό από το στόμιο. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις όλο το μείγμα.

6. Κλείνεις αεροστεγώς τα βάζα, σφίγγοντας τα καπάκια τους πολύ καλά. Τα αφήνεις να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.

7. Τοποθετείς τα βάζα με το τουρσί στο ψυγείο και τα αφήνεις εκεί για τουλάχιστον 48 ώρες – όσο περισσότερο, τόσο καλύτερη γεύση θα αποκτήσουν. Διατηρείται στο ψυγείο έως και για 2 μήνες.

Πηγή συνταγής: www.thekitchn.com

Δες πώς μπορείς να φτιάξεις τουρσί με τον παραδοσιακό τρόπο.

Photo: James Kern / Unsplash

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram.

Read Next

21 Οκτ 2025
21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία

20 Οκτ 2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.