ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η πιο δύσκολη βασιλόπιτα στην Ελλάδα. Αλμυρή και γλυκιά μαζί, θέλει έντεκα ώρες προετοιμασίας

Η βασιλόπιτα από το χωριό Αγιάσος της Λέσβου περιλαμβάνει μια κοπιαστική διαδικασία που επαναλαμβάνεται 50 φορές, αλλά αξίζει τον κόπο.

Η πιο δύσκολη βασιλόπιτα στην Ελλάδα. Αλμυρή και γλυκιά μαζί, θέλει έντεκα ώρες προετοιμασίας

Διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχουν την παραδοσιακή τους βασιλόπιτα, αλλά μια από τις πιο δύσκολες και παράξενες συνταγές προέρχεται από ένα χωριό της Λέσβου, την Αγιάσο. «Η βασιλόπιτα της Αγιάσου είναι μια πολύ πρωτότυπη πίτα σε τέλεια αναλογία αλμυρού - γλυκού με πολύ όμορφη ιστορία» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η ζαχαροπλάστης Δήμητρα Σουσαμλή, ξεναγώντας το ειδησεογραφικό πρακτορείο στο σήμα κατατεθέν του ορεινού, γραφικού οικισμού του νησιού. Σε ένα από τα πιο αξιόλογα διατροφικά επιτεύγματα της Αγιάσου, με καταγωγή που μπορεί να αναζητηθεί στη Μικρά Ασία.

Στο παρελθόν καταναλωνόταν και στην περίοδο μετά τις γιορτές, ιδίως κατά το μάζεμα της ελιάς, χάρη στην υψηλή θερμιδική αξία της και τη δυνατότητα συντήρησης για μεγάλα διαστήματα χωρίς ψύξη.

Η βασιλόπιτα της Αγιάσου είναι ένα γλυκό με 50 χειροποίητα φύλλα φτιαγμένα από βρασμένο γλυκάνισο, πορτοκάλι και λάδι. Ανάμεσα τους, ξερή, τοπική μυτζήθρα με ζάχαρη και 15 γλυκά μυρωδικά. Πιπερόριζα, κακουλές, κανέλα, γαρύφαλλο και πολλά άλλα. «Αφού απλώσουμε το ανοιγμένο φύλλο, προσθέτουμε πάνω του ένα μείγμα ξερής μυζήθρας τριμμένης, ζάχαρης και δεκατριών μυρωδικών» λέει η κ. Σουσαμλή αναφερόμενη στη διαδικασία που επαναλαμβάνεται 50 φορές! Είναι χαρακτηριστικό ότι απαιτεί τουλάχιστον τρεις ώρες προετοιμασίας και πέντε με οχτώ ώρες ψησίματος.

Μια άσκηση υπομονής και αφοσίωσης, η οποία όμως αξίζει τον κόπο. Στο παρελθόν μάλιστα καταναλωνόταν και στην περίοδο μετά τις γιορτές, ιδίως κατά το μάζεμα της ελιάς, χάρη στην υψηλή θερμιδική αξία της και τη δυνατότητα συντήρησης για μεγάλα διαστήματα χωρίς ψύξη.

Δείτε την ιστορία της βασιλόπιτας της Αγιάσου στο παρακάτω βίντεο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

*Με στοιχεία και φωτό από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read Next

21 Οκτ 2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

21 Οκτ 2025
Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία