ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η πιο δύσκολη βασιλόπιτα στην Ελλάδα. Αλμυρή και γλυκιά μαζί, θέλει έντεκα ώρες προετοιμασίας

Η βασιλόπιτα από το χωριό Αγιάσος της Λέσβου περιλαμβάνει μια κοπιαστική διαδικασία που επαναλαμβάνεται 50 φορές, αλλά αξίζει τον κόπο.

Η πιο δύσκολη βασιλόπιτα στην Ελλάδα. Αλμυρή και γλυκιά μαζί, θέλει έντεκα ώρες προετοιμασίας

Διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχουν την παραδοσιακή τους βασιλόπιτα, αλλά μια από τις πιο δύσκολες και παράξενες συνταγές προέρχεται από ένα χωριό της Λέσβου, την Αγιάσο. «Η βασιλόπιτα της Αγιάσου είναι μια πολύ πρωτότυπη πίτα σε τέλεια αναλογία αλμυρού - γλυκού με πολύ όμορφη ιστορία» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η ζαχαροπλάστης Δήμητρα Σουσαμλή, ξεναγώντας το ειδησεογραφικό πρακτορείο στο σήμα κατατεθέν του ορεινού, γραφικού οικισμού του νησιού. Σε ένα από τα πιο αξιόλογα διατροφικά επιτεύγματα της Αγιάσου, με καταγωγή που μπορεί να αναζητηθεί στη Μικρά Ασία.

Στο παρελθόν καταναλωνόταν και στην περίοδο μετά τις γιορτές, ιδίως κατά το μάζεμα της ελιάς, χάρη στην υψηλή θερμιδική αξία της και τη δυνατότητα συντήρησης για μεγάλα διαστήματα χωρίς ψύξη.

Η βασιλόπιτα της Αγιάσου είναι ένα γλυκό με 50 χειροποίητα φύλλα φτιαγμένα από βρασμένο γλυκάνισο, πορτοκάλι και λάδι. Ανάμεσα τους, ξερή, τοπική μυτζήθρα με ζάχαρη και 15 γλυκά μυρωδικά. Πιπερόριζα, κακουλές, κανέλα, γαρύφαλλο και πολλά άλλα. «Αφού απλώσουμε το ανοιγμένο φύλλο, προσθέτουμε πάνω του ένα μείγμα ξερής μυζήθρας τριμμένης, ζάχαρης και δεκατριών μυρωδικών» λέει η κ. Σουσαμλή αναφερόμενη στη διαδικασία που επαναλαμβάνεται 50 φορές! Είναι χαρακτηριστικό ότι απαιτεί τουλάχιστον τρεις ώρες προετοιμασίας και πέντε με οχτώ ώρες ψησίματος.

Μια άσκηση υπομονής και αφοσίωσης, η οποία όμως αξίζει τον κόπο. Στο παρελθόν μάλιστα καταναλωνόταν και στην περίοδο μετά τις γιορτές, ιδίως κατά το μάζεμα της ελιάς, χάρη στην υψηλή θερμιδική αξία της και τη δυνατότητα συντήρησης για μεγάλα διαστήματα χωρίς ψύξη.

Δείτε την ιστορία της βασιλόπιτας της Αγιάσου στο παρακάτω βίντεο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

*Με στοιχεία και φωτό από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read Next

05 Δεκ 2025

Μπήκαμε στον Δεκέμβρη: Tα φρούτα και λαχανικά του μήνα που θα βάλεις στο πιάτο σου

Την επόμενη φορά που θα πας στον μανάβη, θα ξέρεις τι να επιλέξεις!

Περισσότερα από

Life

05 Δεκ 2025

Άνω των 50; Η επιστήμη αποκαλύπτει την ελάχιστη άσκηση που επιβραδύνει την άνοια

Νέα μελέτη δείχνει ότι λίγα λεπτά άσκησης την εβδομάδα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία του εγκεφάλου σου.

05 Δεκ 2025

Καταφθάνουν σύντομα τα 50 καλύτερα μπαρ (και) της Ευρώπης

Τα The World's 50 Best Bars εγκαινιάζουν τη νέα λίστα Europe’s 50 Best Bars και δίνει την ευκαιρία σε μικρότερες πόλεις να λάμψουν μέσα από τα μπαρ τους.

05 Δεκ 2025

Σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να αγνοείς τα συμπτώματά του;

Ένα φαινομενικά αθώο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να κρύβει ερεθιστικούς παράγοντες που σου χαλούν τις γιορτές - δες τι πρέπει να προσέξεις.

05 Δεκ 2025

Ένα απροσδόκητο street party παίζει σήμερα στη Μητροπόλεως

Απόψε, από τις 20:00, το κέντρο φορά τα γιορτινά του και γεμίζει μουσική και ρυθμό.

05 Δεκ 2025

Οι ταινίες που θα δούμε τον Δεκέμβριο στο Netflix

Πρεμιέρες που μπαίνουν δυνατά στη γιορτινή περίοδο, μεγάλα ονόματα σε νέες παραγωγές και μια σειρά από ταινίες και ντοκιμαντέρ που κλείνουν τη χρονιά θεαματικά.

05 Δεκ 2025

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

05 Δεκ 2025

Στο 'Hotel Ερμού', για δέκατη χρονιά με την Άννα Βίσση

Η "απόλυτη Ελληνίδα σταρ" γιορτάζει 10 συνεχόμενα χρόνια στο στέκι της, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

05 Δεκ 2025

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Το πρώτο ΣΚ του Δεκεμβρίου φέρνει μαζί του χριστουγεννιάτικα δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και lives, νέα εστιατόρια και μπαρ, καθώς και πολλές ακόμη αφορμές εξόδου.

05 Δεκ 2025

Στο Santa Claus Kingdom τα Χριστούγεννα γίνονται εμπειρία

Το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας είναι και πάλι εδώ.

05 Δεκ 2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".