ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Τα μυστικά της και οι παραλλαγές της

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, μετά την Ανάσταση.

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Τα μυστικά της και οι παραλλαγές της

Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, μετά την Ανάσταση, οι νοικοκυρές σερβίρουν τη μαγειρίτσα, αχνιστή και λαχταριστή. Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας η μαγειρίτσα έχει πολλές παραλλαγές.

Όμως γιατί φτιάχνουμε παραδοσιακή μαγειρίτσα κάθε χρόνο το Πάσχα και τι συμβολίζει;

Αυτά μας εξηγεί η γνωστή μαγείρισσα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου η οποία δίναι και τη συνταγή της για την τέλεια και παραδοσιακή μαγειρίτσα.

Το έθιμο της μαγειρίτσας

Τη βραδιά της Ανάστασης ουσιαστικά τελειώνει η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, που ξεκίνησε την Καθαρή Δευτέρα.

Στο σύνολο της, η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν το Πάσχα, διαρκεί για 48 ημέρες και όχι για 40 όπως υπονοεί το όνομα της!

Μετά, λοιπόν, από μία μακρά περίοδο νηστείας από ζωικά προϊόντα, πρέπει σταδιακά να επανέλθουμε στην κρεατοφαγία.

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα και οι παραλλαγές της

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα στην ουσία πρόκειται για μια πηχτή σούπα με εντόσθια, χόρτα και βότανα. Είναι δηλαδή η ιδανική επιλογή για να επανέλθει και να συνηθίσει σταδιακά ο οργανισμός από την νηστεία στην κρεατοφαγία του Πάσχα.

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα στην ουσία πρόκειται για μια πηχτή σούπα με εντόσθια, χόρτα και βότανα. Είναι δηλαδή η ιδανική επιλογή για να επανέλθει και να συνηθίσει σταδιακά ο οργανισμός από την νηστεία στην κρεατοφαγία του Πάσχα.

Η μαγειρίτσα περιλαμβάνει τα εντόσθια και την συκωταριά του αρνιού ή του κατσικιού. Άλλοτε έχει ρύζι και άλλοτε όχι. Γίνεται λεμονάτη ή κοκκινιστή.

Σε πολλές περιοχές, η μαγειρίτσα σερβίρεται σκέτη και σε άλλες με αυγολέμονο και μπόλικο άνηθο.

Άλλες φορές έχει ρύζι κι άλλες όχι. Εξαρτάται πάντα από την περιοχή και τις συνήθειες του κάθε τόπου.

Περίφημη είναι και η μαγειρίτσα με κεφαλάκι που φτιάχνουμε στα νησιά.

Η συνταγή για την παραδοσιακή μαγειρίτσα

Αυτή είναι η παραδοσιακή συνταγή για μαγειρίτσα όπως τη φτιάχνει η γνωστή μαγείρισσα Αργυρώ.

Υλικά

1 συκωταριά από μικρό αρνί

1 αντεριά από μικρό αρνί

1/4 φλ. ελαιόλαδο

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια

10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 μαρούλια χοντροκομμένα

1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

2 φλ. ζωμό κρέατος (ή νερό)

1/3 φλ. ρύζι γλασέ (προαιρετικά)

Για το αυγολέμονο

2 αυγά

χυμό από 2 μέτρια λεμόνια

αλάτι

πιπέρι

-Για την κλασική φρικασέ μαγειρίτσα με μαρούλι και συκωτάκια, πρώτη μας δουλειά είναι να πλύνουμε καλά τα αντεράκια και τη συκωταριά. Τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 10΄. Πετάμε το νερό. Μπορούμε στο μαγείρεμα για τη μαγειρίτσα να χρησιμοποιήσουμε ζωμό από βραστό κρέας, ζωμό εμπορίου ή νερό.

-Στραγγίζουμε τη συκωταριά και την αφήνουμε να κρυώσει.

-Με ένα ψαλίδι κουζίνας ψιλοκόβουμε τα εντόσθια σε πολύ μικρά κομμάτια.

-Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και τα λευκά μέρη από τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Κρατάμε τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών για αργότερα.

-Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και τα ψιλοκομμένα εντεράκια. Τα σοτάρουμε για 10′ ανακατεύοντας τακτικά.

-Ρίχνουμε το μαρούλι και τα ψιλοκομμένα κοτσάνια του άνηθου. Αλατοπιπερώνουμε.

-Μετά από 5΄ προσθέτουμε 1 κουτάλα από το ζεστό ζωμό.

-Προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό και τη σιγοβράζουμε για 30΄. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Εαν βάλετε ρύζι στη μαγειρίτσα προσθέστε το τώρα. Σιγομαγειρεύουμε τη μαγειρίτσα για περίπου 15 λεπτά. Η μαγειρίτσα φρικασέ με το ρύζι θα γίνει πιο πηχτή. Προσθέτετε ζωμό κατά βούληση αν θέλετε πιο αραιή σούπα.

Για το αυγολέμονο

-Χτυπάμε τα ασπράδια. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού.

-Παίρνουμε ζωμό από το φαγητό και αραιώνουμε το αυγολέμονο.

-Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα.

-Βράζουμε για 2΄-3΄ σε πολύ χαμηλή φωτιά να μην κοχλάζει το φαγητό απλά να αχνίζει από την θερμοκρασία. Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα φρικασέ με έξτρα άνηθο αν επιθυμούμε και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μυστικά για την καλύτερη μαγειρίτσα με μαρούλι φρικασέ

-Πολύ σημαντικό στη μαγειρίτσα είναι το καλό καθάρισμα στα αντεράκια. Πλύντε τα αρχικά πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Γυρίσετε τα και να τα ξαναπλύντε τα. Το επόμενο βήμα είναι να τα γυρίσετε το μέσα έξω, με ένα ξυλαράκι ή ένα ξύλινο καλαμάκι ή κάτι τέτοιο. Περάστε το μέσα, φτάστε μέχρι το τέλος, γυρίστε και επαναλάβετε.

-Καλό είναι να αφήσετε τα καθαρισμένα αντεράκια σε αλάτι και λεμόνι για μερικές ώρες. Έτσι, ασπρίζουνε και γίνονται κρουστά.

-Για να ψιλοκόψετε τα εντεράκια πιο εύκολα, μπορείτε να τα πλέξετε πρώτα κοτσίδα.

-Για να κερδίσετε χρόνο, μπορείτε το καθάρισμα στα εντεράκια να το κάνετε 2-3 μέρες πριν και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη.

-Για να γίνει η τέλεια μαγειρίτσα, πρέπει να διαλέξουμε εντεράκια από μικρό αρνί ή κατσίκι και αυτό γιατί τρέφονται μόνο με γάλα και δεν βγάζουν βαριά μυρωδιά.

-Ζεματάμε τα εντεράκια και την συκωταριά αφού τα καθαρίσουμε, για να φύγει η έντονη μυρωδιά αλλά και για να μπορούμε να τα ψιλοκόψουμε, αλλιώς μας γλιστράνε.

-Για την πιο νόστιμη μαγειρίτσα, χρησιμοποιούμε μόνο φρέσκα μυρωδικά είτε από την λαϊκή αγορά είτε από το σούπερ μάρκετ. Αν μάλιστα έχουμε αρωματικά φυτά σε δικές μας γλαστρούλες ακόμη καλύτερα.

-Το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι χυλώνει τη μαγειρίτσα.

-Κάνουμε το αυγολέμονο πάντα την τελευταία στιγμή για να μη χρειαστεί να ξαναζεστάνουμε και μας ψηθεί το αυγό.

-Δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στο αυγολέμονο, για να μην μας κόψει αλλά να γίνει σωστά, ώστε να χυλώσει όμορφα η σούπα.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo: Gio / Flickr

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.