ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Τα μυστικά της και οι παραλλαγές της

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, μετά την Ανάσταση.

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Τα μυστικά της και οι παραλλαγές της

Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, μετά την Ανάσταση, οι νοικοκυρές σερβίρουν τη μαγειρίτσα, αχνιστή και λαχταριστή. Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας η μαγειρίτσα έχει πολλές παραλλαγές.

Όμως γιατί φτιάχνουμε παραδοσιακή μαγειρίτσα κάθε χρόνο το Πάσχα και τι συμβολίζει;

Αυτά μας εξηγεί η γνωστή μαγείρισσα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου η οποία δίναι και τη συνταγή της για την τέλεια και παραδοσιακή μαγειρίτσα.

Το έθιμο της μαγειρίτσας

Τη βραδιά της Ανάστασης ουσιαστικά τελειώνει η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, που ξεκίνησε την Καθαρή Δευτέρα.

Στο σύνολο της, η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν το Πάσχα, διαρκεί για 48 ημέρες και όχι για 40 όπως υπονοεί το όνομα της!

Μετά, λοιπόν, από μία μακρά περίοδο νηστείας από ζωικά προϊόντα, πρέπει σταδιακά να επανέλθουμε στην κρεατοφαγία.

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα και οι παραλλαγές της

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα στην ουσία πρόκειται για μια πηχτή σούπα με εντόσθια, χόρτα και βότανα. Είναι δηλαδή η ιδανική επιλογή για να επανέλθει και να συνηθίσει σταδιακά ο οργανισμός από την νηστεία στην κρεατοφαγία του Πάσχα.

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα στην ουσία πρόκειται για μια πηχτή σούπα με εντόσθια, χόρτα και βότανα. Είναι δηλαδή η ιδανική επιλογή για να επανέλθει και να συνηθίσει σταδιακά ο οργανισμός από την νηστεία στην κρεατοφαγία του Πάσχα.

Η μαγειρίτσα περιλαμβάνει τα εντόσθια και την συκωταριά του αρνιού ή του κατσικιού. Άλλοτε έχει ρύζι και άλλοτε όχι. Γίνεται λεμονάτη ή κοκκινιστή.

Σε πολλές περιοχές, η μαγειρίτσα σερβίρεται σκέτη και σε άλλες με αυγολέμονο και μπόλικο άνηθο.

Άλλες φορές έχει ρύζι κι άλλες όχι. Εξαρτάται πάντα από την περιοχή και τις συνήθειες του κάθε τόπου.

Περίφημη είναι και η μαγειρίτσα με κεφαλάκι που φτιάχνουμε στα νησιά.

Η συνταγή για την παραδοσιακή μαγειρίτσα

Αυτή είναι η παραδοσιακή συνταγή για μαγειρίτσα όπως τη φτιάχνει η γνωστή μαγείρισσα Αργυρώ.

Υλικά

1 συκωταριά από μικρό αρνί

1 αντεριά από μικρό αρνί

1/4 φλ. ελαιόλαδο

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια

10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 μαρούλια χοντροκομμένα

1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

2 φλ. ζωμό κρέατος (ή νερό)

1/3 φλ. ρύζι γλασέ (προαιρετικά)

Για το αυγολέμονο

2 αυγά

χυμό από 2 μέτρια λεμόνια

αλάτι

πιπέρι

-Για την κλασική φρικασέ μαγειρίτσα με μαρούλι και συκωτάκια, πρώτη μας δουλειά είναι να πλύνουμε καλά τα αντεράκια και τη συκωταριά. Τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 10΄. Πετάμε το νερό. Μπορούμε στο μαγείρεμα για τη μαγειρίτσα να χρησιμοποιήσουμε ζωμό από βραστό κρέας, ζωμό εμπορίου ή νερό.

-Στραγγίζουμε τη συκωταριά και την αφήνουμε να κρυώσει.

-Με ένα ψαλίδι κουζίνας ψιλοκόβουμε τα εντόσθια σε πολύ μικρά κομμάτια.

-Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και τα λευκά μέρη από τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Κρατάμε τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών για αργότερα.

-Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και τα ψιλοκομμένα εντεράκια. Τα σοτάρουμε για 10′ ανακατεύοντας τακτικά.

-Ρίχνουμε το μαρούλι και τα ψιλοκομμένα κοτσάνια του άνηθου. Αλατοπιπερώνουμε.

-Μετά από 5΄ προσθέτουμε 1 κουτάλα από το ζεστό ζωμό.

-Προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό και τη σιγοβράζουμε για 30΄. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Εαν βάλετε ρύζι στη μαγειρίτσα προσθέστε το τώρα. Σιγομαγειρεύουμε τη μαγειρίτσα για περίπου 15 λεπτά. Η μαγειρίτσα φρικασέ με το ρύζι θα γίνει πιο πηχτή. Προσθέτετε ζωμό κατά βούληση αν θέλετε πιο αραιή σούπα.

Για το αυγολέμονο

-Χτυπάμε τα ασπράδια. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού.

-Παίρνουμε ζωμό από το φαγητό και αραιώνουμε το αυγολέμονο.

-Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα.

-Βράζουμε για 2΄-3΄ σε πολύ χαμηλή φωτιά να μην κοχλάζει το φαγητό απλά να αχνίζει από την θερμοκρασία. Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα φρικασέ με έξτρα άνηθο αν επιθυμούμε και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μυστικά για την καλύτερη μαγειρίτσα με μαρούλι φρικασέ

-Πολύ σημαντικό στη μαγειρίτσα είναι το καλό καθάρισμα στα αντεράκια. Πλύντε τα αρχικά πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Γυρίσετε τα και να τα ξαναπλύντε τα. Το επόμενο βήμα είναι να τα γυρίσετε το μέσα έξω, με ένα ξυλαράκι ή ένα ξύλινο καλαμάκι ή κάτι τέτοιο. Περάστε το μέσα, φτάστε μέχρι το τέλος, γυρίστε και επαναλάβετε.

-Καλό είναι να αφήσετε τα καθαρισμένα αντεράκια σε αλάτι και λεμόνι για μερικές ώρες. Έτσι, ασπρίζουνε και γίνονται κρουστά.

-Για να ψιλοκόψετε τα εντεράκια πιο εύκολα, μπορείτε να τα πλέξετε πρώτα κοτσίδα.

-Για να κερδίσετε χρόνο, μπορείτε το καθάρισμα στα εντεράκια να το κάνετε 2-3 μέρες πριν και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη.

-Για να γίνει η τέλεια μαγειρίτσα, πρέπει να διαλέξουμε εντεράκια από μικρό αρνί ή κατσίκι και αυτό γιατί τρέφονται μόνο με γάλα και δεν βγάζουν βαριά μυρωδιά.

-Ζεματάμε τα εντεράκια και την συκωταριά αφού τα καθαρίσουμε, για να φύγει η έντονη μυρωδιά αλλά και για να μπορούμε να τα ψιλοκόψουμε, αλλιώς μας γλιστράνε.

-Για την πιο νόστιμη μαγειρίτσα, χρησιμοποιούμε μόνο φρέσκα μυρωδικά είτε από την λαϊκή αγορά είτε από το σούπερ μάρκετ. Αν μάλιστα έχουμε αρωματικά φυτά σε δικές μας γλαστρούλες ακόμη καλύτερα.

-Το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι χυλώνει τη μαγειρίτσα.

-Κάνουμε το αυγολέμονο πάντα την τελευταία στιγμή για να μη χρειαστεί να ξαναζεστάνουμε και μας ψηθεί το αυγό.

-Δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στο αυγολέμονο, για να μην μας κόψει αλλά να γίνει σωστά, ώστε να χυλώσει όμορφα η σούπα.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo: Gio / Flickr

Read Next

21 Οκτ 2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

21 Οκτ 2025
Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία