Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός των μελισσών συνεχίζει να μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, μια ολλανδική πόλη εμπλουτίζεται με οικοσυστήματα που τις προστατεύουν ενώ ταυτόχρονα ομορφαίνουν τους δρόμους. Ο λόγος για την Ουτρέχτη, που αποφάσισε να μετατρέψει τις στάσεις λεωφορείων σε πράσινες οάσεις, δημιουργώντας μικρούς κήπους στις στέγες τους.

Σκοπός της πόλης, της τέταρτης μεγαλύτερης στην Ολλανδία, να προσελκύσει μέλισσες και άλλα είδη. Η χλωρίδα αυτών των μικροσκοπικών ταρατσόκηπων δεν θα χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση και θα αξιοποιεί το βρόχινο νερό.

Δεν είναι το μοναδικό φιλικό προς το περιβάλλον μέτρο για το οποίο έχει δεσμευτεί η Ουτρέχτη. Ανάμεσα στους στόχους της, να εκμηδενίσει μέχρι το 2028 το αποτύπωμα του άνθρακα που αφήνουν οι δημόσιες συγκοινωνίες της – ενδεικτικά, μέχρι το τέλος του 2019 επιδιώκει να εντάξει 55 ηλεκτρικά λεωφορεία στο στόλο.

Επιπλέον, η περιοχή έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στην αποκατάσταση και τη συντήρηση των ποδηλατόδρομων, μεταξύ άλλων εμπλουτίζοντάς τους με πάνελ σε ένα πειραματικό πρότζεκτ παραγωγής εναλλακτικής ενέργειας.  Όμως πέρα από τις δημοτικές πρωτοβουλίες, οι αρχές δίνουν οικονομικά κίνητρα και σε όσους πολίτες θέλουν να δημιουργήσουν ταρατσόκηπους. Ας ελπίσουμε και άλλες πόλεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουτρέχτης.

Δείτε εικόνες από τις νέες, «πράσινες» στάσεις λεωφορείων της Ουτρέχτης:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

Δείτε ένα βίντεο για το μυστικό όπλο με το οποίο μπορούμε να σώσουμε τις μέλισσες:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: Ramon Poulissen/Twitter

TAGS